یکشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۳
۱۱:۳۶ - ۱۵ فروردین ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۱۰۱۴۷۹
سیاست داخلی

بررسی دیدارهای نوروزی سیاستمداران

سفره هفت سین,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

تعطیلات نوروزی به پایان رسیده است اما این بدان معنا نیست که ما دیگر واژه‌هایی همچون نوروز و دیدوبازدید را نخواهیم شنید چراکه درست در ایامی به سر می‌بریم که دیدارهای نوروزی سیاستمداران آغازشده است. شاید در روزهای نخست فروردین ماه دیدارهای نوروزی محدودی میان سیاستمداران، به ویژه صاحب منصبان نهادهای دولتی صورت گرفته باشد اما دقیقا سیاستمداران ما در همین روزها دیدارهای نوروزی خود را آغاز می‌کنند و این اتفاقی است که هر سال رخ می‌دهد و امری رایج محسوب می‌شود. با توجه به تکرار و استمرار این سنت در میان سیاستمداران سوال اینجا است که خروجی این دیدارها تا به امروز چه چیزی بوده است؟ آیا صرفا جنبه ای تشرفاتی دارد؟ آیا دیدارهای نوروزی در سال ۹۷ ممکن است تفاوتی با سال‌های گذشته داشته باشد؟

 

هرساله بسیاری از چهره‌های سیاسی و دولتمران ما در فروردین ماه زمان به خصوصی را برای دیدارهای نوروزی خود در نظر می‌گیرند که این بازه زمانی بیشتر در نیمه دوم فروردین ماه است. با این اوصاف، هنوز فرصت زیادی برای دیدارهای نوروزی سیاستمداران در سال ۹۷ باقی مانده است. در این میان سوالی مطرح می‌شود؛ آیا دیدارهایی که تا به امروز صورت گرفته است، توانسته‌اند تحولی در عرصه سیاست ایجاد کنند یا صرفا گردهم آیی‌هایی برای رفع تکلیف بوده‌اند؟

 

غلامرضا ظریفیان به عنوان یک فعال سیاسی اصلاح‌طلب و چهره‌ای با سابقه در این عرصه با اشاره به طبیعی بودن چنین مسئله‌ای اظهار کرد: «اشخاصی که سمت‌های رسمی داشته و دارند، چنین دیدارهایی هم همواره دارند. درحقیقت، در میان نهادهای مختلف این اتفاق، سابقه زیادی دارد و در این ایام هم دیدارهایی صورت می‌دهند. البته این موضوع تنها محدود به ایام نوروز نیست و در عید فطر و سایر اعیاد مذهبی نیز چنین رویکردی دنبال می‌شود.» وی در ادامه افزود: «در مجموع، اگر بخواهم به صورت خاص در خصوص دید و بازدیدهای نوروزی بگویم؛ چنین اتفاقی، سنتی دیرینه محسوب می‌شود و سیاستمداران و اشخاصی که نقش نمادین دارند و یا ازموقعیت ویژه‌ای در عرصه‌های فرهنگی و اجتماعی برخوردار هستند، معمولا مرجعی برای این دیدارها می‌شوند و دیدارهای نمادینی هم صورت می‌گیرد. این مسئله چیزی است که در فرهنگ ما وجود دارد.»

 

محفلی از طیف‌های سیاسی گوناگون

لازم به یادآوری است که دیدارهای نوروزی سیاستمداران به دلیل اهمیت شخص مرجع به گونه ای است که افراد بسیاری در ساعتی به خصوص یکدیگر را ملاقات می‌کنند، بنابراین در این میان علاوه بر شخص اصلی که مورد بازدید قرار می‌گیرد، سایر سیاستمداران که از طیف‌های مختلف سیاسی هستند هم زیر یک سقف جمع می‌شوند و صحبت‌هایی میان آنها صورت می‌گیرد و همین موضوع و صحبت‌هایی که ممکن است با یکدیگر داشته باشند نیز حائزاهمیت است. ظریفیان با بیان اینکه معمولا کم‌تر اتفاق می‌افتد که گفت‌وگوی جدی و راهگشایی در این بازدیدها اتفاق بیفتد، مطرح کرد: «اگر فرد از موقعیت ویژه‌ای برخوردار باشد و یا شخصیت کاریزماتیک سیاسی داشته باشد، برای دید و بازدید چهره پرمراجعه‌ای خواهد بود اما به‌رغم مراجعات زیادی که صورت می‌گیرد، موقعیت اینکه گفت‌وگویی جدی شکل بگیرد، مهیا نیست.» وی در ادامه افزود: «محور گفت‌و گوها در حد همین تبریک‌ها و دیدارهای چند دقیقه‌ای کوتاه است تا صرفا از آن بتوان برداشت نمادین کرد که این برداشت بستگی به کنش و جایگاه فرد مرجع دارد.» این فعال سیاسی اصلاح‌طلب با اشاره به حضور تعداد زیاد چهره‌های سیاسی در چنین محفل‌هایی اظهار کرد: «نکته دیگری هم وجود دارد که ممکن است در حاشیه برخی دیدارها بین اشخاصی که به مراجعه چهره سیاسی مورد نظر می‌روند و زمان بیشتری را باهم می‌گذرانند، ارتباطی به وجود بیاید.» وی تصریح کرد: «افراد از گروه‌ها و دسته‌های سیاسی مختلفی هستند که معمولا در حاشیه آن دیدار اصلی بحث‌ها و گعده‌هایی شکل می‌گیرد. بنابراین، چنین روندی خود به تنهایی یک دیدار محسوب می‌شود که حتی ممکن است از دیدار اصلی مهم‌تر و کارگشاتر باشد.»

 

موقعیتی برای دیدارهای بیشتر

بنابراظهار نظر بسیاری از کارشناسان سیاسی شرایط کنونی کشور به نحوی است که نیاز تلطیف فضای سیاسی احساس می‌شود و ما تا به امروز، کم‌تر شاهد چنین صحنه‌هایی بوده‌ایم که سیاستمداران ایرانی بدون توجه به اختلاف‌های سیاسی خود در فضایی دوستانه کنار هم قرار بگیرند اما این اتفاقی است که شرایط آن در دید و بازدید های نوروزی مهیا است. ظریفیان در رابطه با این مسئله اظهار کرد: «ممکن است افراد بخواهند یکدیگر را ببینند، این دید و بازدیدها موقعیتی است تا به یکدیگر با سهولت بیشتری دسترسی پیدا کنند. در این میان هم ممکن است تبادل نظر و گفت‌وگوی سیاسی هم صورت گیرد و این فرصتی است که افراد در عرصه سیاسی به لحاظ خبری هم بروز باشند و می‌توانند اطلاعات زیادی را به یکدیگر منتقل کنند. در مجموع دیدارهای ثمر بخشی است و گاهی در حاشیه دیدارهای نوروزی که در سازمان‌های دولتی شکل می‌گیرد پایه دیدارهای بعدی هم به وجود می‌آید.» ظریفیان در رابطه با کنار گذاشتن اختلافات سیاسی عنوان کرد: «این مسئله و کنار گذاشتن اختلافات معمولا در عید سالی رخ می‌دهد که در آینده نزدیک اتفاق مهمی همچون انتخابات ریاست جمهوری و یا مجلس داشته باشیم.» این فعال سیاسی اصلاح‌طلب در ادامه افزود: «به هرحال، اگر حادثه‌ای در شرف وقوع باشد، آن زمان است که این جمع‌ها فرصت بسیار خوبی است تا گفت‌وگو و تبادل نظر بیشتری صورت گیرد و حتی ممکن است در این میان هم ائتلافی رخ دهد اما تمام این‌ها منوط به این است که نزدیک به اتفاقی همچون انتخابات باشیم و یا اتفاقی مانند برجام در شرف وقوع باشد. در ایامی که اختلافات زیادی درباره برجام وجود داشت، این دیدارها نیز توانستند نقش مهمی در پیشبرد اهداف سیاسی گروه‌های مختلف داشته باشند.» وی خاطر نشان کرد: «از سوی دیگر، ایام نوروز است و فضا به سمت مثبتی رفته است و در این روزها ممکن است شاهد آشتی‌هایی هم باشیم اما معمولا این آشتی‌ها نیازمند انگیزه قوی تری است.» 

 

خصلت گریزناپذیر ایرانیان در دیدارها

با توجه به اینکه در سال ۹۶ صحبت‌های بسیاری در خصوص گفت‌وگوی ملی صورت گرفت اما هیچ اتفاقی در جهت تحقق این گفت‌وگو صورت نگرفت. با این اوصاف، انتظار می‌رود که در دیدارهای نوروزی سال ۹۷ شاهد این باشیم که تغییراتی در رویکرد برخی چهره‌های سیاسی به وجود بیاید یا اینکه حداقل گام مثبتی در این مسیر بردارند. شاید در وهله نخست این مسئله چندان اهمیت نداشته باشد اما هر روز که می گذرد به انتخابان مجلس شورای اسلامی در سال ۹۸ نزدیک‌تر می‌شویم و اتفاقاتی که در سال ۹۶ رخ داد حاکی از آن است که تمام سیاستمداران برای حضور در انتخابات آتی برای تجدید قوا نیاز به ائتلاف‌های جدیدی دارند و این دیدارهای نوروزی بهترین فرصت برای این است که در این زمینه اقداماتی را صورت دهند. ظریفیان هم درباره این مسئله بیان کرد: «اگر بخواهم بر اساس تجربه خود در این خصوص صحبتی داشته باشم، واقعیت این است که ما ایرانی‌ها عادت نداریم که در فرآیندی طولانی به امور اصلی خود بپردازیم. شکی نیست که این دیدارها فرصت خوبی است که اختلاف‌ها را کنار بگذارند و به صورت هدفمند برای آینده سیاسی کشور برنامه ریزی داشته باشند اما معمولا چنین اتفاقی رخ نمی‌دهد و واقعیت این است که ما ایرانی‌ها علاقه خاصی به گعده داریم، یا دیدارها کوتاه است و یا اینکه زمان صرف گعده می‌شود.» وی خاطرنشان کرد: «بدون شک می‌توان پایه اتفاقات جدی‌تری را در این ایام گذاشت اما نباید چنین برداشت کرد که از دید و بازدیدهای عید به صورت عادی اتفاقی جدی و مهمی بیرون نمی‌آید، اگر بخواهم مثبت به این مقوله نگاه کنم، این دیدارها صرفا آغازی برای اتفاقات خوب هستند.» از سوی دیگر، در همین ایام برخی از دولتمردان دیدارهایی با چهره‌های محبوب سیاسی داشته‌اند و ظریفیان هم در میان صحبت‌های خود به این موضوع اشاره کرد. این فعال سیاسی اصلاح‌طلب در این باره گفت: «طبیعی است که این نوع دیدارها اگر با چهره‌های سیاسی خاص باشد می‌تواند پیام خاص و مهمی در خود داشته باشد. اگر فرد برمسند قدرت باشد، می‌توان یک برداشت کرد اما اگر چنین نباشد، مسلما معنا و مفهومی در آن نهفته است و بازدیدکنندگان در حقیقت به دنبال این هستند که پیامی را به گوش مردم و سایرین برسانند.»

 

زهره احدی

 

ebtekarnews.com
  • 9
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش