چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳
۰۹:۰۶ - ۱۳ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۳۶۰۵
سیاست داخلی

نماینده سابق مجلس: اجازه اعتراض به معترضان سوپاپ اطمينان نظام است

جواد آرين‌منش,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

جواد آرين‌منش تا چندي قبل دبير حزب موتلفه در مشهد بود اما مدتي‌ است كه حميدرضا ترقي بر صندلي او تكيه زده است. آرين‌منش، نماينده اصولگرا در مجلس هفتم و هشتم مردم مشهد را نمايندگي مي‌كرد و نايب‌رييس كميسيون فرهنگي بود. با او در مورد تقابل‌هاي يكي دو روز اخير در مشهد صحبت كرديم. او معتقد است نه تجمعات دي ماه و نه تجمعات اخير مشهد ساماندهي نشده‌بوده و اعتراض مردم است. آرين‌منش مي‌گويد اگر فرصت اعتراض را فراهم كنيم تا معترضان بدون نگراني در جايي اجتماع كنند، سخنراني كنند يا بيانيه و پيشنهاد و راهكار ارايه كنند نوعي سوپاپ اطمينان براي نظام ايجاد مي‌شود و نبايد از آن نگران بود.

 

هفته گذشته باز هم شاهد برخي تجمعات اعتراضي بوديم. به نظر شما اين اعتراضات تداوم اعتراضات دي ماه است؟

بر اساس اصل ٢٧ قانون اساسي تجمع و راهپيمايي بدون حمل سلاح به شرط اينكه مخل مباني اسلام نباشد امري به حق شناخته شده و براي اجرايي شدن اين بند از قانون ‌اساسي آيين‌نامه‌اي نيز وجود دارد. اخيرا هم تلاش‌هايي از سوي وزير كشور و معاونت سياسي وزير كشور صورت گرفته تا آيين‌نامه‌اي تدوين شود و زمينه برگزاري سالم تجمعات و راهپيمايي‌ها فراهم شود اما متاسفانه در عمل تاكنون اين اصل دموكراتيك قانون اساسي شكل اجرايي به خود نگرفته است. موانع فرهنگي، نبود احزاب پويا و فعال و نگراني و ترس از امنيت برگزاري اينگونه مجامع يا تعهداتي كه به عهده متقاضيان گذاشته مي‌شود احتمالا دلايلي است كه باعث محقق نشدن اين اصل شده است.

 

ما شاهد هستيم كه صرفا برخي راهپيمايي‌هاي كليشه‌اي و هميشگي كه عموما مويد رفتار دولت و حاكميت است، مجوز دارد و تقريبا تاكنون راهپيمايي نداشتيم كساني كه شايد بتوان آنها را جزو اپوزيسيون تلقي كرد يا منتقد نظام دانست يا حتي اقليت‌هاي ديني و مذهبي به موضوعي اعتراض كنند كه اين اعتراض مجوز داشته و قانوني باشد و از طريق اين اجتماعات پيام خود را به صورت مستقيم منتقل كنند. بنابراين معتقدم بستر مشروع اجتماعات و راهپيمايي‌ها مهيا نشده از همين روي ما شاهد حركت‌هايي از سوي برخي افراد معترض هستيم كه در شكل‌هاي غيرمتعارف يا غيرقانوني اين روزها دركشور شكل مي‌گيرد. نتيجه اين راهپيمايي‌ها هم تقابل بين معترضان و پليس است كه شرايطي نامطلوب ايجاد مي‌كند.

 

اگر فرصت اين راه را فراهم مي‌كرديم تا معترضان بدون نگراني در جايي اجتماع كنند، سخنراني كنند يا بيانيه و پيشنهاد و راهكار ارايه كنند نوعي سوپاپ اطمينان براي نظام ايجاد مي‌شود و نبايد از آن نگران بود. اين اصل مترقي قانوني اساسي تاكنون تحقق پيدا نكرده و همواره شاهد بوديم كه ضد انقلاب از آن بهره مي‌برند و مديريت آن به جاي اينكه در داخل نظام و از سوي خودي‌ها انجام شود از شبكه‌هاي اجتماعي فراخوان داده مي‌شود.

 

روز پنجشنبه معاون سياسي استاندار خراسان رضوي اعلام كرد كه تجمعات در مشهد غيرقانوني است. از سويي علم‌الهدي، امام جمعه اين شهر نيز از مردم خواسته حالا كه مجلس و دولت تماشاچي هستند، مردم به صحنه بيايند. به نظر شما اين تقابل ميان نيروهاي اجرايي استان با تريبون‌داران مشهد به چه علت است؟

برخي دوگانگي‌ها همواره اتفاق مي‌افتد بدون اينكه چارچوب آيين‌نامه‌ها مورد توجه قرار بگيرد. اگر راهپيمايي بر طبق آيين‌نامه باشد هماهنگي استانداري، فرمانداري، معاونت سياسي با كساني كه فراخوان مي‌دهند، لازم است. در اجراي اين آيين‌نامه‌ها هم نبايد شهروند درجه يك و دو داشته‌باشيم. با كساني كه درخواست تجمع مي‌دهند چه با سليقه ما جور در بيايد و چه سليقه ما را تامين نكند بايد در چارچوب ضوابط و معيارها رفتار كنيم. حركت‌هاي اعتراضي كه اين روزها صورت مي‌گيرد به تقابل معترضان با پليس مي‌انجامد البته در هيچ نقطه‌اي از ايران اين اعتراضات مبتني بر چارچوب آيين‌نامه اجتماعات نيست يعني كسي متقاضي اعتراضات نبوده و به صورت خودجوش فشارهاي اقتصادي اين اتفاق را رقم مي‌زند كه البته اين راه مطلوب نيست.

 

مشكلات در كشور همچون فساد و فقر و نابرابري اجتماعي، بيكاري و... وجود دارد و جدي است و بايد به مردم حق داد. البته اين نكته را هم تاكيد مي‌كنم كه راه برون رفت از مشكلات آشوب و هرج و مرج و درگير شدن با پليس و نافرماني‌هاي مدني نيست. ما امروز مخصوصا به عنوان كسي كه به اصولگرا معروف شده‌ايم هرگز تقابل ميان دولت و مردم و تقابل ميان دولت و مجلس و اختلاف بين قواي سه‌گانه را در چنين شرايطي راهگشاي حل مشكلات نمي‌دانيم. اين طور نيست كه ما فرض را بر اين بگيريم كه مشكلات كشور را دولتمردان ما نمي‌دانند و ما مي‌خواهيم با تجمعات و راهپيمايي اين مشكلات را منتقل كنيم لذا مردم به خيابان بيايند و عليه دولت شعار بدهند. اگر چنين اتفاقي رقم بخورد تضعيف قواي سه گانه و نظام جمهوري اسلامي است.

 

البته به نظر مي‌رسد كه شرايط مشهد متفاوت بوده است. تجربه اعتراضات دي‌ماه هم اثباتي بر همين مدعا بود كه اعتراضات مشهد كاملا خودجوش نبوده است. چند روز پيش هم وزير كشور اعلام كرد هيچ كدام از اعتراضات مدت اخير از سوي گروهك‌هاي خارجي سازماندهي نشده‌بوده. تجربه دي ماه نشان داد كه مديريت‌ داخلي تجمعات محتمل‌تر است. امروز هم در اظهارات مقام اجرايي و امام جمعه تقابلي را شاهد هستيم. نظر شما چيست؟

ائمه جمعه در سراسر كشور طرف رجوع مردم هستند. مشكلات مردم به اين علما منتقل مي‌شود و طبيعتا در خطبه دوم نماز جمعه هم بايد محتواي خطبه پرداختن به مسائل اجتماعي روز باشد. مهم‌ترين مسائل ما هم مشكلات حاد اقتصادي است كه طرح ‌مي‌شود و طرح اين موضوع و مشكلات هم ضروري است اما اگر ما راه‌حل اصلي را تقابل مردم و دولت بدانيم، ‌معتقدم در شرايط فعلي راهكار قابل قبولي نيست و نتيجه‌اي از اين تقابل نمي‌گيريم بلكه اتفاقا در شرايط بحران بيش از هر زماني نيازمند وحدت و انسجام و عقلانيت هستيم. لذا در چنين شرايطي نمايندگان رهبري كه طبعا دسترسي بيشتري نسبت به مردم عادي به مسوولان عاليرتبه كشور دارند، مي‌توانند منويات مردم را منتقل كنند و تصميمي گرفته شود كه نتيجه آن حل مشكلات باشد.

 

اين اظهارنظرها به تقابل دامن مي‌زند يا آن را كمتر مي‌كند؟

قطعا تقابل در هر شكل آن و در شرايط كنوني نه‌تنها راهگشاي مشكلات نيست بلكه مشكلات را افزون مي‌كند و امكان حل عاقلانه آن را دشوارتر مي‌كند. اگر فرض بگيريم دولت نمي‌خواهد مشكل را حل كند و دولت مردمي نيست سوء‌ظن بدي نسبت به دولت است. اينگونه تصور مي‌شود يا دولت آگاه نيست يا اراده‌اي براي حل مشكلات در شرايط كنوني ندارد و بايد آن را هوشيار كرد. براي هوشيار كردن و تذكر به دولت هم مردم را به اعتراض فرابخوانيم و شعارهاي ضد دولت سر داده شود؛ در اين ميان عده‌اي هم به خود حق مي‌دهند كه شعارهاي متفاوتي ارايه دهند. اگر اجازه دهيم كار به تقابل با دولت بينجامد بايد به ديگران هم اين اجازه را بدهيم.

 

براي مثال بايد اجازه بدهيم كه طرفداران دولت يا طرفداران احزاب و گروه‌هاي سياسي مختلف هم شعارهاي خود را بيان كنند تا احساس تبعيض و دوگانگي ايجاد نشود و مردمي كه معترض و ناراضي هستند احساس نكنند هدف شلوغ كردن صحنه است تا صداي آنها شنيده نشود.

 

به نظر شما تجمعات روز پنجشنبه وجه اشتراكي يا افتراقي با اعتراضات دي ماه دارد؟

معتقدم ادامه همان حركت‌هايي است كه ريشه اقتصادي دارد. به هر حال شرايط اقتصادي كشور وخيم است. بيكاري ٥,٦ ميليوني جوانان، تعطيلي كارخانه‌ها، ركود طولاني‌مدتي كه دركشور وجود دارد، تورم سرسام‌آوري كه فلج‌كننده است، جمع زيادي از مردم زير خط فقر قرار دارند و مجموعه اين نارضايتي‌ها باعث ايجاد حركت‌هايي در گذشته و اكنون شده كه همگي ريشه در نارضايتي و وخامت اقتصادي دارد. برچسب زدن به جوانان كه خيلي‌ها را مي‌شناسيم. در داخل نظام هستند، برخي ايثارگر هستند يا رزمنده بودند برچسب ضد انقلاب مي‌زنيم. با اين برچسب زدن‌ها خود به خود آنان را از مسير نظام و انقلاب دور مي‌كنيم.

 

سازماندهي اين اعتراضات را هم مثل قبل مي‌دانيد؟

معتقدم فاقد سازماندهي و رهبري است. حركت‌هايي خودجوش و سازمان نيافته‌اي است كه برخاسته از نارضايتي‌‌ها است.

 

در جريان اعتراضات ٩٦ برخي چهره‌هاي امنيتي و اطلاعاتي و انتظامي يا حتي دولت معتقد بودند سازمان يافته است.

اين حركت‌ها به صورت خودجوش انجام مي‌شود اما اپوزيسيون خارج از كشور به حساب خود مي‌گذارد. وقتي ما به اين حركت‌ها رسميت نمي‌دهيم طبيعي است كه اپوزيسيون خارج از كشور روي موج سوار مي‌شود روي موج حركت‌هاي مردمي سوار مي‌شوند و چنين تلقي مي‌كنند كه آنها هدايت مي‌كنند.

 

فكر مي‌كنيد نيروهاي داخلي مخالف دولت هم نمي‌توانند در ساماندهي اين تجمعات تاثيرگذار باشند؟

به هر حال زمان تسويه حساب نيست. اينكه ما رييس‌جمهوري را به مجلس احضار كنيم، طرح سوال و استيضاح يا بركناري برخي از وزرا حتي تغيير رييس بانك مركزي هيچ مشكلي را حل نمي‌كند. اين‌ مسائل فقط وقت دولت و مجلس را مي‌گيرد و دردي درمان و دوا نمي‌شود. مجلس بايد بگويد نتيجه اين اقدامات چيست؟ نابه‌ساماني‌هاي كشور حاصل ناكارآمدي همه مسوولان و قواي سه گانه است.

 

همواره شاهد بوديم كه ضد انقلاب از اعتراضات بهره مي‌برند به جاي اينكه در داخل نظام و از سوي خودي‌ها انجام شود.

 

با كساني كه درخواست تجمع دارند برخورد سليقه‌اي نكنيم.

 

به عنوان اصولگرا هرگز تقابل ميان دولت و مردم را راهگشا نمي‌دانيم.

 

تضعيف دولت، تضعيف قواي سه‌گانه و نظام است.

 

ائمه جمعه محل رجوع مردم هستند و حالا هم مشكلات مردم اقتصادي است.

 

وقتي ما به اعتراضات رسميت نمي‌دهيم اپوزيسيون خارج از كشور روي موج سوار مي‌شود.

 

معتقدم تجمعات دي ماه و هفته گذشته فاقد سازماندهي و رهبري است.

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 19
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش