روز گذشته امامی کاشانی، امام جمعه تهران گفت كه دشمن از اخبار راست و دروغ علیه ما سوءاستفاده می کند. همین آقای ترامپ که در گذشته گفته است ما حاضر به گفتوگو با ایران هستیم، این هفته گفته که اقتصاد ایران بهسرعت وضعیت بدی پیدا کرده و ما حاضریم با آنها مذاکره کنیم. این عبارت که میگوید وضع اقتصاد ایران سریع عوض شده است، آیا مروت انسانی، جوانمردی یک انسان و تعصب یک ایرانی این را میپذیرد که عده ای ماجراجو علیه ما سر و صدا راه بیندازند و سپس عدهای با آنها همسو شده و در مسیر آنها قدم بردارند؟
آنها می خواهند ایران با آمریکا مذاکره کند؛ درحالی که مذاکره با شروطی که آنها گفته اند عقلانی نیست و هرگز ایران زیر بار آن نمیرود و به فرض محال که ایران با آنها مذاکره هم کند آمریکا زیر قول خود میزند، دروغ میگوید و به تعهداتش عمل نمی کند. همانگونه كه شاهد هستيم امامي كاشاني از اساس مذاكره با آمريكا را رد نميكند و براي اين اقدام شرط ميگذارد. اقدامي كه اگر در گذشته صورت ميگرفت، فرد به عنوان يكي از ايادي استكبار زير سوال ميرفت! به نظر ميرسد مسئولان كشورمان به دنبال راهحلي براي برون رفت از مشكلات هستند ولي از طرفي نيز نميخواهند آمريكايي كه هيچ اعتمادي به آن نيست، خيالهايي باطل در ذهن بپروراند.
ترديد در اعتماد
در همين راستاحشمتا... فلاحت پيشه، ريیس کمیسیون امنیت ملی و سياستخارجي گفته است كه دولت روحانی به دنبال این است تا بهانهای به آمریکاییها ندهد؛ همیشه معقتدم که نباید در میدان آمریکاییها بازی کنیم. واشنگتن همواره سعی میکند تا نوعی افراط را به سیاست خارجی ایران تحمیل کند و آقای روحانی وارد این بازی آمریکاییها نشد. ريیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس بیان کردهاست:«ريیسجمهور ایران اعلام کرد که حتی برای مذاکره هم آماده هستیم ولی مذاکره ما با برنامه است و در مورد تاریخ مناسبتی که شکل گرفته و ظلمهایی که بر ایران رفته، حاضر به مذاکره با آمریکا هستیم».
از طرفي علاءالدین بروجردی، رييس پيشين كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي كشور نيز در پاسخ به این سوال که آیا سیاست خارجی روحانی تغییر کرده است یا خیر، افزود: سیاست خارجی دولت باید مقابله جدی با زیاده خواهی آمریکاییها باشد که در این زمینه ريیسجمهور مواضع انقلابی اتخاذ کرد و مورد تقدیر مقام معظم رهبری قرار گرفت و انقلابیون داخل کشور نیز از این مواضع تقدیر کردند، این موارد به نوعی تغییر در نگاه دولت نسبت به گذشته را در ارتباط با آمریکاییها نشان میدهد.
بروجردی ادامه داد: بعد از آنکه رویکرد آمریکا برای حضور و عمل به مفاد برجام تغییر پیدا کرد و از توافق هستهای خارج شد، به تناسب این رویکرد جدید آمریکا در برجام، سیاست خارجی دولت ایران نیز تغییر کرد. حسن نوروزی، سخنگوی کمیسیون حقوقی قضایی مجلس نيز گفته است: معتقدیم از آمریکا یک مرد قانونمند و قانونمدار بیاید تا ما با وی مذاکره کنیم و الا مذاکره با یک انسان خود بزرگبین و بی ثبات ارزشی ندارد.
نوروزی، در خصوص پیشنهاد ترامپ برای مذاکره با ایران، گفته است كه کسی که بخواهد یک تجربه را بار دیگر امتحان کند پشیمان خواهد شد، ما با دولت آمریکا در قالب ۵+۱ در برجام مذاکره کردیم اما ترامپ به صورت یک طرفه از آن فرار کرده و خارج شد. سخنگوی کمیسیون حقوقی قضایی مجلس اظهار کرد:« خروج ترامپ از برجام نشانه عدم صداقت مسئولان آمریکا در برخورد با کشورمان است، بنابراين اکنون که اعلام کرده میخواهد با جمهوری اسلامی ایران مذاکره کند
با چه اطمینانی میتوان با وی مذاکره کرد که بار دیگر بعد از مذاکرات خلاف تمام توافقات عمل نکند». نوروزی همچنین با اشاره به شکایت ایران از آمریکا در دادگاه لاهه هم تصریح کرد:« احتمال پیروزی جمهوری اسلامی ایران در پرونده شکایت از آمریکا وجود دارد، دستگاه دیپلماسی باید تلاش خود را انجام دهد. آمریکا به ویژه ترامپ ثابت کرده که قابل اعتماد نیست زیرا ثباتی در رفتار خود ندارد».
هوشيار باشيم
بيشتر مسئولان و دلسوزان ايران نشان دادهاند كه براي بهبود وضعيت كشور از هر فرصتي استفاده ميكنند ولي متاسفانه در طرف مقابل دولتي قرار دارد كه اعتمادكردن به آن بسيار سخت است زيرا همواره با توجه به قدرتي كه در مجامع عمومي جهان دارد به راحتي هر قراردادي را باطل و عهد خود را ميشكند؛ بنابراين براي آنكه در آينده با مشكلاتي كه براي برجام به وجود آمد، مواجه نشويم، بايد به گونهاي حركت كنيم كه دولت مردان ايالات متحده نتوانند به راحتي زير تعهد خود بزنند.
- 12
- 2