به نظر میرسد بهترین تعبیر برای حادثه اخیر فیضیه قم را که یک اتفاق بسیار زشت، تلخ و مشکوک بود، آیت الله مکارم شیرازی بهکار برد و آن را «یک فاجعه تمام عیار» نامید. بیگمان حاشیههای آن روزِ تجمع طلاب در مدرسه فیضیه قم، پررنگتر و پرسرو صداتر از متن آن بود. تابلوها و شعارهای تجمعی که در اعتراض به وضعیت اقتصادی کشور برگزار شده بود، فقط رئیس جمهور را نشانه گرفته بود.
ازجمله شعارهایی که روی پلاکاردها به دستان روحانیون در مدرسه فیضیه بالا رفت: «وزیران میلیاردی، زالوی این نظامند»، «ملت ما نجیب است، وزیر به فکر جیب است»، «رهبر با درایت، دولت بیکفایت»، «برجامیان برگردید، مطیع رهبر گردید»، «محصل انگلیس، مذاکره کلید نیست»، «نه برجام نه ۲۰۳۰، لعنت به انگلیسی»، «سوال از مسئولان وظیفه مجلس است، تمرد از قوانین شیوه هر ناکس است»، «این گفته امام است، مذاکره حرام است»، «دروغ میگن جنگ میشه، فریب میدن همیشه»، «بنیصدرها همیشه فرصت فرار ندارند» و «طلبکار علی شدند، آنها که خود ابوموسی اشعری را انتخاب کردند» بودند.
در بین این همه پلاکارد یک پلاکارد که یکی از طلاب بالای سر خود گرفته بود بیش از سایر شعارها جنجالآفرین و حاشیهساز شد. «ای آنکه مذاکره شعارت، استخر فرح در انتظارت»، این شعار هم در روزنامهها و هم در فضای مجازی واکنشهای بسیاری به دنبال داشت. در روزهای گذشته، «محمدجواد حجتیکرمانی» در پی حادثه اخیر مدرسه فیضیه قم به آیتالله مصباحیزدی هشدار داد که در حال حاضر، انگشت اتهام به سوی او و جبهه پایداری است و در همین راستا او را به مناظره دعوت کرد.
حجت الاسلام «محمد تقی فاضل میبدی» عضو هیات علمی دانشگاه مفید قم در گفت و گو با «همدلی» در باره اظهارات حجت الاسلام کرمانی مبنی بر رابطه حادثه اخیر فیضیه با جبهه پایداری، گفت: «اینکه حادثه اخیر کار جبهه پایداری بوده است بر من مشخص نیست. اما می توان گفت این رفتار شباهت بسیاری به برخی از رفتارها و واکنشهایی که جبهه پایداری در برابر برخی از مسئولین در قم دارد. کار افرادی که به سمت رئیس مجلس مهر پرتاپ کردند را مقایسه کنید با پلاکاردی که رئیس جمهوری را تهدید کرد». مشروح این گزارش را در ادامه میخوانید.
حوزه علیمه باید چشم و چراغ دنیای اسلام باشد
به گزارش جماران محمدجواد حجتیکرمانی در پی حادثه اخیر مدرسه فیضیه قم به آیتالله مصباحیزدی هشدار داد که در حال حاضر، انگشت اتهام به سوی او و جبهه پایداری است و در همین راستا او را به مناظره دعوت کرد.
حجتی کرمانی در نامهای به مسئولین حوزه علمیه نوشت: «سوال من از مسئولان بزرگوار حوزه مقدسه علمیه قم که باید چشم و چراغ دنیای اسلام و تشیع باشند، ایناست که اولاً چرا و چگونه میشود چنین نارواییهایی در قلمرو اداره و مسئولیت شما برادران بزرگوار پدید آید و شما دست روی دست گذاشته باشید و ثانیاً در قبال حرکات زشت این عدّه که بنام حوزه و روحانیت انجام شده، حضرات بزرگوار چه عکسالعملی داشتهاید و برای تعقیب کسانی که آبروی حوزه مقدسه علمیه و عاصمه فقه و تشیع و انقلاباسلامی را بردهاند چه کار کردهاید؟»
این روحانی سرشناس در ادامه سوالی که از مصباح یا حوزه علمیه و اساتید مطرح کرده است، گفته که در واقع «سوال از کل شرایطی است که در کشور وجود دارد و آنها تنها بخشی از آن را در بر می گیرند. آنچه مشخص است؛ نظام دچار یک بیماریست و دربرابرناهنجاریها واکسینه نیست. بسیاری از مقامات نیز نظر مساعدی درباره این نوع اقدامات ندارند، ولی توان و نیروی بازدارندهای که باید در برابر برخی افراد باشد، وجود ندارد».
اینکه این تجمع با هدف اعتراض به سیاستهای دولت برگزار شد شکی نیست اما وجود یک تابلو با مضمونی تهدیدآمیز نسبت به رئیسجمهور، علاوهبر آنکه تهدیدی علیه او محسوب شد، نوعی اعتراف به فعال بودن دستهایی در ماجرای جان باختن مرحوم «آیتالله هاشمی رفسنجانی» در استخر نیز هست. بنابراین این باید گفت کسانی که این پلاکارد را نوشتهاند حتما از جریان مرگ هاشمی رفسنجانی با خبر هستند از جمله حمید رسایی که طی روزهای اخیر در حساب توییتری خود ضمن تایید سخنان بالا نوشت. حمید رسایی با تکرار تهدیدهای مطرح شده در فیضیه خطاب به روحانی نوشت: «شاکی این پنج طلبه، نهاد ریاست جمهوری و استانداری قم بودهاند! من فقط از دورویی روحانی ماندهام که در جشنواره شهید رجایی، اینطور سخنرانی میکند اما در عمل از شعار روی یک تابلو، برای منافع سیاسی پرونده جنایی استخراج میکند. واقعا که استخر فرح در انتظارت».
علت وادادگی نظام است
در همین رابطه، محمد جوادحجتی کرمانی دلیل بروز چنین رفتارهایی را اینگونه بیان کرد: «گردهماییها، آشوبها، ساختارشکنیها و فحاشیها معلول یکسری وادادگی است که در کل نظام وجود دارد. این وادادگی در همهجا هست و نمونه بارزش در اتفاق فیضیه قم بود که افرادی گمان کردند امنیت دارند و میتوانند هر حرفی زده یا هر کاری که دلشان می خواهد، انجام دهند و کسی هم جلودارشان نیست». او در ادامه عواملی را که باعث به وجودآمدن چنین شرایطی میشوند مرتبط با «فساد مالی، اداری، سوءاستفادهها و درگیریهایی که در کشور وجود دارد»، دانست.
با این حال بر اساس آنچه در روزنامه ها و دیگر سایت های خبری منتشر شد نشان میدهد که این تجمع از سوی نهادی خارج از حوزه برنامهریزی و هدایت شده بود چون بر اساس تصاویری که رسانهها منتشر کردهبودند، روی دسته تابلوها و پلاکاردهایی نوشته شده بود «بعد از مراسم تابلوها را برگردانید»؛ جملهای که به تعبیر حجتالاسلام مسیح مهاجری سردبیر روزنامه جمهوری اسلامی «برنامهریزیشده بودن این تجمع توسط یک جریان خاص را برملا میکند».
جریانی پشت این وقایع است که رفتارشان شبیه رفتارهای جبهه پایداری است
البته طی گفتوگویی که «همدلی» با حجت الاسلام
«محمدتقی فاضل میبدی» عضو هیات علمی دانشگاه مفید قم داشت، او نیز تاکید کرد که جریانی خارج از حوزه پشت این رخدادها قرار دارد که بیشتر دنبال منافع خود هستند تا اصل انقلاب! بی گمان کسانی که پشت این رخدادها هستند که هیچ اعتقادی به اصل انقلاب، مرجعیت و مسائل اساسی ندارند. چون اگر داشتند دست به چنین اقداماتی نمیزدند. به نظر من پشت این جریان یک جریان مافیایی است که تنها به دنبال منافع شخصی و پیشبرد اهداف خودشان هستند. این استاد دانشگاه در تایید سخنان حجتی کرمانی مبنی بر وادادگی نظام در مقابل این رخدادها، گفت «من این سخن آقای حجتی کرمانی را تایید میکنم.
به نظر میرسد نیروهای امنیتی مانند سپاه، نیروی انتظامی، اطلاعات و ... برخوردی قاطعانه با این گونه رخدادها انجام نمیدهند. مثلا در بعضی از موارد مانند مفسدان اقتصادی ورود میکنند و بر اساس شیوه های کاری خود و گزارشات واصله، افرادی را دستگیر میکنند و کمی از جزئیات را مطرح میکنند تا ذهنیت مردم منحرف شود، اما به نظرم این گونه برخورد های گزینشی کافی نیست و این نوع برخورد زمینه ای برای بروز چنین اتفاقاتی را فراهم میکند».
محسن فیض اللهی
- 11
- 2