اصولگرایان میگویند وزرای پیشنهادی دولت نه متعلق به جریان اصولگرا هستند نه اصلاحطلب. نمایندگان اصلاحطلب و اصولگرا هم میگویند که حسن روحانی با آنها برای انتخاب وزرا مشورت نکرده است. باتوجه به چنین رویکردی روحانی برای ایجاد فضای مثبت در روز دفاع از چهار وزیر پیشنهادی خود از جناحها و جریانهای سیاسی خواست تا در کنار دولت باشند. روحانی برای همبستگی در بین جریانهای سیاسی از کلیدواژه دشمن استفاده کرد.
مخالفان روحانی که تا دیروز طرح عدم کفایت روحانی حتی به قیمت یک خانهتکانی اساسی در دولت یا حتی استعفای دولت فعلی و برگزاری انتخابات زودرس، پیش رفت حالا تغییر موضع داده و میگویند مگر وسط مسابقه و دست و پنجه نرم کردن با حریف میشود تیم را یکجا کنار گذاشت و فیالفور تیم جدیدی جایگزین کرد؟ روحانی هم روز گذشته با بیان اینکه امروز نوبت رقابتهای لیگ نیست. امروز ما در برابر یک دشمن به میدان رفتیم. همان طور که تیم ملی برای همه ما است، امروز تیم ملی ما است که به میدان رفته است. پس رقابتهای لیگی را کنار بگذارید.
روحانی با تاکید بر این که همان طور که گفته میشود و طبق قانون تصریح شده نمایندگان باید بر وزرا نظارت کنند، اظهار کرد: این وزرای پیشنهادی وزیر شما، دولت و ملت ایران هستند. پس همان طور که طبق قانون مشخص شده است نظارت کنید. اما در روحیه دادن به آنان در شرایط فعلی نیز کوشا باشید.
روحانی با بیان این که امروز روز رقابت ما با احزاب یا اصولگرایان و اصلاحطلبان نیست، خاطر نشان کرد: امروز روز همبستگی جناحها با یکدیگر است. ما همه با هم برادریم. دشمن اصلی ما یعنی آمریکا امروز شمشیر از غلاف بیرون آورده است و در برابر ملت ما گرفته است. ما باید با یکدیگر متحد باشیم و همه جناحهای سیاسی ، چه چپ، چه راست، چه اصلاح طلب، اصولگرا و چه اعتدالی همه باید با هم باشند.اگر زمانی به انتخابات نزدیک شدیم در برابر هم میایستیم و یکدیگر را نقد میکنیم، اما اگر قرار است همیشه به فکر انتخابات باشیم پس چه زمانی کار خواهیم کرد.
حال سوال اینجاست همبستگی جناحی آیا فقط مختص به چنین روزهایی است که دولت نیازمند همراهی جریانهاست؟
خود دولت در رابطه با جریانهای سیاسی چه تلاشی کرده است با توجه به تصمیمات اخیر دولت روحانی جناحهای سیاسی تا چه اندازه حمایت خواهد کرد؟ آیا کلید واژه دشمن باید باعث همبستگی جناحی در کشور شود؟ دانشواژه دشمن تا چه اندازه میتواند در همبستگی جریانهای سیاسی موثر باشد این کلید واژه چقدر برای عبور از مشکلات جامعه میتواند راهگشا باشد.
مهدی مطهرنیا، فعال سیاسی اصلاحطلب در همین رابطه به ابتکار گفت: جریان های سیاسی در کشور اکنون با یک واژه پرکاربرد به نام «دشمن» روبهرو هستند که در قرائت رسمی حکومت از جایگاه ویژهای برخوردار است و از سوی دیگر در قرائت تودههای مردم با وجود اهمیت بهانهای است برای ایجاد فضای مثبت برای گریز از مسئولیتها ؛ مطهرنیا در ادامه تصریح کرد: چهل سال است ملت ایران در چارچوب آنچه که دشمن خوانده میشود در فراز و نشیبهای گوناگون در کنار مسئولان قرار گرفتند تا به وظایف خود عمل کنند اما در عین حال با این مقوله روبهرو بودهاند که چگونه میتواند زمینه ایجاد یک فضا برای پیشرفت و توسعه جامعه شود.
در بزنگاههای تاریخ ملت ایران در کنار مسئولان با تمام وجود ایستاده است، قبل از جنگ در برابر گروهکها و بعد از آن در ۸ سال دفاع مقدس و سپس در عصر سازندگی، اکنون هم مسئله هستهای و مسائل عمده دیگر که مطرح شد و به تحریمها و خروج از برجام انجامید. ما میبینیم اینجا باز هم مساله دشمن همواره در صدر امور قرارمیگیرد و باید هزینههای این معنا را مردم در کنار مسئولان بپردازند.
وی افزود: اما وقتی مسئولان از تنگناهای موجود در این چند دهه عبور کردند همگرایی ملت برای مقابله با دشمن را نادیده گرفتند و باز جریانهای سیاسی بیش از آنکه به اندیشه خدمت به مردم در چارچوب منافع ملی بنگرند به درگیریهای جناحی و حزبی خود نگریستند. آنها در چارچوب این درگیریهای حزبی و جناحی به سمت و سوی ایجاد فضای مثبت برای سهمخواهیهای سیاسی حرکت کردند.
مطهرنیا با بیان اینکه سهمخواهی جناحهای سیاسی همچنان ادامه دارد، افزود: با وجود اینکه ۴ دهه از انقلاب اسلامی میگذرد چه در جناح اصولگرا و چه در جناح اصلاحطلب ما چهرههای ثابتی را میبینیم که پستها را دست به دست میکنند ما حتی نمیتوانیم گردش نخبگان را در جریانهای سیاسی شاهد باشیم. لذا مردم الان از جریانهای سیاسی موجود و شناسنامهدار عبور کرده و جریانهای سیاسی اکنون با ریزش بالایی روبه رو هستند. اینجاست که دانشواژه «دشمن» علیرغم قرائت رسمی حکومتی و در واقع تلاش در استفاده از آن در بزنگاههای تاریخی توسط مسئولان و جریانهای سیاسی رنگ باخته است.
این فعال سیاسی با اشاره به اعتراضات مدنی کشور در ماههای اخیر، گفت: شعارهایی که اکنون در اعتراضات صنفی و مدنی داده میشود درواقع زنگ خطر جدی برای مسئولان محسوب میشود. چرا که برتافته از درون مردم است. کلید واژه دشمن الان در این وضعیت نمیتواند پاسخگو باشد خطر در درون جامعه نهفته است. بله؛ چون ما با دشمن روبهرو هستیم و دشمن نیز تمام توان و حساسیت خود را بسیج کرده است ما نیز باید تمام توان و حساسیت خود را بسیج کنیم که بهترین گزینهها را برای انجام امور انتخاب کنیم.
مسئولان باید از بهانه جوییهای جناحی و حزبی دوری کنند از حذف جناح، شخصیتها و دیدگاههای مختلفی که با ما لبههای اصطکاک دارند بپرهیزند. چرا که جامعه ملی به همه آنها برای تقابل با دشمن نیاز دارد. سیدرضا اکرمی، معتقد است تا زمانی که هدف خدمت به مردم باشد جریانهای سیاسی در کنار هم هستند. این فعال سیاسی اصولگرا به ابتکار گفت: ما باید ابتدا ببینیم که مشکل حرف زدن داریم یا مشکل عمل، این نظر رهبری است که همه باید آستین را بالا بزنیم برای برطرف کردن مشکلات کشور در کنار هم باشیم.
تا زمانی که هدف خدمت به ملت باشد جریانهای سیاسی از همدلی حمایت میکنند و در کنار دولت هستند. اکرمی با اشاره به این بیت از سعدی «گفت سعدیا گرچه سخندانی و شیرین سخنی/ به عمل کار برآید به سخنرانی نیست»، گفت: ابتدا باید بین سران قوا همدلی و همکاری وجود داشته باشد. شاهد هستیم که مسئولان قوا وعدههای خود را فراموش میکنند و از متن جامعه غافل میشوند. تا زمانی که اینگونه پیش برویم ما به جایی نخواهیم رسید.
این فعال سیاسی افزود: هر سه قوه مجریه، قضاییه و مقننه باید مشکلات را در داخل جامعه پیدا کنند نه دشمن خارجی، زمانی که در داخل نظارت کافی وجود نداشته باشد دشمن نهایت استفاده از شرایط موجود را میبرد. دشمن مشکلات داخلی است که همبستگی و همدلی را به خطر میاندازد.
الهام برخوردار
- 11
- 6