چهارشنبه ۰۷ آذر ۱۴۰۳
۱۱:۰۶ - ۰۶ آذر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۹۰۱۴۳۹
سیاست داخلی

روحانی و ریزش سرمایه اجتماعی

حسن روحانی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

رویکردها و عملکردهای دولت در حوزه‌های مختلف به حدی ضعیف و ناامید کننده بوده که اگر از کسی در این ارتباط پرسش شود همه دولت روحانی را مقصر وضع فعلی جامعه می‌دانند. مشخصا دولت نتوانسته به وعده‌های خود و مطالبات مردم عمل کند. همین امر موجب شده تا موجی از نارضایتی میان بیش از ۹۰ درصد مردم از دولت به‌وجود آید. چه اینکه به گفته برخی از فعالان سیاسی اگر همین فردا نیز انتخابات برگزار شود شاید رئیس‌جمهور ۲ میلیون نیز رأی نیاورد. اوضاع روابط روحانی با سرمایه اجتماعی خود به حدی بحرانی است که دیگر مردم حرف دولتمردان را باور ندارند. جریان حامی یعنی اصلاح‌طلبان نیز کم‌کم در حال جدا کردن کاسه خود از دولت هستند و جدایی از دولت و اعتدالیون را بر قرار مقدم می‌دانند. چه اینکه انتخابات ۹۸ نیز در پیش است. روحانی و مردانش باید بدانند که همین مردم آنها را بدین جا رساندند و لذا قدرت سرمایه اجتماعی را نباید دست کم بگیرند. امری که اصلاح‌طلبان آن را دریافته‌اند و همواره بر محور مطالبات مردم حرکت می‌کنند. از این جهت دولت باید بتواند با عملکردهای مثبت حداقل در حوزه اقتصادی و معیشتی سرمایه اجتماعی خود را باز گرداند.

 

رصد شرایط موجود کشور نشان می‌دهد که دولت در ۱۸ ماه گذشته چگونه رفتاری با سرمایه اجتماعی خود داشته که اکنون با ریزش شدید محبوبیت در جامعه مواجه است. شرایط کنونی جامعه بیانگر آن است که بیش از ۹۰ درصد مردم نسبت به روحانی، وعده‌ها و عملکردهایش ناامید شده‌اند، با بدبینی به دولت نگاه می‌کنند و مقصر شماره یک به‌وجود آمدن شرایط فعلی را نیز شخص حسن روحانی و دولت متبوعش می‌دانند. مسلما این دولت بوده که با رویکردهای حداقلی بر ناامیدی سرمایه اجتماعی و اصلاح‌طلبان افزوده است.

 

لذا برای برقراری ارتباط بهتر رئیس‌جمهور با سرمایه اجتماعی خود وی باید صادقانه و بی‌آلایش با مردم سخن بگوید، واقعیات جامعه را که مردم به وضوح مشاهده می‌کنند بازگوکند و اگر توانایی برآورده سازی مطالبات و اجرای وعده‌های مردم را دارد زمان معینی برای آن تعیین کند و جامعه را نیز در جریان روند امور قرار دهد. از طرف دیگر رئیس‌جمهور همین رویکرد را نسبت به اصلاح‌طلبان داشت و آن‌طور که باید در شأن جریان حامی عمل نکرد و به قول محمدرضا تاجیک نظریه‌پرداز اصلاح‌طلب فقط تا دم در پاستور اصلاح‌طلبان را خواست. رویکرد روحانی و چرخش او به حدی محسوس بود که چندی پیش سعید حجاریان نظریه پرداز اصلاح‌طلب اظهار کرده بود: «شاید بهتر بود سرنوشت اصلاحات را به روحانی گره نمی‌زدیم؛ روحانی از خود نیز عبور کرد.»

 

با این حال اصلاح‌طلبان همواره گفته‌اند که تا ۱۴۰۰ از روحانی و دولتش حمایت می‌کنند، اما این مساله به تنهایی میسر نیست و دولت نیز باید در تمامی ساحت‌ها از اصلاح‌طلبان و تفکراتشان برای بهبود شرایط جامعه و کشور بهره بگیرد. حال این مساله می‌تواند خود را در انتصابات دولت مثل استانداران، فرمانداران یا سایر مدیریت‌های دولتی یا در سطح کلی در تغییر رویکردها و سیاست‌ها نشان دهد. گرچه اکنون برخی طرح عبور از روحانی را مطرح می‌کنند، اما به‌نظر می‌رسد که این راهکار نه تنها به نفع اصلاح‌طلبان نیست، بلکه آنها را در شرایط سخت‌تری قرار می‌دهد. آنهایی که اکنون طرح عبور از روحانی را مطرح می‌کنند در اوایل دولت دوم اصلاحات نیز معتقد به عبور از رئیس دولت اصلاحات بودند. لذا باید دید واقع بینانه‌ای نسبت به جامعه و رویکردهای حاکمیت نسبت به جریان اصلاحات داشت. چه اینکه در حال حاضر مردم نیز دیگر شور و شوق اردیبهشت سال گذشته را ندارند و معلوم نیست چه بازی با اصلاح‌طلبان کنند. نکته دیگر اینکه در اثنای برکناری مدیران بازنشسته، بیکاری فزاینده و تنگناهای اقتصادی و معیشتی مردم، اینکه هر از چندگاهی شنیده شود شخصی وابسته به اطرافیان رئیس‌جمهور به سمتی گمارده شده بیش از پیش منجر به بدبینی و بازگشت مردم از رئیس‌جمهور و دولتش خواهد شد. گرچه روحانی دیگر به صندوق رأی احتیاجی ندارد، اما نباید مطالبات مردم و وعده‌های داده شده را از یاد ببرد.

 

 

انتقاد جدی در عین حمایت

یک فعال سیاسی اصلاح‌طلب درباره ارتباط روحانی با سرمایه اجتماعی خود و جریان حامی اظهار کرد: در یک سال و نیم گذشته متاسفانه روند عمل به وعده‌ها و شعارها از سوی دولت سیر نزولی پیدا کرده که طبعا بر خلاف دولت اول رأی دهندگان به آقای روحانی از مشوقین اصلاح‌طلب آنان به رئیس‌جمهور همواره مطالبه‌گرایانه و گلایه‌مندانه علت این سیر نزولی را جست‌وجو می‌کنند. حسن رسولی به «آرمان» گفت: بنابر این به نظر من در همگرایی راهبردی؛ اصلاح‌طلبان بنا به مسئولیت اجتماعی، سیاسی و تاریخی همچنان خود را پشتیبان و حامی آقای روحانی می‌دانند، اما به لحاظ تاکتیکی و فاصله قابل توجه وی با عملکردها انتقادات جدی به دولت دارند.

 

حامیان درگیر پیامد عملکرد دولت

یک فعال سیاسی اصلاح‌طلب در ارتباط با نحوه تعامل دولت با اصلاح‌طلبان و مردم عنوان کرد: آقای روحانی بنا بر یکسری مصالحی، احساس کرد که عمل کردن به شعارهای زمان انتخابات برای وی مقدور نیست و بین خواسته‌ها و مطالبات افکار عمومی و تثبیت شرایط خود راه دوم را برگزید. علی تاجرنیا به «آرمان» گفت: آقای روحانی صرفا یک شخص است و جریان سیاسی را رهبری نمی‌کند یا در آن حضور ندارد که درگیر پیامد‌های آن شود. این حامیان آقای روحانی هستند که درگیر پیامدهای عملکرد دولت می‌شوند و باید پاسخگوی مردم باشند. وی تاکید کرد: وقتی مردم با این رویکردها از سوی دولت مواجه می‌شوند از انتخاب خود ناامید و منفعل می‌شوند. انفعال طرفداران اصلاح‌طلبان نیز مسلما سبد آرا را به سمت جریان مخالف دولت و اصلاح‌طلبان خواهد برد.

 

دولت و انتقاد مردم

یک فعال سیاسی اصلاح‌طلب در ارتباط با تاثیر عملکرد متقابل دولت و اصلاح‌طلبان بر سرمایه اجتماعی اظهار کرد: اقداماتی که دولت در سطح کشور انجام داده متاسفانه قابل رضایت نبوده و مردم حق دارند ناراضی باشند از اینکه جریان اصلاحات آنها را به سمت و سوی انتخاب اصلحی نبرده که مشکلاتشان حل شود. فرزانه ترکان به «آرمان» گفت: دلیل اصلی این موضوع نیز نه فقط تنش‌های بین‌المللی بلکه انتخاب افراد بی‌کفایت برای تصدی پست‌های دولتی است. اینکه در هر روز در فضای مجازی شنیده می‌شود که فلان آقا یا خانم به علت ارتباط با نزدیکان آقای روحانی در پست‌هایی قرارگرفته‌اند که کمترین تخصصی در آن حوزه ندارند؛ پیام‌هایی است که مردم را نا‌امید می‌کند و موجب می‌شود که مردم از مشارکت‌های اجتماعی کم‌کم خارج شوند. وی تصریح کرد: زمان کوتاه است؛ دولت و اصلاح‌طلبان باید با یک انسجام جدی قول‌های قابل عملی به مردم بدهند.

 

حمید شجاعی

 

 

  • 22
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی: ۸
غیر قابل انتشار: ۹
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش