طی یک هفته اخیر چند فیلم کوتاه از رفتار و نوع ادبیات چند نماینده مجلس در فضای مجازی و رسانهها پخش شد که حواشی گستردهای داشت. فیلم توهین نماینده سراوان به کارمند گمرک و در ادامه پخش فیلم جلسه غیرعلنی مجلس در این رابطه، مسأله صحت و سقم تز دکترای ایشان و یا فیلم پخش شده از اظهارات نماینده شبستر و... به نظر میرسد حواشی هزینهساز و دردسرآفرین مجلس دهم را پایانی نیست و هر روز ابعاد تازهتری به خود میگیرد. در این رابطه «آرمان» با عبدا... ناصری فعال سیاسی اصلاحطلب گفتوگوی کوتاهی انجام داده که در پی میآید.
اخیرا حواشی بسیار زیادی حول مجلس دهم روی داده است که بیشتر ناشی از عملکرد و حاشیهسازی خود نمایندگان است که اوج آن رفتار ناپسند نماینده سراوان بود. ما مجلس ششم را به یاد داریم که پر حاشیه بود اما جنس حواشی آن کاملا حرفهای و کاری بود. علت رخدادهای اخیر مجلس، ناشی از چیست؟
ابتدا باید گفت که مجلس ششم که شما نام بردید، تحت تاثیر فضای خاص دوم خرداد ۷۶ و حال و هوای دوره اصلاحات شکل گرفت که بهرغم برخی محدودیتها مجلس قدرتمندی بود و به معنای واقعی کلمه در رأس امور قرار داشت و تجلی رأی واقعی مردم بود. با اینکه دولت وقت همراه طیف اکثریت مجلس بود، اما همان مجلس بالاترین نظارت را بر دولت داشت و بر سایر نهادها هم به خوبی نظارت میکرد و قدرت خود را به عنوان قوه مقننه، نشان داد. علاوه بر اصلاحطلبان، اقلیت جناح راستی که در مجلس ششم بودند هم از افراد باتجربه، معتدل و خوشنام آن جناح بودند که از حاشیههای کنونی فاصله زیادی داشتند.
نمایندگان مجلس ششم تجارب زیادی در کار اجرایی و قانونگذاری داشته و با فضای پارلمان آشنا بودند و حقیقتا بیش از ۹۰درصد آنها قصد کیسهدوزی برای خود نداشتند. از مجلس هفتم به بعد و از جمله همین مجلس دهم، به دلیل برخی سختگیریها، افراد شایسته و سالم عموما از گردونه انتخاب مردم خارج شدند. به گونهای که اصلاحطلبان در لیست نهایی خود و بعد در فراکسیون امید، افرادی را گنجاندند که هویت اخلاقی، علمی و سیاسی و در مواردی حتی سلامت اقتصادی روشنی ندارند. متاسفانه برخی با لیست امیدی به مجلس رفتند که قرابتی با جریان اصیل اصلاحات نداشتند. بنابراین وقتی مجلس با چنین افرادی شکل میگیرد مردم شاهد حواشی عجیب و غریبی خواهند بود که ارتباطی به کار حرفهای و وظایف نمایندگان هم ندارد.
هر چند کلیت مجلس دهم از هفتم و هشتم و نهم بهتر است، اما افراد ناکارآمد هم در آن دیده میشوند. این امر به دلیل کنار گذاشتن نیروهای کاردان و شایسته صورت گرفته است. به نظر میرسد این حاشیهها تا پایان این مجلس دهم ادامه خواهد داشت.
نقش هیأت رئیسه مجلس در این بین چیست؟ آیا رئیس مجلس و یا هیات رئیسه نمیتوانند این حواشی را مدیریت کنند و یا از ابزار خود برای کنترل نمایندگان استفاده نمایند؟
به نظرم عناصری در مدیریت مجلس و در هیأت رئیسه وجود دارند که الزاما منظور بنده اعضای هیات رئیسه و رئیس مجلس نیست، بلکه افرادی که پشت پرده حضور دارند که یکدست اصولگرا هستند، اینها منتظرند تا مشکلی و یا حاشیهای از نمایندگان منتسب به فراکسیون امید و یا اصلاحطلبان ببینند و بهوسیله رسانههایی که در اختیار دارند، حواشی را پر رنگتر و پر سروصداتر میکنند. به این نکته باید توجه داشت که عقبه مجلس دهم که با دفتر ریاست مجلس و خارج از پارلمان با ایشان کار میکنند، بسیار فعال هستند و خواه ناخواه بر ضد جریان اصلاحات و نمایندگان منتسب به این جریان، عملیات روانی انجام میدهند.
روز گذشته تیتر صفحه نخست یکی از روزنامهها این بود که اصل مجلس نشانه است! آیا میتوان چنین تصوری داشت که این حاشیهسازیها بر علیه قوه مقننه صورت میگیرد و نه چند نماینده؟
خیر این را قبول ندارم. اصلا نیت جریان تخریب کننده مجلس هم سر جای خود، اما اشتباهاتی که نمایندگان مجلس میکنند کم نیست و در دام تندروها میافتند. باید در رابطه با فیلمهایی که در فضای مجازی از این نمایندگان پخش شد، ابتدا فراکسیون امید و رئیس آن موضعگیری میکردند. حتی آقای حضرتی و روزنامه ایشان باید اولین رسانهای میبود که موضعگیری میکرد و آقای درازهی را وادار به عذرخواهی از آن کارمند گمرک و مردم میکرد. بیاخلاقیها و بداخلاقیها و چنین الفاظی از سوی کسانی که باید عصاره فضائل ملت باشند، (چه اصلاحطلب و چه اصولگرا) چنان اهمیتی دارد که همه جناحها برای روشن کردن واقعیت حادثه پیگیر باشند. به نظرم همه رسانهها، جناحها و مهمتر از همه فراکسیون امید که منفعل و ساکت نشان داده، درباره مسائلی مانند مساله اخیر آقای درازهی، خانم آقاپور نماینده شبستر یا آقای خادمی نماینده ایذه و باغملک، حتما باید شفاف سازی کنند. با چنین شفافسازیهایی میتوان تا حدی جلو ورود اشخاصی را گرفت که نه متخصص هستند و نه اخلاقمند و حتی میتوان جلو رانتخواریهای برخی نمایندگان را گرفت. این رفتارها که با اعمال دولت آقای احمدینژاد هیچ فرقی ندارند، باید مورد توجه و روشنگری قرار گیرند.
اخیرا حاشیههایی درباره تز دکترای آقای درازهی هم مطرح شده...
بله همینطور است. به نظرم کار «آرمان» قابل تقدیر است که پیگیر این موضوع شده است. نباید در اینگونه موارد سکوت کرد. زیرا مردم انتظار دارند رسانهها پیگیر بوده و شفافسازی کنند؛ فارغ از جناحبندی و تعلقات حزبی و سیاسی.
برخی نمایندگان از وجود جریانی برای تخریب چهره مجلس سخن گفتهاند. آیا به نظر شما باید این مساله را پذیرفت که جریانی قصد تخریب و حاشیهسازی برای مجلس را دارد؟
جریانهای قدرتمندی که ابزارهای متعددی دارند حتما مایل نیستند که این مجلس به موفقیت برسد. جریانهایی تلاش میکنند و هدفشان این است که مجلس بعدی (یازدهم) همانند مجلس هفتم شود. اما یک نکته را فراموش نباید کرد که در برابر تمام مجالس بعد از انقلاب تلاشهایی صورت میگرفته و میگیرد که مجلس در مجموع ضعیف جلوه داده شود. تا زمانی که بهخاطر برخی سختگیریها، افراد ناکارآمد وارد مجلس شده و از حضور شایستگان جلوگیری شود، همین وضعیت را شاهد خواهیم بود و شاید حتی نتوان کاری از پیش برد.
- 19
- 4