بودجه ۹۸ در هیات دولت تصویب و در حالی به مجلس از سوی دولت اعطا شد که با انتقادات بسیار همراه بود. بسیاری از انتقادات بر این بود که این بودجه هیچ دردی از جامعه دوا نخواهد کرد. کلیات لایحه بودجه ۹۸ در کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در ۱۱دی ماه به تصویب رسید.
با توجه به شرایط سخت اقتصادی جامعه و گلایههای مردم از وجود تورم در کشور چشم همگی به سخنان و عملکرد آقای رئیسجمهور و کابینه دولت است که برای مردم چه کارهایی انجام میدهند. اما به جای آنکه شاهد سخنانی از سوی رئیسجمهور برای رسیدگی به مسائل اقتصادی کشور باشیم، بالعکس شاهد مطرح کردن مباحث از جمله فضای مجازی و حجاب هستیم.
مطرح کردن این گونه مباحث شاید در چند سال گذشته میتوان گفت که ذهن مردم را از مسائل دور میکرد، اما به صراحت میتوان گفت که آگاهی مردم نسبت به مسائل روز بسیار بالا رفته و دیگر نمیتوان آنها را مسائلی از جمله حجاب یا فضای مجازی یا مسائلی از این دست که دیگر پیش پا افتاده است سرگرم کرد. درباره چرایی اینکه روسای جمهور در مسائل سخت و دشوار به مسائلی پوپولیستی میپردازند. «آرمان» گفتوگویی با سیدمحمدغرضی وزیر پست، تلگراف و تلفن در دولت سازندگی انجام داده که میخوانید.
چرا آقای رئیسجمهور در شرایط کنونی به جای آنکه به مسائل اقتصادی بپردازد، در سخنرانیهایش به مسائلی از جمله حجاب اشاره میکنند؟
در حال حاضر زمان، زمان تصویب بودجه از سوی مجلس است که باید توجه کرد گرفتاریهای مردم هم بسیار زیاد است. به نظر میآید جمع چپ و راست یک حجابی را روی اقتصاد کشور قرار دادند. یعنی به جای آنکه توجه کنند به تورمی بودن بودجه تصویب شده، اما این تورم را پوشش میدهند. اصلاحطلب و اصولگرا با یکدیگر در مجلس به اتفاق آرا بودجهای را تصویب میکنند که قطعا گرفتاریهای بسیار زیادی برای عموم مردم به وجود میآورد.
اینکه حجاب را انحصار دهیم به پوشش آن هم تنها برای زنان، بحثی است که تقریبا از مشروطه تاکنون جامعه را دچار گرفتاریهای زیادی کرده و این موضوع هم مسالهای است که جامعه به صورت عمومی حجاب را قبول دارد و برخی هم به شکلی دردسرهایی را ایجاد میکنند که دائما انرژیهای سیاسی کشور را هدر میدهند. پوشش کردن موضوع حجاب با مسائل اقتصادی گناه ناخشنودی است. بودجه تورمی، دلار را دوباره دچار گرفتاریهایی میکند و بالاخص که چند نرخی دلار موارد هنگفتی از ثروت کشور را به هدر میدهد. حدود ۵۰-۶۰ سال است که مطرح کردیم دو نرخی کردن، منابع را هدر دادن، دلار ۴۲۰۰ تومانی بیزبان را تحویل رانتخواران دادن، همگی شده حجاب.
بسیاری مطرح کردند که آقای روحانی هم مانند آقای احمدینژاد در سخنرانیهایشان به مسائل پوپولیستی اشاره میکنند. دلیل اینگونه رفتارها از سوی روسای جمهور چیست؟
هر دو طیف راست و چپ از دهه ۶۰ تاکنون دست به کارهای پوپولیستی زدند و چه کسی است که کار پوپولیستی نکرده است؟ کسی به حل مشکلات کشور به صورت کارشناسی اقدام نکرده است. اتفاقاتی میافتد که رانتخواران توفیق یافته و جریان پوپولیستی حقوق عامه را ضایع میکند. این را باید گفت که هر دو گروه کار پوپولیستی بر کار عقلانی آنها ترجیح دارد.
حجاب را تبدیل کردن به ابزار کتمان حقایق یک حجاب دوچندان است. شنیدم که آقای روحانی درباره فضای مجازی هم مفصل صحبت کردهاند که آن موضوع هم یک حجاب دیگری است که دائم خلقا... را به جان همدیگر انداخته و بودجهای را تصویب میکند که باید گفت خدا به همه باید رحم کند. سیاست، آن است که رضایت عامه را جلب کند، دولتهای پس از انقلاب، رضایت عامه را جلب نکردند، در نتیجه در سیاست نیز توفیقی نداشتند. روسای این دولتها بعدها در رقابت با همدیگر، اعتباری اجتماعی پیدا کردند اما اعتبار مدیریتی نیافتند.
هنگامی که دولت آیتا... هاشمی روی کار آمد، ارز ۱۵۰۰ ریال بود که تا هفت هزار ریال رفت و بعد به ۴۵۰۰ ریال بازگشت. وقتی دولت اصلاحات روی کار آمد، ارز ۴۵۰۰ ریال و وقتی که رفت ۹۰۰۰ ریال بود. زمانی که دولت آقای احمدینژاد آمد، ارز ۹۰۰۰ ریال و وقتی رفت، ۳۰۰۰۰ ریال بود. وقتی دولت جناب روحانی آمد، ارز، کمتر از ۳۰۰۰۰ ریال بود اما هنوز دولت ایشان به پایان نرسیده است که بحث ۱۰۰ هزار ریال است. تغییر و تحولات، قاعده جامعه را علیه مدیریت جامعه برمیانگیزاند، وقتی قاعده جامعه آرام نباشد، ستاد آن به همین اشکالی که مشاهده میشود، بسیار گرفتار میشوند و به جزئیات میپردازند.
اصلاحطلبان و دولت باید چگونه سرمایه اجتماعی خود را حفظ کنند؟
برخی دوستان باید دیگر مانند روشهای گذشته عمل نکنند و تغییر در عملکرد خود داشته باشند. در گذشته اینگونه بوده که برخی اطرافیانشان را به دور خود جمع کرده و از افراد باتجربه و کارآمد در سِمتها استفاده نمیکردند. به یاد دارم از بزرگی سوال کردم که چرا فلان شخص را در فلان سِمت منصوب کردی، گفت: «غیر از او به هیچ شخص دیگری اعتماد ندارم.» بله آن فرد، فرد بسیار خوب و باشرفی بود، چرا که سالها در انقلاب زحمت کشیده بود. اما باید گفت اگر مسئولان با این نوع نگاه ادامه دهند، قطعا با شکست روبهرو میشوند، چرا که از دوستان همدیگر در سمتها استفاده و جامعه را رها میکنند و در نتیجه با شکست روبهرو میشوند.
علت طرح شعار «اصلاحطلب، اصولگرا دیگه تموم ماجرا» چه بود؟
از زمان امیرکبیر تا امروز بیش از ۱۵۰سال میگذرد، این موضوع را میرساند که اصلاحطلبان هر زمانی که به قدرت رسیدهاند نتوانستند دولت را نگه دارند. در دورههای جدید به طور مثال در زمان آقای مصدق که یک فرد اصلاحطلب بود نتوانست دولت را نگه دارد.
آقایان حزب ایران نوین و حزب رستاخیز همگی اصلاحطلب و طیف چپ آمریکایی بودند. این افراد برتری نسبی خود را با روابطی که میان خود داشتند بر باد دادند و همچنین اصولگرایان هم که از قدرت سیاسی برخوردار بودند، نتوانستند ملت را راضی نگه دارند. بعد از چند سال حکومت دوباره به دست اصلاحطلبان رسید و این تاریخ در کشور ما بین این دو نوع تفکر که هر دو حزبی و گروهی است دست به دست شده و ادامه خواهد داشت. این شعاری که مطرح کردند «اصلاحطلب، اصولگرا دیگه تمام ماجرا» برای اولین بار نیست که مطرح میشود.
- 16
- 3