هر دم از این باغ بری میرسد! تلاش برای استیضاح پرحاشیه وزرا از سوی اعضای جبهه پایداری مجلس یکی پس از دیگری، در طول ماههای اخیر کافی نبود که این بار دلواپسان عزمشان را برای استیضاح روحانی جزم کرده اند. به عبارتی پس از اینکه تندروها نتوانستند در ششم شهریور ماه اخیر طرح سوال از رئیسجمهور را به مرحله استیضاح بکشانند اکنون یکبار دیگر توپخانهشان را برای پیشبرد اهداف خود پر کرده اند. این جریان با استفاده از حق نمایندگیشان در شرایطی که کشور با مشکلات بسیاری در داخل دست و پنجه نرم میکند و از سویی با فشار مخالفان خارجی نیز روبهروست به دنبال طومارنویسی برای استیضاح روحانی بودند که بنا به گفته برخی از نمایندههای مجلس، امضاها برای طرح استیضاح رئیسجمهور با ۱۴ محور اقتصادی به حد نصاب نرسید و در نتیجه تلاش مخالفان از جمله ذوالنور عضو جبهه پایداری برای استیضاح روحانی با ناکامیروبهرو شد. زیرا برخی از نمایندهها به ویژه قاسم میرزایی نکو عضو فراکسیون امید معتقد است که بخشی از مشکلات اقتصادی ناشی از عملکرد دولت و حل آن به عهده تیم اقتصادی است اما بخشی دیگر از این مشکلات تحت تاثیر تحریم و مسئولیتش مربوط به نهادهای غیر دولتی است از این رو، روحانی مقصر یک سوم مشکلات اقتصادی است بنابراین دلیلی برای استیضاح او در وضعیت کنونی وجود ندارد.
علاوه بر این، سهیلا جلودار زاده نماینده مجلس نیز بر این باور است که تنها روحانی باعث و بانی این وضعیت نبوده و پیگیری استیضاح رئیسجمهور از سوی بخشی از نمایندگان در شرایط کنونی به هیچ روی به صلاح نیست. زیرا اگر قرار به استیضاح بود این جریان باید قبلا رئیسجمهوری را که پدید آورنده وضعیت موجود است، استیضاح میکردند.
بازهم تلاش برای استیضاح روحانی
نامشان دلواپس است اما دریغ از آنکه حتی دمیمصلحت ملی را ارج بنهند. در این آشفته بازار، طرح استیضاح روحانی را کم داشتیم که آنهم به لطف دلواپسی تندروها از جمله ذوالنور عضو جبهه پایداری روز گذشته مورد پیگیری قرار گرفت اما قبل از اینکه به حد نصاب برسد با ناکامیروبهرو گردید. بر این اساس، رضا انصاری، عضو هیئت رئیسه فراکسیون امید مجلس درباره طرح استیضاح رئیسجمهور گفت: طرح به هیئت رئیسه نرفته و تعداد اندکی از نمایندگان از امضا کنندگان آن هستند. او طی گفت و گویی درباره خبر تلاش برخی نمایندگان برای طرح استیضاح رئیسجمهور گفت: این موضوع از جانب چند نماینده مطرح شده و پیگیر آن هستند.
طرح به هیئت رئیسه نرفته و تعداد اندکی از نمایندگان از امضا کنندگان آن هستند. این هیئت رئیسه فراکسیون امید مجلس همچنین افزود: آن طور که من شنیدهام آقای ذوالنور این موضوع را پیگیری میکنند.انصاری گفت: با توجه به شرایطی که در حال حاضر داریم و فشارهایی که دشمنان بر مردم میآورند، بیشتر از هر چیزی نیاز به اتحاد و انسجام داریم و استیضاح رئیس جمهور در این مقطع زمانی به هیچ عنوان به مصلحت نظام و کشور نیست. او تاکید کرد: برداشت بنده این است که در مجلس هم بیشتر همین نگاه حاکم است.
انصاری همچنین گفت: تا آنجا که من اطلاع دارم در خود فراکسیون ولایی هم روی این موضوع اتفاق نظر وجود ندارد و درون خود فراکسیون هم اختلاف نظرهایی در این موضوع است. علاوه بر این، سیدحسین نقوی حسینی سخنگوی فراکسیون ولایی درباره جمعآوری امضا برای طرح عدم کفایت و استیضاح رئیسجمهور در مجلس گفت: درصحن مطرح شده که جمعآوری امضا برای استیضاح رئیسجمهور در حال انجام است؛ من به عنوان سخنگوی فراکسیون نمایندگان ولایی اعلام میکنم که این اقدام به صورت شخصی انجام میشود و به هیچ عنوان فراکسیونی نیست. بر این اساس، گفتنی است طرح استیضاح و عدم کفایت سیاسی رئیسجمهور را که توسط ذوالنوری نماینده قم و عضو جبهه پایداری دیروز دنبال شد، تنها ۹ نفر از نمایندگان امضا کردند.
اکنون، استیضاح برخلاف منافع ملی
نمایندههای اعضای جبهه پایداری که طی ماههای اخیر بیشترین رکورد را در استیضاح وزرا زدهاند دیروز با ۱۴ محور از جمله برخورد با بیکاری، سوءمدیریت در کنترل بازار ارز، وارد آمدن خسارت به منافع ملی و سوء مدیریت در کنترل قیمت کالا به دنبال استیضاح حسن روحانی رئیس دولت بودند که در نهایت این امضاها به حد نصاب نرسید و حتی بسیاری از نمایندههای مجلس با این طرح مخالفت کردند. زیرا این اعتقاد در میان برخی از نمایندهها و حتی فعالان سیاسی وجود دارد که تنها یک سوم مشکلات اقتصادی مربوط به دولت است.
بنابراین اگرچه نمیتوان مشکلات اقتصادی مربوط به دولت و عملکرد ضعیف تیم اقتصادی روحانی در قبال آن را انکار کرد اما در شرایط کنونی استیضاح به هیچ وجه به مصلحت نیست. عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاحطلب نیز نسبت به جمعآوری امضا برای استیضاح رئیسجمهور از سوی ذوالنور، نماینده قم نوشت:« در درک سیاسی نمایندگان اصولگرا همین بس که آنان را از استیضاح منصرف کردهاند حالا دنبال استیضاح رئیسجمهور رفته اند!»
استیضاح حق نماینده مجلس
چه بپذیریم و یا نپذیریم استیضاح حق نمایندههای مجلس حتی مخالفان دولت است اما در شرایطی که بنا بر توصیه مقامات کشورمان حتی استیضاح وزرای دولت نیز به مصلحت نیست استیضاح رئیسجمهور قطعا دیگر به هیچ وجه به صلاح منافع ملی نیست. آنهم در شرایطی که کشور با مشکلات داخلی و فشارهای خارجی روبهرو است استیضاح رئیسجمهور نه تنها گرهای از مشکلات سیاسی و اقتصادی باز نمیکند بلکه حتی به مراتب شرایط را پیچیده تر هم خواهد کرد. اگرچه وضعیت کنونی به گونهای است که نه تنها مخالفان دولت بلکه حتی برخی از اصلاحطلبان نیز خواستار بهبود اوضاع و تعیین تکلیف بسیاری از مسائل هستند تا گشایشی در امورایجاد شود. چراکه چند ماه اخیر، به دلایل مختلف به ویژه تغییر مواضع روحانی و اتخاذ رویکرد محافظهکارانه رئیسجمهور نسبت به برخی از مسائل، فاصله محسوس دولت با اصلاحطلبان و وضعیت اقتصادی؛ نوعی ناامیدی از دولت و اختلاف نظر در این جریان نسبت به حمایت و عدم حمایت از روحانی ایجاد کرده است. اما به هر روی، استیضاح رئیس دولت در شرایط کنونی نه تنها دردی دوا نمیکند بلکه حتی به کشور آسیب هم میرساند. با این همه در ادامه این مهم را با کارشناسان مورد بررسی قرار دادیم که آن را میخوانید.
استیضاح روحانی به سود مخالفان
سهیلا جلودارزاده نماینده مردم تهران در مجلس وعضو فراکسیون امید درباره پیگیری طرح استیضاح رئیسجمهور از سوی تندروها به آفتاب یزد گفت: نخست باید دید که آیا استیضاح وزرا طی ماههای گذشته منجر به بهبود شرایط گشته است که اکنون استیضاح رئیسجمهور کمکی به حل مسئله کند؟! پیگیری استیضاح رئیسجمهور از سوی تندروها در حالی است که این مسئله در شرایط کنونی به هیچ روی به صلاح نیست. او افزود: تنها روحانی باعث و بانی شرایط موجود نیست. در حالی که اگر قرار به استیضاح بود اصولگرایان باید قبلا رئیسجمهوری را که پدید آورنده وضعیت موجود است، استیضاح میکردند. زیرا او ریشه و عامل اصلی این وضعیت بود.
این نماینده مجلس ادامه داد: البته مخالفت با استیضاح رئیسجمهور به این مفهوم نیست که هیچ انتقادی متوجه او نباشد اما وقتی فردی در کشور مسئولیتی میپذیرد نباید او را تماما گناهکار شرایط موجود دانست. این چه روشی است که این گروه در پیش گرفتند؟ این روش به هیچ روی انسانی و اخلاقی نیست. جلودارزاده اظهار کرد: قانون به گونهای نیست که برخی از نمایندهها را استیضاح و یا برکنار کند. زیرا آنها در سالهای گذشته دست به اقداماتی زدهاند که کشور به دلیل حمایت این نمایندهها از رئیسجمهور سابق، امروز بیش از ۵۰ سال عقب افتاده است.
او اضافه کرد: فشار اصولگراها بر روی دولت به هر دلیلی که باشد اکنون به صلاح نیست. زیرا بهم ریختگی و آشفتگی سیاسی به نفع کشور نیست بلکه تنها مخالفان خارجی و آشفته طلبان از استیضاح روحانی سود میبرند. جلودار زاده در پایان گفت: در این شرایط قوه مقننه و مجریه باید از فرصت موجود در جهت خدمت و حل مشکلات و برداشتن باری از روی دوش مردم بهره ببرند. زیرا با استیضاح وزرای قبلی و روی کار آمدن مدیران جدید طی ماههای اخیر هیچ تغییری در وضعیت اقتصادی صورت نگرفت. وقتی بودجه محدود است و فروش نفت کاهش یافته و بهم ریختگی نیروهای انسانی در دولت وجود دارد چگونه میتوان کاری از پیش برد. حل مشکلات نیاز به زمان دارد.
مشکل دلواپسان قدرت است نه عملکرد روحانی
صادق زیباکلام تحلیلگر و استاد دانشگاه درباره پیگیری طرح استیضاح رئیسجمهور از سوی دلواپسان به آفتاب یزد گفت: آنها همواره به دنبال این مسئله بودند که بخش انتخابی نظام به عبارتی قوه مجریه را زیر را سوال ببرند. بنابراین از همان روزی که روحانی سکان قوه مجریه را در دست گرفت آنها ساز مخالفتشان را نسبت به دولت کوک کردند. در حالی که رویکرد روحانی نزدیک به اصولگرایان بود. اما این مسئله هم برای دلواپسان کافی نیست.
او افزود: زیرا این گروه به چیزی کمتر از قدرت اکتفا نمیکنند. در طول ۸ سالی که احمدی نژاد رئیسجمهور بود جریان اصولگرا عملا ستون فقرات دولت بود. حال آنکه در دولت روحانی این جریان کاری جز دردسازی و کارشکنی نکرده است. این فعال سیاسی ادامه داد: زیرا دلواپسان، احمدی نژاد را از خود میدانستند و در دولت نهم و دهم حضور پررنگی در قوه مجریه داشتند. بنابراین مشکل آنها قدرت است نه عملکرد روحانی. تفاوتی برای این گروه ندارد که عملکرد روحانی در حوزه اقتصادی و سایر مسائل چگونه بوده است. زیرا اساسا مشکلات اقتصادی برای آنها مطرح نیست.
زیباکلام اظهار کرد: اگر به راستی مشکل دلواپسان، مسائل اقتصادی باشد، مهمترین سوالی که برای این جناح باید مطرح باشد این است که اساسا چه میزان از اقتصاد کشور در دست قوه مجریه و روحانی است. حال آنکه آنها میدانند حل همه مشکلات اقتصادی در دست روحانی نیست و او تنها عهده دار بخشی از اقتصاد است. اما رفتار این گروه به گونهای است که اگر کسی نداند، تصور میکند همه اختیارات و قدرت در دست روحانی است. زیباکلام در پایان گفت: اتفاقا باید استیضاح روحانی مطرح شود و رئیسجمهور حقایقی را در جریان استیضاح علنی خود مطرح کند تا اساسا برای مردم روشن گردد چقدر از اختیارات و سیاستهای خرد و کلان نظام، خارج از حوزه قوه مجریه و بخش انتخابی است.
- 17
- 4
محسن
۱۳۹۷/۱۱/۲۹ - ۲۱:۰۷
Permalink