چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
۱۳:۱۳ - ۰۸ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۲۱۷۳
سیاست داخلی

ولی‌الله شجاع‌پوریان؛

شگفتی یک استعفای عقلانی

ولی‌الله شجاع‌پوریان,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

استعفای محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در روز گذشته به مهم‌ترین خبر رسانه‌های معروف جهان تبدیل شده بود، به صورتی که برخی از شبکه‌های خارجی برنامه‌های عادی خود را قطع کردند تا استعفای ظریف را پوشش بدهند. در همین اثنا کارشناسان این شبکه‌ها از زوایای گوناگون، وضعیت وزارت امور خارجه ایران در «پساظریف» را بررسی کردند.

 

بی‌تردید واکنش‎ها به این استعفا به دلیل نقش ظریف و موقعیت کنونی جمهوری اسلامی و تزلزل برجام در روزهای آینده نیز ادامه خواهد داشت و از زوایای گوناگون نیز قابل بررسی است. در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌شود: 

 

۱- ظریف به عنوان دیپلماتی کاربلد و توانمند در سخت‌ترین روزهای کشور، سکان‌دار دستگاه دیپلماسی ایران شد. او از جمله دیپلمات‌هایی بود که با تخصص و مدرک مرتبط، خدمت در وزارت امور خارجه را از سطوح پایین تا بالا تجربه کرده بود. همچنین حضور او در کشورهای مختلف به‌ویژه مقر سازمان ملل در نیویورک باعث شده بود شناخت و بینش دقیق و عمیقی از شبکه پیچیده تصمیم‌گیری سیاست خارجی آمریکا داشته باشد و از سویی از وزرای مورد اعتماد رهبری بود که بارها خدمات و دستاوردهایش مورد تقدیر و تمجید مقام رهبری نیز قرار گرفت. برخورداری از همین شاخص‌ها و ویژگی‌ها بود که در فرآیند مذاکرات به گل نشسته هسته‌ای گشایشی صورت گرفت و برجام شکل گرفت و علاوه بر رفع تدریجی تحریم‌ها، ایران از ذیل منشور هفتم سازمان ملل و صدور قطعنامه‌های سنگین خارج شد. موفقیت ایران در برجام، خشم مقامات اسرائیل، آمریکا، عربستان و سایر رقبای جهانی و منطقه‌ای ایران را برانگیخت و باعث شد تا با ظهور ترامپ، برجام به عنوان بزرگ‌ترین دستاورد دستگاه دیپلماسی کشور با محوریت ظریف با خوشحالی و استقبال مخالفان داخلی به محاق برود.

 

۲- کسانی که از ساختار نظام سیاسی کشور شناخت دقیقی دارند، می‌دانند تصمیم‌گیری درباره سیاست‌های راهبردی نظام در عرصه بین‌الملل تصمیم شخصی فرد وزیر امور خارجه نیست، بلکه مجموعه پیچیده‌ای از نهادها و اشخاص، سیاست‌های کلان را مشخص و در نهایت وزیر امور خارجه این مسئولیت خطیر را برعهده می‌گیرد. به عنوان مثال تصمیم‌گیری درباره اصل مذاکره و برجام در حیطه اختیارات ظریف نبوده، بلکه با هوشمندی مسئولان نظام و منطبق با وضعیت کشور، برجام به عنوان تصمیم نهایی روی میز دستگاه دیپلماسی قرار گرفت،در عین حال ظریف و یارانش توانستند با کار طاقت‌فرسا و با مهارت و دانش خود این تصمیم را به فعلیت برسانند. آنچه مایه مباهات و تعریف و تمجید از ظریف در دوران پسابرجام بود، هنر ظریف در پیشبرد تصمیم ایران و اخذ امتیازات بیشتر از طرف مقابل بود که تسلط ظریف را در مذاکره، حقوق بین‌الملل و نظام جهانی نشان می‌داد و باعث شد بهترین خوانش را از تصمیم نظام در جریان مذاکرات ثبت کند.

 

۳-بعد از خروج ترامپ از برجام، مخالفان داخلی دولت، این اقدام امریکا را که عهدشکنی آشکار آمریکا بود و با محکومیت جهانیان روبه‌رو شد و راه اروپا را از آمریکایی‌ها جدا کرد، بهانه قرار دادند و بر طبل تخریب دولت و ظریف و برجام کوبیدند. آنها ظریفی را نشانه گرفته‌ بودند که نه در اصل پذیرش یا عدم برجام در داخل اختیار تام داشت و نه در تصمیم‌گیری ترامپ می‌توانست نقش‌آفرینی کند. در چنین تنگنایی و شرایطی که ظریف سرسختانه در حال دفاع از مواضع کلان سیاست خارجی ایران بود، منتقدان داخلی بدون درک شرایط و فهم نظام بین‌الملل به عقده‌گشایی پرداختند و ظریف را مورد آماج حملات خود قرار دادند. مواضع، سخنرانی‌ها و تصمیمات ظریف بعد از خروج از برجام را حتی بسیاری از حامیان اصلاح‌طلب ظریف برنمی‌تابیدند، اما کماکان مخالفان دولت ظریف را عامل همه نابسامانی‌های کشور از گرانی گوشت و مرغ تا شیر و ماست معرفی کردند؛ رفتارهایی که در تاریخ ایران نمونه‌های مشابه دارد و بیش از هر شخصی مظلومیت دکتر مصدق را یادآوری می‌کند.

 

۴- استعفای ظریف در چنین شرایطی تصمیمی عقلانی و منطبق بر واقعیات دنیای سیاست به نظر می‌رسد، ورای اینکه با این استعفا موافقت یا مخالفت شود، این پیام را منتقل می‌کند که ظریف نقشی کلیدی در دیپلماسی کشور ندارد و برای مخالفان نیز مصداق «گر تو بهتر می‌زنی، بستان بزن» است. ظریف نماد دیپلماسی مبتنی بر عقلانیت، تنش‌زدایی، تعامل، مصلحت‌اندیشی بر اساس منافع ملی، گفت‌وگو و مذاکره است و اگر بناست چنین راهبردی در سیاست خارجی کشور جاری نباشد، همان بهتر که مجری آن نیز شخصی به جز ظریف باشد تا بتواند دیپلماسی عدم مذاکره، ماجراجویی و شعارمحوری، تقابل به جای تعامل و انزواگرایی را دنبال کند. حتی اگر با استعفای ظریف موافقت نشود، چند دستگی در دستگاه تصمیم‌گیری سیاست خارجی کشور و عدم یکپارچگی به نفع نظام و مردم نیست و ترجیح آن است که وزیری از جنس سیاست‌های کلان نظام برای این جایگاه جایگزین شود.

 

ولی‌الله شجاع‌پوریان

 

hamdelidaily.ir
  • 10
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
غلامعلی حداد عادل بیوگرافی غلامعلی حداد عادل؛ سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴

محل تولد: تهران

حرفه: سیاستمدار ایرانی، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشیار بازنشسته دانشگاه، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی

آغاز فعالیت: ۱۳۵۷ تاکنون

حزب سیاسی: اصولگرا

تحصیلات: لیسانس و فوق لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران و شیراز (پهلوی قدیم)، دکتری فلسفه از دانشگاه تهران

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش