به گزارش نامهنیوز، مصوبه اخير مجلس شورای اسلامی مبنی بر ممنوعیت کاندیداتوری بیش از سهدوره متوالی نمایندگان مجلس شورای اسلامی بحثهای متعددی را به همراه داشت؛ برخی آن را باعث جلوگيری يكهتازیهای سياسی میدانند و برخی ديگر میگويند كه قانونگذار نمیتواند اراده و خواست مردم را محدود کند.
صادق زيبا كلام، استاد علوم سياسی باور دارد كه تصميم اخير مجلس شورای اسلامی مبنی بر ممنوعیت کاندیداتوری بیش از سهدوره متوالی نمایندگان خلاف اصل مردمسالاری و مغاير با قانون اساسی است. او به «نامهنيوز» گفت: «تعيين تعداد دورههايي كه نمايندگان میتوانند در انتخابات مجلس شركت كنند و محدودكردن آن به ۳دوره پياپي با قانون اساسي و اصل مردمساري در تضاد است. مردم حق دارند كه بگويند چه كسي نمايندهشان بشود؛ خواه يكنماينده سهدوره يا سيدوره نماينده باشد. هيچقدرتي نبايد بهجاي مردم تصميم بگيرد زيرا عزم و اراده مردم تعيينكننده راه و روش كشور است. قانونگذار در قانون اساسي آورده است كه نبايد جلوي خواست مردم را گرفت. اگر نمايندگان واقعا به فكر كشور ومردمند، بهتر است در مقابل اِعمال نفوذهاي سياسي و اقتصادي بايستند نه آنكه حق انتخاب مردم را محدود كنند».
هدف لاريجانی از موافقت با مصوبه جديد مجلس
اين استاد دانشگاه در پاسخ به اين پرسش كه آيا ميتوان ممنوعيت کاندیداتوری بیش از سهدوره را ناظر به اخذ رياست مجلس از عليلاريجاني دانست، گفت: «علي لاريجاني با اين موضوع موافقت كرد و با اينكه در نهايت به حذف او از مجلس و از دستدادن رياست مجلس منجر خواهد شد اما او بهدليل آنكه در يكشرايط دشواري قرار داشت، با پيشنهاد اخير موافقت كرد زيرا اگر مخالفت ميكرد متهم ميشد كه از جايگاه خود دفاع ميكند».
زيبا كلام در پاسخ به اين پرسش كه آيا ميتوان موافقت لاريجاني را يك برنامهريزي براي حضور در انتخابات رياستجمهوري سال۱۴۰۰ دانست، اظهار كرد: «من بعيد ميدانم او از حالا براي رياستجمهوري۱۴۰۰ برنامهريزي كرده باشد يا اگر هم چنين باشد، قابل پذيرش نيست كه با وضع يكقانون و حذف اجباري خود از مجلس آينده در پي رياستجمهوري باشد».
شانس ضعيف اصلاحطلبان برای رياستجمهوری
وي در تحليل مناسبات حزبي در انتخابات رياستجمهوري۱۴۰۰ گفت: «اصلاحطلبان در انتخابات سال۱۴۰۰ شانس بسيار ضعيفي براي پيروزي دارند زيرا دولت روحاني كه با عقبه اصلاحطلبان روي كار آمد، بهشدت عملكرد نامطلوبي داشته است.
مردم بهدليل نارضايتي از دولت روحاني به اصلاحطلبان اقبال نشان نميدهند اما اين قاعده براي اصولگرايان متفاوت است زيرا جبهه اصولگرايي همواره رأي ثابت خود را دارد و طرفداران اينجناح كه معمولا هيئتي رأي ميدهند، منتظر ميمانند و ميبينند كه گزينه نهايي اصولگرايان چه كسي خواهد بود تا به آن رأي بدهند؛ براي مثال بايد منتظر بود و ديد كه بين آقايان قاليباف، باهنر، ضرغامي و... چه كسي گزينه نهايي اصولگرايان ميشود».
شكست احتمالی لاريجانی در كارزار رياستجمهوری
او در پاسخ به پرسش ديگری مبنی بر اینکه آیا این احتمال وجود دارد که لاریجانی در ائتلاف با اصلاحطلبان به كارزار انتخابات وارد شود، گفت: «اگر فرض كنيم كه قاليباف بهعنوان نامزد نهايي اصولگرايان اعلام شود و لاريجاني نيز در ائتلاف با اصلاحطلبان نمايندگي تمام آنها و بخش كوچكي از اصولگرايان را داشته باشد، بازهم لاريجاني از شانس بالايي برخوردار نيست زيرا بدنه اجتماعي او را نميپذيرد؛ او فرد محبوبي براي بدنه اجتماعي نيست و شايد به واسطه تَكراركردنها بخشي از مردم به او رأي بدهند اما غاطبه مردم او را نميپذيرند».
بازگشت مجلس به جايگاه اصلی خود
زيباكلام در پايان قدري نيز از رسالتهاي نمايندگان مجلس سخن گفت: «ایکاش نمایندگان مجلس قبل از آنکه به مسائل مانند تعداد دفعات دورههای نمایندگی نمایندگان بپردازند، خود را در قبال موضوعات کلان کشور مسئول بدانند. باید بررسی کنند که چرا مجلسی که قرار بود در رأس امور باشد، در قعر امور است؛ چرا مجلسی که باید مهمترین موضوعات کشور را بررسی کند، درگیر مسائل بیاهمیت شده است؟ اگر به تاریخ ۱۰ساله گذشته نگاه کنیم، درمییابیم که مجلس در کمتر موردی به موضوعات سیاست خارجی ورود پیدا کرده است.
نکته دیگری که اشاره به آن ضروری به نظر میرسد، نوع نظارت شورای نگهبان بر صلاحیت نامزدهای انتخاباتی است. نظارت استصوابی باعث میشود که علاوه برردصلاحیت بسیاری از افراد، نمایندگان نیز در طول دوره نمایندگی خود مدام از گفتن مسائل متعدد بترسند زیرا همواره نگران ردصلاحیت در دوره بعد خواهند بود. به هر روی اگر مجلس میخواهد، بالنده و تأثیرگذار باشد، باید خود را به جایگاه اصلياش بازگرداند و از سوي ديگر بحث نظارت استصوابي حل شود».
- 14
- 4