به گزارش آنا، محمدعلی حسننیا، رئیس دولت اصلاحات در جمع نمایندگان مجلس شورای اسلامی و فراکسیون امید درباره تأثیرپذیری خودش در انتخاباتهای پیشروی مجلس شورای اسلامی و ریاستجمهوری مطالبی را گفته بود که سبب بروز تحلیلهای گوناگونی در فضای سیاسی کشور شد.
وی در انتخابات سال ۹۲ هم پا به پا برای پیروزی حسن روحانی تلاش کرد. بعد از نامه خاتمی بود که محمدرضا عارف نامزد جریان اصلاحات به شکل پوششی درآمد و از معرکه کنار رفت تا شیخ دیپلمات بر سریر قدرت پاستور تکیه بزند.
رئیس دولت اصلاحات در این دیدار گفته بود، اعتماد مردم به حرفهایش بسیار کم شده است و دیگر نباید از او انتظار داشته باشند که مردم را دعوت به رأی دادن منتخبی خاص کند.
رئیس جمهور اسبق ایران در این دیدار با انتقاد از وضعیت سیاسی و اقتصادی کشور گفته بود: دیگر خیلی سخت است که به مردم بگوییم بیایید رأی بدهید. وی در دیدار با اعضای فراکسیون امید، از نمایندگان اصلاح طلب مجلس پرسید: «فکر میکنید در انتخابات آینده مردم به حرف ما پای صندوق میآیند؟» خاتمی به سوال خود اینگونه پاسخ داد که: «بعید میدانم، مگر اینکه در یک سال آینده تحولی رخ دهد».
به همین دلیل و بروز اختلافات بین دولت و جریان اصلاحات و همچنین استراتژی فاصله گرفتن جریان اصلاحطلبی از دولت با «علی صوفی» وزیر تعاون دولت اصلاحات و از سیاستمداران و مشاوران نزدیک محمد خاتمی در اینباره گفتگوی کوتاهی را صورت دادیم.
تحلیل شما از صحبتهای خاتمی در دیدار با فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی درباره مسائل مختلف کشور بهویژه اصلاحطلبان و دولت چیست؟
صحبتهایی که خاتمی در دیدار با فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی عنوان کرده است، خود به خود به انتخابات، رویکرد مجلس در مسائل مختلف و بخشی به عملکرد دولت و اوضاع کشور بازمیگردد. وی تعریضی به وضع موجود داشت. خاتمی میگوید از من هم کاری ساخته نیست، اگر از مردم بخواهم در انتخابات آینده شرکت کنند دیگر مثل گذشته نیست و این یک هشداری است که نمایندگان مجلس و دولت باید دست به دست هم بدهند و تغییری در وضع موجود ایجاد کنند.
مشکلات مردم باید توسط آنها حل شود و راهی برای جلب رضایت مردم اتخاذ شود. در غیراین صورت اساساً، وجود اصلاحطلبان در قدرت بیفایده است. فراکسیون امید بدون کارنامه برای مردم نمیتواند از جامعه انتظار رأی داشته باشد.
درست است که اصلاحطلبان جریانی قوی در کشور هستند، ولی سرمایههای اجتماعی آنها برای مردم مهم است. مهمترین سرمایه اجتماعی شخص رئیس دولت اصلاحات خواهد بود؛ خُب این به شرطی است که بتوانیم کارایی از خود نشان دهیم. از طرفی دیگر، ناکارآمدی به این موضوع برمیگردد که اجازه ندادند از کاندیداهای حداکثری در انتخابات استفاده کنیم! به همین دلیل استراتژی ما در انتخابات سلبی شده است. همین که طیف احمدینژاد در انتخابات ریاستجمهوری نباشد برای اصلاحات دستاورد مطلوب است.
اینگونه نیست که هر لیستی ما اعلام کردیم، مردم به آن رأی بدهند. لیست حداقلی ما ناکارآمد بود
استراتژی جریان اصلاحات برای انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ و مجلس شورای اسلامی در سال ۹۸ چیست؟ شنیده بودم که شما گفتید شاید برای انتخابات سال آتی لیست ارائه ندهید!؟
استراتژی ما این است که با توجه به پیامد لیستهای حداقلی اصلاحات و ناکارآمدی که به تبع آن پدید آمده است، اصلاحطلبان دیگر نمیتوانند، لیستی ارائه کنند. از مردم هم نمیشود انتظار داشت که به لیستی رأی بدهند که ناکارآمد باشد. دیگر اینگونه نیست که هر لیستی ما اعلام کردیم، مردم به آن رأی بدهند.
از سویی دیگر تبعات لیست ارائه شده را اصلاحطلبان نمیتوانند قبول کنند! لیست حداقلی ما ناکارآمد بود و به فرض اینکه بروند در مجلس و کاری انجام ندهند، خوب نیست. مسئله اصلی اصلاحطلب یا اصلاحطلبی است. خیلی از اصلاحطلبان فکر میکنند، در لیست انتخاباتی قرار گرفتند کافی است، ولی این آغاز کار خواهد بود.
آیا برای انتخابات مجلس شورای اسلامی سال آینده صحبتی در بین اصلاحطلبان شده است؟
هنوز صحبتی نشده. برای مجلس شورای اسلامی هنوز زود است که به مصادیق وارد شویم. باید شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان کاملاً مستقر شود. پارلمان اصلاحات هم هنوز معلوم نیست. آییننامههای شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان باید در تمام استانها تشکیل شود و اجرای امور را در دست بگیرد.
آیا رئیس دولت اصلاحات نارضایتی که از دولت روحانی دارد را به وی اعلام کرده یا جلسهای برگزار شده است بین این دو نفر؟
حتماً. زیاد این کار صورت گرفته است.در همین سال هم این جلسات برگزار شده است. خاتمی معتقد است اگر دولت موانعی در کار خود حس میکند، باید این مشکلات را به جدیت پیگیری کند یا آن را با مردم در میان بگذارد. اگر این موارد به نیروهای بالادستی مربوط است یا قوای دیگر باید رئیسجمهور تعیین تکلیف کند. اگر نمیتواند موانع را برطرف کند کنار بکشد.
یعنی خاتمی به روحانی گفته اگر نمیتواند، از ریاستجمهوری استعفا دهد؟
بله. من شنیدم که خاتمی به روحانی گفت اگر نمیتواند از ریاستجمهوری استعفا دهد و شرایط خود را مطرح کند و اگر امکانپذیر نیست، اجازه گرفته و کنارهگیری کند.
- 18
- 3