یکشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۳
۱۱:۴۰ - ۲۷ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۸۰۴۴
سیاست داخلی

آرایش سیاسی اصلاح‌طلبان در سال ۹۸ بر مبنای نقل قول خاتمی و توصیه‌ اخیرش به حسن روحانی

اصلاح‌طلبان,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران
روزهای پایانی سال ۹۷ هم مانند سال‌های دیگر رخدادهای ریز و درشت سیاسی بسیاری دارد. پارسال در همین روزها و کمی قبل‌تر، صحبت از رفع حصر «میرحسین موسوی»، «زهرا کاظمی(رهنورد)» و «مهدی کروبی» همزمان با نوروز بود.

استعفای ظریف، حمله تروریستی در نیوزلند که البته در قاره اقیانوسیه قرار دارد و نه در اروپا، حملات وحشیانه ارتش اسرائیل به ۱۰۰ نقطه از غزه به بهانه شلیک دو موشک به تل آویو و ...از رخدادهای ریز و درشت در حوزه سیاسی بود.

 

اما کمی قبل‌تر، نشست فراکسیون امید با «سیدمحمد خاتمی» و گفته‌های رئیس دولت اصلاحات برگزار شد که از نا امیدی و عدم اقبال عمومی جامعه به اصلاح‌طلبان سخن گفته بود. در همین اثنا «حزب مجمع ایثارگران اصلاح‌طلب» نیز پا به عرصه سیاسی کشور گذاشت که ناظران و کارشناسان بر این باورند، این حزب با توجه به حضور چهره‌های شاخص و برجسته جریان اصلاحات می‌توانند مطالبات این جریان را به صورت «مطالبانه‌گرانه‌تر» و محکم‌تر پیگیری کنند چرا که اعضای آن از طیفی نیستند که در برابر پیگیری خواسته‌های مدنی مردم کوتاه بیایند.

 

پس از آن «علی صوفی»، مشاور عالی رئیس دولت اصلاحات به جزییات دیدار فراکسیون امید با سیدمحمد خاتمی و همینطور دیدارهای دوجانبه «خاتمی ـ روحانی» پرداخت و عنوان کرد: «من شنیدم که خاتمی به روحانی گفت: اگر نمی‌تواند از ریاست‌جمهوری استعفا دهد و شرایط خود را مطرح کند و اگر امکان‌پذیر نیست، اجازه گرفته و کناره‌گیری کند». 

 

با توجه به فضای غیر شفاف سیاسی و از آنجایی که جریان اصلی اصلاحات، تریبون و رسانه‌ای به‌طور رسمی برای طرح گفته‌ها و راهبردهای خود ندارند، باید نقل قول صوفی را مورد توجه قرار داد و گمانه‌ها را بر اساس گفته‌های او مطرح کرد.

 

اگر هرم جریان اصلاحات و در راس آنان سیدمحمد خاتمی به این نتیجه رسیده‌اند که نامزدهای آنان پشت سد نظارت استصوابی قرار می‌گیرند و راندمان بالایی در مجلس، دولت و سایر نهادهای انتخابی ندارند ـ پس احتمالا حضور پررنگی در انتخابات نیز نخواهند داشت.

 

اما آیا تنها عدم حضور در انتخابات کافی است؟ یا به گفته «سیدمصطفی تاجزاده»، در صورتی که نظارت استصوابی نامزدهای اصلاح طلبان را منع ورود به نهادهای انتخابی کند، بحث تحریم انتخابات را مطرح خواهند کرد؟

 

«احمد زیدآبادی»، روزنامه‌نگار و کارشناس مسائل سیاسی این باور را دارد که بهتر است اصلاح‌طلبان وقتی کاری ازشان ساخته نیست، میدان را به اصولگرایان بسپارند تا رویای یک دست شدن حکومت برای آنان به حقیقت بپیوندد و تمام مسئولیت‌ها بر گردن خودشان باشد.

 

اما نکته اینجاست، چنانچه پایگاه عظیم مردمی اصلاح‌طلبان در انتخابات آتی پای صندوق نیایند، دو رخداد بسیار منفی و جبران ناپذیر برای ساختار نظام جمهوری اسلامی و اصولگرایان به وقوع خواهد پیوست. نخست مشروعیت نظام با مشارکتی اندک زیر سوال خواهد رفت و دوم اینکه آرای این بخش رویگردان شده از اصلاح‌طلبان به صندوق اصولگرایان سرازیر نخواهد شد.

 

اما از همه با اهمیت‌تر، نقطه نظر رئیس دولت اصلاحات در مورد حسن روحانی، رئیس جمهوری است که گفته، چنانچه رئیس دولت تدبیر و امید نمی‌تواند وظایف خود را انجام دهد بهتر است کناره گیری کرده و استعفا دهد.

 

هنوز از خاطر نبرده‌ایم که در اثتای انتخابات مجلس نهم که پس از رخدادهای مناقشه برانگیز انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ رخ داد، اصلاح‌طلبان در بین دیوارهایی از حبس و حصر، لیستی برای انتخابات مجلس ارائه ندادند و وضعیت انفعالی آنان چنان بود که نه به صورت شفاف، اما- نمایی از تحریم انتخابات مشاهده می‌شد. در همین فضای تیره بود که خاتمی به دماوند رفت و رای خود را به صندوق انداخت و این پیام او مخالفان و موافقان زیادی هم داشت.

 

اگر نقل قول صوفی از خاتمی دقیق و نزدیک به مضمون باشد می‌توان چنین دریافت که اصلاح‌طلیان بالاخره به آن نقطه رسیده‌اند که با حضور کمینه و حداقلی قادر به پیگیری مطالبات انباشته شده مردم نیستند و در چنین فضایی کارآمدی آنان نمودی پیدا نمی‌کند و برای همین احتمالا تصمیم دارند که به‌طور کلی از حضور در حکومت کنار بکشند و اصلاحات را به صورت «جامعه محور» دنبال کنند.

 

جریان اصلاحات که تاکنون به دلیل اشتباهات مکرر اصلاح‌طلبان، با کم اقبالی و کم اعتباری در سطح جامعه روبرو شده در بزنگاه دشواری قرار دارد چرا که اکنون و در همین شرایط سخت نیز گسترده ترین پایگاه اجتماعی مردمی را به واسطه «سه محصور» و شخص سیدمحمد خاتمی دارا هستند و گویا بنا ندارند این اعتبار باقی مانده را نیز صرف اهدافی کنند که برایشان ممکن و میسر نیست.

 

اگر تصمیم جریان اصلاحات، دوری از «اصلاح‌طلبی مایل به حکومت» و نزدیکی به «اصلاح‌طلبی جامعه محور» باشد به این معناست که به نقطه ایستادگی برای رسیدن به خواسته‌هایشان رسیده‌اند و تا محقق نشدن این خواسته‌ها، اعتبار خود را بیش از این صرف عرصه سیاسی و اجرایی نخواهند کرد.

 

سال ۹۸ سالی بسیار تعیین کننده در عرصه سیاسی پس از انقلاب است. مشکلات اقتصادی- معیشتی به گفته کارشناسان همچنان ادامه خواهد داشت و نوسانات ارزی، تحریم‌ها و ارتباط با اتحادیه اروپا و مشکلات فروش نفت، تاثیرات مستقیم بسیاری 

 

بر همه عرصه‌ها اعم از سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و...خواهد گذاشت.

 

آنچه مسلم است تدابیر اتخاذ شده تا امروز، گره‌ای از گره‌های کور ملت ایران را نگشوده است و شاید سال ۱۳۹۸ برای تصمیم گیرندگان کلان نظام، سال؛ بساط کهنه را برچیدن و طرحی نو در انداختن، باشد.

 

علی صوفی: خاتمی به روحانی گفت اگر نمی‌توانی استعفا بده 

به گزارش رویداد۲۴، «علی صوفی» عضو شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان با اشاره به دیدار اعضای فراکسیون امید با «سیدمحمد خاتمی» رییس دولت اصلاحات، گفت: صحبت‌هایی که خاتمی در دیدار با فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی عنوان کرد، خود به خود به انتخابات، رویکرد مجلس در مسائل مختلف و بخشی به عملکرد دولت و اوضاع کشور باز‌می‌گردد. وی تعریضی به وضع موجود داشت. خاتمی می‌گوید از من هم کاری ساخته نیست، اگر از مردم بخواهم در انتخابات آینده شرکت کنند دیگر مثل گذشته نیست و این هشداری است که نمایندگان مجلس و دولت باید دست به دست هم بدهند و تغییری در وضع موجود ایجاد کنند.

 

وی افزود: مشکلات باید توسط آن‌ها برطرف و راهی برای جلب رضایت مردم اتخاذ شود. در غیراین صورت اساساً، وجود اصلاح‌طلبان در قدرت بی‌فایده است. فراکسیون امید بدون کارنامه برای مردم نمی‌تواند از جامعه انتظار رای داشته باشد.

 

این فعال سیاسی با تاکید بر اینکه اصلاح‌طلبان جریانی قوی در کشور هستند، ولی سرمایه‌های اجتماعی آن‌ها برای مردم مهم است، تصریح کرد: مهم‌ترین سرمایه اجتماعی شخص رئیس دولت اصلاحات خواهد بود و این به شرطی است که بتوانیم کارایی از خود نشان دهیم. از طرفی دیگر، ناکارآمدی به این موضوع برمی‌گردد که اجازه ندادند از کاندیدا‌های حداکثری در انتخابات استفاده کنیم و به همین دلیل، استراتژی ما در انتخابات سلبی شده است. همین که طیف «احمدی‌نژاد» در انتخابات ریاست‌جمهوری نباشد برای اصلاحات دستاوردی مطلوب است.

 

صوفی با تاکید بر اینکه استراتژی ما (اصلاح‌طلبان) این است با توجه به پیامد لیست‌های حداقلی اصلاحات و ناکارآمدی که به تبع آن پدید آمده، اصلاح‌طلبان دیگر نمی‌توانند، لیستی ارایه کنند و از مردم هم نمی‌شود انتظار داشت که به لیستی رای بدهند که ناکارآمد باشد. 

 

او ادامه داد: دیگر اینگونه نیست که هر لیستی ما اعلام کردیم، مردم به آن رای بدهند. از سویی دیگر تبعات لیست ارائه شده را اصلاح‌طلبان نمی‌توانند قبول کنند! لیست حداقلی ما ناکارآمد بود و به فرض اینکه بروند در مجلس و کاری انجام ندهند، خوب نیست. مساله اصلی اصلاح‌طلب یا اصلاح‌طلبی است. خیلی از اصلاح‌طلبان فکر می‌کنند، در لیست انتخاباتی قرار گرفتند کافی است، ولی این آغاز کار خواهد بود.

 

وی در پاسخ به این پرسش که آیا برای انتخابات مجلس شورای اسلامی سال آینده صحبتی در بین اصلاح‌طلبان شده است، گفت: هنوز صحبتی نشده و الان برای مجلس شورای اسلامی هنوز زود است که به مصادیق وارد شویم. باید شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان کاملاً مستقر شود. پارلمان اصلاحات هم هنوز معلوم نیست. آیین‌نامه‌های شورای‌عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان باید در تمام استان‌ها تشکیل شود و اجرای امور را در دست بگیرد.

 

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا سیدمحمد خاتمی نارضایتی که از دولت روحانی دارد را به وی اعلام کرده یا جلسه‌ای برگزار شده است بین این دو نفر، گفت: حتما چنین است و زیاد این کار صورت گرفته است. در همین سال هم این جلسات برگزار شده است. خاتمی معتقد است اگر دولت موانعی در کار خود حس می‌کند، باید این مشکلات را به جدیت پیگیری کند یا آن را با مردم در میان بگذارد. اگر این موارد به نیرو‌های بالادستی مربوط است یا قوای دیگر باید رئیس‌جمهور تعیین تکلیف کند. اگر نمی‌تواند موانع را برطرف کند کنار بکشد.

 

وی ادامه داد: من شنیدم که خاتمی به روحانی گفت: اگر نمی‌تواند از ریاست‌جمهوری استعفا دهد و شرایط خود را مطرح کند و اگر امکان‌پذیر نیست، اجازه گرفته و کناره‌گیری کند.

 

هرمز شریفیان

 

hamdelidaily.ir
  • 17
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش