چهارشنبه ۰۷ آذر ۱۴۰۳
۱۴:۵۶ - ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۲۰۷۶۰۲
سیاست داخلی

نجفقلی حبیبی: برخی با انجام هر خلافی در مصونيت هستند

نجفقلی حبیبی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

 حضور در بین اقشار مختلف مردم و صحبت در باب مسائل مختلفی که در جامعه رخ می‌دهد از مشکلات و گرفتاری‌های اقتصادی و معیشتی تا برجام و مذاکره با آمریکا نشانگر رویکرد جامعه نسبت به مسائل مختلفی است که در حوزه‌های مختلف در حال رخ‌دادن است.

 

گرچه بسیاری معتقدند که مشکلات اقتصادی را می‌توان تحمل کرد، اما تبعیض را نه؛ اینکه در میان انبوه مشکلات مردم رسانه‌ها خبر از اختلاس چندصد میلیاردی می‌دهند نوعی پاردوکس و تناقض در جامعه ایجاد می‌کند که در این شرایط دشوار چگونه است که برخی به نان شب خود محتاجند و عده‌ای اینگونه می‌برند! همین مسائل است که موجبات بدبینی، بی‌اعتمادی و ناامیدی مردم را فراهم می‌آورد. از همین روست که برخی از تحلیلگران معتقدند جامعه به نوعی انفعال نسبت به مسائل سیاسی، اقتصادی و فرهنگی رسیده و نسبت به هر آنچه رخ می‌دهد بی‌اعتناست. موید این رویکرد انتخابات مجلس در اسفند‌ماه سال جاری است که واکنش مردم آنگونه که باید نبوده است.

 

در این راستا برای کنکاش در خصوص رویکرد مردم نسبت به مسائل مختلف و آنچه در ساحت‌های مختلف جامعه می‌گذرد، «آرمان» با نجفقلی حبیبی فعال سیاسی اصلاح‌طلب و استاد دانشگاه به گفت‌وگو پرداخته که می‌خوانید:

 

آنچه در ساحت‌های مختلف جامعه رخ می‌دهد حکایتگر این مساله است که مردم با توجه به شرایط دچار نوعی انفعال، بی‌اعتنایی و کرختی شده‌اند. اگر این‌طور باشد، رویکرد مردم نسبت به مسائل مختلف به کدام سمت می‌رود؟

گرچه این مساله خیلی کلی است و باید جامعه‌شناسان بنشینند و نظر دهند، اما این رویکرد بدین حد نیز شدید نیست. مردم در بحث گرانی و نامنظم بودن امور گلایه‌مند هستند چراکه معلوم نیست این گرانی‌ها چگونه و به چه سمتی حرکت می‌کند و چه عواملی در آن دخالت دارند. این موضوع به‌خصوص قشر متوسط و مستضعف را ناراحت کرده چرا که هر روز با یک وضع روبه‌رو هستند و نمی‌توانند زندگی خود را تنظیم کنند. البته مردم از ابتدای انقلاب تاکنون دشواری‌های متعددی را تجربه کرده‌اند اما اینکه بگوییم مردم در شرایط فعلی ناامید شده‌اند، چنین نیست. مردم اعتراض می‌کنند، اعتراض بحقی نیز دارند، اما معلوم است که زنده‌اند و انقلاب خود را می‌خواهند. با این رویکرد روشنفکران و مدیران باید مقداری تلاش کنند تا با ارائه راه‌حل‌هایی مشکلات کشور را مرتفع کنند. البته مردم می‌دانند که بخشی از این مسائل در اختیار دولت نیست و خارج از اراده دولت تامین می‌شود.

 

این اختلاس‌ها، دزدی‌ها و فساد‌ها را نمی‌توان به خارجی‌ها نسبت داد و در داخل است. این مساله باید به نوعی حل‌وفصل شود؛ چگونه می‌شود که می‌گویند در فلان بخش فلان میلیارد اختلاس شده است؟ پرسش اینجاست که چرا نظارت‌ها قوی‌تر نمی‌شود که این اتفاقات نیفتد؟ مردم نسبت به این مسائل خیلی حساسند و از حاکمیت طلب می‌کنند. حاکمیت و مخصوصا دولت باید به طور جدی‌تری با این مسائل برخورد کند. البته گرچه بارها گفته می‌شود، اما در عین حالی که عده‌ای را محاکمه می‌کنند عده‌ای دیگر در جای دیگری به کارهایی دیگر مشغولند. از این جهت است که آثاری که این مبارزه باید در تصحیح روش‌های زندگی اجتماعی دستگاه‌های اجتماعی مدیریت کشور بگذارد، چندان تاثیرگذار نبوده است. به‌رغم همه مبارزاتی که از طریق تعزیرات و دستگاه‌های قضائی و دولت صورت می‌گیرد، هنوز گزارش‌های سختی از اختلاس‌ها و فسادها منتشر می‌شود.

 

این رویه نشان می‌دهد هنوز یک جای کار گیر دارد و عده‌ای خیالشان راحت است که هر کاری کنند با آنها برخوردی نمی‌شود. البته مجموع این مسائل این باور را نمی‌دهد که جامعه دچار کرختی و ناامیدی شده و این مسائل درست نمی‌شود. اینکه مردم با اعتراضات خود از مسئولان عزم جدی در مسائل را می‌خواهند نشانه زندگی و زنده‌بودن مردم است. تحرکات روشنفکران، اهل قلم و رسانه‌ها حکایت از نوعی نشاط اجتماعی دارد. همه باید به این مساله توجه داشته باشند تا این گلایه‌ها را نشانه رکود جامعه ندانند چراکه جامعه می‌خواهد مشکلات و مسائل حل شود نه اینکه از آنها برای اهداف دیگری استفاده گردد.

 

آیا مباحثی چون اختلاس، رانت و مفاسد اقتصادی در جامعه و باور مردم نسبت به عملکرد مسئولان و آنچه که رخ می‌دهد اثر معکوس برجای نمی‌گذارد؟

چرا؛ من نیز موافقم که اگر این مسائل ادامه پیدا کند و به نوعی رویه تبدیل شود مردم خواهند گفت که این جامعه دیگر اصلاح‌پذیر نیست. خیلی مهم است که مسئولان جدی‌تر و قاطع‌تر برخورد کنند. این خیلی زشت است که با وجود تاکیدات بر مبارزه با فساد افرادی پیدا شوند و با خونسردی دست به اختلاس‌هایی بزنند که یکی‌یکی لو برود. این نشان می‌دهد که ناظر‌ها و بازرسی‌ها چندان مراقبتی ندارند.

 

فضای کلی جامعه نشان از مشکلات معیشتی، اجتماعی و فرهنگی مردم دارد، اما در این میان فاش‌شدن برخی زد و بندهای مالی توسط برخی افراد جامعه را دچار تشتت کرده و رسانه‌های بیگانه نیز آن را تشدید می‌کند؛ ارزیابی شما چیست؟

مساله‌ای که باید مورد توجه قرار گیرد این است که اگر فساد از حدی بیشتر شود دیگر چیزی باقی نمی‌ماند. من معتقدم شرایط بدان حد حاد نیست، اما چند اتفاق از این دست که موجب تشویش و تشتت جامعه می‌شود اثر بد می‌گذارد، یعنی اگر چه فساد بدان حد گسترده نیست، اما همین اتفاقاتی که دیده و شنیده می‌شود تاثیر زیادی می‌گذارد. مدیران نیز با وجود برخی انتقادات افراد عموما لایق و توانایی هستند. از طرف دیگر شاهد بودیم که در مساله سیل اخیر با وجود مشکلات موجود در جامعه مردم با نشاط بالایی به سیل‌زدگان کمک می‌کردند چون به فکر هموطنان و کشور خود بودند و این یعنی زندگی اجتماعی. اگر غیر از این بود مردم بی‌اعتنا بودند و می‌گفتند کمک‌رسانی وظیفه دولت است و به ما ارتباطی ندارد.

 

پس با وجود تمام اعتراضات و نارضایتی‌ها شما آینده جامعه را روشن می‌بینید؟

اینکه مردم اعتراض و گلایه می‌کنند نشان می‌دهد که مسائل کشور برای آنها مهم است و قلبشان برای کشور می‌تپد. مردم همچنان دولت و نظام را از خود می‌دانند. هیچ‌وقت کوتاه نیامده و نمی‌آیند، برای مثال همین حمایت مردم از بیانیه اخیر شورای عالی امنیت ملی در ارتباط با برجام که به خیابان‌ها آمدند و شعار دادند، نشانه‌ای از این مساله است. با توجه به شرایط موجود در جامعه فکر نمی‌کنم که مردم کاملا ناامید شده باشند.

 

حمید شجاعی

 

  • 14
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش