یکشنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۳
۱۵:۲۹ - ۱۳ آذر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۹۰۲۷۴۱
سیاست داخلی

علی تاجرنیا:

برخی اصل انتخابات را قبول ندارند/ عدم مشارکت مردم از طبقه متوسط به طبقه ضعیف رسیده است

علی تاجرنیا,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

انتخابات مجلس یازدهم کمتر از ۳ ماه دیگر آغاز می‌شود و چند روزی است که ثبت‌نام نامزدها نیز شروع شده، اما در این میان تنها چیزی که شاید به آن چندان توجهی نمی‌شود احتمال مشارکت اندک مردم در انتخابات است. البته در این مورد نیز دو رویکرد موجود است؛ اصولگرایان که اساسا به رای مردم اعتقادی ندارند و همان بخش اندک حامی اگر در انتخابات شرکت کند و به آنها رای دهند برایشان کفایت می‌کند.

لذا دنبال انتخابات حداکثری نیستند. با این حال اصلاح‌طلبان برخلاف جریان رقیب درصددند تا هر طور شده مردم را برای حضور در پای صندوق‌های رای ترغیب کنند چرا که اگر مردم مشارکت نکنند بازنده اصلی انتخابات اصلاح‌طلبان خواهند بود. در این بین برخی معتقدند اصلاح‌طلبان اگر بخواهند در انتخابات پیش رو نیز موفق ظاهر شوند باید روزنه امید و دریچه‌ای جدیدی از آینده را به روی مردم بگشایند تا جامعه برای حمایت از آنها اقناع شود. در این راستا برای بررسی تاثیر شرایط جامعه بر انتخابات پیش رو، رویکرد اصلاح‌طلبان به انتخابات و آنچه در سپهر سیاست کشور می‌گذرد «آرمان ملی» با علی تاجرنیا فعال سیاسی اصلاح‌طلب و نماینده سابق مجلس به گفت‌وگو پرداخته است که می‌‌خوانید.

با توجه به اتفاقات گذشته مشارکت مردمي در انتخابات پيش رو را چطور ارزيابي مي‌کنيد؟

کشورهاي توسعه يافته به لحاظ ميزان مشارکت نسبت به کشورهاي کمتر توسعه يافته تفاوت دارند و آن هم اينکه وجود احزاب و جريانات حزبي که مانيفست و ديدگاه کاملا مشخصي دارند شرايط را به‌گونه‌اي مي‌کنند که ميزان شرکت‌کنندگان در انتخابات عملا معادل کل جامعه باشد. لذا عدم شرکت برخي از مردم به نوعي به معني قهر کردن با آن ساختار و نظام نيست بلکه احساس مي‌کنند که شايد ديگراني اين وظيفه و رسالت را انجام مي‌دهند، اما در کشور ما با توجه به داشتن تجارب مشارکت‌هاي بسيار بالا عدم مشارکت شهروندان معني‌دار است و به نوعي در نقد عملکرد محسوب مي‌شود.

متاسفانه ما هر چقدر که به جلو رفتيم و از گذشته به زمان حال آمديم اين عدم مشارکت رنگ و بوي بيشتري پيدا کرده و با برخي از تزريقاتي هم که در انتخابات صورت گرفته اين مساله پر رنگ‌تر شده است. به هر حال شايد تا يک دهه گذشته عدم مشارکت بيشتر در قشر متوسط به بالا بود و با توجه به اينکه نگاه انتقادي آنها عمدتا در مسائل اجتماعي و سياست داخلي و خارجي بود، اما احساس من اين است که علت عدم مشارکت طي دو سه سال گذشته خصوصا در دو سه سال اخير کاملا جابه‌جا شده و جاي خود را به طبقات متوسط به پايين داده و جايي که عمدتا نگرش‌ها معيشتي است. طبيعتا عدم مشارکت بخش قابل توجهي از شهروندان نمي‌تواند منجر به تشکيل مجلسي شود که الزاما معدل خواست مردم است. ضمن اينکه براي نظامي که بر پايه راي مردم حرکت مي‌کند و طبيعتا داعيه استقلال دارد از دست دادن پايگاه اجتماعي طبيعتا يک سم مهلک است. بنا بر اين بايد همه تلاش خود را انجام دهيم که اين اتفاق نيفتد.

لازمه آن هم اعتماد‌سازي بين افکار عمومي است. آنچه که امروز دنيا و کشورمان با آن مواجه است اهميت کارآمدي ساختارهاي سياسي و مديريتي است. امروز بيش از اينکه مردم به مباني مشروعيت توجه داشته باشند به کارآمد‌بودن نظام‌هاي سياسي خود معتقدند و اگر اين کارآمدي شکل نگيرد طبيعتا نمي‌توانيم انتظار همراهي و حمايت داشته باشيم. اگرچه در انتخابات پيش رو به‌دليل يکسري مسائل منطقه‌اي و قومي ميزان قابل قبولي از مشارکت را خواهيم داشت، اما به‌نظر من يک جماعت مهمي که هميشه رأيشان تاثيرگذار بوده در اين دوره مشارکت نخواهند کرد مگر اينکه بتوانيم شرايط را تغيير دهيم. اين مساله هم براي جريانات سياسي که مي‌خواهند پيروز شوند مهم است و هم براي حاکميت.

بسياري بر مشارکت حداکثري تاکيد مي‌کنند، اما در دوره‌هايي شاهد مشارکت حداقلي نيز بوده‌ايم. مي‌توان اينگونه نتيجه گرفت که در مجلس آينده نيز برخي صرفا درصدد تغيير مجلس با رويکردهاي مدنظر خود هستند؟

متاسفانه نگرش‌هايي که در کشور وجود دارد و بعضا طرفداران جدي دارد اين است که آنها به لحاظ مباني فکري با انتخابات مشکل دارند. طبيعتا نوع نگاه نظارت استصوابي عمدتا برخاسته از اين مساله است که از آنجايي که انتخابات قابل پيش‌بيني نيست و مي‌تواند نتايج زيان باري را از نظر آنها براي نظام به‌وجود بياورد و چون مجبورند به خاطر شرايط خاص اجتماعي و فضاي بين‌المللي انتخابات را برگزار کنند و از طرفي هم مي‌خواهند اين انتخابات مهم باشد بنابراين عملا قائل به انتخاباتي دو مرحله‌اي شدند. لذا مي‌بينيم که در يک مرحله صلاحيت کانديداها از بين داوطلبين بررسي مي‌شود و در مرحله بعد مردم از بين آنها کساني را انتخاب مي‌کنند. تشکيل برخي از نهادهاي موازي و بعضا نهادهاي خلق الساعه و مجموعه‌هاي تصميم‌گيري که جايگاه در قانون اساسي و قوانين موضوعه ندارد احتمالا نشان‌دهنده اين مساله است.، اما با اين حال ترجيح آنها اين است که اگر مجلس تشکيل مي‌شود مجلسي همراه باشد و نخواهد حرف متفاوتي بزند.

برخي معتقدند با توجه به نارضايتي‌هاي عمومي از دولت و از جريان حامي دولت، حتي اگر در نامزدهاي اصلاح‌طلب تاييد صلاحيت شوند، باز هم راي نخواهند آورد؛ ارزيابي شما چيست؟

به‌نظر من خوب است که شوراي نگهبان اين کار را انجام دهد. يعني به اين دليل که تحليلگران رقيب جريان اصلاحات معتقدند که اصلاح‌طلبان راي نمي‌آورند، خوب است که تاييدصلاحيت‌ها به‌صورت قانوني انجام شود و جريان‌هاي مقابل اصلاحات از درون صندوق راي به پيروزي برسند و بتوانند قدرت را در دست بگيرند نه در يک بازي يکجانبه‌اي که معمولا حريف ضعيف خواهد شد. من معتقدم يک سود مهم اين عمل اين است که انتخاب مردم را نشان مي‌هد و مردم هرچه انتخاب کنند ما بايد تمکين کنيم. در اين صورت اصلاح‌طلبان نشان مي‌دهند که در چنين مواقعي تمکين خواهند کرد. بخش دوم آنکه به‌نظر من خيلي مهم‌تر است انتخابات آزاد را نهادينه مي‌کند و اين مساله مي‌تواند بسيار براي نظام حائز اهميت باشد به شرط اينکه در آينده بازهم دستخوش نگاه‌هاي سليقه‌اي نشود.

در هر صورت بنده معتقدم اگر مردم از اصلاح‌طلبان نيز رويگردان شده باشند باز هم بدين معني نيست که به سمت اصولگرايان گرايش پيدا خواهند کرد. بدون شک آراي اصولگرايان نسبت به گذشته قدر مطلقش هيچ ‌افزايشي نخواهد يافت؛ بلکه اگر باعث پيروزي آنها شود به‌دليل عدم همراهي بخش‌هايي از مردم است که به هر حال به اصلاحات دل بسته بودند و طبيعتا به‌دنبال اين هستند. ضمن اينکه بنده معتقد هستم هنوز هم براي به‌دست آوردن افکار عمومي دير نيست و بدون شک تجربه نشان داده که اصلاح‌طلبان قادر به تغيير شرايط و به‌دست آوردن موفقيت‌هاي زيادي هستند.

  • 12
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش