جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳
۱۶:۵۱ - ۲۶ بهمن ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۱۰۴۱۰۹
سیاست داخلی

این هفته وضع ایران را مشخص خواهد کرد

سیاه، سفید، خاکستری؛ گروه ویژه اقدام مالی FATF

لایحه FATF,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران
نتیجه شکاف سیاسی در داخل، این هفته در عرصه بین المللی پدیدار می شود. دوقطبی غیرضروری به وجود آمده بر سر تصویب لوایح مرتبط با FATF، اقتصاد و شبکه بانکی ایران را در آستانه تحریم های مالی گسترده بین المللی قرار داده؛ بن بستی که بر تحریم های گذشته آوار خواهد شد؛ موقعیتی پرخطر که از ماهها پیش قابل پیش بینی و درصورت مصالحه جناح های سیاسی در درون کشور قابل پیشگیری بود.

به گزارش همشهری، رأی نهایی گروه ویژه اقدام مالی موسوم به FATF در خصوص ایران تا آخر همین هفته صادر می شود. سیاه، سفید یا خاکستری؟ سناریوهای پیش روی ایران از مسیر این ۳رنگ می گذرد. ولی در شرایط جدید تداوم وضع خاکستری و تمدید مهلت ایران سخت می نماید و وارد شدن ایران به لیست سیاه، بیش از هر موقع دیگری محتمل تر است. لیستی که فعلاً فقط نام کره شمالی در آن ثبت شده است. بنظر میرسد پیامدهای این ماجرا صرفا به عرصه اقتصاد و مبادلات تجاری و مالی ایران محدود نماند؛ چنان که معاون حقوقی رئیس جمهوری اخطار داده وارد شدن به لیست سیاه، اروپا را هم از ایران دور می کند و در کنار آمریکا قرار می دهد.

شروع نشست؛ از فردا

نشست دوره ای گروه ویژه اقدام مالی موسوم به FATF از فردا در پاریس شروع می شود و تا روز پنج شنبه امتداد دارد. در این نشست در مورد فرصت اعطا شده به ایران برای رعایت قواعد و مقررات موردنظر این گروه تصمیم گیری خواهد شد. ازآنجا که هنوز سرنوشت ۲ لایحه« الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم( CFT)» و« کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمان یافته فراملی( پالرمو)» از مجموع ۴لایحه مرتبط با FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام روشن نشده، احتمال مخالفت اعضای این گروه با تمدید تعلیق محدودیت ها علیه ایران بالاست که نتیجه آن ورود مجدد ایران به لیست سیاه FATF خواهد بود. البته در این بین ظرف هفته های گذشته بانک مرکزی تلاش های مستقلی را برای تامین نظر اعضای گروه ویژه اقدام مالی شروع نموده که احتمال اثر گذاری آن آنقدر زیاد بنظر نمی رسد.

تبعات ورود به لیست سیاه

گروه ویژه اقدام مالی قرار است در مورد ایران تصمیم گیری کند و شاید نام ایران را در لیست سیاه قرار می دهد ولی ایران مدت هاست که به واسطه تحریم های یک جانبه آمریکا آنقدر بده بستانی با سیستم مالی بین المللی ندارد؛ بر این مبنا، فعلاً رأی FATF آنقدر فرقی به حال اقتصاد کشور نمی کند، جز اینکه درصورت وارد شدن ایران به لیست سیاه، فعلا نقل و انتقالات مالی مربوط به مبادلات اندک در حوزه کالاهای بشردوستانه و غذا و دارو نیز با مشکل روبرو خواهد شد.

نکته دیگر اینکه، در صورتیکه ایران مجدداً وارد لیست سیاه FATF شود، چه بسا لغو تحریم ها در آینده هم کمکی به جاری شدن مبادلات مالی بازرگانان ایرانی با جهان نخواهد کرد، برای اینکه تمامی اعضای FATF، یعنی اکثر قریب به اتفاق کشورهای دنیا، موظفند در مراوده با ایران پایبند به محدودیت های مالی سخت و منضبط باشند. لعیا جنیدی، معاون حقوقی رئیس جمهور نیز نسبت به پیامدهای این موضوع اخطار داده است.

تلاش برای اقناع FATF

در سال های گذشته گروه ویژه اقدام مالی چند بار در ازای سعی ایران برای رعایت مقررات این گروه، تعلیق محدودیت های مالی را علیه ایران تمدید نموده ولی در بیان نامه جلسه قبلی خود اخطار داد:دیگر این زمان را تمدید نخواهد کرد.

اکنون در حالیکه تلاش های داخلی برای تصویب۲ لایحه از ۴لایحه مرتبط با قوانین FATF، تحت تأثیر رقابت های جناحی به بن بست رسیده، این گروه چاره ای جز حذف تعلیق محدودیت ها ندارد؛ ولی کارشناسان معتقد هستند دوباره باید تعلیق ایران برای حمایت از تلاش های دولت تمدید شود. دولت ایران هم با توجه به این کورسوی امید، آخرین تلاش ها را برای تغییر مسیر انجام می دهد؛ چنان که معاون حقوقی رئیس جمهور هم می گوید:دولت آخرین تلاش های خویش را برای اقناع FATF در تمدید زمان بکار گرفته است. لعیا جنیدی تأکید می کند:دولت تمام تلاش خویش را برای جلوگیری از برگشت ایران به لیست سیاه FATF بکار گرفته ولی اثربخشی این تلاش ها به تصمیم دیگر نهادها مربوط است.

وی هشدار می دهد:نپذیرفتن قانون های گروه ویژه اقدام مالی نه تنها ایران را وارد لیست سیاه مالی بین المللی می کند، بلکه موضع اروپایی ها را هم به آمریکا نزدیکتر و از ایران دور خواهد کرد. جنیدی، با اعلام اینکه دولت رغبت دارد روابط مالی بین المللی را حفظ و آنرا ارتقا بخشد، اعلام می کند:زمان ایران برای تصویب لوایح چهارگانه تمام شده، بدین ترتیب تنها اقدامی که دولت میتواند برای جلوگیری از وارد شدن ایران به لیست سیاه انجام دهد، درخواست کمک فنی از گروه اقدام مشترک است. به گفته او این اقدام شاید بتواند برای کوتاه مدت ایران را از ورود به لیست سیاه گروه اقدام مالی مشترک نجات دهد. به عقیده او، قرارگیری نام ایران در لیست سیاه نه تنها تمامی تعاملات و روابط مالی بین المللی کشور را تحت الشعاع قرار می دهد، بلکه ما را در مقابل اقدامات مقابله ای اروپا نیز قرار خواهد داد.

FATF در برهه حساس

پیوستن به FATF در حالی در ایران به یک مسئله بسیار حساس و جدال تمام عیار بین موافقان و مخالفان مبدل شده که هم زمان همسایه شرقی ایران، بصورت جدی در حال اقناع گروه ویژه اقدام مالی برای خروج از لیست خاکستری و برطرف دائمی محدودیت های این گروه است. مجلس ملی پاکستان هفدهم دی سال جاری لایحه ای را با مقصود تحقق الزامات گروه ویژه اقدام مالی( FATF) تصویب کرد که اقدامی مهم در مسیر جلوگیری از استقرار یافتن پاکستان در لیست سیاه FATF است و گویا توانسته نظر موافق اعضای این گروه را نیز جلب کند. در ایران ولی ماجرا جور دیگری است و اجبار مخالفان الحاق به FATF بر استدلال موافقان آن می چربد.

در این وضع بنظر میرسد در‌حالتی که FATF بخواهد سخت گیری کند، تمام مشارکت های سال های گذشته طرفین نابود خواهد شد. قبل از این در شرایطی که گفته می شود حتی بانک های کشور چین و روسیه نیز اعلام نموده اند وارد شدن ایران به لیست سیاه FATF، بر مبادلات آن ها با ایران تأثیر منفی خواهد داشت، عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی ایران با تأکید بر حساسیت موضوع و ضرورت تداوم مناسبات بانکی و پولی در شرایط تحریم، نسبت به تصویب لوایح باقی مانده در مجمع تشخیص مصلحت نظام ابراز خوش بینی کرده بود؛ درخواستی که البته هیچ گاه محقق نشد.

باآنکه بعد از ترور شهید قاسم سلیمانی احتمال ایجاد اجماع داخلی برای پیوستن به FATF بسیار تضعیف شد، ولی امیدواری رئیس کل بانک مرکزی دوباره امتداد یافت. در این وضعیت، به واسطه اینکه نزدیک شدن زمان تصمیم­ گیری FATF درباره ایران، فضای بازار ارز را هیجان آلود کرده و به رشد قیمت ها دامن زده بود، رئیس کل بانک مرکزی آب پاکی را روی دست فعالان این بازار ریخت و تأکید کرد:تصمیم FATF هرچه باشد تأثیر چشمگیر بر شرایط ارزی ایران نخواهد داشت؛ چون فعلاً خیلی از مبادلات پولی و مالی با روش های غیرتحریمی انجام می شود. اکنون باید منتظر ماند و دید این تحلیل احساسی تاچه حد بر واقعیت های بازار پایدار بوده است.

درصورت ورود ایران به فهرست سیاه، در حال حاضر نقل و انتقالات مالی مربوط به مبادلات کم در حوزه کالاهای بشردوستانه و غذا و دارو نیز با مشکل روبرو خواهد شد

لعیا جنیدی معاون حقوقی رئیس جمهور :دولت آخرین تلاش های خود را برای اقناع FATF در تمدید مهلت، بکار گرفته است

  • 14
  • 7
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش