پنجشنبه ۰۸ آذر ۱۴۰۳
۱۰:۰۶ - ۰۶ آبان ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۸۰۰۲۸۳
سیاست داخلی

معترضان خاموش؛ هشداری جدی / شرايطی دشوارتر از آبان ۹۸ در پیش است

تحلیل ها از آبان ۹۸,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

در يك ماه گذشته هر چند روز يك بار شاهد ثبت ركوردي تازه در ميزان مرگ يا ابتلا بر اثر كوويد-۱۹ بوديم. اين عدد و رقم‌ها اگرچه بالا و پايين مي‌رود، يك روز كمتر و روز ديگر بيشتر مي‌شود و نمودار آن نوساناتي دارد اما در مجموع نشان مي‌دهد كه وضعيت مديريت اين بيماري نوظهور در ايران بحراني است. دولت، شهروندان را به عدم رعايت پروتكل‌هاي بهداشتي و در نتيجه افزايش ابتلا متهم مي‌كند و شهروندان نيز انگشت اتهام را به سوي دولتي مي‌گيرند كه معتقدند در مديريت چند جانبه اين بيماري موفق عمل نكرده است.

اقتصاد تحت شديد‌ترين تحريم‌هاي طول تاريخ، نوسانات بازار ارز و طلا، تورم ۴۰ درصدي، وضعيت آشفته بازار كالاهاي اساسي، كسري بودجه و اداره كشور با صادرات غيرنفتي و برداشت از صندوق‌ توسعه ملي و مرور بسياري ديگر از گزاره‌ها اثبات مي‌كند كه شايد كوويد-۱۹ ناخوانده‌ترين مهمان در طول ۴۰ سال گذشته بوده كه در بدترين بزنگاه تاريخ وارد خانه شده و اوضاع را بحراني‌تر كرده است. با اين حال بر كسي پوشيده نيست كه در مديريت اين بحران و پاندومي دست‌كم براي ايران تحت تحريم و هزار و يك معضل ديگر بايد ۳ جنبه سلامت، اقتصاد و امنيت را توامان در نظر گرفت؛ مثلثي كه باعث مي‌شود وضعيت ايران نه با قرنطينه چيني قابل‌ قياس باشد، نه با اعمال پروتكل‌هاي بهداشتي اروپايي و نه حتي با مرگ و مير و ابتلاي امريكايي.

مثلث طلايي

موضوع سلامت، امنيت و اقتصاد و تعارضات آنها در شرايط ايران امروز باعث شد كه بالاخره پس از يك ماه شيب صعودي مرگ و مير و ابتلا نه صرفا دولت بلكه مجموعه حاكميت تصميماتي جديد اتخاذ كند. سخنراني روز شنبه رهبري نشان داد كه اين موضوع يك دغدغه حاكميتي است؛ چه آنكه پيش از آن نيز خبرهايي شنيده مي‌شد مبني بر اينكه شوراي ‌عالي امنيت ملي و شوراي امنيت كشور به ‌دلايل امنيتي با تعطيلي گسترده مخالفت كرده‌اند. همچنين گفته مي‌شد پايش‌هاي اجتماعي كه از سوي برخي نهادها صورت گرفته‌ و درنهايت منجر به شكل‌گيري مخالفت در شوراي عالي امنيت ملي شده ‌بود، نشان مي‌دهد كساني كه مشاغل آزاد دارند يا شركت‌ها و سازمان‌هاي خصوصي به‌ دليل شرايط بغرنج اقتصادي حاضر به تبعيت از اعلام تعطيلي احتمالي نيستند. كما اينكه كاهش رعايت پروتكل‌هاي بهداشتي ميان مردم نيز نشان‌دهنده ۲ المان خستگي و نااميدي بود كه تصميم‌گيري نهايي را براي دولت دشوارتر مي‌كرد.

احتمالا به همين دليل هم رهبر انقلاب به عنوان عالي‌ترين مقام رسمي كشور روز شنبه در مورد جنبه‌هاي مختلف تصميم‌گيري درباره كرونا صحبت كردند و پس از پايان اين نشست بالاخره تصميم تازه در مورد اعلام تعطيلي‌ها در ۴۳ شهرستان كشور از روز دوشنبه ابلاغ شد؛ چراكه اين تصميم در راستاي توجه به درخواست كادر درمان و كنترل وضعيت بحراني سلامت با توجه به شرايط اقتصادي و بحران‌هاي امنيتي احتمالي نيازمند تصميم‌گيري حاكميتي و نه دولتي داشت تا با پشتوانه‌اي قوي‌تر اجرايي شود و سلامت در اولويت قرار گيرد.

تحلیل ها از آبان ۹۸,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

تماشاگران خاكستري اعتراض

فارغ از هشدارهاي كارشناسي نسبت به روند اقتصادي، ‌اجتماعي و سياسي حاكميت اخيرا محمدرضا باهنر، كنشگر سياسي اصولگرا نيز در خلال گفت‌وگويي نسبت به اين دست از اعتراض‌ها هشدار داده است. باهنر در گفت‌وگويي كه با ايلنا داشته، توضيح داده كه در آبان‌ ماه ۹۸ «گراني‌ها، ناكارآمدي‌ها و مطالبات ناشنيده مردم» روي هم جمع شده ‌بود كه گراني بنزين از سوي دولت همچون كبريت در انبار باروت بود. البته باهنر تاكيد كرده كه او به هيچ‌ وجه مخالف افزايش قيمت بنزين نبوده اما براي اين افزايش قيمت «اقدامات پيشيني و پسيني» را لازم مي‌دانسته است.

او اگرچه معتقد است «سه پارامتر ناكارآمدي، ‌سوءاستفاده(رانت‌خواري و دزدي) و عدم پاسخگويي به مطالبات مردم» وجود دارد اما باور دارد كه القاي ۱۰ برابر بودن اين ۳ پارامتر در خلال دعواهاي سياسي و جناحي يا به ‌دليل رفتارهاي عامه‌پسند يا رفتارهاي صداوسيما در بروز اين اعتراض‌ها بي‌تاثير نيست، اعتراض‌هايي كه به قول باهنر «فقط بنزين نيست مردم پيش از آن از همه ‌چيز ناراضي بودند.»

اما نكته جالب اظهارات باهنر به عنوان يك چهره اصولگرا كه نزديك به ۳ دهه سياست‌ورزي پارلماني را تجربه كرده و با انواع و اقسام چهره‌هاي جناح راست حشر و نشر دارد، تحليل او از حوادث آبان ‌ماه ۹۸ است. او گفته اگر قرار بود حوادث آبان ۹۸ شعله‌ور شود، بايد يك ميليون آدم در تهران به خيابان مي‌آمد و در اين صورت اين اعتراض‌ها به سمت انقلاب با انقلاب مخملي حركت مي‌كرد كه اصلا قابل جمع كردن نبود. البته باهنر توضيح داده كه عده‌اي براي اعتراض به خيابان آمدند و عده‌اي تماشاگر بودند و با اين توضيح گويا تلويحا نسبت به اين تماشاگران خاكستري اعتراض هشدار داده است. با اين توصيف به نظر مي‌رسد امروز كه در شرايط اقتصادي بحراني‌تر قرار داريم بايد براي جلوگيري از به وجود آمدن وضعيت بحراني امنيتي چاره‌اي انديشيد و به اصطلاح «علاج واقعه پيش از وقوع بايد كرد.»

شرايطي دشوارتر از آبان ۹۸

تحلیل ها از آبان ۹۸,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

جواد امام، كنشگر سياسي اصلاح‌طلب و رييس بنياد باران در تحليل شرايط موجود و احتمال تكرار آبان ‌ماه ۹۸ به «اعتماد» گفت كه دولت در آغاز شيوع كرونا اقدامات خوبي را براي كنترل اين بيماري انجام داد اما در حوزه‌هاي اجتماعي و معيشتي نتوانست توفيقي پيدا كند تا فشارها روي مردم مضاعف نشود.

او معتقد است كه امروز فشارها بر مردم نسبت به سال گذشته پيش از كرونا يا حتي آبان ‌ماه ۹۸ بيشتر و در نتيجه نارضايتي‌ها هم افزايش پيدا كرده است. عده‌اي شغل خود را از دست داده‌اند، تعدادي درآمدشان كاهش چشمگير داشته همچنين تورم افسارگسيخته‌اي كه با آن مواجهيم هم باعث افزايش نارضايتي‌ها شده است. از سويي دولت هم نتوانسته درخصوص مساله تحريم، كسري منابع و فشارهاي معيشتي اقدام جدي صورت دهد حتي با وجود اينكه كسبه و مشاغل مختلف آسيب جدي ديده‌اند در حوزه‌هاي مالياتي اقدام درخوري صورت نداده است. جواد امام همچنين تاكيد دارد كه درآمدها افزايش پيدا نكرده اما هزينه‌ها چند برابر شده و همه تكاليف بر دوش مردم افتاده است؛ بنابراين به باور او احتمال بروز واكنش از سوي مردم افزايش يافته و دولت بايد كاهش اين فشارها را در دستوركار خود قرار دهد.

او البته از تعبير انقلاب كه باهنر به كار برده استفاده نمي‌كند اما معتقد است كه در وضعيت يك هشدار جدي براي دولتمردان قرار داريم؛ چراكه مردم نه ‌تنها امروز گرفتاري‌هاي زيادي دارند، اميد و دورنمايي هم ايجاد نشده كه مردم احساس كنند بعد از پايان كرونا گشايشي اتفاق خواهد افتاد. حتي بخشي از مردم كه به مجلس يازدهم راي داده‌اند با بروز برخي رفتارها از آنها سرد شده‌اند.

etemadnewspaper.ir
  • 20
  • 7
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۰
غیر قابل انتشار: ۹
جدیدترین
قدیمی ترین
قانون برنامه بودجه - نظام فني اجرايي كشور - قانون مناقصات .... قانون مديريت خدمات ..... با اقتصاد مردمي و جهادي اصلا هماهنگ نيست . اين قوانين نسخه برداري شده توسط غربزده ها اقتصاد ما را به سمت سرمايه داري پوسيده كشانده است. اميد است مجلس انقلابي به طور اساسي با اصلاح قوانين به اين مشكل توجه نمايدان شاءالله
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش