به گزارش همدلی، در همین زمینه یک خبرنگار روزنامه وال استریت ژورنال مدعی شد که نشست بعدی کمیسیون مشترک برجام، اواسط تیرماه برگزار خواهد شد. به گزارش ایسنا، لارنس نورمن خبرنگار روزنامه والاستریتژورنال در حساب کاربری خود در توئیتر در این مورد گفت که ششمین دور گفتوگوهای برجامی در وین طی دو روز آینده به پایان میرسد. او در ادامه نوشت که مطلع شده است، نشست بعدی کمیسیون مشترک برجام، اواسط تیرماه برگزار خواهد شد. نورمن همچنین به نقل از منابع آگاه اضافه کرد: «گفتوگوها سخت و به آهستگی پیش میرود اما شکافها در حال کمتر شدن است.» او در پایان براساس گمانه زنیهای خود نوشت که توافق احتمالا در ١٤ ژوئیه و همزمان با ششمین سالگرد حصول برجام، به دست خواهد آمد.
میخائیل اولیانوف سرپرست هیات روسیه در مذاکرات برجامی وین نیز با انتشار پیامی در حساب کاربری خود در توئیتر، از دستیابی طرفهای مذاکره کننده در وین به توافق نهایی تا روز ۲۴ تیر و همزمان با ششمین سالگرد حصول توافق برجام استقبال کرد و به طور تلویحی آن را محتمل دانست.
اولیانوف در پاسخ به توئیت اخیر خبرنگار روزنامه وال استریت ژورنال که نوشته بود، آیا کسی حاضر است بر سر حصول توافق در مذاکرات وین در روز ۱۵ ژوئیه شرط ببنند؟ نوشت:«موقعیت شغلی من اجازه شرط بندی نمی دهد اما این ایده را دوست دارم که روز ۱۵ ژوئیه به عنوان یک تاریخ هدف باشد، روزی که ششمین سالگرد شکل گیری برجام است.» او در ادامه تصریح کرد: «خواهش میکنم این اظهارنظر را خیلی جدی نگیرید. کمی شلوغ کاری حتی برای یک دیپلمات هم مجاز است.» او همچنین اشاره کرد که برای حصول نتیجه موفقیتآمیز در گفتوگوهای وین بر سر احیای برجام به زمان بیشتری نیاز است. اولیانوف روز جمعه در توئیتی در این باره نوشت:«باور دارم که مذاکرهکنندگان از پا نیفتادهاند و تنها کمی خسته شدهاند. واضح است که مذاکرات وین برای پایان موفقیتآمیز این روند طولانی و پیچیده نیازمند زمان بیشتری است.»
این در حالی است که عباس عراقچی مسئول هیات مذاکرهکننده ایران در رایزنیهای وین نیز درباره روند این مذاکرات گفت:«ما باید یک توافقنامه خوب داشته باشیم. توافقنامه خوب، زمانی به دست میآید که نگرانیهای مهم ما رفع شوند و اهداف کلیدی ما به دست آیند. بدون تحقق این موارد، ما هیچ توافقی نخواهیم کرد. ما همچنان و تا جایی که لازم باشد مذاکره میکنیم بدون آنکه وقت خود را هدر دهیم و بدون آنکه به دیگران اجازه دهیم وقت ما را هدر دهند. ما همچنان به مذاکرات ادامه میدهیم. ما عجله نداریم. ما برای خودمان هیچ ضرب الاجلی تعیین نکردیم. چیزی که اهمیت دارد، توافقنامهای خوب است که الزامات کلیدی و مهم ما در آن وجود داشته باشد و در برگیرنده مواضعی باشد که ما تاکنون آنها را اعلام کردیم.»
عراقچی همچنین خاطرنشان کرد: «جمهوری اسلامی ایران تا این لحظه تصمیمات دشوار خود را اتخاذ کرده است، یعنی پس از خروج غیر قانونی آمریکا از برجام، زمانی که ایران تصمیم گرفت در توافق برجام باقی بماند. ما همان زمان تصمیم دشوار خود را گرفتیم، اما اکنون نوبت طرف مقابل است. اگر آنها میخواهند به برجام بازگردند و اگر میخواهند که ایران به اجرای کامل تعهدات برجامی اش بازگردد، آنها نیز باید تصمیمات دشوار خود را بگیرند. آنها باید به جمهوری اسلامی ایران اطمینان بدهند که آنچه در گذشته اتفاق افتاد در آینده تکرار نخواهد شد، این نکته خیلی اهمیت دارد. چنین چیزی مستلزم بحثهای بسیار زیاد سیاسی، حقوقی و فنی است. »
او همچنین تاکید کرد: «ما همچنان به این بحث و گفتگوها - تا زمانی که ضرورت داشته باشد - ادامه میدهیم. فکر نمیکنم بتوانیم در این دور به نتیجه نهایی دست یابیم، حتی نمیتوان پیش بینی کرد که دور بعدی دور نهایی خواهد بود. ما تعداد دورهای مذاکرات را نمیشماریم بلکه منافع خود را میشماریم.»
از سوی دیگر تغییر رئیس جمهور در ایران زمینه برخی نگرانیها را در طرفین غربی برجام در خصوص تغییر رویکرد ایران در این باره ایجاد کرده است. جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: «با ظریف دیدار کردم تا درباره برنامه جامع اقدام مشترک برجام، گفت وگو کنیم. از پیشرفت حاصل شده طی هفتههای گذشته استقبال کردم اما تصمیمات سخت همچنان باقی مانده است. مهم است که از این فرصت سیاسی استفاده شود و همه باید انعطاف داشته باشند. با توجه به انتخابات ریاست جمهوری در ایران ، خواستار ادامه تعهد ایران به رایزنیهای وین شدم.»
به گزارش ایسنا، اتحادیه اروپا نیز جمعه شب با انتشار بیانیهای درباره دیدار جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه کشورمان در حاشیه مجمع دیپلماتیک آنتالیا تصریح کرد که دو طرف در این دیدار درباره روند مذاکرات درباره برنامه جامع اقدام مشترک، رایزنی و بر تعهد کامل خود به ادامه مذاکرات وین تاکید کردهاند. بنابر گزارش وب سایت اتحادیه اروپا، در ادامه این بیانیه آمده است:«مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بر اهمیت استفاده از این فرصت سیاسی تاکید کرد و از همه طرفها خواست تا برای رسیدن به توافقی که در راستای منافع همگان خواهد بود از خود انعطافپذیری نشان دهند.»
این در حالی است که یک پایگاه خبری با نقل قول از برخی دیپلماتها و مقامات غربی، اشاره کرد که مذاکرات در حال پیشرفت هستند اما مسائل سخت هنوز حل نشده باقی ماندهاند. بر اساس این گزارش دیپلماتها میگویند که یکی از موانع برطرف نشده این است که ایران به دنبال تضمینی برای عدم خروج دوباره آمریکا از توافق هستهای است که آمریکا نمی تواند چنین تضمینی ارائه کند. در ادامه این گزارش به نقل از یک مقام غربی که نخواست نامش فاش شود، آمده است: «این موضوع حقیقتا یکی از موانع است.
ما سعی داریم خلاق باشیم اما در این که چقدر میتوانیم پیش برویم محدودیتی وجود دارد.» از سوی دیگر سید عباس عراقچی، معاون سیاسی وزارت امور خارجه و رئیس هیات مذاکره کننده ایران، روز جمعه گذشته با رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین دیدار و گفتوگو کرد. طرفین در این دیدار درخصوص آخرین تحولات گفتگوها برای احیای برجام و کمک احتمالی آژانس به این فرایند رایزنی کردند. آنان همچنین آخرین وضعیت تعاملات و همکاریهای دوجانبه را نیز مرور کردند.در همین زمینه رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالملل انرژی اتمی در گفت و گویی با شبکه بلومبرگ گفت که این نهاد بینالمللی هنوز پیشنهادی از طرف ایران برای تمدید توافق فنی حاصلشده میان دو طرف دریافت نکرده است. گروسی در پاسخ به این سوال که آیا حاضر است پیشنهاد طرفهای ایرانی برای تمدید توافق فنی میان ایران و آژانس را بپذیرد گفت: هنوز پیشنهادی دریافت نکردهام. مدیر کل آژانس اتمی اضافه کرد: «کاری که باید بکنیم این است که منتظر باشیم و ببینیم که باید چه کنیم.»
*محسن رفیق
نخستین دور مذاکرات وین بعد از انتخابات ایران، امروز برگزار میشود
نخستین دور مذاکرات وین بعد از انتخابات ریاستجمهوری ایران، امروز -یکشنبه- برگزار میشود
به گزارش ایلنا، تحادیه اروپا طی بیانیهای اعلام کرد که مذاکرات هستهای غیرمستقیم ایران و آمریکا، امروز -یکشنبه- در وین دنبال میشود.
این نخستین دور مذاکرات هستهای پس از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری ایران و پیروزی «ابراهیم رئیسی» است.
پیش از این، پایگاه «اکسیوس» به نقل از یک منبع آگاه اعلام کرد که ایالات متحده خواستار آن است که پیش از مراسم تحلیف رئیسجمهوری جدید ایران، با این کشور درباره توافق هستهای مذاکره کند.
بر اساس این گزارش، دولت «جو بایدن» رئیسجمهوری آمریکا قصد دارد شش هفته قبل از تحلیف رئیسجمهوری جدید ایران، برای بازگشت به برنامه جامع اقدام مشترک، درباره برنامه هسته ای ایران با تهران مذاکره کند.
این منبع خاطرنشان کرد که به تعویق انداختن مذاکرات تا اوایل ماه آگوست، زمانی که یک دوره انتقالی در ایران اتفاق میافتد، باعث «نگرانی» خواهد شد. این منبع گفت: «اگر ما پیش از تشکیل دولت جدید توافقی نداشته باشیم، من فکر میکنم این پرسشهای جدی در مورد چگونگی دستیابی به آن ایجاد خواهد کرد».
وی افزود که نگرانی چندانی در مورد احتمال به قدرت رسیدن یک دولت محافظهکارتر نیست، بلکه مربوط به این واقعیت که هرچه مذاکرات طولانیتر بدون دستیابی به موفقیت ادامه یابد، شانس موفقیت کمتر است. یک مقام دولتی به آکسیوس گفت که واشنگتن «زمان نامحدودی برای مشاوره در مورد برجام ندارد»، در حالی که وی زمان دقیق تعیینشده توسط مقامهای آمریکایی را برای مذاکرات در مورد معامله مشخص نکرده است.
این منبع همچنین گفت که ایران «به طور جدی در مذاکرات برجام» شرکت می کند و توافق می تواند طی چند هفته انجام شود. وی افزود که ایالات متحده قصد ندارد مذاکرات را برای ماههای زیادی ادامه دهد و احتمال میدهد که تهران با این موضع موافق است. یک مقام دولتی توضیح داد که همانطور که مقامات ایرانی به واشنگتن اعلام کردند، «انتخابات یک عامل نیست، تصمیمات قبل و بعد از انتخابات ادامه خواهد یافت، بنابراین [مذاکرات] در نتیجه این انتخابات قطع نمیشود».
وی از مشخص کردن اینکه دقیقاً چه موانعی در مذاکره درباره برجام وجود دارد، خودداری کرد، اما به پیشرفت در بحثها اشاره کرد.
- 13
- 6