به گزارش ایرنا، نشست شورای امنیت سازمان ملل امروز چهارشنبه برای بررسی یازدهمین گزارش دبیر کل سازمان ملل متحد درباره روند اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ درخصوص برجام آغاز شد.
این نخستین نشست شورای امنیت سازمان ملل پس از همه گیری کرونا است که نمایندگان کشورها به صورت حضوری و البته بصورت هیات های محدود حضور دارند.
به گزارش ایرنا، رز ماری دی کارلو معاون سیاسی دبیر کل سازمان ملل یازدهمین گزارش آنتونی گوترش در مورد اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ را قرائت کرد.
"آنتونیو گوترش" دبیر کل سازمان ملل متحد در یازدهمین گزارش خود در مورد اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ که پیش از برگزاری این نشست و درآستانه دور هفتم مذاکرات وین منتشر شده است، بازگشت آمریکا به برجام را اقدامی مناسب دانست و از واشنگتن خواست تحریم ها علیه ایران را لغو و معافیت ها را تمدید کند.
او در این گزارش آورده است از تعاملات دیپلماتیک اخیر که از آوریل ۲۰۲۱ و در مورد کمیسیون مشترک در مورد این توافق برجسته انجام می شود، دلگرمم چرا که فرصتی را برای ایران و آمریکا فراهم میکند تا به اجرای کامل و موثر برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) بازگردند.
دبیر کل سازمان ملل تصریح کرده است از ایالات متحده درخواست میکنم تحریمهای مندرج در این طرح را لغو و معافیتها در رابطه با تجارت نفت با جمهوری اسلامی ایران و پروژههای منع گسترش سلاحهای هستهای در چارچوب برجام را تمدید کند.
مقام ارشد سازمان ملل تاکید کرده است این مراحل برای تسهیل اجرای کامل و صحیح برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) مورد نیاز است تا مردم ایران از منافع ملموس برجام اطمینان حاصل پیدا کنند.
گوترش به طرح "اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران" در واکنش به اقدام ایالات متحده آمریکا و کاهش تعهدات هسته ای اشاره کرده و با اشاره به نصب سانتریفیوژهای جدید برای غنی سازی اورانیوم، گزارش داده ایران سطح غنی سازی را به ۶۰ درصد رسانده است.
در این گزارش به فعالیت های بازدارندگی ایران و پرتاب ماهواره با همکاری روسیه نیز اشاره شده است.
دبیر کل سازمان ملل به موجب قطعنامه ۲۲۳۱، موظف است هر ۶ ماه گزارشی از روند اجرای این قطعنامه به شورای امنیت ارائه کند
قرار است در نشست امروز، اعضای شورای امنیت سازمان ملل ، تسهیلگر اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ و نمایندگان ایران و آلمان سخنرانی کنند.
***
اتحادیه اروپا: تحریمهای نفتی ایران باید لغو شود
نماینده اتحادیه اروپا در سازمان ملل روز چهارشنبه در نشست شورای امنیت درباره برجام گفت: نگرانی های زیادی با وجود خوش بینی درباره مذاکرات هسته ای وین وجود دارد. ما خواستار رفع یا لغو تحریم های مرتبط با تجارت نفت ایران هستیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: اتحادیه اروپا به مفاد توافق هسته ای با ایران پایبند است.
مذاکرات میان اعضای کمیسیون مشترک برجام درباره احیای توافق هستهای در وین و با حضور آمریکا در مقر مذاکرات در هفتههای گذشته در جریان بوده است.
آمریکا و ایران مذاکرات مستقیمی نداشتهاند و نمایندگان دولت آمریکا با نمایندگان سایر اعضای برجام در این زمینه رایزنی میکنند.
***
اظهارات نمایندگان کشورهای مختلف در جلسه شورای امنیت سازمان ملل
نمایندگان کشورهای مختلف در این جلسه ضمن اعلام حمایت از برجام، دیدگاههای متفاوتی درباره مسائل مختلف پیرامون اجرای این توافق مطرح کردند.
در این گزارش مواضع نمایندگان کشورهای مختلف که در این جلسه مطرح شدهاند آورده شدهاند.
چین
نماینده چین در سازمان ملل از ایالات متحده آمریکا خواست با توجه به اینکه نخستین کشوری بوده که از توافق هستهای خارج شده بدون هیچ قید و شرطی به این توافق بازگردد.
او گفت: آمریکا در اقدامی یکجانبه از برجام خارج شده و بر عهده این کشور است که بدون هیچ پیششرطی نخستین گام را برای بازگشت به این توافق بردارد.ایران نیز بر همین اساس باید به پایبندی کامل برجام برگردد.»
انگلیس
نماینده انگلیس در این جلسه مدعی شد کشورش به اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت پایبند است و به همین دلیل در مذاکرات وین شرکت دارد. او همچنین خواستار سرعت بخشیدن به مذاکرات وین برای احیای برجام شد.
نماینده انگلیس تصریح کرد: «اولویت ما این است که آمریکا به برجام بازگردد و ایران نیز اجرای کامل تعهداتش را از سر بگیرد.مذاکرات وین نمیتوانند برای مدت نامحدود ادامه داشته باشند و به سرعت به موعد تصمیمگیری نزدیک میشویم.»
گامهایی که ایران در برنامه هستهایش برداشته، پیامدهای بازگشتناپذیری در زمینه توانمندیهای هستهای این کشور به همراه دارد و منافع منع اشاعهای حاصل از برجام را کاهش میدهد.
از اقدام ایران در محدود کردن فعالیتهای نظارتی و پایشی آژانس بینالمللی انرژی اتمی نگران هستیم.
از گفتوگوهای میان ایران و عربستان سعودی استقبال میکنیم. گفتوگو، سنگبنای جلوگیری از تشدید تنشها در منطقه است.
اظهارات رئیسجمهور منتخب ایران در روز ۱۸ ژوئن مبنی بر اینکه دولت او آماده گفتوگو با عربستان سعودی خواهد بود را در نظر داریم.
از رئیسجمهور منتخب ایران، رئیسی میخواهیم ایران را وارد مسیر متفاوتی کند.
او میتواند این کار را با پرداختن به نگرانیها درباره برنامه هستهای ایران، خاتمه دادن به فعالیتهای ثباتزدای ایران و نقض حقوق بشر و آزاد کردن شهروندان انگلیسی بازداشتشده در ایران انجام دهد.
فرانسه
بعد از شش دور مذاکرات برجام، معیارهای بازگشت به برجام به روشنی مشخص شدهاند.
اکنون وقت آن است که تصمیمهای شجاعانهای گرفته شوند. بنابراین وقت آن است که مذاکرات خاتمه یافته و به همه طرفها اجازه داده شود تا فوراً به توافق برگردند.
روند مذاکرات نمیتواند برای مدت نامحدود ادامه پیدا کند زیرا در صورت گذشت زمان زیاد، معیارهای بازگشت به برجام و منافع آن دیگر یکی نخواهد بود.
اینکه آژانس بینالمللی انرژی اتمی قادر به انجام فعالیتهای نظارتی خود در ایران نیست بسیار نگرانکننده است.
از ایران میخواهیم همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را از سر گرفته و فوراً دسترسی کامل این نهاد بینالمللی را برقرار کند.
ما فراتر و بالاتر از این توافق هستهای، نگرانیهای دیگری از امنیت منطقه و جهان داریم که باید با مشارکت شرکا و کشورهای منطقه به آنها هم پرداخته شود.
روسیه
اتهامات همکاران غربیمان درباره برنامه موشکهای بالیستیک ایران هیچ اساسی ندارند و متکی به هیچ واقعیتی نیستند.
کاملاً غیرقابل قبول است نماینده ایالات متحده که کشور خودش ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ است ایران را به نقض مفاد این قطعنامه متهم کند.
سالها است ما از شریکانمان خواستهایم عقل سلیم خود را به کار بگیرند و برای آنها یک منطق ساده را توضیح دادهایم.
اگر هدفتان رسیدن به توافق است نباید از ایران دیوسازی کنید و وانمود کنید که این کشور منشأ همه شرها است.
ایران، یک شریک تمامعیار است که منافع، نگرانیها و برداشتهای خود از مخاطرات امنیتی را دارد.
در روابط بینالملل لازم نیست کشورها یکدیگر را دوست بدارند اما باید با همدیگر با احترام برخورد کنند.
اگر این اصل در رفتار با ایران رعایت شود، روند [توافق با این کشور] سریعتر و آسانتر خواهد شد.
تمامی گامهای ایران در متوقف کردن تعهدات برجامیاش، نقض ارادی توافق، آنطور که برخی از همکارانمان تلاش میکنند نشان دهند نیست.
بلکه گامهای ایران نوعی واکنش مشروع به عدم پایبندی آمریکا به توافق است.
متأسفانه هنوز شاهد بازنگری واقعی در تصمیمهای دولت سابق آمریکا نیستیم و طرف آمریکایی عملاً دارد سیاست فشار حداکثری علیه ایران را ادامه میدهد.
آمریکا همچنان ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ است و به عنوان مثال، محدودیتهای یکجانبه مربوط به ممنوعیتهای تسلیحاتی علیه ایران را، علیرغم برداشته شدن تمامی محدودیتهای سازمان ملل علیه این کشور حفظ کرده است.
مسائل مربوط به امنیت منطقه خارج از چارچوب مذاکرات برجام هستند. این مسائل، احتمالاً باید در آینده مورد بحث قرار بگیرند که کارکرد برجام، کاملاً احیا شده است.
رویکرد ما درباره راهاندازی چارچوبی برای رایزنی درباره امنیت خلیج فارس برای شما شناخته شده است.
آلمان
برجام هیچ جایگزین منطقی ندارد. ما میدانیم بازگرداندن این توافق به حیات، کاملاً امکانپذیر و شدنی است.
مذاکرات نمیتواند بدون مصالحه به سرانجام برسد.
ما با ارزیابی برخی از همکارانمان مبنی بر اینکه گامهای هستهای ایران کاملاً بازگشتپذیر هستند موافق نیستیم.
این اقدامات باعث کسب دانشهای تکنولوژیکی میشوند و منافع منعاشاعهای برجام را تضعیف میکنند.
آمریکا
ایران همچنان مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ که از این کشور میخواهد هیچ اقدامی در ارتباط با موشکهای طراحیشده برای حمل کلاهکهای هستهای انجام ندهد، رعایت نمیکند.
ما با نگرانیهای سه کشور اروپایی و اسرائیل درباره فعالیتهای موشکهای بالیستیک ایران همنظریم.
ما اعلانیههای روسیه و ایران مبنی بر اینکه این فعالیتها مشمول محدودیتهای قطعنامه ۲۲۳۱ نیستند را رد میکنیم. این فعالیتها با قطعنامه ۲۲۳۱ مغایر هستند.
فراتر از مسائل هستهای، حمایت ایران از تروریسم، نیروها و پرسنل دیپلماتیک آمریکا و شریکانمان در منطقه را تهدید میکند.
ما از تمامی ابزارهایی که در اختیار داریم برای مقابله با فعالیتهای بیثباتکننده ایران در منطقه استفاده خواهیم کرد.
ایالات متحده متعهد است اطمینان حاصل کند ایران هرگز به سلاح هستهای دست پیدا نخواهد کرد و ما معتقدیم دیپلماسی و هماهنگی با متحدان و شریکان منطقهای، بهترین مسیر در جهت رسیدن به این هدف است.
***
تخت روانچی: آمریکا و اروپا باید تصمیمات سخت برجامی بگیرند
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل در نشست روز چهارشنبه به وقت محلی در شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی یازدهمین گزارش دبیر کل افزود: بر خلاف برخی اعضای باقیمانده در برجام که در سالهای گذشته صرفاً به حمایت زبانی از برجام بسنده کردند، کشوری که هزینه هنگفتی برای این توافق پرداخت، ایران بود. بنابراین، الآن نوبت آمریکا و البته اتحادیه اروپایی و سه کشور اروپائی است که تصمیمات سختی برای بازگشت به پایبندی کامل به برجام اتخاذ کنند.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: ما چه در زمان مذاکرات برجام و چه در زمان انعقاد و اجرای آن، صداقت کامل خود را اثبات کردهایم. ما طی سالیان متمادی، عزم راسخ خود برای زنده نگه داشتن برجام را با صبر استراتژیک و خویشتنداری حداکثری خود نشان دادهایم. ما این اقدامات را در حالی انجام دادیم که نه در آن زمان و نه الآن، از منافع مورد انتظار از برجام بهرهای نبردهایم.
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل تاکید کرد: کسانی که عهدشکنی کردند باید صداقت و اراده سیاسی واقعی خود را اثبات کنند. آنها باید تصمیمات سختی بگیرند. بنابراین، آنها در جایگاهی نیستند که از ایران به خاطر اتخاذ اقدامات جبرانی که در برجام کاملاً مجاز شمرده شده است، انتقاد کنند؛ بویژه در حالی که این اقدامات هیچ تناقضی با تعهدات ما ذیل پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای و موافقتنامه پادمان نداشته و دارای هیچ نگرانی اشاعهای، آنگونه که برخی کشورهای درصدد القای آن میباشند، نیستند چون برنامه هستهای ایران تحت قویترین سازوکارهای نظارت و راستی آزمائی آژانس قرار داد. جمهوری اسلامی ایران به همکاری با آژانس طبق تعهدات بینالمللی خود ادامه خواهد داد.
تخت روانچی گفت: گزارشهای آژانس، از جمله در شش ماه گذشته، تأیید میکند که در برنامه هستهای جاری ایران هیچ مسئله مرتبط با پادمان وجود نداشته و هیچ نشانهای از انحراف مواد هستهای به سمت اهداف غیرصلحآمیز دیده نمیشود.
سفیر ایران در سازمان ملل اضافه کرد : برخلاف آنچه گفته شده است، اورانیوم غنی شده تا سطح ۶۰ درصد و اورانیوم فلزی دارای کاربردهای مشروع غیرنظامی بوده و هیچ یک از آنها در چارچوب پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای ممنوع نیستند.قانون مصوب مجلس ما در حقیقت پاسخی حساب شده به اقدامات غیرقانونی آمریکا و بیش از سه سال ناتوانی اتحادیه اروپائی و سه کشور اروپائی در مقاومت در مقابل چنین اقداماتی بود.
وی تصریح کرد: هدف از این قانون، بازگرداندن توازن از دست رفته به برجام است و همانگونه که خود این قانون به روشنی بیان میکند، اگر برجام در عمل بطور کامل توسط دیگران اجرا و تمام تحریمها کاملاً برداشته شوند، اقدامات جبرانی ایران قابل برگشت است.
سفیر و نماینده دایم ایران در سازمان ملل گفت: در عین حال، با هدف ایجاد فرصت بیشتر برای دیپلماسی، در فوریه ۲۰۲۱ یک تفاهم فنی موقت بین ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی حاصل شد که در ماه می ۲۰۲۱ تمدید گردید. با این وجود، پس از چهار ماه مذاکره، عملاً هیچ تغییری حاصل نشده است و ملت ایران همچنان از تحریمهای غیرقانونی رنج میبرند.
وی اظهار داشت: طی چند ماه گذشته، برخی تلاشها نیز برای ایجاد ارتباط احتمالی بین بند ۳ ضمیمه ب قطعنامه ۲۲۳۱ و پرتاب برخی موشکهای بالستیک یا ماهواره بر توسط ایران بمنظور کسب نتیجه گیری دلبخواه، صورت گرفت. بند ۳ ضمیمه ب به دلایل آشکار، از جمله طراحی متفاوت، ماهیت فنی و مأموریت ماهوارهبرها، ارتباطی به آنها ندارد. بعلاوه، موشکهای بالستیک ایران برای حمل کلاهکهای متعارف طراحی شدهاند و «به گونهای طراحی نشدهاند که قابلیت حمل سلاح هستهای را داشته باشند» و بنابراین خارج از شمول قطعنامه ۲۲۳۱ میباشند.
تخت روانچی ادامه داد: طبق حقوق بینالملل، توسعه برنامه موشکی متعارف یک حق ذاتی است و قطعنامه ۲۲۳۱ نیز آن را ممنوع یا محدود نکرده است. جمهوری اسلامی ایران در مورد امنیت و توانمندی دفاعی متعارف خود مصالحه نخواهد کرد همچنانکه هیچ کشوری این کار را نمیکند.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران افزود: ما علیرغم همه توطئهها، خرابکاریها و اقدامات تروریستی، مصمم به احقاق حق مسلم خود در توسعه تحقیقات، تولید و استفاده از انرژی هستهای برای اهداف صلح آمیز هستیم. جدیدترین مورد اینگونه اقدامات غیرقانونی، ترور شهید فخریزاده، دانشمند هستهای برجسته ایران و همچنین اقدام تروریستی ۱۱ آوریل ۲۰۲۱ در تأسیسات غنیسازی نطنز بود که نشانه های آشکاری از دست داشتن رژیم اسرائیل در هر دو مورد وجود دارد و اخیراً رئیس سابق موساد هم به آن اعتراف کرد. این شورا بایستی رژیم اسرائیل را به خاطر اینگونه اقدامات ماجراجویانه پاسخگو سازد.
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل گفت: تصمیم ایران برای مذاکره و به فرجام رساندن برجام مبتنی بر سیاست اصولی ما در استفاده از گفتگو و دیپلماسی جهت پیشبرد اهداف سیاست خارجیمان بود. ما همیشه در اعمال این سیاست ثابت قدم بودهایم. اگر طرفهای دیگر بطور کامل و بدون هیچ پیش شرط یا تأخیر بیشتر، به سیاستهای قلدرمآبانه خود و نقض تعهدات و خلف وعدههایشان پایان دهند، ایران نیز در پیگیری این رویکرد در مورد برجام ثابت قدم و جدی خواهد بود.
تخت روانچی تاکید کرد: برجام توافقی است که برای تأمین منافع همه طرفها منعقد شده است. در حالی که ما در مذاکرات فعلی صادق و جدی هستیم، هدف نهایی ما تنها اطمینان از اجرای برجام توسط همه است، نه کمتر، نه بیشتر.
وی افزود: با توجه به نقض جدی برجام توسط طرفهای دیگر طی چند سال، ارائه تضمین کافی که تمام تحریمها به صورت قابل راستی آزمائی برداشته می شوند؛ و آمریکا بار دیگر از برجام خارج نخواهد شد یا از سازوکار موجود در آن برای ایجاد بحران دیگری برای محروم کردن ایران از منافع برجام سوء استفاده نخواهد کرد، کاملاً ضروری است.
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل گفت: این تضمینها برای ایجاد اعتماد به پایبندی کامل و مستمر آمریکا و اتحادیه اروپائی و سه کشور اروپائی به تعهداتشان و در نتیجه ایجاد فضای آرام و باثبات مورد نیاز برای «تقویت و تسهیل همکاریهای عادی اقتصادی و تجاری با ایران» که در قطعنامه ۲۲۳۱ تصریح شده، حیاتی است.
- 9
- 6