به گزارش ایرنا؛ تارنمای شبکه سی ان ان آمریکا روز یکشنبه به وقت محلی گزارش داد که دولت ایران تیم جدیدی از مذاکره کنندگان را به وین فرستاده که بر لزوم رفع کامل تحریم های آمریکا و نه پایبندی به توافق تاکید کرده اند در حالیکه مقامات آمریکایی گفته اند که مطلقا هیچ برنامه ای برای ارائه مشوق به ایران برای گفتگو ندارند.
منابع اروپایی و آمریکایی به سی ان ان اعلام کردند هنوز زمان برای رسیدن به یک توافق با ایران وجود دارد اما این زمان احتمالا تا پایان سال بعدی میلادی خاتمه خواهد یافت.
منابع آگاه از مذاکرات اعلام کردند که طرف ها از نزدیک شاهد سفر هفته گذشته رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران بودند و آن را نشانهای از رویکرد ایران به مذاکرات در وین دانسته اند.
منابع آگاه آمریکایی و اروپایی به به سی ان ان گفتند که آمریکا و متحدانش در نقطه ای نیستند که شروع به ارائه اقدامات اعتمادسازی به ایران کنند، اما یکی از مقامات گفته این احتمال وجود دارد که ایالات متحده و متحدانش از چنین گزینهای استفاده کنند.
منابع اروپایی و آمریکایی توضیح دادند که در نتیجه مشوق ها در دیدارهای این هفته در وین مورد گفتگو قرار نخواهد گرفت و آمریکا و متحدانش بر کسب درک کلی و پیشرفت از نقطه باقی مانده در چند ماه پیش متمرکز خواهند شد.
سناریوی دستیابی به توافق موقت چیست؟
دکتر نادر انتصار،استاد دانشگاه آلابامای جنوبی در دنیای اقتصاد نوشت: درخواستهای ایران و آمریکا از یکدیگر در رابطه با مذاکرات برجامی بسیار متفاوت است؛ ایران گفته که هدفش لغو همه تحریمها در این گفتوگوهاست که البته اخیرا اعلام کرده مدنظرش تحریمهای برجامی است. در مقابل آمریکا گفته که نمیتواند همه تحریمها را یکجا لغو کند. هرچند اگر مذاکرات ادامه پیدا کند این احتمال وجود دارد که آمریکا بپذیرد تحریمهای برجامی را لغو کند.
البته حتی اگر تهران و واشنگتن به چنین توافقی دست پیدا کنند این یک توافق موقت خواهد بود؛ زیرا در سنای آمریکا چند لایحه تصویب شده که به محض آنکه جو بایدن با ایران به توافقی دست یافت از اجرای آن جلوگیری کنند. همچنین در انتخابات میاندورهای ایالات متحده که سال آینده برگزار میشود احتمالا حزب دموکرات اکثریت را در سنا از دست خواهد داد که این مساله نیز برای اجرای تعهدات احتمالی شکلگرفته بین ایران و آمریکا مشکلساز خواهد شد. بنابراین در حال حاضر دو طرف چاره دیگری جز توافق موقت نخواهند داشت و اگر به این توافق کم در برابر کم هم نرسند احتمالا هم تهران و هم واشنگتن تلاش میکنند از همان اهرمهایی که داشتند علیه یکدیگر استفاده کنند. این توافق موقت نیز باید به گونهای باشد که به محض آنکه طرف مقابل بار دیگر از تعهداتش شانه خالی کرد، ایران نیز اقداماتی که در راستای این توافق انجام داده را بازگرداند.
همچنین باید اروپا را آگاه کرد که اگر واشنگتن بار دیگر بخواهد زیر توافق بزند ایران هم بلافاصله تعهداتی که پذیرفته را نادیده میگیرد. در عین حال هم ایران و هم طرف غربی باید دریابند که اگر توافقی صورت بگیرد متوازن خواهد بود و مانند برجام یکطرفه نخواهد بود تا آمریکا هرطور که خواست رفتار کند. در این بین احتمال به نتیجه نرسیدن گفتوگوها را نیز نباید از نظر دور داشت؛ چرا که احتمال به نتیجه نرسیدن هر مذاکره و گفتوگویی وجود دارد. همچنانکه در دوره دونالد ترامپ گفتوگوهای واشنگتن-پیونگیانگ به هیچ نتیجهای نرسید. حال باید ببینیم که تیم جدید مذاکراتی ایران چگونه عمل خواهد کرد و در مقابل آمریکا و دیگر طرفین چه امتیازاتی به ایران خواهند داد. بنابراین در مقطع فعلی هنوز این مذاکرات که قرار است اولین دور گفتوگوها از سوی تیم هستهای دولت جدید ایران باشد مانند یک هندوانه دربسته است و نمیتوان راجع به آن خیلی صحبت کرد.
در خصوص گزینههای دیگر در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات همچون گزینه نظامی علیه ایران باید توجه داشت که آمریکا برنامهای برای پیشبرد گزینه سختافزاری علیه ایران ندارد. درواقع اگر ایالات متحده بخواهد علیه ایران وارد جنگ شود باید از بمب اتم استفاده کند که در این صورت دنیا وارد جنگ جهانی سوم خواهد شد. بنابراین صحبت از گزینه نظامی علیه ایران چه از سوی مقامات آمریکا و چه از سوی مقامات رژیم اسرائیل فقط یک تهدید است و در مقطع فعلی با توجه به شرایط آمریکا و شرایط منطقه این تهدید عملیاتی نخواهد شد. تلآویو هم بدون حمایت واشنگتن دست به این اقدام نخواهد زد زیرا میداند خطرات و پیامدهای آن برایش بسیار زیاد خواهد بود. بنابراین به نظر من گزینه نظامی مستقیم علیه ایران منتفی است و احتمالا رژیم اسرائیل به خرابکاری علیه برخی سایتها و تاسیسات ایران ادامه خواهد داد.
- 13
- 5