جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳
۰۹:۴۲ - ۰۵ بهمن ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۱۱۰۴۲۳
سیاست خارجی

سوال نشریه خارجی: چرا ایران مذاکرات وین را طولانی کرد؟

زمان بازگشت به برجام ,علت طولانی شدن مذاکرات هسته ای
یک رسانه خارجی مدعی شده است که ایران تا حد امکان با طولانی کردن روند گفت و گوها به برنامه پیشرفته هسته‌ای خود ادامه می‌دهد؛ در حالی که قدرت‌های جهان به منظور ادامه مذاکرات، واکنشی نشان نداده اند.

 به گزارش آسیانیوز، یک دیپلمات غربی گفت که بازگشت به برجام تا نیمه ماه فوریه غیرممکن خواهد بود.

روزنامه اورشلیم پست، روز یکشنبه در گزارشی تحلیلی مدعی شد که دو روز مانده به از سرگیری مذاکرات هسته‌ای ایران در نوامبر سال ۲۰۲۱- و در پی اجتناب پنج ماهه دولت جدید ایران از گفت‌وگوها- انریکه مورا، میانجیگر اتحادیه اروپا، هشدار داده بود که وقت از دست می‌رود.

مورا گفت: «این فوریت برای تمام هیئت‌های نمایندگی وجود دارد که مذاکرات در مدت منطقی پایان یابد. تکرار می‌کنم، محدودیتی برای آن قائل نمی‌شوم، اما از چند هفته صحبت می‌کنیم نه چند ماه.»

اورشلیم پست در این گزارش می‌نویسد که هشت هفته پس از آن، این پیام و هشدار همچنان در میان هیئت‌های مذاکره کننده غربی، آمریکا و کشورهای اروپایی عضو تروئیکای اروپایی یعنی فرانسه و آلمان و بریتانیا، به قوت خود باقی مانده است.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز پنجشنبه گفت: «فوریتی واقعی در کار است و ما حقیقتا باید ظرف چند هفته تصمیم بگیریم آیا می‌توانیم به تعهدی دوجانبه در مورد توافق [هسته‌ای] بازگردیم یا نه.»

در این گزارش آمده دلیل این فوریت آن است که ایران تا حد زیادی از محدودیت‌هایی که در برجام سال ۲۰۱۵ برای این کشور در نظر گرفته شده بود، عبور کرده است. بر اساس آن توافق، ایران فقط می‌تواند اورانیوم مورد استفاده‌اش را تا ۳.۶۷ درصد غنی کند، اما ایران اکنون وارد مرحله غنی‌سازی ۶۰ درصدی شده که فقط سی درصد از میزان غنی‌سازی لازم برای تسلیحات اتمی کمتر است.

از آن گذشته، نویسنده اورشلیم پست ادعا کرده است که میزان اورانیومی که ایران در این سال‌ها انبار کرده، به‌مراتب از مقدار در نظر گرفته شده در برجام بیشتر است.

روز اول دسامبر، دو روز پس از آغاز مذاکرات بازگشت به برجام در وین، ایران اعلام کرد که اورانیوم مورد نیازش را با سانتریفیوژهای پیشرفته «آی‌آر-۶» در تاسیسات زیرزمینی فردو غنی‌سازی می‌کند.

در این گزارش آمده این وضعیت، زمینه مذاکرات هفته‌های بعد را تشکیل داد و ایران تا حد امکان به برنامه پیشرفته هسته‌ای خود ادامه می‌دهد، در حالی که قدرت‌های جهان به منظور ادامه مذاکرات، از واکنش به آن اکراه دارند.

در این میان، ایران در گفت‌وگوها هیچ عجله‌ای از خود نشان نداده است. این که ایران از نشستن بر سر یک میز با هیئت آمریکایی خودداری کرده و در نتیجه دیگران ناگزیرند میان دو طرف در تردد باشند، نمایانگر شیوه‌هایی برای اعمال تاخیر در گفت‌وگوهاست.

با وجود این، دیپلمات‌هایی که در این مذاکرات شرکت دارند می‌گویند در روزهای اخیر پیشرفت‌هایی در گفت‌وگوها صورت گرفته است،‌ به‌استثنای موضوع هسته اصلی برجام که محدودیت‌های هسته‌ای و لغو تحریم‌هاست.

دیپلمات‌های غربی در آخر هفته‌ای که گذشت، گفتند ایران در تبادل‌نظر و محتوا از خود جدیت بیشتری نشان داده است، هرچند گفت‌وگوها همچنان به‌کندی پیش می‌رود.

یک دیپلمات غربی گفت که بازگشت به برجام تا نیمه ماه فوریه غیرممکن خواهد بود، مگر آن که ایران مذاکرات را تسریع کند. او افزود احتمالا تا چند هفته دیگر روشن خواهد شد که ایران در چه جهتی پیش می‌رود.

اورشلیم پست در ادامه می‌نویسد که از نظر هیئت‌های غربی، بوته آزمایش مذاکرات جاری، تقاضای ایران برای گرفتن تضمین از دولت آمریکا برای ماندن در توافق است. ایران می‌گوید از آنجا که این آمریکا بود که در سال ۲۰۱۸ از برجام خارج شد، حالا باید تضمین بدهد که این کار را تکرار نخواهد کرد. اما در چارچوب قوانین آمریکا، این توافق برای روسای جمهوری آتی آمریکا الزام قانونی نخواهد داشت، مگر آن که یک‌سوم اعضای سنای آن کشور موضوع را تایید کنند. اما برجام از چنین حمایتی در سنای آمریکا برخوردار نیست.

این نشریه می‌افزاید که اگر ایران بر این نکته پافشاری کند، معلوم می‌شود که در پی بهانه برای طولانی کردن مذاکراتی بدون پیشرفت است. اگر ایران آماده پذیرش دیگر تضمین‌های مبتکرانه باشد، در آن صورت می‌توان گفت این کشور در این گفت‌وگوها جدی است.

شبکه خبری ان‌بی‌سی آمریکا روز شنبه گزارش داد که روسیه تلاش کرده بوده است ایران را به پذیرش توافقی موقت متقاعد کند، اما تهران این گزینه را رد کرده و گفته است فقط حاضر است به یک برجام کامل بازگردد. این هم می‌تواند راه دیگری برای طولانی کردن گفت‌وگوها باشد.

دولت اسرائیل معتقد است که متحدان غربی‌اش مهلتی جدی برای به سرانجام رسیدن مذاکرات در نظر نگرفته‌اند و این که آن‌ها به نقطه‌ای نزدیک می‌شوند که برجام دیگر اهمیت خود را از دست داده است و دیگر موضوعیت نخواهد داشت.

بنا به ادعاهای دیگر این گزارش، مقام‌های اسرائیلی در عین حال معتقدند که ایران عامدانه تلاش دارد به این نقطه برسد، و در حالی که برنامه هسته‌ای‌اش را به پیش می‌برد، همچنان این مذاکرات را- که تا حدی فشار را از روی این کشور برمی‌دارد- طول بدهد.

به نظر می‌رسد ایران انگیزه چندانی برای بازگشت به برجام ندارد. در حالی که گفت‌وگوهای وین در نهایت کندی در جریان است، جمهوری اسلامی ایران همراه با روسیه دست به مانور نظامی دریایی زده و یک تفاهم‌نامه ۲۵ ساله همکاری‌های اقتصادی با چین منعقد کرده است.

هفته گذشته ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور، در مسکو با ولادیمیر پوتین همتای روس خود در مورد «افزایش همکاری میان دو کشور» و «مقاومت در مقابل آمریکا» گفت‌وگو کرد.

در بخش دیگر تحلیل این نشریه ادعا شده است که هرچه آمریکا و گروه «ای ۳» بیشتر در مورد کُندی ایران در مذاکرات شکایت کنند اما کاری برای آن نکنند، ایران بهره‌برداری بیشتری از اوضاع خواهد کرد.

مقاله اورشلیم پست در خاتمه نتیجه می‌گیرد که دو ماه پس از شروع مجدد مذاکرات وین، این سوال همچنان به قوت خود باقی است: گفت‌وگوها قرار است تا چند هفته دیگر پایان یابد؟

  • 13
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش