شنبه ۰۳ شهریور ۱۴۰۳
۱۳:۳۴ - ۱۲ اسفند ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۱۲۱۰۳۲
سیاست خارجی

نگرانی از بابت شورش‌های مردمی در داخل کشور بیشتر شده است

کارشناس سیاسی: مذاکرات وین به نتیجه نرسد، دلار به بالای ۴۰ هزار تومان می‌رسد

علی بیگدلی,مذاکرات وین

یکشنبه علی باقری‌کنی، مذاکره‌کننده ارشد جمهوری اسلامی که حامل حرف آخر مقامات جمهوری اسلامی در رابطه با مذاکرات برجامی بود، به وین بازگشت تا شاید بتواند با متقاعد کردن طرف‌های غربی و آمریکا جان دوباره به جسم کما رفته برجام بدهد اما با این وجود خبرهایی که از هتل کووبرگ وین به گوش می‌رسد چندان امیدوارکننده نیست! «مذاکرات وین به نتیجه نمی‌رسد؛ نگران اعتراضات سراسری مردم هستیم!»

این اظهارات علی بیگدلی، کارشناس امور بین‌الملل در رابطه با مذاکرات به بن بست خورده وین است. مشروح گفت‌وگوی دیده‌بان ایران را در ادامه می‌خوانید.

خبرهای ضد و نقیضی و البته ناخوشایندی از وین مبنی بر به بن‌بست خوردن مذاکرات به گوش می‌رسد! خبرگزاری نزدیک به سپاه پاسداران هم در گزارشی صراحتا اعلام کرده که احتمال شکست در مذاکرات وین وجود دارد! ظنر شما در این باره چیست؟ به نظر شما باتوجه به وضعیتی که حمله روسیه به اوکراین اصلا یم‌شود به این مذاکرات خوشبین بود؟

اینکه  باقری‌کنی، با عجله به ایران بازگشت، نشان از این دارد که خود او توانایی پاسخ دادن به انتظارات اعضای مذاکره‌کننده طرف‌های برجامی را ندارد. از سویی دیگر حمله روسیه به اوکراین و حمایت مستقیم و واضح مقامات برجسته جمهوری اسلامی از روسیه، مقداری بر روی فضای مذاکرات وین تاثیر منفی گذاشته است. باتوجه به حمایت جمهوری اسلامی از روسیه و فضای ضد روس مجامع بین‌المللی، آقای اولیانوف هم از مذاکرات فاصله گرفته چون این امتیاز را غربی‌ها به اولیانوف دادند که ایران را برای توافق آماده کند. از سویی این خشمی که اروپایی‌ها نسبت به حمایت جمهوری اسلامی از روسیه در جنگ با اوکراین پیدا کردند، بسیار بر روی فضای مذاکرات تاثیر منفی گذاشته است! هم فرانسه و هم آمریکا اذعان کردند که اگر این هفته مذاکرات به نتیجه نرسد، میز مذاکره را ترک خواهند کرد؛ بنابراین مسئله مذاکرات وین با نوعی بن‌بست مواجهه شده است.

شما در مصاحبه‌های قبلی با اطمینان اظهار کردید که مذاکرات وین به نتیجه خواهد رسید؛ آیا الان هم چنین دیدگاهی را در رابطه با مذاکرات وین دارید؟

 بنده قبلاً اذعان کردم که مذاکرات وین به نتیجه خواهد رسید؛ چون اگر این اتفاق نیافتد اقتصاد فروپاشیده ایران از این بیشتر رو به افول خواهد رفت. اگر مذاکرات وین با شکست مواجهه شود، در عرض یک هفته قیمت دلار به بالای ۴۰ هزار تومان خواهد رسید. شاید جمهوری اسلامی حق داشته باشد که از آمریکا برای ماندن در توافق تضمین بخواهد اما این را هم باید بداند که در نظام حقوقی آمریکا چیزی با ‌عنوان ضمانت وجود نداشته و رئیس‌جمهور فعلی نمی‌تواند این ضمانت را بدهد که رئیس‌جمهور بعدی هم این توافق را بپذیرد. انتظارات جمهوری اسلامی با فضای برجامی تطابقی ندارد. از سویی دیگر آقای گروسی جمهوری اسلامی را تحت فشار قرار داده که باید اجازه بررسی سایت‌های هسته‌ای به کارشناسان بین‌المللی را دهد. آقای گروسی صراحتاً عنوان کردند که تا زمانی‌که ما به وین گزارش ارسال نکنیم، وین نمی‌تواند هیچ توافقی را با جمهوری اسلامی امضا کند. مذاکرات زمانی امضا خواهد شد که آقای گروسی اعلام کند که جمهوری اسلامی از تعهدات بین‌المللی خود خارج نشده است! به اعتقاد بنده مذاکرات وین به نتیجه نخواهد رسید. خبرهایی که از وین به گوش می‌رسد حاکی از این قضیه دارد که مذاکرات به بن‌بست رسیده است!

اگر مذاکرات وین به نتیجه نرسد، در سیاست داخلی و خارجی کشور شاهد چه تبعاتی خواهیم بود؟

 همانطور که گفتم اولین مشکلی که به وجود خواهد آمد این است که سطح گرانی‌ها و نارضایتی‌های مردمی به بالاترین سطح خود خواهد رسید. نگاه اعتراضی مردم  نسبت به حاکمیت در سال ۱۴۰۱ باتوجه به کمبود بودجه‌ای هم که شاهدش هستیم، به اوج خود می رسد و در فضای بین‌المللی هم به‌ویژه با حمله روسیه به اوکراین و حمایت سفت و سخت مقامات عالی‌رتبه نظام جمهوری اسلامی از اقدامات روسیه دچار انزوا خواهیم شد. در حال حاضر جمهوری اسلامی دچار یک بلاتکلیفی دیپلماتیکی است که نمی‌داند به چه شکل وضعیت را سامان ببخشد! اگر جمهوری اسلامی بخواهد با همان شرایط غربی‌ها برجام را امضا کند، با اعتراض و حتی درگیری‌های مخالفان تندرو داخلی برجام روبه‌رو خواهد شد.

آیا ممکن است که جمهوری اسلامی برای دومین بار در ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل قرار گیرد؟

 اگر گروسی به سازمان ملل گزارش دهد که جمهوری اسلامی مانع از بررسی سایت‌های هسته‌ای توسط بازرسان شده و شورای حکام ایران را محکوم کرده و گزارش را به شورای امنیت می‌فرستد. در شورای امنیت حتی اگر روسیه و چین پشت ایران بایستند، باز هم تحریم‌ها از این بیشتر خواهد شد. در این شرایط قطعنامه‌ها دوباره به میان آمده و ایران به فصل هفتم منشور می‌رود. این شرایط برای جمهوری اسلامی بسیار خطرناک بوده و ما دوباره به وضعیت به مراتب بدتر از سال‌های قبل از ۲۰۱۵ بر خواهیم گشت. نگرانی ما بیشتر از بابت شورش‌های داخلی است چون الان اکثریت مردم منتظر نتیجه مذاکرات بوده و انتظار پایین آمدن قیمت دلار و کاهش قیمت‌ مسکن را دارند.

  • 15
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۱۰
غیر قابل انتشار: ۱۲
جدیدترین
قدیمی ترین
اصلا ایران باید از آن پی تی خارج شود
این طرف که مصاحبه کرده کارشناس نیست
این معاهده به جز خسارت برای کشور ما چه داشته است؟ خیلی کشورها عضو معاهده نیستند و دارند زندگی می کنند چرا باید در این معاهده بمانیم؟
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش