دوشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۳
۱۵:۵۹ - ۰۷ آبان ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۸۰۷۲۶
سیاست خارجی

برجام میان و دو لبه قیچی آمریکا و روسیه

چرا ایران باید تاوان‌دهنده سیاست‌های ابزارگرایانه و فرصت‌طلبانه و جاه‌طلبانه مقامات کرملین باشید؟

نقش رسویه در شکست برجام,نقش ایران در جنگ روسیه با اوکراین
آیا پیوند زدن برجام به منافع روسیه، نشان دهنده و بیان‌گر روابط استراتژیک تهران- مسکو است که ما باید بدون دلیل تاوان‌دهنده سیاست‌های ابزارگرایانه و فرصت‌طلبانه و جاه‌طلبانه مقامات کرملین باشیم؟ باید از مقامات تصمیم‌ساز و تصمیم‌گیر دستگاه دیپلماسی پرسید که مسکو تا چه میزان خود را برای ما هزینه کرده است که ما باید اینگونه خراج‌پرداز سیاست‌های جاه‌طلبانه روسیه باشیم؟ مگر مسکو رابطه خود را با تل‌آویو به جهت روابط با ما تغییر داده که ما باید این‌گونه به دنبال منافع مسکو باشیم؟

صلاح‌الدین هرسنی در روزنامه همدلی نوشت:  به دنبال صدور ارائه پیش‌نویس قطعنامه سنای آمریکا علیه جمهوری اسلامی در به گفته خودشان «محکومیت سرکوب اعتراضات ناشی از مرگ مهسا امینی» حالا برخی از اعضای پرنفوذ مجلس نمایندگان از حزب جمهوری‌خواه، طرحی را به‌نام (مهسا امینی) ارائه کرده که در صورت تصویب آن رهبر انقلاب و افراد نزدیک به ایشان تحریم می‌شوند.

 آن‌گونه که گفته شده است، تلاش برای تصویب این قانون، بخشی از تلاش بزرگ‌تر رهبران جمهوری‌خواه در کنگره برای تدوین طیفی از تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی ایران در جهت تامین امنیت ملی آمریکا و سپس تامین امنیت ملی مردم ایران(!) است. آنگونه که حامیان این طرح مدعی‌اند، نقض فاحش حقوق بشر از سوی حاکمیت در ایران و حمایت ایران از گروه‌های تروریستی و همچنین کمک مستقیم ایران به روسیه در تهاجم به اوکراین و مشخصا در قالب کمک‌های پهپادی، علت دنبال کردن و در نتیجه تصویب چنین طرحی است

. اما در شرایط حاضر، تصویب چنین طرحی و تبدیلش به یک قانون آهنین و غیرقابل‌تغییر، به مثابه تیر واحدی است که دو هدف را نشانه رفته است. اول آنکه تصویب چنین طرحی بتواند دولت بایدن را از دست‌یابی به یک توافق هسته‌ای اصلاح شده با ایران منصرف کند. دوم آنکه این طرح همچون عنصری شتاب‌زا بتواند دست‌مایه پشت‌گرمی معترضان در شعله‌ور کردن آتش ناآرامی‌های جاری در ایران شود. 

از منظر علت‌شناسی، به نظر می‌رسد که دلایلی را که حامیان تصویب طرح مهسا اقامه کرده‌اند، همه اسباب و دلایل تصویب این طرح نیست. با استناد به برخی شواهد و نشانگان پیداست که تصویب این طرح از دلایل مهم‌تری آب می‌خورد. در واقع می‌توان گفت که تلاش برای تصویب طرح مهسا و تبدیل آن به قانون، اگر چه در تداوم سیاست خصمانه غرب و متحدان و در نتیجه مولود سیاست آزار و ایذای واشنگتن در قبال برجام است و در آمریکای عصر بایدن نیز رفتارهایی نظیر رفتارهای آمریکای عصر ترامپ دیده می‌شود، اما مهم‌تر از همه تلاش برای تصویب این طرح از آبشخوری چون سیاست تعلل برجامی دولت سیزدهم و کاستی‌های تیم مذاکره کننده و همچنین پیوند زدن احیای برجام به منافع روسیه آب می‌خورد.

 در واقع فقط در یک شرایط م‌ توانست چنین اقدامی در دستور کار گنگره قرار گیرد و آن این بود که ما نخواسته باشیم برجام را به مثابه یک واقعیت و ضرورت بپذیریم و آنکه نخواسته باشیم به مدت ۳ ماه مستمر و بدون وقفه در وین جهت احیای برجام به میز مذاکره نرفته باشیم.!! با این همه، نمی‌توان از نقش برجام‌ستیزان وطنی مانند مانع‌تراشی‌های اعضای جبهه پایداری و مخالفت تزایدی برخی از جریان‌های رادیکال دست راستی برای تصویب چنین طرحی از سوی کنگره آمریکا غافل ماند. به ویژه آنکه در شرایط حاضر شایعه ورود غیرمستقیم ایران به جنگ اوکراین در قالب کمک‌های پهپادی، موجب شده است که عزم کنگره آمریکا در برجام‌ستیزی و امحای کامل برجام جزم شود.

اگر چه مسئله کمک‌های پهپادی ایران به روسیه از سوی وزیر امور خارجه و همچنین از سوی سخنگوی آن تکذیب شده است، اما شائبه چنین کمکی عزم واشنگتن را در تصویب لایحه مهسا در برجام‌آزاری بیشتر جزم کرده‌است. حال و اگر چه معلوم و مشخص نیست که تصویب این طرح تا چه میزان جدی است، اما اگر چنین طرحی تصویب شود، به مثابه میخی بر تابوت برجام خواهد بود و ما باید شاهد مرگ و امحای برجام باشیم. 

تحت این شرایط شاید تصویب چنین طرحی بر وفق مراد و ذوق‌زدگی برجام‌ستیزان وطنی از جمله جبهه پایداری و جریان‌های اصول‌گرا و دست راستی در ایران شود، اما عمق تراژیک ماجرا آنجاست که چرا برجامی که تنها روزنه و تنفس‌گاه اقتصادی ایران است، باید به منافع روسیه گره زده شود؟ آیا پیوند زدن برجام به منافع روسیه، نشان دهنده و بیان‌گر روابط استراتژیک تهران- مسکو است که ما باید بدون دلیل تاوان‌دهنده سیاست‌های ابزارگرایانه و فرصت‌طلبانه و جاه‌طلبانه مقامات کرملین باشیم؟ 

باید از مقامات تصمیم‌ساز و تصمیم‌گیر دستگاه دیپلماسی پرسید که مسکو تا چه میزان خود را برای ما هزینه کرده است که ما باید اینگونه خراج‌پرداز سیاست‌های جاه‌طلبانه روسیه باشیم؟ مگر مسکو رابطه خود را با تل‌آویو به جهت روابط با ما تغییر داده که ما باید این‌گونه به دنبال منافع مسکو باشیم؟ و از همه مهم‌تر آنکه باید پرسید که روسیه تا چه میزان از تا جنگ‌افروزی‌های تل‌آویو و حمله به مواضع ایران در جنوب سوریه جلوگیری کرده که حالا ما باید این‌گونه و البته سینه‌چاک مدافع سیاست‌های مقامات کرملین باشیم؟ محققا در شرایط جدید و در عصر اعتراضات و همچنین عصر ورود غیر‌مستقیم ایران به جنگ اوکراین، موجب تغییر راهبردی اعلامی و اعمالی تروئیکای اروپایی برجام در قبال ایران و برجام خواهد شد. برگزاری راهیپمایی برخی ایرانیان در برلین آلمان و محتملا برگزاری همان راهپیمایی‌ها در فرانسه و انگلستان مهم‌ترین نمود چنین تغییری است.

  • 14
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش