دوشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۳
۱۸:۱۴ - ۱۹ بهمن ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۱۱۷۵۰
سیاست خارجی

ایران نگران روابط عربستان و اسرائیل است

ایران نگران روابط اسرائیل با عربستان‌سعودی, دوران نخست‌وزیری بنیامین نتانیاهو
ایران نگران روابط اسرائیل با عربستان‌سعودی و احتمال افزایش این روابط در دوران نخست‌وزیری بنیامین نتانیاهو است. این موضوع به‌دنبال گزارش‌های دوماهه درباره احتمال گسترش دایره شرکای صلح اسرائیل فراتر از توافق‌نامه‌های کنونی ابراهیم است.

جورزالیم پست در یادداشتی که روزنامه هم‌میهن آن را ترجمه کرده به بررسی رابطه اسرائیل و عربستان سعودی پرداخته و نوشت:

به نظر می‌رسد ایران نگران روابط اسرائیل با عربستان‌سعودی و احتمال افزایش این روابط در دوران نخست‌وزیری بنیامین نتانیاهو است. این موضوع به‌دنبال گزارش‌های دوماهه درباره احتمال گسترش دایره شرکای صلح اسرائیل فراتر از توافق‌نامه‌های کنونی ابراهیم است. اسرائیل این هفته در میانه سفر محمد دیبی، رئیس‌جمهور چاد، سفارت خود را در چاد افتتاح کرد؛ رویدادی که حماس به‌شدت از آن انتقاد کرد.

درحالی‌که رسانه‌های ایرانی از انتشار گزارش‌های مربوط به روابط اسرائیل - چاد و اسرائیل - سودان خودداری کردند، اما به روابط اسرائیل و عربستان سعودی اشاره کرده‌اند. در گزارشی بیش از دوهزار کلمه‌ای در خبرگزاری فارس، گزارش‌های رسانه‌های غربی درباره «عادی‌سازی روابط پادشاهی سعودی و رژیم صهیونیستی» و اینکه «این موضوع برای جهان اسلام مهم است» برجسته شد.

زمانی که توافقنامه آبراهام در سپتامبر ۲۰۲۰ امضا شد، روابط اسرائیل با امارات و بحرین عادی شد. این یک روند دیپلماتیک بود که از حمایت کامل عربستان سعودی برخوردار بود. همچنین به نظر می‌رسد که ریاض به ادغام منطقه‌ای توافق‌نامه‌ها با دید مثبت نگاه می‌کند که این نگاه از نشست نقب تا روابط رو به رشد اسرائیل با سنتکام ایالات‌متحده و همچنین گرم شدن روابط با مصر و مراکش گسترش می‌یابد. روابط اسرائیل و عربستان در چند ماه گذشته در زمینه‌های دیگر نیز برجسته شده است.

میدل‌ایست‌آی در اواسط ژانویه گزارش داد، نتانیاهو می‌گوید: «اسرائیل می‌خواهد سعودی‌ها را وارد «دایره صلح» کند.» آکسیوس نیز گزارش داد که نتانیاهو با جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا درباره عربستان سعودی صحبت کرده است. همچنین گزارش‌های دیگری در اواسط و اواخر دسامبر پس از مصاحبه نتانیاهو با العربیه منتشر شد.

روز چهارشنبه، میدل ایست مانیتور مدعی شد که نتانیاهو گفته است اولویت اسرائیل عادی‌سازی روابط با اعراب قبل از صلح با فلسطین است. مسلماً روابط اسرائیل و عربستان برای ایران مهم است. بدیهی است که ایران می‌خواهد از ظهور این روابط جلوگیری کند.

در گزارش فارس با اشاره به توافقنامه سایکس-پیکو در سال ۱۹۱۶ حوزه‌های کنترل فرانسه و انگلیس در صورت فروپاشی امپراطوری عثمانی و تقسیم خاورمیانه توضیح داده شده است. بر اساس این نقشه، پس از جنگ جهانی و فروپاشی امپراطوری عثمانی، منطقه به‌عنوان مستعمرات بین بریتانیا و فرانسه تقسیم شد. معیار اصلی نیز دسترسی به منابع نفتی و کنترل سیاسی منطقه بود. اما در این بین، یک منطقه مهم وجود داشت که آنها بر سر تعلق آن به انگلیس یا فرانسه توافق نداشتند و آن منطقه فلسطین بود. در نهایت تصمیم گرفته شد که گروهی از یهودیان حاضر در اروپا را در آنجا مستقر کنند تا با اشغال فلسطین همیشه این منطقه تحت کنترل باشد.

در این گزارش در مورد اسرائیل و عربستان سعودی آمده است: «گزارش‌ها در مورد افشای روابط پنهان قبلی بیان می‌کند که آنها وارد یک رابطه اقتصادی و امنیتی عملگرایانه شده‌اند.» سپس تعدادی از شرکت‌ها و اشخاصی را که تجارت بین دو کشور را انجام می‌دهند، فهرست می‌کنند، از جمله یک شرکت مهندسی که در عربستان سعودی سرمایه‌گذاری کرده است و همچنین پروژه‌های مشترک در زمینه انرژی‌های تجدیدپذیر و کمبود آب و یک شرکت بانکی. این گزارش می‌افزاید که برخی از سعودی‌ها گفته‌اند «ما عاشق نوآوری اسرائیل هستیم» و «کشورهای خلیج‌فارس روابط امنیتی مخفی را با اسرائیل برقرار کرده‌اند.» این روابط پنهان از دغدغه‌های مشترک به‌ویژه ایران شکل گرفته است و اکنون روابط اقتصادی در حال آشکار شدن است. از قضا، این گزارش نمی‌خواهد بپذیرد که در واقع این ایران است که به ایجاد این روابط کمک کرده است.

در ادامه مقاله به گزارش بروکینگز مربوط به سال ۲۰۲۲ اشاره می‌شود: «به گفته بروکینگز، همکاری مخفیانه بین سعودی‌ها و اسرائیلی‌ها به اوایل دهه ۱۹۶۰ بازمی‌گردد، زمانی که هر دو از سلطنت‌طلبان یمن علیه دولت جمهوری مصر حمایت کردند.» همچنین خاطرنشان می‌کند که عربستان سعودی اجازه پرواز مستقیم از اسرائیل به خلیج‌فارس را در خاک خود داده است. گزارش‌ها سپس به بررسی این موضوع می‌پردازد که تهدیدات ایران چگونه اسرائیل و عربستان سعودی را نزدیک‌تر کرده و مذاکرات اقتصادی چگونه در حال انجام است. نتیجه از دیدگاه ایران این است که این طرحی است که انگلیس و آمریکا سال‌ها پیش نتوانستند آن را اجرا کنند و امروز سعودی‌ها به دنبال آن هستند. در اصل، ایران ریاض را متهم می‌کند که آخرین بخش از حمایت تاریخی اسرائیل از بریتانیا و ایالات‌متحده بوده است.

  • 19
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش