یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۱۰:۳۰ - ۰۹ مرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۵۰۵۴۷
سیاست خارجی

عربستان هفته آینده میزبان مذاکرات صلح اوکراین است؛

اعتبار و تحریم؛ سهم متفاوت ریاض و تهران از یک جنگ

ایران و عربستان,تحریم ایران بخاطر جنگ اوکراین
در یک سال گذشته با اعلام هشدار برخی کشورهای غربی درخصوص سفر به ایران و به‌تبع آن ریزش سفرهای اتباع کشورهای غربی، دولت تمرکز خود را در حوزه گردشگری به سمت شرق معطوف کرده است.

به گزارش توسعه ایرانی، حدود یک سال و نیم از حمله روسیه به اوکراین می‌گذرد. جهان در این مدت هرچه تلاش کرد، نتوانست گره کور این جنگ را باز کرده و به آن خاتمه دهد. اکنون اما از میان تمام کشورها، این عربستان است که میزبان مذاکرات صلح میان روسیه و اوکراین شده است.

وال‌استریت ژورنال دیروز با اعلام این خبر نوشت که این مذاکرات هفته آینده، پنجم و ششم اوت در جده برگزار می‌شود و برای حضور در این نشست از کشورهای غربی، اوکراین و کشورهای بزرگ درحال‌توسعه از جمله هند و برزیل دعوت شده است. 

بنابراین گزارش بریتانیا، آفریقای جنوبی، لهستان و اتحادیه اروپا حضورشان در این نشست را تایید کرده‌اند و انتظار می‌رود، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا هم در آن حضور پیدا کند.

یورونیوز نیز در خبر دیگری به نقل از دیپلمات‌های درگیر در این مذاکرات صلح، نوشت که مقامات ارشد ۳۰ کشور از جمله اندونزی، مصر، مکزیک، شیلی و زامبیا در روزهای پنج و شش اوت برای شرکت در این نشست، در عربستان حضور پیدا خواهند کرد.

در این گزارش‌ها آمده که اوکراین و مقامات غربی امیدوارند این مذاکرات بتواند به حمایت بین‌المللی از شرایط صلح به نفع اوکراین منجر شود.

روسیه در نشست جده، حضور ندارد؛ اما از صلح استقبال و اعلام کرده که پایان جنگ با اوکراین باید بر اساس ابتکار و پیشنهادی باشد که چین و کشورهای آفریقایی داده‌اند؛ پیشنهادهایی که در آنها منافع روسیه لحاظ شده است. 

این موضع روسیه و به طور کلی اختلافات دو طرف، مانعی بر سر راه خاتمه جنگ خواهد بود. با این حال تحلیلگران معتقدند که حتی اگر مذاکرات جده به صلح ختم نشود، مقدمه‌ای برای تحقق آن خواهد بود.

اعتبار برای ریاض، تحریم برای ایران

اما فارغ از اینکه چنین مذاکراتی به صلح بینجامد یا نه، آنچه در اینجا مهم است، سهم عربستان از جنگ اوکراین و بلیتی است که اعتبار میزبانی از مذاکرات صلح را به آن داده است؛ بلیتی که موید تمام تحلیل و تفسیرها مبنی بر تبدیل شدن عربستان به یک قدرت برتر در خاورمیانه و حتی فراتر از آن است. 

میزبانی از مذاکرات صلح اوکراین، هم نتیجه اعتبار و وجهه سیاسی است که ریاض طی چند سال اخیر برای خود ساخته است و هم منجر به افزایش بیش از پیش این اعتبار برای آن خواهد شد.

حتی اگر نتیجه، مطلوب‌نظر حاضران و ناظران این نشست نباشد، ریاض با برگزاری این مذاکرات، نشان داده از نظر موقعیت و جایگاه سیاسی در سطحی است که می‌تواند ۳۰ کشور را برای گفت‌وگو بر سر یکی از حیاتی‌ترین مسائلِ امروز نظم بین‌الملل گرد هم جمع کند. 

البته یکی از قوی‌ترین انگیزه‌های عربستان از میزبانی این مذاکرات و پایان دادن به جنگ اوکراین، چالش‌های نفتی آن با روسیه است که ریاض را گرفتار ارزان‌فروشی‌های مسکو و تاثیر آن بر تصمیمات اوپک و قیمت نفت کرده است. اعتبار و احترام سیاسی اما این امکان را به عربستان می‌دهد که برای تامین منافع مالی و ملی خود بتواند نقشی فعال ایفا کند؛ نقش میزبان و میانجی.

بر خلاف عربستان، سهم ایران از جنگ اوکراین اما کاملا متفاوت است. جنگ روسیه و اوکراین، ایران را با اتهام بزرگ همدستی با متجاوز رو به رو کرد؛ اتهامی که با اعتراضات داخلی در ایران همراه شد و طی آن ایران، تتمه اعتبار و احترام خود در جهان را نیز در معرض نابودی قرار داد. 

علاوه بر خدشه بر اعتبار سیاسی، این اتهام، هر چند وقت یک بار تحریم‌های تازه‌ای را متوجه ایران می‌کند و بدتر آنکه به دست‌آویزی برای مخالفان خارجی برجام تبدیل شده تا آن را بهانه‌ای برای عدم احیای برجام قرار دهند.   

دلیل این سهم متفاوت چیست؟

دلیل این سهم متفاوت اما چیست؟ چرا عربستان با آن اختناق سیاسی که منجر به قتل جمال خاشقچی شد و پرونده حمله به یمن، اکنون میزبان مذاکرات صلح اوکراین است و ایران تحت تنبیه‌های تحریمی بابت جنگ اوکراین؟

به نظر می‌رسد پاسخ، به قدرت دیپلماسی و تغییر در سیاست خارجی عربستان بازمی‌گردد. عربستان سال‌ها یمن را تحت فشار گذاشت و بانی فجایع انسانی هولناکی در این کشور شد، اکنون اما اصلاح رویکرد و قدرت دیپلماسی‌اش این امکان را به آن داده که جهان را وادار به فراموشی این لکه ننگ کند. 

آنچه ایران را متهم به همدستی با مسکو کرد، اما لزوما فروش پهپادها نیست، چراکه اساسا تجارت تسلیحاتی در جهان امری معمول است و چه بسیار کشورها که حتی در هنگامه و میانه جنگ‌ها نیز، معاملات تسلیحاتی خود را شدت می‌بخشند. آنچه ایران را متهم کرد، حمایت‌های بی‌چون و چرا از مسکو و ضعف دیپلماسی و موقعیت آن در جامعه جهانی بود؛ موقعیتی که ایران را در انزوای سیاسی قرار داده است. 

میزبانی عربستان از مذاکرات صلح اوکراین، یادآور غیبت و انفعال ایران در مذاکرات قفقاز است. در جریان جنگ قره‌باغ، با اینکه ایران مرز مشترک با هر دو طرف مناقشه یعنی جمهوری آذربایجان و ارمنستان داشت، نتوانست نقشی در روند آن مذاکرات ایفا کند و در نتیجه تصمیم پوتین، اردوغان و علی‌اف عملی شد و ایران صرفا نظاره‌گری مغبون بود. 

میوه توازن در سیاست

تحلیلگران معتقدند، عربستان اعتبار و چهره جدیدش را مدیون اصلاحات بن سلمان و رویکرد توازن در سیاست خارجی است؛ رویکردی که نه تنها در سیاست خارجی، بلکه در داخل خود عربستان نیز تغییر کرده است. 

روز عاشورا ویدئویی منتشر شد که نشان می‌داد عربستان پس از سال‌ها ممنوعیت، به شیعیان خود اجازه عزاداری در بقیع را داده است؛ عزاداری‌ای که پیش از این بعضا به خاک و خون کشیده می‌شد، امسال اما باشکوه و در امنیت کامل برگزار شد. 

علاوه بر آن تلویزیون دولتی الاخباریه عربستان روز جمعه در گزارشی کم‌سابقه به تشریح و توضیح برگزاری مراسم تاسوعا و عاشورای حسینی در یکی از پرجمعیت‌ترین شهرهای شیعه‌نشین عربستان پرداخت. 

همزمان بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل اعلام کرده که این رژیم پروژه خط راه آهنی به ارزش ۲۷ میلیارد دلار را برای اسرائیل به عربستان آغاز خواهد کرد. عربستان گرچه به دلیل موقعیتش در جهان اسلام و عرب، چندان بر طبل آشتی با تل‌آویو نمی‌کوبد، اما از سیاستش در برابر اسرائیل، مسئله یمن و آشتی‌اش با تهران پیداست که در دیپلماسی تازه خود، قصد دارد با هیچ کشوری وارد تنش نشود؛ نه اسرائیل، نه ایران.

عزم ریاض برای اعتمادآفرینی میان جمعیت شیعه عربستان نیز حکایت از آن دارد که در صحنه عمومی جامعه بنایش بر پرهیز از افراط‌گرایی و کاهش تنش‌ با مردم است؛ چراکه با سیاست خارجی و جایگاه بین‌المللی آن ارتباط مستقیم دارد. 

در ایران اما اصرار بر تداوم رویکردهای پیشین و افزایش فشارهایی از نوع لایحه حجاب، شکاف میان جامعه و حاکمیت را بیشتر کرده و به تبع آن وجهه کشور را در جامعه جهانی مخدوش می‌کند. 

هشداری برای ایران

این عربستانِ نو، می‌تواند هشداری باشد برای ایران و رقابت تنگاتنگش با پادشاهی سعودی بر سر زعامت جهان اسلام و نفوذ در منطقه. 

فروردین امسال، تنها چند هفته پس از آشتی ایران و عربستان، موسسه گالوپ نتایج یک نظرسنجی را منتشر کرد که نشان می‌داد قدرت نرم عربستان سعودی از ایران پیشی گرفته است.

در این نظرسنجی در ۱۳ کشور با اکثریت جمعیت مسلمان از مراکش تا پاکستان، میانگین تایید (رهبری بر جهان اسلام) عربستان سعودی در سال ۲۰۲۲ به طور قابل توجهی بالاتر از میانگین تایید ایران بوده است به نحوی که نتیجه نظرسنجی این نسبت را ۳۹ در مقابل ۱۴ درصد نشان می‌داد. 

حتی در فلسطین که آزادی‌اش آرمان انقلاب اسلامی است، محبوبیت عربستان سعودی، ۱۲ درصد بیش از ایران بود. 

حال میزبانی از مذاکرات صلح اوکراین، بدین معناست که عربستان اعتبار و جایگاهش را نه فقط در جهان اسلام، بلکه در سطح جامعه جهانی ارتقا بخشیده است. 

در مقابل ایران اما هر چه کوشیده جامعه جهانی را متقاعد کند که پهپادها را پیش از شروع جنگ به روسیه فروخته و درباره جنگ اعلام بی‌طرفی کند، به در بسته خورده و همچنان یکی از متهمان جنگ اوکراین شناخته می‌شود.

محبوبه ولی

  • 10
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش