به گزارش مهر، ابراهیم رضایی در تشریح جلسه عصر امروز (دوشنبه ۱۵ بهمن ماه) کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، گفت: این جلسه از ظهر امروز تا عصر به مدت بیش از ۴ ساعت در کمیسیون برگزار شد.
وی بیان کرد: در ابتدای جلسه، در ارتباط با موضوع FATF تبادل نظر شد. در ادامه، لایحه حمایت از ایرانیان خارج از کشور مورد بررسی قرار گرفت و بخشهایی از آن به تصویب رسید.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در بخش پایانی جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه مهمان کمیسیون بود و گزارشی از تحولات حوزه سیاست خارجی، سفرهایش از جمله سفر به قطر و افغانستان، حضور ظریف در داووس، وضعیت مقاومت به ویژه در فلسطین و لبنان، تحولات سوریه، روابط با آلمان، مذاکرات هستهای، موضوع انتخاب سفر و دیپلماسی اقتصادی ارائه داد و به سوالات اعضای کمیسیون هم پاسخ داد.
رضایی افزود: وزیر امور خارجه در ارتباط با سفر اخیر ظریف به سوئیس گفت که داووس یک مجموعه غیردولتی است که شخصیتهای سیاسی، اقتصادی به آن دعوت میشوند و دعوت اشخاص هم به اعتبار خود آنهاست و درباره مسائل روز بحث میکنند و لزوماً وزرای خارجه در آن شرکت نمیکنند. البته وزیر خارجه گفت که امسال از من هم دعوت کردند، اما به خاطر برنامه دیگری من به این اجلاس نرفتم. ظریف به اعتبار خودش دعوت شده بود و قبل از سفر هم از وزارت خارجه سوال کردند که ما هم مخالفت نکردیم، چون حضور در داووس یک امر رایج است.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس اظهار کرد: اعضای کمیسیون نکتهای را مطرح کردند مبنی بر اینکه مرجعیت وزارت خارجه در سیاست خارجی کشور نباید کاسته شود و از بین نباید برود که وزیر امور خارجه هم تاکید کرد اتفاقی در مورد مرجعیت وزارت خارجه در حوزه دیپلماسی نیفتاده است.
رضایی ادامه داد: عراقچی درباره مصاحبه ظریف با یکی از رسانههای آمریکایی هم گفت که خود ایشان باید پاسخگو باشد.
وی بیان کرد: در ادامه، وزیر امور خارجه کشورمان از سفر اخیرش به قطر و دوحه و دیدار با مقامات قطری و سران مقاومت و حماس در دوحه گزارشی ارائه داد و از مقاومت فلسطین تجلیل کرد و آنچه حاصل شده را، پیروزی مقاومت خواند و گفت رژیم صهیونیستی میخواست حماس را نابود کند، اما آنقدر مقاومت فلسطین مقاومت کردند تا رژیم مجبور شد که با آنها مذاکره کند و از طریق مذاکره، اسرا آزاد شود.
رضایی اظهار کرد: عراقچی در ارتباط با وضعیت لبنان و حزب الله هم توضیحاتی را به اعضای کمیسیون داد و اشاره کرد که حزب الله الان در مرحله بازسازی است.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: وزیر امور خارجه کشورمان به تحولات این روزهای سوریه هم اشاره کرد و توضیحاتی از رخدادهای آن داد.
وی ادامه داد: عراقچی گزارشی از سفر اخیرش به افغانستان داد و مسائلی که ما با افغانستان داریم اعم از موضوع آب، مهاجران و پناهندگان، موضوع امنیت مرزها، امنیت شیعیان، مسئله مواد مخدر، زبان فارسی، فعالیت داعش، تجارت و اقتصاد ما با افغانستان، جزو موضوعاتی بود که عراقچی راجع به آنها و مذاکراتی که در این سفر داشت، توضیحاتی به اعضای کمیسیون داد و گفت که یکی از توافقات در این سفر هم این بود که مهاجران و پناهندگان یا پناهندگان افغانستانی باید با یک برنامهای به کشور خودشان برگردند. راجع به موضوع آب هم گفت که آب باید تبدیل به موضوع همکاری بین ایران و افغانستان شود. عراقچی گفت در این سفر هیئت تجاری هم همراه من بود و آنجا یک همایش هم در اتاق بازرگانی آنان داشتیم و درباره حجم مبادلات تجاری بین ایران و افغانستان گفت که این کشور ظرفیت بسیار بالایی دارد و در مجموع سفر به افغانستان را سفر خوبی ارزیابی کرد.
رضایی گفت: وزیر امور خارجه کشورمان توضیحاتی در ارتباط با روی کار آمدن ترامپ در آمریکا و موضوع مذاکره با غرب و آمریکا داد و گفت همه کسانی که حرف از مذاکره با آمریکا میزنند، روی هوا حرف میزنند، چنین چیزی در دستورکار وزارت خارجه و دولت نیست و هیچ تصمیمی برای مذاکره با آمریکا از طرف ما وجود ندارد، این نظر دولت، نظر وزارت خارجه و نظر کارشناسی ماست.
وی افزود: عراقچی بیان کرد هیچ درخواستی برای مذاکره با آمریکا نداده و نخواهیم داد و به مقاماتی هم که حرف از مذاکره میزنند تذکر دادیم.
رضایی اظهار کرد: وزیر امور خارجه درباره شایعه ملاقات آقای ایروانی با ایلان ماسک گفت که ملاقات آقای ایروانی، نماینده ایران در سازمان ملل با ایلان ماسک ۱۰۰ درصد دروغ است و فضاسازی بوده و آقای ایروانی چنین مأموریتی نداشته و چنین ملاقاتی اساساً انجام نگرفته است.
وی اظهار کرد: از عراقچی در ارتباط با موضوع ویزای آلمان ظریف سوال شد که گفت من این درخواست را ندیدم اما درخواست ویزا برای مقامات به خاطر موضوع تردد و برخی سفرها یا جلسات یا برنامهها امری رایج برای مقامات درجه یک است، اما ما هنوز کاری نکردیم، آقای ظریف هم فعلاً مقام رسمی و معاون رئیس جمهور است، ولی وزارت خارجه وظیفه هماهنگی سفر مقامات کشور و مأموریتهای آنها را بر عهده دارد و تاکید کرد که ظریف هیچ دستورالعملی برای مذاکره ندارد، من هم دستورالعملی برای مذاکره ندارم و مأموریتی ظریف برای مذاکره نداشته است.
وی ادامه داد: عراقچی به روابط با روسیه اشاره کرد و گفت که روابط ما با روسها راهبردی است و اشاره کرد به اینکه موافقتنامه جامع راهبردی که اخیراً امضا شد و عضویت ناظر ایران در اوراسیا که طبق آن تعرفه ۹ هزار قلم کالا صفر خواهد شد.
رضایی اظهار کرد: وزیر امور خارجه کشورمان به روابط با چین هم اشاره کرد و گفت که ما بالاخره یک جریان روسهراسی، چینهراسی و طالبانهراسی در کشور داریم.
نماینده مردم دشتستان در مجلس گفت: عراقچی به آخرین وضعیت فعالیتهای کنسولی ایران در آلمان و گفتگوهایی که در این زمینه در جریان است، هم اشاره کرد.
وی ادامه داد: وزیر امور خارجه توضیحی و گزارشی هم از موضوع لایروبی اروندرود داد و گفت که ما توافق کردیم که لایروبی دهانه اروند انجام شود و طرح آن تا پایان سال توسط وزارت راه و سازمان بنادر ارائه خواهد شد و انتظار داریم که از سال آینده عملیات لایروبی آغاز شود.
رضایی خاطرنشان کرد: تقریباً اکثر اعضای کمیسیون در این جلسه از مواضع ظریف در داووس انتقاد کردند، همینطور از دخالت ظریف در سیاست خارجی انتقاد شد، بر اهمیت روابط با شرق و تقویت جبهه مقاومت تاکید شد، بر اقدام متقابل در مقابل برخی فتنه انگیزیهای دول خارجی تاکید شد، بر اینکه سفرای کارآمد باید انتخاب شوند، تاکید شد.
رضایی گفت: رئیس کمیسیون هم گفت که عدهای نمیخواهند مرجعیت وزارت خارجه در حوزه دیپلماسی حفظ شود، بر دیپلماسی اقتصادی تاکید کرد و گفت که انتخاب سفرا نباید به صورت حزبی، سیاسی و گروهی باشد و باید بر اساس شایستهسالاری باشد، و گفت لایروبی اروند مطالبه مجلس است، چرا که اقتصاد بخشی از جنوب و استان خوزستان متکی به آن است و باید مورد توجه قرار گیرد.
ظریف: باید با همه مذاکره کنیم، جز اسرائیل/ برخی میخواهند آمریکا بیاید ما را نجات دهد
معاون راهبردی رئیس جمهور گفت: من معتقدم که باید با همه مذاکره کنیم، بهجز رژیمصهیونیستی اما باید آمریکا را خوب بشناسیم. برخی میخواهند آمریکا بیاید ما را نجات دهد!
محمدجواد ظریف معاون راهبردی رئیسجمهور در آیین رونمایی از سیاستنامه «راهبرد وفاق برای تأمین امنیت ملّی مبتنی بر رویکردی تاریخی به مسائل امنیت ملّی ایران» برگزار شد، بیان کرد: عنوان دیپلماسی عمومی حاکی از این واقعیت است که دولتها نقش افراد در شکلگیری روابط بینالملل را شناسایی کردهاند. روزگاری افراد سابجکت دولتهایی بودند که موضوع حقوق بینالملل بودند اما امروز فرد موثر شده است و هرچه فرد موثرتر شود تصورات موثرتر و در نهایت روایتسازی موثرتر است. پیش از این، چندان از قابسازی یا فریمینگ در روابط بینالملل صحبت نمیشد اما امروز روایت اصالت پیدا کرده است و دیگر روبنا نیست.
وی افزود: ما در جهان روایتها زندگی میکنیم و به تعبیری در جنگ روایتها زیست میکنیم. این واقعیت را بهتر از همه صهیونیستها شناختهاند. اولین جایی که بعد از جنگ سرد شروع به روایتسازی کرد اسرائیل بود.
معاون راهبردی رئیسجمهوری با بیان اینکه در دهه ۹۰ که رژیم صهیونیستی میخواست وارد مذاکرات صلح با اعراب شود، روایت دشمنی با اعراب را عوض کرد و ایران دشمن او شد، اظهار داشت: این موضوع را صراحتاً لوبرانی مطرح کرده است. اسرائیل چون به دشمن نیاز داشت، لازم بود جای دیگری برسازی شود و این دشمن اعراب نبودند بلکه ایران بود. همزمان نیز روایت جدیدی از ایران بهعنوان یک خطر بینالمللی ساختند و گفتند ایران یک تهدید جهانی است و آنزمان اعلام شد که ایران ۶ ماه با سلاح هستهای فاصله دارد. این سخن در دههی ۹۰ مطرح شد. اسرائیل از ایران میترسد اما نه به دلیل سلاح هستهای که اگر چنین بود باید از برجام حمایت میکرد؛ چون حداقل ۱۵ سال این روند را عقب میانداخت. ما اما پاسخ خود را طبق این بازی امنیتیسازی از ایران آماده کردیم.
ظریف گفت: امروز اسرائیل روایت دیگری از ایران را میسازد که دو پایه دارد. رژیم درباره خود هم در روایتی که ارائه میدهد، میگوید من مظلوم هستم و ایران میخواهد دوباره هلوکاست علیه ما ایجاد کند و در عینحال وقتی که سرکوب میکند و دست به نسلکشی میزند؛ همچنین میگوید که من قدرتمند هستم. این دو روایت متناقض از خود را چگونه بهم وصل میکند؟ با این جمله که دیگر اجازه نمیدهیم گذشته تکرار شود. سیاستی که امروز اسرائیل از ایران روایتسازی میکند این است که ایران در ضعیفترین شرایط و خطرناکترین وضعیت خود قرار دارد که متأسفانه هم نزد برخی در ایران و هم نزد اروپاییها و آمریکاییها در حال جا افتادن و القاست.
وی با اشاره به تلاش رژیم صهیونیستی برای فضاسازی علیه کشورمان عنوان کرد: رژیم روایتی ساخته و میگوید ایران در شرایطی قرار دارد که قدرت پدافندیاش ضعیف شده و همین زمان در روایت دیگر میگوید ایران خطرناک است، چون الان ناگزیر از این است که به سمت سلاح برود و نتیجه این دو روایت آن میشود که از پنجره ضعف ایران برای زدن او استفاده شود. ما باید امروز این روایت را بشکنیم؛ برخی ممکن است بگویند راهش این است که «وعده صادق ۳» را اجرا کنیم اما به این نکته هم میتوان توجه کرد که آیا این امر بازی امنیتیسازی از ایران را برای رژیم صهیونیستی تداوم میبخشد که بگوید دیدید ایران خطرناک است؟
معاون راهبردی رئیسجمهور گفت: روایت دوم این است که بگوییم ما اشتباه کردیم و باید عقبنشینی کنیم که این روایت نه ضروری و نه درست است. حال باید در نظر گرفت که پاسخ ما به این روایتسازی از ایران چه میتواند باشد؟ باید مد نظر داشت که ما ۸ سال جنگیدیم که بر سه عامل استوار بود؛ یکی خودباوری بود که امام راحل به ما آموخت، دیگری مردم که با این خودباوری پیش آمدند و یکی هم نیروهای مسلح.این روند خودباوری در دوران رهبری رهبری معظم انقلاب تداوم یافته است. رهبری معظم انقلاب تاکید کردند که دوران بزن در رو تمام شده است و این یعنی دیگر به نگاه تهدیدمحور نیاز نداریم. البته که همچنان تهدید وجود دارد ولی این کلام، یعنی دیگر دوران اینکه کل دلمشغولی ما تهدیدمحور باشد تمام شده است.
ظریف ادامه داد: ما کشور پرافتخاری هستیم اما اینکه دیگر کسی بخواهد ما را ژاندارم خود در منطقه بداند پایان یافته است. ما امروز میتوانیم روایت ایران مطمئن را بسازیم و همه باهم درباره آن تفاهم کنیم و دیگر این موضوع را کنار بگذاریم که آیا میتوانستیم کمتر یا بیشتر هزینه دهیم و به اینجا برسیم یا نه؟ الان همه باید به راهبرد وفاق برای تأمین امنیت ملی برسیم تا هیچکس نتواند به ایران نگاه چپ کند. لازم است پایههای امنیت ملی را با اقتصاد، تکنولوژی و دیپلماسی و دیگر موارد تقویت کنیم.
وی اظهار داشت: نسخهی وفاق ملی ما برای آینده این است که نگاه ما فرصتمحور است، نه به معنای اینکه تهدیدات را فراموش کنیم بلکه تمام دلمشغولی ما نباشد. در ابتدا باید مردم و ایرانیان خارج از کشور را یک فرصت ببینیم و نه تهدید. همچنین نیاز است فضای مجازی را هم بهعنوان فرصت ببینیم نه تهدید.
معاون راهبردی رئیسجمهور عنوان کرد: در حوزهی هوش مصنوعی ما بهترین مغزها را داریم که در آمریکا در حال کار هستند و خیلی از برنامهریزان در جهان در حوزه هوش مصنوعی، ایرانی هستند. جوانان و تکنولوژی و همسایگان را فرصت ببینیم تا به همکاری و تعامل اقتصادی با همسایگان برسیم. باید ببینیم که رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر با کارگزاران نظام چه فرمایشاتی داشتند؛ باید چشم ما باز باشد اما در عینحال سیاست ما مبنی بر تهدیدات نیست و بر فرصتها توجه دارد و این روایت، پادزهر روایت صهیونیستها از ایران است. من انقلابی هستم و از انقلابی که کردهایم پشیمان نیستم، چون به ما خودباوری آموخت.
ظریف ادامه داد: من معتقدم که باید با همه مذاکره کنیم، بهجز رژیمصهیونیستی اما باید آمریکا را خوب بشناسیم. برخی میخواهند آمریکا بیاید ما را نجات دهد! در حالی که همین آمریکا در زمان جنگ عراق با ایران، از صدام حمایتی تمام عیار داشت و باید این مسئله را مد نظر بگیریم.
- 19
- 4