یکشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۵۹ - ۳۰ دي ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۰۰۱۵۵۷
سیاست خارجی

چرا ایران با مشارکت آمریکا در اجلاس آستانه مخالفت می کند

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی,ایران و امریکا
مهمترین کارکرد در داخل ایران نیز کاهش فشارهای وارد شده به دولت بعد از تمدید تحریم های ۱۰ ساله است.

 چند روزمانده به شروع اجلاس آستانه، ایران اعلام کرد مخالف مشارکت آمریکا در این جلاس است. اجلاسی با محوریت گفت‌وگوهای سوری- سوری برای دست یابی به راه حلی برای بحران سوریه که در روزهای چهارم و پنجم بهمن ماه جاری به ابتکار ایران، روسیه و ترکیه در قزاقستان شکل می گیرد.

 

 علی شمخانی هماهنگ کننده عالی اقدامات نظامی، امنیتی، سیاسی و اقتصادی ایران در سوریه با اشاره به سوابق بدعهدی و ناکارآمدی آمریکا برای برقراری آتش‌بس و هدایت طرفین درگیری در سوریه به سمت گفت‌وگو اظهار داشت: "هیچ دلیلی برای مشارکت آمریکا در مدیریت، راهبری و هدایت ابتکارات سیاسی جاری در بحران سوریه وجود نداشته و ایفای نقش این کشور در اجلاس آستانه نیز کاملا منتفی است." 

 

بعد از ایشان، محمد جواد ظریف دومین مسئول ایرانی می باشد که در اجلاس جهانی داووس سوئیس مخالفت ایران با مشارکت ایالات متحده در مذاکرات آستانه را اعلام کرد.

 

حال این سوال مطرح می شود که دلیل مخالفت ایران با مشارکت ایالات متحده چیست و ایران به دنبال ارسال چه پیامی می باشد؟

 

برای پاسخ به این سوال دو فرضیه مطرح می شود. 

 

اولین فرضیه همانگونه که در اظهارات دبیرشورای عالی امنیت ملی عنوان شده به عملکرد ایالات متحده در بحران سوریه مرتبط می باشد. اما در مقابل، این استدلال وجود دارد که بدعهدی که ایران از آن یاد می کند مربوط به دولت اوباماست. دولتی که چند روز آینده جای خود را به کابینه جدید به رهبری ترامپ می دهد. 

 

بررسی مواضع دونالد ترامپ در خصوص بحران سوریه نیز در دوره تبلیغات انتخابات و پس از پیروزی نیز توجیهی برای مخالفت ایران با مشارکت تیم جدید دولت آمریکا در مذاکرات صلح سوریه وجود ندارد. 

 

ترامپ از ابتدای تبلیغات تاکنون همواره در اظهارات خود مخالف سیاست براندازی حکومت ها بوده و این مخالفت ها با همه جنگ ها از جمله جنگ عراق و لیبی را شامل می شود. علاوه براین او مخالف حمایت از گروه های معتدل مسلح سوری جهت سرنگونی بشار اسد می باشد و درعوض معتقد است تمرکز جامعه جهانی می بایست بر مبارزه با تروریسم و داعش باشد.

 

این اظهارات، استقبال محتاطانه بشار اسد بعد از پیروزی ترامپ را دربرداشت. او در پاسخ به سوال خبرنگار شبكه تلويزيوني پرتقالي در رابطه با انتظارش از ترامپ پاسخ داد:" اگر او با تروريست‌ها بجنگد مي‌تواند از هم‌پيمانان طبيعي ما در اين زمينه باشد مانند روس‌ها، ايران و بسياري از كشورهاي ديگر كه خواهان شكست تروريست‌ها هستند"

 

با این توضیحات، بررسی مواضع ترامپ و نیز دیدگاه بشار اسد در رابطه با او به نظر نمی رسد دولت بشار اسد  مخالفتی با مشارکت آمریکا داشته باشد. لذا، بدعهدی آمریکا در بحران سوریه دلیل اصلی مخالفت ایران نیست.

 

فرضیه دوم؛ دیدگاه ترامپ و کابینه پیشنهادی او در مورد ایران بویژه توافق هسته ای (برجام)  است. 

 

در برجام مفادی وجود دارد که تنها برای مدت معینی (۱۵ سال) اعتبار دارند. اما به نظر می رسد که با پیروزی ترامپ، این احتمال وجود دارد که این توافق زودتر از آن چه تصور می شد به پایان برسد. ترامپ در خلال مبارزات انتخاباتی، توافق هسته ای را بارها مورد انتقاد شدید قرار داد و به طرفداران خود وعده داده بود برجام را لغو خواهد کرد.

 

هم اکنون سه گزینه ترامپ در برابر برجام مطرح می شود. دولت ترامپ از این توافق به طور کامل کناره گیری می کند یا برای ایجاد تغییراتی در آن مذاکرات مجددی را ترتیب می دهد یا این توافق را با چنان سختگیری اجرا کند که در نهایت به صورت خودکار خاتمه یابد. 

 

حمله به توافق هسته ای محدود به زمان تبلیغات نماند و بعد از پیروزی در انتخابات نیز تکرار شد. رئیس‌جمهور منتخب آمریکا چهار روز مانده به مراسم تحلیف در مصاحبه با دو روزنامه اروپایی، توافق برجام را ابلهانه توصیف کرد.

 

علاوه براین، کابینه پیشنهادی ترامپ دیدگاه مثبتی در قبال ایران و نقش آن در منطقه ندارد. حضور چهره هایی چون جیمز متیس نامزد پست وزارت دفاع، رکس تیلرسون گزینه پیشنهادی وزارت خارجه و جان بولتون بعنوان معاون احتمالی وزیر خارجه در تیم جدید کاخ سفید نشان دهنده تشدید ایران هراسی در دوران ترامپ و یکی دیگر از نگرانی های ایران در برابر دولت جدید آمریکا می باشد.

 

البته نگرانی ایران تنها به دیدگاه ترامپ و کابینه او مربوط نیست، بلکه، تمدید ۱۰ ساله تحریم‌های آمریکا علیه ایران(ISA)  از سوی کنگره بر بدعهدی آمریکایی ها و بدگمانی ایران نسبت به سیاست مداران امریکایی افزود.

 

از این رو به نظر می رسد مخالفت ایران با مشارکت آمریکا در اجلاس آستانه بیشتر اعلام آمادگی ایران به سختگیری و اقدام متقابل در برابر نقض توافق هسته ای و سیاست های احتمالی ضدایرانی دونالد ترامپ و کابینه او می باشد.   

 

لذا این اقدام ایران این پیام را به دولت جدید آمریکا و نیز منتقدان خود در داخل منتقل می کند که ایران با تجربه اندوزی از نقض برجام در دولت اوباما و نیز تهدیدهای دولت جدید، نه در رابطه با توافق هسته ای و نه در مورد هیچ کدام از موضوعات منطقه ای حاضر به مذاکره با آمریکا نیست و مهمترین کارکرد آن در داخل ایران نیز کاهش فشارهای وارد شده به دولت بعد از تمدید تحریم های ۱۰ ساله است.

 

 عصرایران/هادی اهوازیان  

 

  • 13
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش