
به گزارش ایسنا بهروز کمالوندی طی سخنانی در مراسم افتتاحیه سمینار دو روزه همکاریهای فنی و هسته ای ایران و اتحادیه اروپا که در بروکسل برگزار شد اظهار کرد: تمرکز این سمینار بر موضوع ارتقاء همکاری های بین المللی در عرصۀ فنّاوری هسته ای با تأکید بر دو مؤلفۀ "انتظارات و مسئولیتها" پارامترهایی عینی و ملموس را برای پیگیری روند تعاملات دوجانبه در اختیار ما قرار میدهد.
وی افزود: ما نیازمند تبادل نظر در مفهوم واقعی و عملی آن هستیم تا از این رهگذر، به تبیین نحوۀ حرکت در این مسیر و لوازم و الزامات دستیابی به آن، در پرتو شناخت اهداف و مقاصد مشترک نایل آییم. همانگونه که دکتر صالحی به روشنی در پیام خود بدان اشاره کردند، به یمن فرصت ایجاد شده در نتیجه برجام، چشم اندازی نویدبخش پیش روی ما ترسیم شده است و از این منظر، زمینۀ مشارکت دوجانبه به منظور گسترش روزافزون سطح همکاری ها فراهم خواهد شد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: ما در ایران بر این باور هستیم که در این فضای جدید، فرصتهای فراوانی برای تأمین منافع طرفین و حرکت در مسیر تحقّق اهداف مشترک ایجاد شده است.
کمالوندی تصریح کرد: دستیابی به توافق تاریخی هستهای در ماه جون ۲۰۱۵ میلادی که اتحادیّۀ اروپا در تحقّق آن نقشی مؤثّر و سازنده برعهده داشت، زیربنای مستحکم و چارچوبی فراگیر و جامع برای پیگیری فعّال روند تعاملات و همکاری بیشتر دو طرف فراهم آورده است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی اظهار کرد: توافق هسته ای، قبل از هر چیز، ما را در دستیابی به هدفی بزرگتر یاری رساند. این توافق تاریخی، یک بار برای همیشه بر ادعاهای بی اساس پیرامون ماهیّت و هدف برنامۀ هسته ای ایران خط بطلان کشید و مهم تر آنکه، این اطمینان را ایجاد کرد که برنامۀ اتمی جمهوری اسلامی ایران از سرشتی منحصراً صلح آمیز برخوردار است.
توافق هسته ای در یک گسترۀ وسیع تر، در پیوند با برنامۀ بلندمدّت توسعۀ ملّی جمهوری اسلامی ایران و سیاست خارجی فعّال ایران مبتنی بر تعامل و همکاری با جهانیان قرار گرفته است؛ این توافق می تواند مسیر را برای استفادۀ عملی از فرصت های بالقوه و بالفعل موجود هموار کند.
وی در عین حال گفت که با وجود اجرای کامل تعهدات مندرج در سند برجام از سوی جمهوری اسلامی ایران متاسفانه نمی توان گزاره مشابهی را در مورد ایفای تعهدات طرف های مقابل به ویژه برخی از آنها اعلام کنیم. انتظار می رود که این رویکرد غیرمتوازن در اجرای تعهدات برجامی هر چه سریع تر اصلاح شود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی اظهار کرد: ما در پی ارتقاء سطح همکاری های بین المللی در زمینه های مختلف به ویژه در حوزۀ فنّاوری هسته ای هستیم و در این میان بر گسترش تعاملات دوجانبه در زمینۀ فنّاوری پیشرفته اتمی، مطابق با آخرین دستاوردهای دانشمندان این حوزه تأکید می کنیم.
لازم به ذکر است که توسعۀ منابع انرژی پاک به عنوان یکی از محورهای برنامۀ کلان تأمین انرژی در سطح ملّی مورد توجّه قرار گرفته و ما مصمّم هستیم تا همزمان با شناسایی و عملیاتی کردن منابع و قابلیت های خود در سطح ملّی، از رهگذر اتخّاذ رویکردی آینده نگرانه به همکاری با دیگر کشورهای فعّال در این عرصه بپردازیم.
وی ادامه داد: در این چارچوب، اتحادیّه اروپا با توجّه به امکانات خود در حوزۀ فنّاوری جدید، شریکی قابل اعتماد برای تحقّق هدفِ یاد شده است. بدون شک شما با حجم و گسترۀ زیرساخت ها و فعالیّت های اقتصادی و صنعتی ایران و قابلیّت های روبه رشدِ جمهوری اسلامی ایران در بخش فنّاوری های مدرن در زمینه های مختلف آشنایی دارید امّا در این میانه، آنچه که ما بدان نیازمندیم، تبادل نظر با هدف اجرایی کردن پروژه های مشترک در موارد مشخص است.
کمالوندی با اشاره به یکی از اولویّت های ویژه مورد نظر ایران در حوزۀ فنّاوری اتمی که در بردارندۀ علائق و منافع مشترک است، که در سند چشم انداز توسعۀ بیست سالۀ ایران درج شده است گفت: ایران نیازمند تولید ۱۰۰ هزار مگاوات برق خواهد بود که ۱۲درصد از میزان مذکور به تولید انرژی مورد نیاز از طریق نیروگاه های هسته ای اختصاص یافته است. طبیعی است که ما برای دستیابی به هدف تعیین شده در این زمینه، محتاج تأمین منابعِ مورد نیاز هستیم.
وی گفت: اطمینان دارم شما از برنامۀ فعلی ما برای ساخت و احداث دو واحد جدید نیروگاهی در ساختگاه نیروگاه اتمی بوشهر مطّلع هستید. همکاری در حوزۀ نیروگاهی تنها یکی از عرصه های موجود برای گسترش همکاری های دو جانبه است.
معاون صالحی همکاری در زمینۀ رادیوایزوتوپهای مورد نیاز مراکز درمانی که کشورهای اروپایی از تجربه و ظرفیّت لازم در این بخش برخوردار هستند را یکی دیگر از حوزههایی دانست که می تواند مورد توجّه قرار گیرد و افزود که بدیهی است ظرفیّت لازم برای تعامل و همکنشی در بسیاری از زمینه های دیگر نیز وجود دارد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: در معنا و مفهومی عام تر و از یک چشم انداز فراگیرتر، متن برنامه جامع اقدام مشترک به ویژه پیوست شماره ۳ آن، شامل ظرفیت هایی است که روند توسعه چنین همکاری هایی را در عرصه های مختلف تسهیل خواهد کرد.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپا از رهگذر استفاده بهینه از ظرفیت ایجاد شده و بر اساس تجارب حاصل شده طی یک دهه گذشته، می توانند در مسیر برداشتن گام های عملی جهت همکاری مؤثّر در این حوزه ها حرکت کنند. در این میان، آنچه که موجب دلگرمی و اطمینان بیشتر برای حرکت در این مسیر است وجود اراده سیاسی لازم در بالاترین سطح در میان طرفین است.
کمالوندی گفت: اطمینان دارم که شما نیز با من هم عقیده هستید که ارتقاء سطح همکاری های دو جانبه در حوزه فنّاوری هسته ای بر وضعیّت روابط و تعاملات طرفین و تعمیق بیشتر سطح همکاری های اقتصادی- صنعتی به ویژه در حوزهانرژی و حتّی در توسعه روابط سیاسی مؤثّر خواهد بود. ناگفته پیداست که هر یک از طرفین از تجارب، ظرفیت ها، قابلیت ها و امتیازات ویژه خود برخوردار هستند.
وی خاطرنشان کرد: ما می توانیم به همکاری در این حوزه ها بپردازیم و از این طریق، به توسعه و رفاه دیگر کشورهای منطقه و کشورهای کمتر توسعه یافته نیز یاری رسانیم. میتوانیم از طریق هم اندیشی و بررسی امتیازات و نیازهای هر یک از طرفین، به ایجاد موازنه و توازن جهت تأمین اقلام و موارد مورد نیاز یکدیگر اقدام کنیم. این نکته دقیقاً بیانگر توجیه منطقی و عقلانی این تلاش های مشترک و برگزاری نشست های هم اندیشی مانند جلسه امروز است.
وی در پایان گفت: روابط رو به گسترشِ ایران و اتحادیه اروپا در کلیّت آن و یا با هر یک از کشورهای عضو این اتحادیّه، بیانگر این حقیقت است که ما در مسیر درستی گام بر میداریم. ما نیازمندِ تحکیم و تبثیت دستاوردهای دو جانبه، برداشتن گام های عملی به سمت آینده و ارتقاء همکاریها به بالاترین سطح هستیم.
ما برای جبران مافات و تلافی زمانها و فرصتهایی که طی یک دهه گذشته از دست دادهایم، نیازمند شتاب بخشیدن به روند همکاریهای دو جانبه هستیم. بدیهی است که هر دو طرف از ایجاد رابطه مستحکم و مبتنی بر احترام متقابل سود خواهند برد و از این طریق، جامعه جهانی نیز از ثمرات و نتایج این همکاری و تشریک مساعی بهرهمند خواهد شد.
- 10
- 3