دوشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۳
۱۰:۰۹ - ۰۲ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۰۳۲۰
سیاست خارجی

تهران و رياض ٢ صحنه عجيب در خاورميانه

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی,روحانی و سلمان بن عبدالعزیز

به گزارش شرق، همچنان‌ كه رأي‌دهندگان در ايران در خيابان‌ها شادي مي‌كردند و انتخاب دوباره يك ميانه‌رو را به رياست‌جمهوري ايران جشن مي‌گرفتند، ترامپ در برابر جمع رهبران كشورهاي اسلامي ايستاد و از آنها خواست تا ملت ايران را منزوي كنند. ترامپ با استفاده از خطابه‌اش در اولين سفر خارجي‌اش تعهد خود را به كشورهاي عرب اعلام كرد.

 

ترامپ به بازگشت به سياست آمريكا براساس ائتلاف با اتوكرات‌هاي عرب اشاره كرد و بدون درنظرگرفتن سابقه آنها در تعهد به حقوق بشر و سياست‌هايي كه گاه منافع آمريكا را تحت‌الشعاع قرار مي‌دهند، از اتحاد با آنها گفت. در همين حال او راه طي‌شده از سوي باراك اوباما را رد كرد. اوباما براي رسيدن به راه‌حل توافق هسته‌اي با ايران همكاري كرده بود، توافقي كه دولت ترامپ اعلام كرده ايران نسبت به آن متعهد است. ترامپ چرخش در سياست خود را به عنوان سرمايه‌گذاري دوباره براي ائتلاف تاريخي با ملل دوست براي جنگ با افراط‌گرايي و تروريسم عرضه كرده است.

 

اما در كنار هم قراردادن انتخابات در ايران و گردهمايي در عربستان سعودي به نظر نورافشاني بر واقعيتي در خاورميانه مي‌رسد كه رؤساي جمهوري با آن درگير بوده‌اند: چگونه شركاي خود را انتخاب كنيم و خواهان منافع آمريكا در منطقه‌اي باشيم كه به واسطه تفاوت‌هاي فرقه‌اي و اهداف متفاوت تكه‌ و پاره شده است. ايران در جنگ با داعش در عراق به طرزي مؤثر خود را هم‌جبهه با ايالات متحده يافته‌اند درحالي‌كه در سوريه به خاطر حمايتشان از حكمراني بشار اسد رئيس‌جمهور سوريه در مقابل هم هستند.

 

عربستان سعودي بارها و بارها تلاش‌هاي ايالات متحده براي ايجاد ثبات در افغانستان را تحت‌الشعاع قرار داده است. فردريك و هري مشاور ارشد در مؤسسه برنامه خاورميانه كارنگي براي صلح بين‌المللي گفته: «ما در اين منازعه ژئوپليتيك (جغرافياي سياسي) يك طرف را برمي‌گزينيم. فرقه‌گرايي محصول جانبي رقابت‌هاي ژئوپليتيك است و ما بي‌آنكه نيتمان باشد يك طرف از طرف‌هاي اين منازعه فرقه‌اي را برمي‌گزينيم».

 

اين دو صحنه- شادماني در خيابان‌هاي تهران و گردهم‌آمدن رهبران عرب در يك سالن مجلل در رياض- همچنين به واقعيتي پيچيده در خاورميانه اشاره دارد كه بين رهبران و مردمشان اغلب اوقات رابطه‌اي وجود ندارد. آقاي ترامپ در سخنان خود نيت خود براي خاتمه‌دادن به تعامل با ايران را مورد اشاره قرار داد و گفت تعامل ما با ايران تغييري را در داخل ايران سبب نمي‌شود. اما در ايران بسياري از مردم به تغيير، رأي داده‌اند.

 

آنهايي كه به واسطه نتايج انتخابات جسور شده‌اند، جماعات بسياري از مردم در پايتخت ايران، ‌تهران،‌ اميد دارند حسن روحاني رئيس‌جمهوري اسلامي ايران در دومين دوره رياست‌جمهوري‌اش آزادي بيشتر انديشه و محدوديت‌هاي كمتر در زندگي روزمره را ايجاد كند. آنها همچنين انتظار دارند پيروزي روحاني با ٥٧ درصد آرا، تلاش‌هاي او را براي بازكردن درهاي اقتصاد ايران به روي جهان و سرمايه‌گذاري‌هاي خارجي به ثمر بنشاند.

 

براي آنهايي كه به آقاي روحاني رأي داده‌اند، احساس راحتي خاطر پديد آمده و به اين دليل كه رقیب او که ابراهيم رئيسي يك روحاني اصولگرا است و از توافق هسته‌اي با ايالات متحده و قدرت‌هاي جهاني انتقاد كرده، پيروز انتخابات نيست.فاضل‌میبدی که یک روحانی مسلمان شیعه است، از شهر قم درباره روحانی گفته: «او با هدف مشکلی مواجه است، اکنون او باید آزادی‌های بیشتری فراهم كند، انحصار تندروها را در رادیو – تلویزیون دولتی بشکند و آزادی مطبوعات را افزایش دهد».

 

آقای میبدی گفته: «برای همه اینها آقای روحانی باید  تندروها را قانع کند تا نگاهشان را تغییر دهند».او افزوده: «اگر او در تحقق حداقل ٧٠ درصد از آن قول‌هایی که داده شکست بخورد، آینده‌اش تار و تاریک خواهد شد».

 

برای دهه‌ها عربستان سعودی و ایران برای رهبری مذهبی و نفوذ سیاسی در سراسر جهان اسلام و ورای آن با هم رقابت کرده‌اند. ترامپ در سخنرانی روز یکشنبه‌اش، به عنوان میهمان پادشاه سعودی درباره یک ائتلاف قوی‌تر با كشورها برای جنگ با تروریسم ایدئولوژی افراطی سخن گفت و خواهان به‌عقب‌راندن ایران شد. ترامپ به ده‌ها رئيس دولت خاورميانه گفته: از لبنان تا عراق و تا یمن، ایران از تروریست‌ها با تأمین مالی و دادن سلاح و آموزش نظامی حمایت می‌کند.

 

 

  • 13
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش