دوشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۳
۱۱:۳۴ - ۱۵ شهریور ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۶۰۳۵۹۵
سیاست خارجی

چالش‌های پيش روی اتحاد تركيه با ايران و روسيه

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی

متحدان جديد تركيه، عنواني است كه فارن افيرز به تازه‌ترين نوشتار تحليلي خود در مورد رابطه تركيه با روسيه و ايران از يك‌سو و انتظارهاي برآورده نشده اين كشور از امريكاي دونالد ترامپ، رييس‌جمهور جديد اين كشور اختصاص داده است. در مقدمه اين مطلب آمده است: زماني كه تركيه در اواسط ماه آگوست، از سردار محمد باقري، رييس ستاد كل نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران استقبال كرد، نخستين‌بار از زمان انقلاب اسلامي ايران بود كه يك مقام ايراني در چنين جايگاهي به تركيه سفر كرده و با مقام‌هاي عاليرتبه كشور ميزبان ديدار مي‌كرد.

 

تركيه در يك اقدام غافلگيركننده در ماه آگوست اعلام كرد كه در حال آماده كردن مقدمات ميزباني از رييس كل ارتش روسيه نيز است. به گفته ترك‌ها، قرار است در اين سفر دوطرف درباره مسائل امنيت منطقه‌اي با هم گفت‌وگو كنند. دراز شدن دست‌هاي تركيه به سمت روسيه و ايران كه در حقيقت دو رقيب كهنه آنكارا در منطقه بوده‌اند سگرمه‌هاي دونالد ترامپ در كاخ سفيد را در هم كشاند. اقدام جديد تركيه نه تنها يك چرخش جدي در حوزه سياست خارجي بود بلكه به معناي اين بود كه آنكارا از واشنگتن نااميد شده است. در نوامبر ٢٠١٦ اميدواري‌هاي بسياري وجود داشت كه امريكاي تحت حاكميت دونالد ترامپ، براي امريكا خوب باشد.

 

رجب طيب اردوغان، رييس‌جمهور تركيه پس از پيروزي دونالد ترامپ در انتخابات اين كشور در تماس تلفني با وي به او تبريك گفت و ابراز اميدواري كرد كه انتخاب وي بتواند فصل جديدي در رابطه امريكا و تركيه باشد. در آن زمان، اردوغان موضع ضدايراني بسيار محكمي اتخاذ كرد تا به نوعي بتواند براي ترامپ خوش‌رقصي كرده باشد. وي در سخنانش سيگنال‌هايي داد مبني بر اينكه آنكارا آماده كمك به واشنگتن براي جلوگيري از گسترش نفوذ ايران در منطقه خاورميانه به خصوص سوريه است. در عوض تمام اين خوش خدمتي‌ها تركيه اميدوار بود كه امريكاي ترامپ از ميزان كمك‌هاي خود به كردهاي سوريه به خصوص يگان خلق مردمي (YPG) بكاهد.

 

اين گروه كردي از نظر آنكارا تهديدي براي تركيه‌اي است كه نگران كردهاي حزب كارگر (پ‌ك‌ك) نيز هستند. زماني كه ترامپ تصميم گرفت بر كمك‌هاي خود به كردها در سوريه بيفزايد عملا ترك‌ها را نااميد كرد. در نگاه واشنگتن، يگان‌هاي خلق مردمي تنها گروه قابل اعتمادي بودند كه مي‌توانستند در سوريه با داعش بجنگند. مبارزه با داعش نيز اصلي‌ترين اولويت دونالد ترامپ در منطقه خاورميانه اعلام شده است. اختلاف انكارا و واشنگتن بر سر اينكه كدام كشور گروه اصلي‌ترين و بيشترين خطر در سوريه است بر دوري اين دو از هم افزود و اين در حالي است كه به نظر مي‌رسد هر دو نيز تاكنون بر مواضع پيشين خود باقي مانده‌اند.

 

همپوشاني منافع با روسيه و ايران

تركيه با تماشاي تهديدي كه از سوي يكي از همرزم‌هايش در ناتو يعني امريكا با آن روبه‌رو است، به سمت روسيه و ايران متمايل شده است و اين در حالي است كه به هر دوي اين كشورها نيز شك و شبهه‌هايي دارد. تركيه در حال گفت‌وگو با روس‌ها براي ارتقاي سيستم دفاع موشكي خود است و اين در حالي است كه اين مساله با مخالفت جدي ناتو روبه‌رو شده است.

 

همزمان آنكارا در سوريه نيز با كرملين همكاري‌هاي تنگاتنگي دارد. از سوي ديگر خبر مي‌رسد كه تركيه و ايران مبناي افزايش همكاري‌هاي نظامي در عراق و سوريه را هم بنا نهاده‌اند و اين در حالي است كه اين دو كشور تا همين چندسال قبل در ماجراي سوريه در دو سوي ميدان ايستاده بودند. ايران، روسيه و تركيه همچنين در قالب يك مثلث با يكديگر نيز همكاري‌هاي تنگاتنگي دارند: از تلاش‌هاي مشترك در قالب نشست آستانه براي يافتن راهكاري صلح آميز براي پايان دادن به بحران در سوريه تا همكاري در درياي خزر و همچنين ايستادن كنار قطر در بحراني كه با كشورهاي حوزه خليج فارس دارد.

 

اما اصلي‌ترين دليل نزديكي تركيه به روسيه و ايران ترس از پيشروي‌هاي بيشتر كردها در سوريه است. تركيه و ايران هر دو كشورهايي هستند كه اقليت كردها در آنها حضور دارند و به نظر مي‌رسد كه هر دو كشور نيز اين واهمه را دارند كه پيشروي سياسي كردها در منطقه بتواند مطالبه‌هاي مشابهي را در كردهاي ساكن در اين كشورها ايجاد كند. آنكارا به دنبال تبيين يك استراتژي ضد كردي در عراق و سوريه است. اين در حالي است كه تهران نيز در چند وقت اخير موضع‌گيري‌هاي متفاوتي نسبت به گذشته درباره كردهاي سوريه داشته است. همزمان هم تهران و هم آنكارا انتقادهاي خود را نسبت به مساله استقلال كردهاي اقليم كردستان عراق نيز اعلام كرده‌اند. مقام‌هاي هر دو كشور هشدار داده‌اند كه كردهاي عراق با اصرار بر اين تفكيك و جداسازي جرقه بي‌ثباتي بيشتر در منطقه خاورميانه را مي‌زنند.

 

تمركز بر سوريه

در سوريه نيز آنكارا در مورد دورنماي همكاري‌هاي نظامي امريكا با يگان خلق كردها براي بازپس‌گيري مناطق تحت اختيار داعش در شرق سوريه و منطقه ادلب انتقادهايي دارد. ادلب شهري در شمال غرب سوريه و مرز با تركيه است كه اخيرا توسط گروه‌هاي نزديك به القاعده تصاحب شده است. با توجه به تنش‌ها ميان كردهاي سوريه و نيروهاي نزديك به بشار اسد رييس‌جمهور اين كشور، آنكارا اميدوار است كه بتواند با دولت مركزي در دمشق و همچنين متحدان آن براي بيرون راندن كردها از مناطق تحت اختيارشان كار كند.

 

در چنين پازلي هيچ دو كشور ديگري به اندازه ايران و روسيه بر بشار اسد نفوذ ندارند. در معادلات ميداني سوريه مي‌توان گفت كه تركيه چشم به عفرين از شهرهاي استان حلب در سوريه دارد. (اين شهر شمال باختري‌ترين شهر سوريه است. نام منطقه‌اي در كوه‌هاي كرمانج يا به عربي (جبل الاكراد) كوه كرُدهاست كه در جريان جنگ سوريه به طور كامل تحت تسلط كردهاي سوريه در آمد) . ترس تركيه اين است كه يگان‌هاي مدافع خلق سوريه مناطق تحت كنترل كردها در شمال سوريه را به آفرين متصل كنند. در چنين شرايطي آنها مي‌توانند منطقه كردي را از مرزهاي عراق تا مديترانه تشكيل بدهند.

 

آنكارا يگان‌هاي مدافع خلق را به حمله عليه نيروهاي ترك متهم مي‌كند و تاكنون بارها تهديد كرده كه به منطقه عفرين حمله مي‌كند. با اين وجود تاكنون هيچ عمليات خاصي در اين منطقه صورت نگرفته است و دليل آن هم اين بود كه كوه كردها ميزبان نيروهاي‌ نظامي روسيه است. برخي مقام‌هاي تركيه اعتقاد دارند كه اگر بتوانند اپوزيسيون سوريه را تحت فشار قرار دهند كه از بخش‌هايي از مناطق تحت اختيار خود خارج شوند، ايران و روسيه چشم‌هاي خود را بر حمله تركيه به منطقه عفرين خواهند بست. با اين وجود به نظر مي‌رسد كه اميدهاي آنكارا چندان ريشه و اساسي ندارد. چالش‌هاي بسيار زيادي در مسير اتحاد ايران و روسيه با تركيه وجود دارد. نخستين مساله اين است كه بي‌اعتمادي بسيار عميقي ميان سه كشور وجود دارد.

 

براي چند قرن، تركيه در وضعيت رقابت با ايران و روسيه قرار داشت و سياست متوزان‌سازي نفوذ آنها در منطقه را دنبال مي‌كرد. اين درست است كه ترس تركيه از كردها، آنها را به سمت همكاري با ايران و روسيه در سوريه برده است اما تعميق اين نزديكي نياز به تغييرات صد در صدي در سياست‌هاي منطقه‌اي آنكارا دارد. اين مساله مي‌تواند به معناي ورود به تنش با عربستان سعودي و كشورهاي حوزه خليج فارس كه برخي از آنها مخالف ايران هستند، باشد. از سوي ديگر نزديكي تركيه به رژيم بشار اسد مي‌تواند بحران اعتماد ميان ترك‌ها و متحدان آنها در اپوزيسيون سوريه را بيشتر و بيشتر كند. در چنين شرايطي از نفوذ تركيه بر اپوزيسيون سوريه كاسته مي‌شود و بدون اين نفوذ، حفظ موقعيت تركيه در ميان اعضاي اپوزيسيون براي عقب‌نشيني آنها از مناطق تحت كنترل‌شان سخت خواهد بود.

 

 

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 17
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش