چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۰۹:۳۷ - ۰۶ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۱۴۰۶
سیاست خارجی

مرد توییتری در برابر مرد موشکی

دونالت ترامپ,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی

به ماه جولای بازگردیم؛ دونالد ترامپ لحن تند خود را علیه کره‌شمالی تشدید کرده، چراکه مشخص شده پیونگ‌یانگ در آستانه یک موفقیت بزرگ هسته‌ای و توسعه موشکی است؛ موشک‌های بالستیکی که می‌توانند به قاره آمریکا برسند. ترامپ بااین‌حال تأکید کرده که تهدیدهایش به معنی ترسیم خط قرمز برای کره‌شمالی نبوده است.

 

اینها همه پیش از آزمایش هسته‌ای و موشکی کره‌شمالی، آن هم بر فراز ژاپن بود، پیش از اینکه ترامپ پیونگ‌یانگ را با پاسخ «آتش و خشم» آمریکا تهدید کرده و توان هسته‌ای این کشور را غیرقابل‌پذیرش بخواند؛ پیش از اینکه مقام‌های آمریکایی از روی‌میز‌بودن گزینه نظامی علیه کره‌شمالی صحبت کنند.

 

پس همه اینها به آن معناست که ترامپ چه بخواهد و چه نخواهد، خطوط قرمزی را برای کره‌شمالی ترسیم کرده است؛ به‌ویژه اینکه بسیاری از مقام‌های ارشد امنیت ملی نیز بر این باورند. درواقع به نظر می‌رسد که آنچه در اینجا واقعی است، دادوقال‌های ترامپ و لحن جنجالی اوست تا احتمال یک اقدام جدی. ژنرال بازنشسته، دنیس بلر، رئیس سابق اطلاعات ملی ایالات متحده، می‌گوید: «دولت ترامپ این‌طور وانمود می‌کند که اگر کره‌شمالی به توان ساخت موشک‌های بالستیک قاره‌پیما دست پیدا کند؛ موشک‌هایی که قادر باشند کلاهک‌های هسته‌ای را حمل کنند، همه‌چیز تغییر خواهد کرد. خب این امکان وجود ندارد و هیچ‌گاه وجود نداشته است. این هراس از موشک‌های هسته‌ای سیاست ناکارآمدی است که ساخته‌وپرداخته دولت آمریکاست».

 

حالا کره‌شمالی دیر یا زود از خط قرمزی که ترامپ برای کره‌شمالی درباره توان موشک‌های بالستیک بین‌قاره‌ای این کشور ترسیم کرده، عبور خواهد کرد، پرسش اینجاست که ایالات متحده چه خواهد کرد؟

دنیس بلر که سال‌ها به‌عنوان فرمانده نیروهای آمریکایی در منطقه آسیا-پاسیفیک خدمت کرده، می‌گوید: «ما گفته‌ایم که مسلح‌شدن کره‌شمالی به این تسلیحات غیرقابل‌قبول است. وقتی می‌گویید غیرقابل‌قبول، یعنی اینکه اگر طرف مقابل از خط قرمزی که ترسیم کرده‌اید فراتر برود، قرار است که در ازای هزینه قابل‌قبولی، اقدامی علیه شکستن خطوط قرمز انجام دهید».

 

پس تمام اینها به آن معنی است که خطر جنگ این‌بار واقعی است؟ واقعیت این است که هنوز کسی پاسخ دقیق این پرسش را نمی‌داند؛ حتی مقام‌های امنیتی دولت ترامپ و کارشناسان نظامی آمریکایی.

 

در شرایطی که ژنرال مک‌مستر، مشاور ترامپ، در خفا و آشکار کره‌شمالی را به استفاده احتمالی از گزینه نظامی تهدید می‌کند، بسیاری هم در واشنگتن برای اولین‌بار در طول هشت ماه ریاست‌جمهوری ترامپ به این نتیجه رسیده‌اند که ترامپ لفاظی را بر اقدام عملی ترجیح می‌دهد.

 

ولی هم‌زمان، لحن پرعتاب‌وخطاب دولتمردان ترامپ، باعث شده که برنامه‌ریزان پنتاگون و کارشناسان نظامی سناریوهای جدیدی را بررسی کنند. آن‌طور که یک مقام پیشین وزارت دفاع آمریکا گفته، هدف تقریبا واضح است: چطور باید بدون به‌آتش‌کشیدن جهان، به کره‌شمالی پاسخ آتش و خشم داد؟

کریستوفر هیل، آخرین دیپلمات آمریکایی بوده که با دیپلمات‌های کره‌شمالی مذاکرات رودررو داشته است و مخالف رویکرد فعلی ترامپ است. او که در دولت بوش به‌عنوان سفیر آمریکا در کره‌جنوبی فعالیت داشته و چند دوره با کره‌شمالی سر میز مذاکره نشسته، می‌گوید: «ببینید مسئله مذاکره با کره‌شمالی بسیار خسته‌کننده است. من هنوز هم نتوانسته‌ام از فشارهای آن دوره به‌طور کامل رها شوم، ولی این به آن معنی نیست که اجازه داریم خونسردی خود را از دست بدهیم».

 

از نظر کسانی مانند دنیس بلر و کریستوفر هیل احتمال جنگ هسته‌ای کره‌شمالی و ایالات متحده چندان بالا نیست. بااین‌حال وقتی صحبت به رویکرد دولت ترامپ می‌رسد، هر دو شدیدا از غیرقابل‌پیش‌بینی‌بودن سیاست‌های دولت فعلی آمریکا ابراز نگرانی می‌کنند. دنیس که در سه دولت قبلی آمریکا نیز با سیاست‌های واشنگتن نسبت به کره‌شمالی سروکار داشته، می‌گوید که تفاوت چندانی ایجاد نشده به‌جز شخص ترامپ.

 

او دراین‌باره می‌گوید: «در ٥٠ سال اخیر هماهنگی کاملا مشهودی در سیاست کره‌شمالی دیده می‌شود. خانواده کیم در کره‌شمالی به‌دنبال سیاست‌های تحریک‌آمیز و به‌چالش‌کشیدن ایالات متحده و کره‌جنوبی بوده‌اند. این الگو تحت عنوان جنگ بزرگ دنبال شده و هدفش جلب توجه کشورهای دیگر بود. حالا هم کیم‌ جونگ اون همین سیاست را با قاطعیت بیشتری دنبال می‌کند، اما واقعیت این است که من تغییرات رادیکال زیادی در این بازی پیونگ‌یانگ نمی‌بینم».

 

البته کریستوفر هیل چندان با این نگاه موافق نیست، چراکه معتقد است کیم جونگ اون در مقایسه با گذشتگان خود بسیار کمتر به فشارهای خارجی (حتی از طرف چین به‌عنوان جدی‌ترین متحد سیاسی و تجاری خود) اهمیت می‌دهد. هیل می‌گوید: «کیم‌ جونگ اون هیچ اهمیتی نمی‌دهد که چینی‌ها یا ما چه فکری می‌کنیم و بدتر اینکه او هیچ اراده‌ای برای ازسرگیری مذاکرات خلع‌سلاح هسته‌ای ندارد».

 

بااین‌حال دنیس و هیل در یک مسئله اتفاق‌نظر دارند؛ مشهودبودن تغییر رویکرد دولت ترامپ در برابر تحولات شبه‌جزیره کره. دنیس بلر می‌گوید: «ما قبلا در برابر اقدامات دیوانه‌وار پیونگ‌یانگ سکوتی هوشمندانه و کارآمد داشتیم و اظهاراتمان بسیار سنجیده و دقیق بود، اما رئیس‌جمهور فعلی آمریکا این‌طور نیست».

 

کریستوفر هیل هم با اشاره به توفان توییتری ترامپ درباره کره‌شمالی، از جمله اینکه کیم جونگ اون را «مرد موشکی» خوانده، می‌گوید که رویکرد ترامپ دراین‌باره ملغمه‌ای از همه‌چیز، غیر از دیپلماسی است. هیل می‌گوید: «ما به‌جز چند تماس تلفنی گاه‌وبیگاه و یکی، دو بازدید و البته چند توییت هیچ گفت‌وگوی پایداری با آنها نداشته‌ایم. نگرانی‌ها نه از طرف کره‌شمالی که به غیرقابل پیش‌بینی‌بودن مردی مربوط می‌شود که در دفتر بیضی‌شکل نشسته است».

 

بااین‌حال دنیس بلر و کریستوفر هیل این ایده را باور دارند که تاریخ - بیشتر از آنکه ما آن را به‌رسمیت بشناسیم - به تصمیمات ریاست‌جمهوری شکل می‌دهد و این به آن معناست که احتمالا دو گزینه پیش‌رو محتمل است: نخست اینکه آمریکا آغازگر جنگ با کره‌شمالی نخواهد بود و دیگر اینکه اگر ترامپ راهی میانبر برای تشدید فشارها بر کیم جونگ اون بیابد، رهبر کره‌شمالی احتمالا وا خواهد داد.

 

 

 

sharghdaily.ir
  • 14
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش