یکشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۳
۱۰:۲۹ - ۲۴ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۵۵۴۴
سیاست خارجی

میانجیگری سردار سلیمانی ميان كردها و دولت عراق

سردار سلیمانی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی

«قاسم سلیمانی» به اقلیم کردستان عراق سفر کرد؛ پایگاه خبری «سوئیس‌اینفو» از سفر فرمانده سپاه قدس ایران، به کردستان عراق خبر داد.

 

این پایگاه خبری به نقل از یک منبع کرد گزارش داد: «سردار قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس ایران، به‌منظور گفت‌وگو در مورد بحران به‌وجودآمده میان مقامات کرد و دولت مرکزی عراق بعد از اجرای همه‌پرسی استقلال وارد کردستان عراق شده است».

 

این خبر وقتی باورپذیر می‌شود که روز قبل عکسی از سردار سلیمانی بر مزار «مام جلال طالبانی» در اختیار رسانه‌ها قرار می‌گیرد,٢٠ روز از زمان برگزاری همه‌پرسی استقلال در اقلیم کردستان می‌گذرد؛ تنش‌های میان بغداد و اربیل به منطقه کرکوک، محل منازعه رسیده است و آنها در حال آماده‌باش هستند. سردار سلیمانی می‌خواهد برای حل مشکلات عراق پادرمیانی کند و هدف از سفر او به اربیل همین است.     

 

وقتی تصمیم برای برگزاری همه‌پرسی استقلال در اقلیم کردستان عراق جدی شد، کشورهای منطقه، ایران، عراق و ترکیه در کنار روسیه با آن مخالفت کردند. تشویق، گفت‌وگو و تهدید چاره کار نبود. بارها تهران و بغداد برای اقناع مسعود بارزانی، با او صحبت کردند.

 

عده‌ای معتقد بودند که اقلیم کردستان عراق دنبال گرفتن امتیازهایی از بغداد است؛ برای همین می‌گفتند باید راهبرد و استراتژی ایران در برابر اقلیم کردستان با ترکیه متفاوت باشد. آنها توصیه می‌کردند ایران باید برای حل مشکلات میان بغداد و اربیل پادرمیانی کند؛ اربیل هم دنبال طرح جایگزینی بود که به خواست آنها توجه شود. برای همین بارزانی بارها گفته بود هنوز طرح جایگزین مناسبی به او پیشنهاد نشده است. طرح جایگزین آمریکا، انگلیس، فرانسه و سازمان ملل هم با پاسخ منفی بارزانی به بن‌بست رسید.

 

زمانی که کردستان عراق برای برگزاری همه‌پرسی پافشاری می‌کرد، سردار سلیمانی به اربیل سفر کرد؛ آن زمان انتظارها برای اعلام لغو همه‌پرسی استقلال کردستان عراق از سوی مسعود بارزانی، رئیس این اقلیم، به بن‌بست خورد. او با بارزانی گفت‌وگو کرد. بارزانی در کنفرانس خبری خود که روز دوم مهرماه برگزار شد، این خبر را تأیید کرد. قبل از آن او بیست‌ویکم شهریورماه هم به اقلیم کردستان سفر کرده بود؛ محور همه گفت‌وگوها انذار رهبران اقلیم کردستان عراق بود. حالا او برای راه‌جویی رفته است.

 

ایران مرز زمینی خود را نبسته است

دوم مهرماه بود که ایران مرزهای هوایی خود را به روی اقلیم کردستان بست؛ شب قبل از برگزاری رفراندوم در کردستان عراق، دوم مهرماه شورای عالی امنیت ملی ایران از مسدودشدن مرز هوایی ایران با اقلیم کردستان عراق به درخواست دولت مرکزی عراق خبر داد.

 

کیوان خسروی، سخنگوی شورای‌عالی امنیت ملی دلیل این تصمیم را درخواست دولت مرکزی عراق عنوان کرده بود. بر این اساس اعلام شد: «تمام پروازهای ایران به مقصد فرودگاه‌های سلیمانیه و اربیل و همچنین پروازهای عبوری از فضای ایران از مبدأ اقلیم کردستان عراق متوقف ‌شده است».

 

هم‌زمان دو خط هوایی ترکیش ایرلاین و اطلس ترکیه هم پروازهای خود به اربیل را متوقف کردند. روز گذشته، خبری به نقل از «شبکه المیادین» منتشر شد؛ در این خبر آمده است: «به گفته «سیروان محمد»، رئیس اتاق بازرگانی و صنایع سلیمانیه، ایران مرزهای زمینی خود را به روی اقلیم کردستان عراق از صبح یکشنبه بسته است. تماس‌ها بین اربیل و تهران درخصوص بسته‌شدن این مرزها در جریان است».

 

بعد از آن بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه به این ادعا پاسخ داد. قاسمی گفت: «تحول جدیدی در ارتباط با وضعیت مرزهای ایران و اقلیم کردستان ایجاد نشده است». قاسمی در پاسخ به سؤالی در ارتباط با اخبار منتشرشده مبنی بر اینکه ایران مرز زمینی خود را با منطقه اقلیم کردستان بسته است، گفت: «همان‌طور که پیش ‌از این اعلام کرده‌ایم ما مرز هوایی خود را بر منطقه اقلیم کردستان به درخواست دولت مرکزی عراق مسدود کرده‌ایم و تا آنجا که اطلاع دارم، هیچ‌گونه اتفاق جدیدی در این زمینه رخ نداده است».

 

سردار سلیمانی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی

 

سردار سلیمانی بر مزار طالبانی

مقصد اول سلیمانی در این سفر، شهر سلیمانیه بود؛ او روز شنبه برای ادای احترام بر مزار مام‌جلال طالبانی، رئیس‌جمهوری سابق عراق و دبیرکل اتحادیه میهنی کردستان عراق حاضر شد. 

 

سردار سلیمانی بعد از گذاشتن تاجی از گل بر مزار طالبانی، برای حل بحران میان کردستان عراق و بغداد به ‌سوی اربیل حرکت کرد.

 

یازدهم مهرماه بود که جلال طالبانی، در ٨٤سالگی در آلمان درگذشت؛ اولین رئیس‌جمهوری غیرعرب عراق، در ۸۴ سال زندگی خود نقش‌های متعددی را ایفا کرد؛ از فرماندهی مبارزات مسلحانه تا دیدارهای دیپلماتیک و نشستن بر کرسی ریاست‌جمهوری عراق. بعد از حمله «بوش پسر» به عراق در سال ۲۰۰۳ و سقوط حزب بعث عراق، جلال طالبانی اولین رئیس‌جمهور عراق شد.

 

او از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۴ در مقام ریاست‌جمهوری عراق باقی ماند. با وجود اینکه ریاست‌جمهوری در عراق بیشتر نقشی تشریفاتی است، اما بسیاری طالبانی را یکی از عوامل تأمین ثبات در عراق می‌دانستند. مام جلال در روزهایی که کردها با رفراندوم استقلال به دل‌مشغولی بزرگ همسایگان تبدیل ‌شده‌اند، در ۸۴سالگی جهان هستی را وداع گفت. جلال طالبانی که در ایران و بین مقامات جمهوری اسلامی ایران، از جایگاه خوبی برخوردار بود، تیرماه گذشته برای اقامتی کوتاه به تهران سفر کرد.

 

سفری که بعد از سال‌های کما و وخامت جسمی‌اش انجام شد. در تهران علی لاریجانی به ملاقاتش رفت و گفته شد این دیدار به‌دلیل شرایط نامناسب جسمی مام جلال در دقایق کوتاهی انجام شد. در مدتی که جلال طالبانی رئیس‌جمهوری عراق بود، تلاش‌های بسیاری کرد تا از تنش‌ ميان كردها و دولت مركزي عراق بکاهد و درعین‌حال روابط بسیار نزدیکی را با ایران بنا نهد. 

 

همچنین کوشید میان تهران با برخی پایتخت‌های دیگر به‌ویژه واشنگتن میانجیگری کند که بارزترین آن، نخستین مذاکره ایران و آمریکا در سطح سفیر در بغداد بر سر مسائل امنیتی عراق بود. او زمانی که در تلاش برای کاستن از سطح تنش موجود میان اربیل و بغداد بود و درست دقایقی پس از اتمام دیدار با نوری مالکی، نخست‌وزیر این کشور، دچار سکته مغزی شد. 

 

سیزدهم مهرماه سردار سلیمانی در دل‌نوشته‌ای برای فوت طالبانی به این نقش اشاره‌کرده است. در بخشی از پیام سردار سلیمانی آمده است:‌ «خبر درگذشت مجاهد خستگی‌ناپذیر، رئیس‌جمهور فقید عراق، جناب آقای جلال طالبانی، نه‌تنها مردم مسلمان عراق بلکه همه ملت‌های منطقه را متأثر و متألم کرد. مرگ شخصیت مجاهدی که قریب به بیش از ٦٠ سال برای آزادی ملت عراق اعم از عرب، کُرد، ترکمن، شیعه، سنی، مسیحی و ایزدی مبارزه کرد، مردی که به‌حق کلمه «مام» برازنده او بود.

 

شخصیتی که بارها سنگر خود را سنگر دفاع از شیعه، سنی، کُرد و عرب قرار داد. منزلت این مرد بزرگ هنوز در بین ملت عراق شناخته ‌نشده است، کمااینکه در کردستان عراق نیز آن‌گونه که باید، فرصت شناساندن و شناخت این رجل بارز حاصل نشد. طالبانی مردی بزرگ بود که ریاست‌های جدید بر بزرگی او نیفزود، بلکه جایگاه‌ها را ارزشمند و بزرگ کرد. شخصیتی که بارها موجب نجات ملت عراق از گرداب‌ها، کشمکش‌ها و تفرقه‌ها شد. 

 

این مصیبت برای مردم کردستان عراق بیش از دیگر آحاد ملت این کشور سنگین است و به‌خوبی می‌دانند که طالبانی بزرگ با چه مهارت و حکمتی در کنار حقوق دیگر اقوام عراقی، حقوق مردم کردستان عراق را در قانون اساسی تصویب و تثبیت کرد.

 

طالبانی بزرگ در استراتژی خود جهان اسلام را مأمن و کشورهای همسایه خصوصا جمهوری اسلامی ایران را عمق این استراتژی می‌دانست، لذا در تمام بحران‌ها و کشمکش‌ها این دو بُعد به‌عنوان خط قرمز غیرقابل عدول، مدنظر برای آن بزرگوار محسوب می‌شد و از آن مراقبت می‌کرد.

 

امروز جای آن دوست عزیز و فقید خالی است و بحران کنونی در کردستان عراق ناشی از خلأ وجود چنین شخصیت حکیم و موقعیت‌شناسی است. شخصیتی که پیوسته نه‌تنها بر موج احساسات سوار نمی‌شد بلکه احساسات را در یک چارچوب منطقی و عقلانی هدایت می‌کرد. طالبانی عمر خود را فدای ملت عراق کرد و حقیقتا باید ایشان را شهید راه عراق دانست».

 

سلیمانی و دفاع از اربیل

«سلیمانی، قوی‌ترین مرد خاورمیانه»؛ روزنامه لوموند فرانسه با این عنوان او را مخاطب قرار داده بود؛ عراقی‌ها و کردهای اقلیم کردستان هم با این عنوان او را می‌شناسند. مردادماه ١٣٩٥ بود که داعش اربیل را هدف حمله خود انتخاب كرد. ١٠ روز قبل از اشغال مناطق گویر، خازر و مخمور  (۴۰ کیلومتری اربیل) از سوی داعش، قاسم سلیمانی، ملقب به حاجی، به اربیل سفر كرد و به مسعود بارزانی هشدار داد.

 

 وقتی داعش از سه محور استراتژیک به اربیل حمله و این سه منطقه مهم را به‌آسانی اشغال می‌کند، بارزانی از طریق «هوشیار زیباری» به «جان کری»، وزیر خارجه وقت آمریکا وضعیت را اطلاع داده و کمک می‌خواهد. دو روز بعد آمریکا جنگنده‌های خود را برای دفاع از اربیل می‌فرستد، درحالی‌که در همان ٤٨ ساعت، سردار قاسم سلیمانی در جبهه‌های جنگ در گویر، مخمور و خازر دوش‌به‌دوش پیشمرگان کُرد با داعش در حال نبرد بود.

 

بعد از آن مسعود بارزانی شخصا  نامه تشکر برای حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران، با این مضمون می فرستد که ایران بار دیگر در سخت‌ترین شرایط به دفاع از اقلیم کردستان عراق برخاسته است. حالا از آن زمان سه سال می‌گذرد و بار دیگر اقلیم کردستان عراق روزهای تنش‌آلودی در پیش دارد و سردار  سلیمانی میهمان اربیل است برای چاره‌جویی بحران بعد از همه‌پرسی استقلال در اقلیم کردستان.

لیلا ابراهیمیان

 

 

sharghdaily.ir
  • 11
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش