دولت آمریکا در ادامه اقدامات تنشآفرین و خصمانه خود علیه ایران، روز پنجشنبه ادعا کرد که اسنادی درباره ارتباط ایران با القاعده در اختیار دارد.
این نخستینبار نیست که آمریکا با طرح ادعاهای بیاساس، ایران را به ارتباط با گروههای تروریستی متهم میکند، اما این نخستینبار است که سازمان سیا آمریکا با انتشار اسنادی بهطور رسمی قصد دارد ارتباط ایران با گروه تروریستی القاعده را به افکار عمومی بقبولاند. این درحالی است که ایران طی چندسال گذشته از کشورهای پیشرو در مبارزه با تروریسم در منطقه بوده است.
علاوه بر این، اندیشکده نومحافظهکار «بنیاد دفاع از دموکراسیها»، نشستی با حضور «مایک پامپئو»، رئیس سیا و «هربرت رابرت مکمستر»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید برگزار کرد.
رئیس سیا در آغاز اظهارات خود در این نشست مدعی شد که ایران علیه مردم آمریکا تهدید ایجاد میکند. او حمایت ایران از حزبالله لبنان و اقدامات سایبری ایران را ازجمله تهدیدهای پیش روی ایران خواند و گفت با توجه به این موارد، ترامپ نیاز دیده در روابط آمریکا با کشورهای دیگر بازنگری کند. وی گفت که هدف راهبرد جدید آمریکا درباره برجام این بوده که تمامی مسیرهای ایران برای دستیابی به سلاحهای هستهای را مسدود کند. پامپئو گفت: از نگاه اطلاعاتی، نیاز به بازرسیهای شدیدتر از برنامه هستهای ایران وجود دارد، زیرا ایرانیها از طریق عملیات مخفیانه توانستهاند تهدیدهای زیادی علیه آمریکا ایجاد کنند.
او گفت: این ایده که برجام از «ماجراجوییهای ایران» یا تهدیدهای تروریستی این کشور جلوگیری خواهد کرد، اساسا اشتباه از آب درآمده است. رئیس سیا با وجود این تصریح کرد: «توافق هستهای ایران ما را در موقعیت بهتری [برای بازرسی از برنامه هستهای ایران] قرار داده است. اما ما نیاز به بازرسیهای دقیقتری داریم. ایران از طریق اقدامات مخفیانه برنامه هستهای خودش را توسعه داده است.»
پامپئو در پاسخ به این سوال که دولت آمریکا چگونه میتواند با اقدامات ایران در منطقه مقابله کند، گفت: «ابزارهای متعددی در اختیار داریم. ماجراجوییهای ایران تاکنون کمهزینه بوده است. ما باید هزینههای اقدامات آنها را بالا ببریم.» پامپئو گفت که استیون منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا نیز از ابزارهایی که در اختیار این وزارتخانه برای مقابله با فعالیتهای غیرهستهای ایران است، آگاه است.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره اینکه متحدان و دشمنان آمریکا چه واکنشی به سخنرانی ترامپ درباره ایران نشان دادهاند، گفت: «نمیتوانم بخش زیادی از مسائل مربوط به این موضوع را بیان کنم، ولی درباره تهدید ایران، اتفاق نظر در جهان وجود دارد.» وی اضافه کرد: «من این را در گفتوگوهای خصوصی با همتایان اطلاعاتیام شنیدهام که تمایل دارند با ما برای تهیه اطلاعات لازم جهت ارایه به تصمیمگیران سیاسیمان و دستیابی به اهدافمان [درباره ایران] همکاری کنند.»
پامپئو گفت: «من نشنیدهام حتی یک نفر از آنها جوهر کلام ترامپ درباره ایران مبنی بر اینکه ایران نهتنها تهدیدی برای آمریکا بلکه برای غرب است را رد کنند.» وی در بخش دیگری از این نشست با بیان ادعاهای اثباتنشده، ایران را به همکاری با القاعده متهم کرد و گفت که سیا بهزودی اسناد جدیدی از حمله در منطقه «ایبتآباد» که به کشته شدن اسامه بنلادن، سرکرده القاعده منجر شد، منتشر خواهد کرد. پامپئو مدعی شد این اسناد، ارتباط میان ایران و القاعده را آشکارتر خواهد کرد.
رئیس سیا همچنین مدعی شد که همکاریهای تاریخی طولانی میان ایران و کرهشمالی در زمینه اقدامات اشاعهای وجود دارد. او گفت که آمریکا در تلاش است از همکاریهای نظامی و تجاری میان دو کشور جلوگیری کند. رئیس سیا در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: «دولت قبلی آمریکا دیدگاه متفاوتی در مقایسه با دولت ترامپ نسبت به ایران داشته است. لازم است متحدان آمریکا خودشان را با موضع جدید این کشور در قبال ایران تطبیق دهند.» به نظر میرسد که هدفگیری دولت جدید آمریکا به سمت اعمال فشار بیشتر بر ایران از طریق تحریمهای بیشتر است، اما واقعیت این است که آمریکا برای اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران به دستاویزی نیاز دارد و به نظر میرسد که اقدام اخیر سیا و تلاشش برای اثبات ارتباط میان ایران و القاعده را در همین راستا میتوان ارزیابی کرد.
گروه تروریستی القاعده در لیست گروههای تروریستی آمریکا قرار دارد و اگر دولت آمریکا بتواند این تبلیغات موهوم را به خورد افکار عمومی جهان بدهد، آنگاه وزارت خزانهداری آمریکا خواهد توانست به همین بهانه تحریمهای جدیدی را علیه نهادهای مختلف ایرانی اعمال کند. چنین اتهاماتی از سوی آمریکا درحالی علیه ایران مطرح میشود که اعضای گروه القاعده که بزرگترین عملیات تروریستیشان حمله به برجهای دوقلو در آمریکا بود از سوی برخی نهادهای رسمی در دولت عربستانسعودی حمایت میشدند و اکثر آنها تابعیت عربستانسعودی را داشتند. علاوه بر این، در زمان قدرت گرفتن القاعده و گروه طالبان در افغانستان، دولت ایران کمکهای زیادی برای مبارزه با این گروه تروریستی به دولت وقت افغانستان و آمریکا کرد.
واکنش ظریف به اسناد سیا
جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در نخستین ساعات انتشار بخشی از این اسناد در پستی توییتری به این اقدام واکنش نشان داد و نوشت: «یک رکورد سخیف از میزان تاثیرگذاری دلارهای نفتی: اخبار دروغ سازمان سیا و بنیاد دفاع از دموکراسی با اسناد گزینشی القاعده درباره ایران نمیتواند نقش متحدان آمریکا در ۱۱سپتامبر را تطهیر کند.» اشاره ظریف به روابط اخیر میان عربستانسعودی و دولت جدید آمریکا و خرید تسلیحات ٣٠٠میلیارد دلاری عربستان از آمریکا است.
بعد از امضای توافق هستهای، عربستانسعودی یکی از کشورهای منطقه بود که بشدت تلاش کرد تا شرایط پساتوافق را برای ایران سخت کند. این کشور تلاش کرد تا با استفاده از دلارهای نفتی دولت آمریکا را به سمت اتخاذ سیاست سختگیرانه علیه ایران تشویق کند. با روی کار آمدن دولت ترامپ، شرایط بیش از پیش برای عربستانسعودی مهیا شد. اظهارات ترامپ در دوران کارزار انتخاباتی علیه توافق هستهای، عربستان را بر این داشت تا روی ایده نزدیک شدن به ترامپ با خرج دلارهای نفتی بیشتر کار کند. درنهایت ترامپ در نخستین سفر منطقهایاش بعد از پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری، عربستان را بهعنوان مقصد انتخاب و در این کشور نیز یکی از تندترین سخنرانیهای خود را علیه ایران ایراد کرد.
اقدام اخیر او در تأیید نکردن توافق هستهای که بهنظر میرسد تحت تأثیر دلارهای نفتی انجام شده، نشان داد که دولت جدید آمریکا در راستای سیاست فشار بر ایران و همسو با امیال برخی کشورهای عرب منطقه و تلآویو حرکت میکند.
با همه این اوصاف، به نظر میرسد که اقدام جدید سازمان سیا آمریکا را نباید صرفا در چارچوب انتشار چند برگ سند در نظر گرفت. به نظر میرسد که این اقدامات همه تکههایی از یک پازل است که باید با هوشمندی از کامل شدنش جلوگیری کرد.
- 10
- 3