دوشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۳۱ - ۱۸ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۴۶۲۲
سیاست خارجی

شکافی میان اروپا و آمریکا

تحریم ایران ایالات متحده را منزوی می‌کند

دونالد ترامپ,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی

اقدامت اخیر دولت ترامپ و کنگره در برابر ایران می تواند منافع اقتصادی و سیاسی ایالات متحده را به خطر بیندازد.تصمیم رئیس جمهور مبنی بر محکوم کردن معاهده هسته ای ایران و تصویب تحریم موشک های بالستیک، شرکت های آمریکایی را از دسترسی به بازارجدید ایران محروم کرده و باعث اختلاف بین ایالات متحده و متحدان اروپایی بر سر مسائل اقتصادی شده است. هواوفضا و انرژی دو بخش خاص است که شرکت های آمریکایی در آنها در خطر از دست دادن حجم عظیمی از تجارت خود هستند.

 

اگر شرکت های آمریکایی نتوانند به دلیل تحریم ها تجارت خود را با شرکت های ایرانی راه بیندازند، شرکت های خارجی رقیب می توانند سهم بیشتری از بازار را به دست بیاورند و این کار را برای شرکت های آمریکایی برای رقابت در سطح بین المللی سخت تر می کند. تضمین شده نیست که شرکت های اروپایی از تحریم های به رهبری آمریکا پیرونی کنند و در برابر تحریم ایران مقاومت می کنند.

 

به این معنی که تلاش های ایالات متحده نادیده گرفته می شود. دولت ترامپ باید به دنبال گزینه های دیگری برای فشار آوردن به ایران باشد درحالی که بسیاری معتقدند که برنامه هسته ای ایران تحت برجام تهدیدی برای ایالات متحده نیست و اروپا را مجبور نمی کند که انتخابی میان منافع اقتصادی یا همکاری با آمریکا انجام دهد.

 

بازار هواوفضا برای شرکت های آمریکایی بسیار سودآور بوده و پتانسیل بالایی دارد. جمهوری اسلامی بعد از انقلاب هیچ هواپیمایی خریداری نکرده و مشکلات ناوگان هوایی این کشورر بسیار زیاد بود. ایران خواستار خرید حداقل ۱۸۰ هواپیمای تجاری جدید است که رقابتی میان ایرباس و بوئینگ را ایجاد کرده است. بوئینگ احتمالا طرف ضعیف تر این قرارداد خواهد بود و این شرکت کمتر از نصف هواپیماها را تامین خواهد کرد.

 

فروش هواپیماهای بوئینگ به ایران برای اقتصاد آمریکا از اهمیت بالایی برخوردار است. ترکیب این معاملات در حدود ۲۰ میلیارد دلار قیمت دارد. بزرگ ترین قرارداد شامل ۵۰ فروند هواپیمای ۷۳۷ است و ۳۰ هواپیمای بزرگ ۷۷۷ که در حدود ۱۶,۶ میلیارد دلار ارزش این قرارداد است که ایران ایر باید آن را بپردازد. قرارداد دیگر با هواپیمایی آسمان بسته شده که شامل ۳۰ هواپیمای ۷۳۷ به ارزش ۳ میلیارد دلار است.

 

مجموع این قراردادها ۱۸ هزار شغل اضافی برای آمریکایی ها ایجاد می کند. اگر کنگره از معاهده هسته ای ایران عقب نشینی کند و تحریم های بیشتری را تحمیل کند ممکن است هر دوی این قراردادها زیر پا گذاشته شده و احتمالا صدها هزار شغل آمریکایی به خطر خواهد افتاد.

 

جلوگیری از شرکت های آمریکایی برای تجارت با ایران، فرصت دیگری را برای دیگر شرکت های هواپیمایی بین المللی مانند ایرباس فراهم خواهد کرد تا بتوانند نیازهای فوری ایران برای هواپیماهای تجاری را تامین کنند. اگر بویینگ نتواند به تعهدات تجاری خود در قبال ایران ایر و آسمان عمل کند، ایرباس جای آنها را خواهد گرفت.

 

این شرکت اروپایی درحال حاضر نیز سود خوبی از قرارداد با ایران به دست آورده است. آنها ۱۰۰ هواپیمای A320، A330 و A350 به ارزش ۱۹ میلیارد دلار به ایران فروخته اند. ایرباس همچنین ۴۵ هواپیمای A320 به شرکت ایرتور، ۲۰ هواپیمای A320 و ۸ هواپیمای A330 به هواپیمای زاگرس فروخته است. ایرباس در حال حاضر پیشتاز است و شروع به عرضه محصولات خود کرده درحالی که بوئینگ قرار است اولین هواپیماهای خود را در آوریل ۲۰۱۸ تحویل دهد.

 

بازار قابل توجه دیگری که ایالات متحده ممکن است از دست دهد بخش انرژی است که به دو بخش سنتی و تجدیدپذیر تقسیم می شود. از زمان برداشته شدن تحریم ها در سال ۲۰۱۵، بسیاری از شرکت های اروپایی سرمایه گذاری خود در ایران را آغاز کرده اند.

 

توتال فرانسه به قراردادی به ارزش ۵ میلیارد دلار برای پیشرفت بخش گاز پارس جنوبی دست پیدا کرد. کمپانی نروژی ساگا انرژی ۲,۵ میلیارد دلار برای ساخت پنل های خورشیدی در بخش های بیابانی ایران سرمایه گذاری خواهد کرد و با شرکت امین انرژی در ایران همکاری می کند.

 

سفیر نروژ در ایران اعلام کرد: «نروژ کاملا به برجام متعهد است و این نشان می دهد که ما برداشته شدن تحریم ها را بسیار جدی گرفته ایم. ما به دنبال سرمایه گذاری بیشتر در آینده ای نزدیک خواهیم بود.» این نمونه از سرمایه گذاری نمونه های سودآور بازار ایران است که شرکت های آمریکایی از آنها محروم شده اند به این ترتیب به سود متحدان اروپایی است که از ایالات متحده و تحریم های جدید آنها علیه ایران و برقراری مجدد تحریم ها پیروی نکنند.

 

اروپا ممکن است مایل نباشد که رشد اقتصادی خود را به خطر اندازد و دسترسی خود به بازار جدید ایران را مسدود کند چرا که از نظر آنها ایران به طور صریح توافق هسته ای را نقض نکرده است. همان طور که برای هر اقتصاددانی مشخص است تحریم ها موثر نیست مگر اینکه جبهه ای گسترده آن را ایجاد کند و کشور تحریم شده به انزوای کامل فرو برود. بازگرداندن تحریم ها بدون حمایت اروپایی ها باعث می شود که حرکت ایالات متحده کمتر تهاجمی شود و تنشی را ایجاد نکند.

 

از بین بردن معاهده هسته ای ایران و اعمال تحریم های بیشتر علیه این کشور، ایالات متحده را در میان متحدان غربی تنها خواهد کرد، بازارهای خارجی را به روی این کشور خواهد بست و نقش آنها را به عنوان یک رهبر جهانی تضعیف خواهد کرد. مزایای این توافق ارزش هزینه های از بین بردن آن را ندارد و دولت آمریکا را در معرض زیان های سیاسی و اقتصادی قرار خواهد داد.

 

علاوه بر این مقامات بلندپایه داخلی آمریکا از جمله رئیس ستاد مشترک، ژنرال دونفورد، وزیر دفاع، ماتیس و رئیس کمیته روابط خارجی سنا، باب کورکر تایید کرده اند که ایران به مفاد توافقنامه هسته ای پایبند بوده است. به جای حمله به معامله با وجود نقص هایش، دولت آمریکا باید تلاش خود را برای بهبود وضعیت امنیتی از طریق سایر ابزارها بیشتر کند. به عنوان مثال تیم امنیت ملی ترامپ باید با متحدانش کار کند تا برنامه موشک های بالستیک ایران را محدود کند. بازگرداندن تحریم ها علیه ایران به شرکت های آمریکایی و متحدانش آسیب می رساند و در بهبود وضعیت امنیتی تاثیر بسیار کمی دارد.

 

روزبه آرش

 

 

  • 16
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش