شنبه ۰۳ شهریور ۱۴۰۳
۱۱:۵۲ - ۲۱ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۵۳۳۷
سیاست خارجی

طوفان تهدید علیه ایران؛ نسل جدید سعودی به دنبال چیست؟

علی بیگدلی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی
علی بیگدلی کارشناس مسائل بین المللی به بررسی فضای جدید خاورمیانه پرداخته است.

به گزارش نامه نیوز، روند تحولات در هم ریخته و به هم پیوسته خاورمیانه و ارتباط دادن آن به یک جنگ نیابتی بین ایران و عربستان فضای جدیدی را پدید آورده است. فضایی که مدیریت آن سخت به نظر می رسد و هر آن امکان رخدادی جدید وجود دارد. این موضوع با توجه به حضور ترامپ و حمایت او از سیاستهای عربستان و حضور بن سلمان جوان در راس تحولات داخلی و بیرونی عربستان اجتناب ناپذیر جلوه می کند. چه راهکاری برای کنترل نسل جدید روی کارآمده در عربستان وجود دارد؟ شرایط متشنج کنونی به چه سمتی خواهد رفت؟

 

در این باره با علی بیگدلی کارشناس مسائل بین المللی گفت و گو کرده ایم که از نظر می گذرانید.

 

ارزیای شما از فضای کنونی پیش آمده و تحولات به هم پیوسته خاورمیانه چیست؟آیا این فضا قابل کنترل است؟

باید یادآوری کرد که نسل جدیدی که در عربستان بر سر کار آمده،تحصیل کرده آمریکا و انگلیس هستند و به نوعی به این نتیجه رسیدند که این شرایط و این ساختار قدرت دیگر پاسخگوی اوضاع و احوال امروز دنیا نیست. اگر عربستان می خواهد رهبری دنیای عرب را به دست بیاورد، باید تغییراتی در ساختار سیاسی، اجتماعی و فرهنگی خود بدهد.

 

محمدبن سلمان هم که جوانی است تحصیل کرده و از دوران کودکی در آمریکا بوده، به این نتیجه رسیده که این ساختار با دنیا ناسازگار است یعنی با دنیای کنونی انطباق ندارد. یک مرتبه هم اوباما در یک سخنرانی در استرالیا اعلام کرد که عربستان از وضعی که دارد باید خارج شود و این وضع قابل تحمل برای خود عربستان و دنیا نیست.

 

این زخم زبان را اوباما به عربستان زد. بنابراین الان محمدبن سلمان دنبال برنامه های شدیدی میگردد که تحققش بسیار سخت است. یعنی با توجه به این که این ساختار، بسیار پیچیده و در هم تنیده است ،تغییر کار سختی است.

 

عربستان مرکز توجه دنیای اسلام است، محل حرمین شریفین است اگر بخواهد خودش را این قدر تغییر بدهد که این تغییرات ارزشهای تعریف شده قبلی ارا از بین ببرد، برایش سخت خواهد بود. در راستای برنامه های توسعه ای، عربستان حتی تلاش می کند بیرون از خاک عربستان و با خرید دو جزیره از مصر، تحولات بسیاری را پیش بگیرد.

 

گفته می شود که شهرکهای جدیدی قرار است ساخته شود و با امتیازهای خاصی سرمایه گذاری بسیار عجیب و غریبی در آنها شکل گیرد. به هر حال این کار از لحاظی شدنی هست ولی در کنارش مسائل دیگری هم وجود دارد.این کشور به هر حال کانون تفکر وهابیت است و گروههای سلفی و تندرو زیادی هم دارد. با روال خاصی سعی می شود که همه اینها را نادیده بگیرند و اقدامات اصلاحی را پیش ببرند.

 

حالا تا چه اندازه موفق باشد این هم جای شک و تردید است ولی به هر حال این اقدامات را شروع کرده اند. قسمتی از این روند هم یک نمایش قدرت است که هم نشان بدهد و هم به اینها بفهماند که جای مقاومت کردن نیست، آنهایی که در اندازه و قد و قواره و مدعی او بودند بازدداشت میشوند، یکی دو نفر هم در نتیجه سوانح ساختگی و اینها کشته شدند که به عنوان مبارزه با فساد اصلاحاتی صورت می گیرد.

 

بنابراین عربستان در این راه قدم گذاشته و این راهی است که نمی تواند با واکنش های درونی عربستان مواجه نباشد اگر چه اجازه و چراغ سبز آن را از آمریکا گرفته و آمریکا هم او را حمایت می کند . از این رو مجموعه این شرایط نشان میدهد که عربستان در حال تغییر است و این تغییر بسیار وسیع و گسترده ای در ذهنیتها و عملکردها است که از سوی محمد بن سلمان پیش گرفته شده است.

 

ایشان احتمالاً همه ناهمواریها را به جان خریده است و مسیر پیش رو را در نظر گرفته است. حتی ایشان در یک سخنرانی در نیویورک از پنج هزار سرمایه گذار، دعوت کرده برای سرمایه گذاری به عربستان بیایند. حالا تا چه حدی موفق باشد هنوز شک و تردید وجود دارد .

 

چرا در راستای این تغییرات مواضع خیلی تندی علیه ایران گرفته می شود و آیا باید یک جنگی شکل بگیرد تا این تغییرات داخلی بتواند محقق شود و از لحاظ داخلی و بین المللی توجیه شود؟

برای تحقق این اصلاحات قسمتی از موانع، مشکلات درونی است که یک جنگ بین شاهزادگان وجود دارد که باید سر و سامان بگیرد . این موضوع به هر حال با توجه به فضای پیچیده داخلی روند خود را دارد و موضوعات جدیدی است.

 

مشکل بعدی، یمن است. عربستان تا موضوع یمن را حل و یکسره نکند نمی تواند دست به سرمایه گذاری بزرگ برند، باید توجه کرد که یک موشک یمنی تا چه اندازه روی فضای امنیتی عربستان تأثیر گذاشت. یعنی ثبات سیاسی را به هم ریخته است. عربستان کشوری است که به عنوان یک کشور محافظه کار و سنتی انتظار چنین حوادثی را ندارند.

 

مسئله سوم هم ایران است. در این مورد یک مثلث به وجود آمده است. یعنی عربستان، اسرائیل و آمریکا .اینها به شدت به دنبال تقویت عربستان هستند که عربستان را تشویق و ترغیب بکنند که به نوعی با ایران به تنش و تشنج برسد، عربستان هم زمینه ها را فراهم می کند. بنابراین این امواج تهدیدی که به سمت ایران شکل گرفته است، بسیار جدی است، اما اینکه چه زمانی وچگونه باشد این قابل پیش بینی نیست.

 

ایران چه کنشی را باید در پیش بگیرد؟ این کنش هم باید به نوعی اصولی باشد که به معنای جدی نگرفتن تهدید باشد و هم به معنای رفتاری تند تلقی نشود.

این موضوع را مقامات ما باید جدی تلقی کنند که ما در یک مسیر طوفانی از تهدید هستیم که باید خویشتنداری کنیم، به هر روی ایران برنده تحولات اخیر بحرانهای عراق، سوریه و یمن بوده است.

 

محمد اکبری

 

 

  • 13
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش