دوشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۳
۱۲:۴۶ - ۰۱ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۰۱۵۰
سیاست خارجی

همراه شدن اروپا با ترامپ چقدر محتمل است؟

ترامپ و مکرون,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی
 رضا جلالی، مدرس دانشگاه و کارشناس مسائل بین المللی فضای آینده برجام و رویکرد اروپا در مقابل آنرا مورد بررسی قرار داده است.

 در حال حاضر پس از ارجاع برجام به کنگره از سوی ترامپ، بسیاری از سوالات در مورد برجام و آینده آن به نحوه برخورد آینده اروپا با آن برمی گردد. آیا اروپا توان این را دارد که از شکل گیری دوگانه ایران و امریکا در مقابل خود جلوگیری کند. اگر این دوگانه شکل گیرد اروپا چه روالی را در پیش خواهد گرفت؟ آیا ترامپ به روال ضد برجامی خود ادامه خواهد داد و ایران را به کنشی جدید سوق خواهد داد. در این باره با رضا جلالی مدرس دانشگاه و کارشناس مسائل بین المللی گفت و گو کرده ایم که از نظر می گذرانید: 

 

ارزیابی شما از سرنوشت برجام با توجه به تلاش طرفین از جمله خانم موگرینی برای حفظ برجام چیست؟ کنگره روند جدیدی را در این باره ایجاد خواهد کرد و فضای متشنج گذشته بر خواهد گشت؟

این موضوع را باید در نظر بگیریم که برجام توافقی بین ایران و گروه ائتلاف گونه پنج به اضافه یک شامل پنج کشور عضو شورای امنیت و آلمان و همچنین کلیت اتحادیه اروپائی که مسئول سیاست خارجی آن خانم موگرینی است و در این توافق حضور داشته است.

 

سیاست‎های برجامی ایران در واقع با اتحادیه اروپا و بخش اعظمی ‎از گروه پنج به اضافه یک همراه و هماهنگ است. تنها کشوری که در واقع برخلاف قواعد اصول روابط بین الملل اقدام می‎کند و به نوعی خواهان لغو توافقات گذشته است امریکا و رئیس جمهور جدید آن ترامپ است. وزارت امور خارجه آمریکا پیرامون برجام اقدامات مبهمی‎ را در دستور کار دارد. به نظر می‎رسد با توجه به استراتژی تهاجمی‎ترامپ علیه ایران علیرغم گزارشات آژانس بین المللی اتمی پرونده برجام همچنان در یک حالت خوف و رجا بین ایران و گروه غرب قرار گرفته است.

 

آژانس تایید کرده است که ایران به تعهدات خود عمل کرده و در رابطه با بازرسی‎ها همکاری لازم را داشته است و به هیچ عنوان اقدام خلاف واقع تعهداتی که در مفاد برجام آمده، مرتکب نشده است. از این رو اعضاء برجسته اتحادیه اروپا، انگلستان، فرانسه و همچنین روسیه و چین کاملاً همراهی دارند و تنها عضو دارنده حق وتو که ساز ناکوک می‎نوازد آمریکاست که در راس آن ترامپ این فضا را دنبال می کند. از طرفی با تحریک ترامپ اعضای کنگره شامل مجلس سنا و مجلس نمایندگان روشهای تنبیهی و جدی علیه ایران را دنبال می کنند و تصویب قانون کاتسا در این باره بود.

 

با توجه به اکثریت اعضای جمهوری خواه کنگره، دست رئیس جمهور برای اقدامات افراطی باز است و به نوعی اهرمی برای فشار بر ترامپ در راستای اقدامات افراطی و تند آن وجود ندارد. البته در رابطه با موضوع روسیه و دخالت این کشور در انتخابات و ارتباط تیم ترامپ با آن تنشهایی بین ترامپ و نمایندگان شکل گرفته است، اما در مورد ایران این شکاف وجود ندارد.

 

رئالیسم تهاجمی‎ بکار گرفته از سوی امریکا در راستای اقدامات مورد نظری است که در رابطه با آنچه فعالیتهای منطقه ای ایران از آن یاد می شود بکار گرفته شده است. به تعبیر صاحبنظران علوم سیاسی و روابط بین الملل این رویکرد در قالب فشار به یک بازیگر در جهت انزوا و محدود کردن آن از طریق حتی جنگ شکل می گیرد. به نظر می‎رسد که آمریکا این فضا را در جهت انزوای ایران و تحریم گسترده آن از طریق وزارت خزانه داری و اقداماتی که نسبت به سپاه پاسداران شکل داده، در حال پیگیری است.

 

به نظر شما اروپا که به صورت اعلامی‎از ایران و برجام حمایت می‎کند؟ اگر برجام از طرف آمریکا به طور کامل لغو شود و تحریمها اعمال گردد، همین سیاست را می‎تواند ادامه دهد یا در حالت فشار بیشتر از سوی امریکا نمی توان روی اروپا حساب باز کرد؟

 

نسبت به اینکه ایران مشتری پرپاقرص بازار اروپاست و طرف مبادلات بازرگانی و صادرات و واردات آن قرار گرفته، اروپا سود بسیاری از این شرایط می‎برد، به خصوص فرانسه و شرکت رنولت سرمایه گذاری بسیاری داشته، از طرفی، فرانسه عضو اصلی کنسرسیوم چهارگانه شرکت هواپیمائی ایرباس محسوب می‎شود و درصدد آن است که به اقدامات آمریکا بی توجه باشد. چرا که ایران به جای خرید ۱۰۰ فروند هواپیمای بوئینگ آمریکایی ۱۰۰ فروند هواپیمای ایرباس فرانسوی را در کنسرسیوم اروپایی می تواند جایگزین کند. آنها کلآً سود می‎برند و سعی می کنند شرایط را به این شکل صورت بدهند که فضا تغییر نکند و از این رو پیش بینی می کنم اتحادیه اروپا به علت اینکه سود بسیاری از حضور در ایران می برد دیدگاه‎های ترامپ تا را به امکان زیاد جدی نگیرد.

 

بازار و خود آمریکا هم برای اروپا اهمیت بسیاری دارد. به نظرتان در این دوگانه ایران و امریکا قرار نمی گیرد؟ 

این نکته درستی است. امریکا قدرت هژمون جهانی است و تلاش می کند در راستای فشار بر ایران، اروپا را از ایران دور کند. این مسئله را در مذاکرات هسته ای هم مشاهده کردیم که بیشتر مذاکرات با کری و امریکا انجام می شد و در واقع رضایت امریکا به معنای رضایت طرفین بود. اما به هر حال این شکل گرفته و بوجود آمده است. موضوع برجام موضوعی چند جانبه است و اروپا آن را دستاورد خود فرض می کند و تلاش می کند این دوگانه ایران و امریکا شکل نگیرد. ولی به هر روی اگر تحریمها برگردد می تواند تاثیر گذار باشد و شرکتهای بسیاری را از ایران دور کند، اما فضای اولیه قبل از برجام حاکم نمی شود.

 

محمد اکبری

 

 

khabaronline.ir
  • 17
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش