چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳
۱۲:۱۰ - ۰۴ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۰۸۹۱
سیاست خارجی

چرا عربستان پنهانی با كارت اسراييل عليه ايران بازی می‌كند؟

ایران و اسرائیل و عربستان,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی

از خصومت‌هاي آشكار تا توطئه‌هاي پنهان

 عربستان سعودي براي مبارزه با فعاليت‌هاي منطقه‌اي و مهار ايران در خاورميانه دست به هركاري مي‌زند. از به آشوب سياسي كشاندن لبنان تا به خاك و خون كشيدن بي‌گناهان در يمن. در حالي كه خصومت‌ورزي‌هاي آشكار سعودي با تهران براي تحليلگران منطقه‌اي و بين‌المللي به امري عادي بدل شده است اما نقشه جديدي كه اخيرا سعودي در پشت‌پرده براي ائتلاف‌سازي عليه تهران پيش مي‌برد، توجه بسياري را به خود جلب كرده است: اتحاد با رژيم اسراييل.

 

بي‌بي‌سي انگليسي روز جمعه گزارشي تحليلي و تفصيلي درباره رابطه جديد رياض و تل‌آويو نوشت: با در نظر گرفتن تمام اهداف و نيت‌ها بايد گفت كه عربستان سعودي و اسراييل هرچند به شكل غيررسمي اما در واقع اتحادي را عليه افزايش نفوذ ايران در منطقه شكل داده‌اند. رابطه‌اي در حال توسعه و البته بسيار بسيار حساس كه هرازچندگاهي ابعاد تازه‌اي از آنچه در لايه‌هاي زيرين آن مي‌گذرد، منتشر مي‌شود.

 

هفته گذشته گادي آيزنكوت، رييس ستاد مشترك ارتش اسراييل در گفت‌وگو با روزنامه سعودي ايلاف، اعلام كرد كه اسراييل براي مبادله اطلاعات با عربستان براي مقابله با ايران آماده است. وي در اين‌باره گفته بود: منافع مشتركي وجود دارد و تا جايي كه پاي ايران در ميان باشد ما آماده همكاري كامل با سعودي‌ها هستيم. چند روز بعد، وزير سابق دادگستري عربستان سعودي كه از مشاوران نزديك به محمد بن سلمان، وليعهد عربستان است در گفت‌وگو با يك روزنامه اسراييلي گفت: هيچ‌گونه عمل خشونت‌آميز يا عمليات تروريستي كه به اسم اسلام صورت بگيرد در هيچ كجا شامل اسراييل هم پذيرفتني نيست. اين سخنان وزير سعودي در نقد و مذمت حمله به اسراييل در جهان عرب بي‌سابقه بود.

 

يك روز پس از اين اظهارات وزير سعودي بود كه يك مقام نظامي اسراييلي در لندن از دو جلسه مهمي سخن گفت كه ميان مقام‌هاي ارشد سعودي و اسراييلي برگزار شده است. به گفته مقام اسراييلي، طرف‌هاي سعودي در هر دو اين ملاقات‌ها تاكيد داشته‌اند كه اسراييل ديگر دشمن سعودي‌ها نيست.

 

اين نشانه‌ها به شكل تصادفي ارسال نشده‌اند بلكه اين پيام‌ها كاملا با هم هماهنگ بوده و يكي از اهداف آن هشدار به ايران بوده كه رابطه جديدي ميان رياض و تل‌آويو در حال شكل‌گيري است. يكي ديگر از اهداف اين سيگنال‌ها از جانب هر دو طرف سعودي و اسراييلي آماده كردن افكار عمومي در داخل جامعه عربستان براي پذيرش عادي‌سازي رابطه رياض و تل‌آويو بوده است. در اين ميان نبايد فراموش كرد كه اسراييلي‌ها با توجه به فرهنگ سياسي متفاوت‌تري كه دارند به نسبت سعودي‌ها بسيار راحت‌تر درباره رابطه دوجانبه سخن مي‌گويند. شايد به دليل همين پنهانكاري‌هاي سعودي‌ها باشد كه اطلاعات بسيار اندكي درباره ماهيت رابطه اسراييل – عربستان و سطح توسعه‌يافتگي آن وجود دارد.

 

اتصال با حلقه اوليه ايران ستيزي

مي‌توان ائتلاف ميان عربستان سعودي و اسراييل را به نوعي «اتحاد به واسطه شرايط» خواند. نابودي حكومت صدام‌حسين در عراق به دنبال حمله نيروهاي ائتلاف به رهبري امريكا به اين كشور در سال ٢٠٠٣ ميلادي، توازن قوا در منطقه كه پيش‌تر به نفع اهل تسنن بود را به سمت ايران سنگين‌تر كرد. رهبري سياسي شيعه در عراق جديد رابطه بسيار نزديكي با تهران برقرار كرد و شايد به همين دليل چندان هم تصادفي نبود كه شيعيان براي دفاع از دولت مركزي سوريه به رهبري بشار اسد خود را به سوريه رساندند.

 

تصميم ايران براي حمايت از بشار اسد در جنگ سوريه به همراه حمايت‌هاي هوايي و تجهيزاتي كه از سوي روس‌ها شدند، برگه را در سوريه به نفع اين طيف برگرداند. با اين توفيق‌ها مسير ايران از تهران تا مديترانه باز شد و دستيابي ايران به چنين مسيري از نظر برخي كشورهاي منطقه دسترسي تهران به قلب خاورميانه عربي است. بنابراين مي‌توان گفت كه خصومت و دشمني ميان ايران و عربستان سعودي هم استراتژيك و هم به نوعي مذهبي است.

 

درحال حاضر به نظر مي‌رسد كه ايران و متحدانش در منطقه؛ برنده معادلات شده‌اند. در چنين شرايطي اتحاد ميان عربستان سعودي و اسراييل براي هر دو امري منطقي به نظر مي‌رسد. هم اسراييل و هم عربستان سعودي اصرار دارند كه ايران نبايد به كشوري دارنده سلاح هسته‌اي تبديل شود (تهران هرگونه تلاش براي توليد، ذخيره يا استفاده از بمب اتم را رد كرده است). هر دو از مفاد توافق هسته‌اي ايران با ١+٥ كه به اعتقاد آنها در محدود كردن توانمندي هسته‌اي ايران سودمند نيست، ناراضي هستند. هر دو حزب‌الله لبنان را عامل بي‌ثباتي در منطقه مي‌دانند. اين دغدغه‌هاي مشترك، اسراييل و عربستان را به هم نزديك كرده است.

 

ترس و تظاهر همزمان تل‌آويو – رياض

علت نزديكي تل‌آويو و رياض فقط و فقط ايران در حال صعود نيست. عوامل حياتي ديگري نيز بايد در نظر گرفته شوند كه يكي از آنها تاثير دولت جديد در امريكا به رهبري دونالد ترامپ است. مساله ديگر نيز تحولات جديدي است كه در منطقه خاورميانه رخ داده است؛ از بهار عربي تا جنگ در سوريه.

 

در نگاه اوليه اين‌طور به نظر مي‌رسد كه نه عربستان سعودي و نه اسراييل نبايد شكايتي از دولت جديد در واشنگتن داشته باشند. ترامپ هم در سفر به عربستان و هم به اسراييل از رويكردهاي استراتژيك آنها حمايت كرد و درست مانند رهبران سعودي و مقام‌هاي اسراييل از توافق هسته‌اي با ايران بدگويي كرد. وي سخاوتمندانه قراردادهاي نظامي كلان با متحدان واشنگتن در منطقه منعقد كرد تا در نتيجه اين قراردادها تجهيزات پيشرفته‌تر را در اختيار آنها قرار دهد. اما همدردي يك چيز است و استراتژي كاربردي چيز ديگري.

 

شايد اسراييل و عربستان سعودي از سخنان و انتخاب واژگان رييس‌جمهور امريكا استقبال كنند اما هر دو آنها به خوبي مي‌دانند كه سياست امريكا در منطقه معلق ماندن و نگرفتن دست كسي به جد است. ايالات متحده و متحدانش از زمين بازي در سوريه توسط ايران و روسيه بيرون رانده شدند. امريكا نيز با وجود سر و صداهاي بسياري كه به راه انداخته هنوز يك سياست مشخص و واحد براي مهار نفوذ ايران تعريف نكرده است. در چنين شرايطي عجيب نيست كه وليعهد سعودي به اين نتيجه رسيده كه كشورش بايد در تامين منافع خود فعال‌تر عمل كند. هم اسراييل و هم عربستان سعودي غيبت نفوذ امريكا در منطقه و بازگشت بازيگران قديمي مانند روسيه را به زنگ خطرهايي براي خود تعبير كرده‌اند.

 

رابطه در سايه تا اطلاع ثانوي

مساله كليدي ديگري نيز در اين اتحاد وجود دارد. محمد بن سلمان استراتژي دوگانه‌اي را در پيش گرفته است. در حالي كه تلاش مي‌كند با نفوذ ايران مقابله كند همزمان قصد دارد پادشاهي سعودي را نيز دوباره شكل داده و به گونه‌اي مدرن‌سازي كند. استراتژي دوم پاسخي به فراز و فرودها در بهار عربي است. محمد بن سلمان به اين نتيجه رسيده كه منطقه بايد تغيير كند و تغييرات از خانه آغاز مي‌شوند.

 

براي محمد بن سلمان اصلاحات همان اندازه مهم است كه مهار نفوذ ايران. در اين ميان اسراييلي‌ها نيز به اين نتيجه رسيده‌اند كه اصلاحات محمد بن سلمان مي‌تواند بسيار پرريسك باشد. با اين وجود اسراييل به سوريه به عنوان لابراتواري نگاه مي‌كند كه مي‌تواند نمونه كوچك‌تر منطقه و تحولات در آن باشد و به همين دليل است كه اسراييلي‌ها ترجيح مي‌دهند به قضيه اصلاحات محمد بن سلمان با ديده مثبت نگاه كنند.

 

اكنون سوال اينجاست كه نزديكي اسراييل و سعودي تا كجا پيش خواهد رفت؟ اين مساله به عوامل بسيار زيادي بستگي دارد. آيا تلاش‌هاي محمد بن سلمان براي تغيير عربستان سعودي پاسخ مي‌دهد ؟ آيا وي مي‌تواند در پروژه به دست آوردن نفوذ برتر منطقه‌اي موفق عمل كند؟ از سوي ديگر رابطه اسراييل و عربستان سعودي بهبود پيدا نمي‌كند مگر آنكه پيشرفتي در مذاكرات صلح فلسطين و اسراييل رخ دهد. سعودي‌ها بارها گفته‌اند كه ابتدا بايد موفقيت‌هايي در حوزه مذاكرات صلح ايجاد شود و سپس اسراييل را به رسميت خواهند شناخت. بدون چنين دستاوردي بهبود رابطه رياض و تل‌آويو تنها در سايه ممكن خواهد بود.

سارا معصومي

 

etemadnewspaper.ir
  • 16
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش