با وجود اینکه پس از بسته شدن قرار داد هسته ای ایران، این توافقنامه از سوی طرفدارنش در سرتاسر دنیا به عنوان "پیروزی دموکراسی" لقب گرفت، اما دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا آن را "بدترین توافقنامه تاریخ" نامیده است.
او اخیرا تصمیم گرفت که رسما این قرارداد را که به نام برنامه جامع اقدام مشترک، یا برجام معروف است و میان شش قدرت جهان و اتحادیه اروپا به امضا رسیده است، "تأیید نکند." این اقدام، سرنوشت برجام را به دست کنگره آمریکا سپرده است.
بنابراین اکنون که وضعیت قرارداد در دستان ایالات متحده کاملا مشخص نیست، این سوال مطرح می شود که تاثیر قرارداد بر دیگر طرفین امضا کننده برجام چیست؟ آیا آن طور که عده ای ادعا می کنند، برجام قابل حل است؟ و آیا لغو این توافقنامه منجر به جنگ در منطقه خواهد شد؟
دنی آیالون، معاون وزیر امور خارجه پیشین اسرائیل، می گوید: "من فکر می کنم که برجام از دو جهت کمبود دارد. اول اینکه، این توافق تروریسم، و حمایت از تروریسم در سرتاسر منطقه از سوی ایران را در بر نمی گیرد. و دومین مشکل، مسئله موشک های بالستیک ایران است که هنوز هم این کشور آنها را آزمایش می کند... این امر وضعیت بسیار بسیار خطرناکی را به وجود آورده است."
تریتا پارسی، نویسنده کتاب جدید از دست دادن دشمن: اوباما، ایران و پیروزی دیپلماسی، نگران است که تلاش برای اصلاح و مذاکره مجدد این توافقنامه، به واقع آن را نابود کرده و منجر به وقوع جنگ شود.
پارسی که بنیانگذار و رییس فعلی شورای ملی ایرانیان-آمریکا است، می گوید: "نگرانی من از این بابت است که اکنون مسیر اتفاقات همه به سوی جنگ پیش می رود و همچنین از آن نگران هستم که اقداماتی که برای حل و فصل این قرارداد به بحث گذاشته می شود، خواسته یا ناخواسته منجر به لغو قرارداد شود. و اگر زمانی، توافقنامه ای وجود نداشته باشد، به شرایط قبل سال ۲۰۱۳ باز می گردیم. این امر به معنای تن دادن به برنامه هسته ای ایران، یا وارد جنگ شدن با این کشور خواهد بود."
- 14
- 3