دوشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۵۲ - ۰۵ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۱۲۲۴
سیاست خارجی

سی‌ان‌ان: ایران برنوار شمالی جهان عرب مسلط شده است

دونالت ترامپ,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی
سربازانی که در یک جنگ فرسایشی شرکت کرده بودند عکسی از خود در مرز سوریه و عراق منتشر کردند که آنها را در حال تکان دادن پرچم‌های ملی و شبه‌نظامیان نشان می‌داد. برای آنها این تنها یک گردهمایی نبود، بلکه حکایت از پیروزی سخت داشت.

به گزارش سی‌‌ان‌ان، تجربه سال‌ها جنگ به شرکای ایران اجازه داد تا در نهایت در بخش عمده مناطق جنگی پیروز میدان شوند. برای دشمنان ایران، این عکس تعبیر کابوس بوده است. این یک لحظه، نشانگر پیروزی ایران بود و این اطمینان‌خاطر به‌وجود آمده که حالا نوار اراضی لبه شمالی مرز جهان عرب به کنترل درآمده است، نواری به بزرگی مرزهای ایران تا دریای مدیترانه.

 

از بسیاری جهات، تصویر این گردهمایی در مرز که با حمایت ایران برگزار و به وسیله رسانه‌های نزدیک به حزب‌الله در ماه نوامبر منتشر شد، لحظه‌ای تعیین‌کننده در سال ۲۰۱۷ بوده است. این نشان دهنده بازگشت ایران و به نوبه خود شکست سیاست خارجی آمریکا بود. درحالی‌که دونالد ترامپ گفته بود که بیشترین اقدامات خود را علیه ایران به کار خواهد گرفت و پیشروی‌های آنها را معکوس خواهد کرد، وی ناآگاهانه به برخاستن ایران کمک کرده است. ترامپ قول داده بود که شکست داعش مهم‌ترین اولویت کاری وی است و نیروهای آمریکایی نیز در این زمینه توانستند به پیروزی‌هایی دست یابند. اما فراتر از این اولویت، سیاست آمریکا در خاورمیانه حکایت از سردرگمی و تناقض دارد که متحدان ایالات متحده را شگفت‌زده کرده و آنها را به سمت دشمنان واشنگتن هل داده است.

 

اقدام جنجالی در مورد بیت‌المقدس

نزدیک‌ترین مثالی که می‌توان در مورد سردرگمی ایالات متحده ارائه کرد به ماه دسامبر باز می‌گردد که ترامپ، قدس را به‌عنوانپایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت و او حتی در این زمینه توصیه دوستان نزدیک خود از جمله عربستان سعودی و اردن را جدی نگرفت. علیه این اقدام ترامپ تظاهرات خیابانی خیلی سریع در سراسر جهان شکل گرفت و همپای آن نیز مخالفان اقدامات وسیع‌تری انجام دادند تا این حرکت منفی ترامپ را بسیار برجسته کنند. یک هفته پس از اعلامیه رسمی ترامپ یک جلسه فوری از سوی رهبران مسلمان دنیا در استانبول برگزار شد و این اقدام ترامپ را محکوم و وی را به ایجاد مانع در جهت تحقق صلح خاورمیانهمتهم کردند.

 

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین گفته است: ایالات متحده تصمیم گرفته است از میانجی بودن خود استفاده کند اما خود را در ایفای نقش در پروسه صلح نالایق نشان داده است. ما نباید نقش آمریکا در صلح خاورمیانه را بپذیریم. آنها ثابت کرده‌اند که کاملا به نفع اسرائیل بازی می‌کنند. این همان محمود عباسی است که در ماه مه در کنار ترامپ ایستاد و گفت که با تو ما امیدوار شدیم. البته این تنها محمود عباس نبود که در آن جلسه علیه ترامپ موضع گرفت. رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه، حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران و ملک عبدالله پادشاه اردن و آل ثانی، امیر قطر نیز در میان کسانی بودند که از ترامپ به شدت انتقاد کردند.

 

مرد خاورمیانه‌ای ترامپ

در این زمان پر سر و صدا، نزدیک‌ترین متحد عرب برای دونالد ترامپ، شاهزاده محمد بن‌سلمان ۳۲ ساله است که به‌طرز غیره‌منتظره‌ای در داخل عربستان آزادی‌های لیبرالی اعطا کرده است. او در داخل به زنان آزادی رانندگی داده و دستور بازگشایی سینماها را هم صادر کرده است، با این حال او در تصمیماتش در امور خارجی محاسبات غلطی داشته است.

 

اعتقاد بر این است که مسوول اصلی فاجعه یمن محمد بن‌سلمان است. او بوده که تحریم‌های بی‌اثری علیه قطر اعمال کرده و سعد حریری، نخست‌وزیر لبنان را هم مجبور کرده بود تا یک استعفای بی‌اثر بدهد. از تازه‌ترین اقدامات اشتباه او نیز می‌توان به بازداشت بانکدار اردنی-فلسطینی صباح المصری اشاره کرد که مهم‌ترین سرمایه‌گذار در فلسطین به حساب می‌آید.

 

محمد بن سلمان بسیار تلاش کرده است تا بتواند بازیگران کلیدی جهان عرب را با خود همراه کند اما در نهایت به موج احساسات ضد سعودی دامن زده است. این در حالی است که ایالات متحده به درخواست عربستان سعودی و اسرائیل تلاش می‌کند تا اتحادی علیه ایران به‌وجود آورد. دهه‌ها تحریم و تلاش برای انزوای دیپلماتیک ایران نتوانسته نفوذ این کشور را در منطقه خنثی کند و احتمالا نیز بعد از این هم نخواهد توانست در راستای این هدف قدیمی موفق شود. افزون بر این تحت شرایط به‌وجود آمده، برقراری صلح بین اسرائیل و فلسطین غیرممکن شده است.

 

از زمان باراک اوباما اشتباهاتی در سیاست خارجی به‌وجود آمده است اما به نظر می‌رسد سیاست خارجی سردرگم دونالد ترامپ بر این بازی استوار است که از بحرانی به بحران دیگر حرکت کند.

 

 

 

donya-e-eqtesad.com
  • 9
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش