چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳
۰۸:۵۹ - ۰۳ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۰۶۶۱
سیاست خارجی

فشارهای غیر برجامی اروپا بر ایران

شورای امنیت سازمان ملل,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی

هنوز چند روزی از جنجال آفرینی دولت آمریکا بر سر توافق هسته‌ای و اما و اگرهای تائید مجدد پایبندی ایران به برجام از سوی کاخ سفید نگذشته است که اینبار متحدین منطقه‌ای واشنگتن با تشکیل جلسه‌ای در جده، مدعی حمایت ایران از حوثی‌های یمن شدند. در این نشست فوق‌العاده که در رابطه با حمله موشکی‌ انصارالله به ریاض برگزار شد، وزرای خارجه سازمان همکاری‌های اسلامی ضمن محکوم کردن این حملات، این موشک‌ها را متعلق به ایران دانسته و ادعا کردند که ایران در امور کشورهای منطقه دخالت می‌کند.

 

در بیانیه پایانی این نشست همچنین تصریح شده که تمامی اعضای سازمان همکاری‌های اسلامی از عربستان حمایت و با هر کسی که بخواهد به امنیت این کشور آسیب برساند مقابله می‌کنند. از سوی دیگر عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان سعودی که نشست شامگاه یکشنبه را موفقیتی دیپلماتیک برای کشورش تلقی می‌کند، در تازه‌ترین اظهارات خود، مدعی شد که حوثی‌های یمن ابزار دست ایران هستند و مانند حزب‌الله لبنان برنامه‌های تهران را در یمن پیاده‌سازی می‌کنند.

 

یمن ابزاری مظلوم برای بهانه‌سازی

هر چند آمریکا طی هفته‌های گذشته تلاش کرد با تشکیل جلسه فوق‌العاده در شورای امنیت سازمان ملل، مقدمات اجماع جهانی علیه ایران را با همین بهانه فراهم سازد و حتی نیکی هیلی نماینده این کشور در سازمان ملل، با به نمایش گذاشتن لاشه‌های موشکی سعی در اثبات صحت مدعای خود داشت، سازمان ملل بارها به صراحت اعلام کرده است که هیچ نشانه‌ای دال بر متعلق بودن این موشک به ایران وجود ندارد.

 

اساساً اوضاع یمن و نزدیک به سه سال جنگ علیه این کشور در حالی ادامه می‌یابد که تاکنون علاوه بر تخریب بخش اعظمی از زیرساخت‌های این کشور، هزاران غیر نظامی نیز قربانی حملات ائتلاف عربی به رهبری عربستان شده‌اند.در همین راستا، سازمان ملل چندی پیش اعلام کرد که وضعیت یمن چیزی شبیه به روز قیامت است و هزاران یمنی نیازی مبرم به کمک‌های درمانی و بهداشتی دارند.

 

بحث سرکوب حوثی‌های یمن در حالی جریان دارد که این اقلیت در حدود ۳۵ درصد جمعیت یمن را تشکیل می‌دهند و پس از سال‌ها سرکوب توسط علی عبدالله صالح، اینک پس از تحولات بهار عربی، خواهان سهیم شدن در مناسبات قدرت هستند. اینکه با چه منطقی می‌توان ۳۵ درصد یک جامعه را نادیده گرفت و به آنها شورشی یا تروریست گفت مساله‌ای دیگر است. اما اگر شخصی اندک آشنایی به ژئوپلتیک مهم یمن داشته و از وضعیت اجتماعی و سیاسی آن اطلاع داشته باشد، قطعا می‌داند که در حال حاضر به دلیل موقعیت بی ثبات این کشور، خود قبایل یمنی مرجعی برای تهیه سلاح برای گروه‌های فروملی در منطقه هستند و نیازی به تامین تسلیحاتی انصارالله توسط ایران وجود ندارد.

 

۴ ماه سخت و نقش اروپایی‌ها در این مدت

اما فارغ از مساله یمن و ماجرای دامنه‌دار آن، آنچه اکنون با مطرح شدن مجدد بحث حمایت ایران از حوثی‌ها مورد توجه است، مساله‌ای است که شاید در ابعاد فرامنطقه‌ای برای ایران حائز اهمیت باشد. آنطور که می‌دانیم، دونالد ترامپ ۲۲ دی ماه گذشته طرح تمدید تحریم‌های ایران را به مدت چهار ماه با شروطی تمدید و تهدید کرد که در صورت برآورده نشدن این شروط آمریکا از برجام خارج خواهد شد.

 

اصولاً شروطی مانند برنامه موشکی و همچنین مذاکره مجدد در برجام، همواره از سوی ایران به عنوان خط قرمز تلقی شده و تمامی قوای حاکمیت این دو مساله را غیر قابل مذاکره دانسته‌اند. این امر شرایط توافق هسته‌ای را برای چهار ماه آینده مجدد در حالتی از ابهام قرار داده و سوال بسیاری از کارشناسان این است که اروپا و سایر شرکای این توافق بین‌المللی، اینبار چگونه خواهد توانست که آن را از آسیب‌های جدی آمریکا محافظت کنند؟

 

در این میان برخی به واسطه عدم دیدگاه نسبی‌گرایانه معتقدند که اروپا تا امروز از ایران حمایت کرده و پس از این نیز در موضوع برجام، اجازه بر هم خوردن این توافق را نخواهد داد، چرا که خودش از مزایای آن بهره‌مند شده است. برای توضیح این مطلب باید خاطرنشان کرد که دلایل متعددی اروپا را به سمت حمایت از برجام سوق داده که لزوماً برخی از موارد آن ربطی به حمایت از ایران ندارد. اتحادیه اروپا نسبت به توافق هسته‌ای، همان تعهداتی را دارد که سایر شرکای برجام این تعهدات را بر عهده دارند.

 

لذا آنها مستقل از ایران و آمریکا به تعهدات خود عمل کرده و آن را محترم می شمارند. اگر فرضاً آلمان، انگلیس و فرانسه به دست خود یک توافق بین المللی را بر هم بزنند، این امر برای آنها مستقل از ایران و آمریکا یک شکست محسوب می شود؛ هر چند که معنای تلویحی آن حمایت از ایران باشد. از سوی دیگر شاهد هستیم که اروپایی‌ها به موازات حمایت از برجام، گزینه‌هایی را نیز برای همراهی با آمریکا مطرح می‌کنند.

 

به عنوان نمونه اتحادیه اروپا و به خصوص قدرت‌های تاثیرگذار آن مانند فرانسه، همواره برنامه موشکی ایران را باعث نگرانی دانسته و در خصوص لزوم مذاکره و حتی در برخی موارد مهار آن اعلام موضع کرده‌اند. به همین دلیل برخی از کارشناسان معتقدند که اکنون و در فاصله این ۱۲۰ روز تا موعد جدید تمدید برجام از سوی کاخ سفید، ممکن است اروپا امتیازاتی به آمریکا در جهت فشارهای غیر برجامی به ایران بدهد تا از این رهگذر، برگ برنده خود را برای حفظ و تداوم توافق هسته‌ای در چهار ماه آینده در اختیار داشته باشند. زمزمه‌های مجدد، حمایت ایران از حوثی‌های یمن یا نقش منطقه‌ای ایران که دوباره مجدداً آغاز شده، می‌تواند نشانه‌هایی از کلید خوردن این سناریو باشد.

 

به همین دلیل است که عباس عراقچی معاون سیاسی وزارت خارجه کشورمان روز گذشته اعلام کرد: قطعاً ۴ ماه سختی را در پیش خواهیم داشت. ما هنوز هیچ جمع‌بندی مشخصی در اروپا نداریم برخی از آنها این ایده را دارند و فکر می‌کنند اگر امتیازاتی به ترامپ در موضوعات غیر برجامی بدهند، می‌توانند او را در برجام نگه دارند که این یک سیاستی کاملا غلط است و حتما نتیجه معکوس خواهد داشت و ما این را به صراحت به اروپا هم گفته‌ایم . البته جمع‌بندی مشخصی در داخل اروپا نسبت به این موضوع هم وجود ندارد.

 

محمدرضا ستاری

 

 

ebtekarnews.com
  • 19
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش