یکشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۳
۱۰:۱۴ - ۰۳ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۰۶۹۳
سیاست خارجی

٤ ماه پرچالش پیش‌روی برجام

ژان ایو لودریان,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی

بالاخره زمان جدیدی برای سفر وزیر خارجه فرانسه به تهران اعلام شد؛ ١٤ اسفند؛ اما از هم‌اکنون پیداست که سفر پرحاشیه‌ای در پیش است. وزیر خارجه فرانسه روز گذشته در‌حالی‌که زمان سفرش به تهران را اعلام می‌کرد، یادآوری کرد که در این سفر درباره مسائل منطقه‌ای، موشکی و نفوذ ایران در منطقه گفت‌وگو خواهد کرد. البته وزیر خارجه فرانسه این‌ را هم افزوده که «پاریس امیدوار است بتواند موضوع نفوذ ایران در خاورمیانه، حمایت مالی از حزب‌الله لبنان و حوثی‌های یمن را مطرح کند.

 

این دلیلی است که به خاطر آن قرار ‌است به ایران سفر کنم». ژان ایو لودریان که تاکنون چند بار سفرش به تهران به تعویق افتاده، در تمام مدتی که موضوع سفرش به تهران مطرح بوده، ادعاهایی علیه ایران و برنامه موشکی مطرح کرده است. او این‌بار این ادعا را هم به سخنانش افزوده «ایران قطع‌نامه ٢٢٣١ شورای امنیت را که به موجب آن قدرت موشکی‌اش محدود می‌شود، نقض کرده ‌است».

 

 

قطع‌نامه ٢٢٣١، قطع‌نامه‌ای است که بر مبنای آن،‌ توافق هسته‌ای در شورای امنیت تصویب شد و بر‌اساس آن شش قطع‌نامه تحريم مرتبط با برنامه هسته‌اي ايران لغو شد؛ ولی جمهوری اسلامی، بندی را که مرتبط با برنامه موشكي تهران بود، نپذیرفت؛ اما این بند موجب دردسرهای جدید جمهوری اسلامی شده ‌است.

 

 

فرانسه در حالی چنین ادعایی را مطرح کرده که قرار است سفر وزیر خارجه‌اش به ایران برای هماهنگی سفر مهم بعدی انجام شود. سفر رئیس‌جمهوری جوان این کشور به تهران در جریان ملاقات با رئیس‌جمهوري ایران در حاشیه مجمع‌ عمومی سازمان‌ملل پیشنهاد شد ‌اما این سفر نیز تحت‌‌الشعاع مسائل بین ایران و اروپا و آمریکا و به‌ویژه برجام قرار گرفته است.

 

 

فشار بر اروپا 

دور جدید اقدامات ضد‌برجامی ایالات متحده آمریکا با اعلام ضرب‌الاجل جدید دونالد ترامپ درباره برجام آغاز شد. ترامپ اواخر دی‌ماه گفت که برای آخرین بار تعلیق تحریم‌های هسته‌ای ایران را انجام می‌دهد و متحدان اروپایی و کنگره باید برای آنچه او «رفع نواقص برجام» مي‌ناميد، کار کنند. ناگفته پیداست که اروپا با این موضع‌گیری آمریکا در دور جدیدی از فشار از سوی آمریکا قرار می‌‌گیرد.

 

حالا بارقه‌های این تحت فشار قرار‌گرفتن خود را نشان داده است. از یک سو فرانسه بر موضع مذاکره موشکی فشار وارد می‌کند و در دیگر سو گفته می‌شود که اروپا دنبال این است که برای ساکت‌کردن آمریکا امتیازهایی غیر‌برجامی به واشنگتن داده شود.  لودریان، وزیر خارجه فرانسه به روزنامه «فیگارو» گفته اگر ایران می‌خواهد با کشورها هماهنگ باشد، باید همکاری کند.اگرچه بارها مقامات مسئول کشور در رسته سیاسی یا نظامی ادعاهای دیگران درباره مذاکره موشکی را رد کرده‌اند، روز گذشته و ساعتی بعد از انتشار ادعاهای وزیر خارجه فرانسه، سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز در نشست هفتگی با خبرنگاران ادعاهای او را رد کرد. بهرام قاسمی با بیان اینکه موضع جمهوری اسلامی ایران در این ارتباط تغییرناپذیر است، خاطر‌نشان کرد: درباره برخی از مسائل منطقه‌ای می‌توانیم رایزنی‌ها و گفت‌وگوهایی داشته باشیم ولی همان‌طور که پیش از این نیز گفته‌ایم، ما خط قرمزهایی داریم و اجازه ورود دیگران به این خط قرمزها را نمی‌دهیم.

 

به گزارش ایسنا، سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفت‌وگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به اظهارات منتشر‌شده به نقل از وزارت امور خارجه فرانسه مبنی بر اینکه ما گفت‌وگوهایی با مقامات ایرانی درباره بحث موشک‌های بالستیک پیش از این داشته‌ایم، اظهار کرد: اگر چنین نقل قولی از ایشان مطرح شده است، تکذیب می‌شود. ما مذاکراتی درباره مسائل موشکی نداشته‌ایم. ما همان‌طور که پیش از این گفته‌ایم در ارتباط با مسائل دفاعی و موشکی‌مان مذاکره‌ای با هیچ‌کس نداریم. این خط قرمز ما است و موضع ما در این ارتباط مشخص است.

 

 

رایزنی در لندن و تل آویو

اما ایالات متحده آمریکا تنها به همین فشارهای کلامی و اولتیماتوم‌های ترامپ بسنده نکرده است. افراد کابینه او در اروپا و اسرائیل، مشغول رایزنی‌هایی هستند تا برجام و ایران را تحت فشار قرار دهند. روز گذشته رکس تیلرسون، سفر اروپایی خود را آغاز کرد. یک مقام دولت آمریکا در این زمینه به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته محور گفت‌وگوها در لندن و پاریس «کاهش اختلافات» میان آمریکا و اروپا بر سر برجام و یافتن راه‌های بیشتر برای مقابله با نفوذ تهران در منطقه است. همچنین مایک پنس، معاون رئیس‌جمهوري در اسرائیل مشغول رایزنی ‌است. اگرچه محور اصلی این سفر ایران نیست اما این یکی از موضوعات مذاکره دو طرف است. نخست‌وزیر اسرائیل نیز روز گذشته به کشورهای اروپایی هشدار داده که اگر خواهان حفظ توافق هسته‌ای با ایران هستند، باید حرف‌های رئیس‌جمهور آمریکا درباره این توافق را جدی بگیرند.

 

٤ ماه چالشی پیش‌روست 

برجام در ماه‌های سخت حیات خود به سر می‌برد، دو روز آخر هفته گذشته عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه ایران در آلمان مشغول رایزنی‌های منطقه‌ای و برجامی بوده است. او بعد از این سفر توضیح داده که «ایده برخی از اروپایی‌ها دادن امتیاز غیربرجامی به ترامپ برای نگه‌داشتن او در برجام است». به گزارش ایسنا، سید‌عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: در سفر اخیر به آلمان با همتای خود راجع به موضوعات دوجانبه، منطقه‌ای و مسائل بین‌المللی و برجام گفت‌وگوهای سیاسی شد.

 

او در یک گفت‌وگوی رادیویی خبر منتشر‌شده در رسانه‌ها را که ایران با آلمان ، انگلیس و ... درباره مسائل موشکی مذاکره کرده‌ است، رد کرد و گفت: این خبر صحت ندارد. به گفته او موضوعات منطقه‌ای ما مذاکره ندارد و در این رابطه مذاکره‌ای نداریم. عراقچی با بیان این که قطعا در چهار ماه آینده چالش‌های جدید‌تری خواهیم داشت، گفت: ما هنوز هیچ جمع‌‌بندی مشخصی در اروپا نداریم. برخی از آنها این ایده را دارند و  فکر می‌کنند اگر امتیازاتی به ترامپ در موضوعات غیربرجامی بدهند، می‌توانند او را در برجام نگه دارند که این سیاستی کاملا غلط است و حتما نتیجه معکوس خواهد داشت و ما این را به‌صراحت به اروپا هم گفته‌ایم . البته جمع‌بندی مشخصی در داخل اروپا نسبت به این موضوع هم وجود ندارد.

 

تیلرسون: در جلب حمایت اروپا برای اصلاح برجام پیشرفت داشته‌ایم

ایسنا: وزیر خارجه آمریکا روز دوشنبه پس از دیدار با مقامات انگلیسی اعلام کرد که او در راستای جلب حمایت کشورهای اروپایی برای آنچه تنبیهات جدید علیه ایران خوانده و می‌تواند باعث جلوگیری از خروج آمریکا از برجام شود، پیشرفت‌هایی را داشته است. به گزارش آسوشیتدپرس، رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا پس از دیدار با ترزا ‌می، نخست‌وزیر انگلیس، مارک سدویل، مشاور امنیت ملی و نیز بوریس جانسون، وزیر خارجه این کشور اعلام کرد که طرف‌ها توافق کردند یک کارگروه را شامل کارشناسان برای اصلاح نواقص برجام تشکیل دهند.

 

 

 

sharghdaily.ir
  • 12
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش