به گزارش ایلنا، نشریه «فارین پالسی» در گزارشی با اشاره به تمدید تعلیق تحریمهای هستهای ایران توسط ترامپ نوشت که این تصمیم اخیر ترامپ اما با زهر همراه بود. او تهدید کرد که آمریکا در صورتی که کنگره و اروپا با اصلاحات در توافق هستهای موافقت نکنند، از آن خارج خواهد شد. به عبارت دیگر ترامپ از اروپاییها خواسته تا اعمال مجدد تحریمها علیه ایران را بپذیرند. ایران هرگونه تلاش برای مذاکره مجدد بر سر برنامه هستهایاش را رد کرده است. با توجه به این واقعیت، ترامپ از اروپاییها میخواهد که اقدام جمعی برای از بین بردن توافق هستهای انجام دهند و به این ترتیب بیمسئولیتی خود را به گردن دیگران بیندازد. به نوشته این مجله آمریکایی، برخی مقامهای اروپایی به طور خصوصی بارها گفتهاند که بهترین گزینه برای اروپا این است که امیدوار باشد ترامپ به تدریج نظرش را عوض کند. اما این امید به جایی نمیرسد. ترامپ احتمالا تقاضاهایش را تکرار میکند حتی اگر اروپا همه زورش را هم زده باشد. اروپا برای دفاع از منافع اقتصادیاش باید اولتیماتوم ترامپ را ندیده بگیرد. فرانسه، بریتانیا و آلمان به عنوان امضا کنندگان توافق هستهای باید بستهای آماده کنند که ایران را در ادامه تعهداتش به بخشهای اصلی توافق هستهای قانع کند. مقامهای ایرانی بارها تاکید کردهاند که این کشور به توافق هستهای پایبند است حتی اگر آمریکا از آن خارج شود. سران ایران محتاطانه عمل میکنند و به دنبال راهی از سوی اروپا برای ادامه پیوستن ایران به بازارهای جهانی هستند.
بر اساس این یادداشت، بنیادینترین بخش این توافق، توانایی شرکتهای غیر آمریکایی برای ورود به کسب و کار با ایران است. اگر ترامپ از تمدید تعلیق تحریمهای هستهای سر باز بزند، به طور اتوماتیک تحریم های ثانویه آمریکا برگشته و جریمههایی برای شرکتهای اروپایی که وارد کسب و کار با ایران میشوند، اعمال خوهد شد. برای جلوگیری از چنین اتفاقی دولتهای اروپایی باید اقدامهای حمایتی برای شرکتهای شان داشته باشند. اولین اقدام این است که دولتهای اروپایی و کسب و کارها باید به طور خصوصی با مقامهای آمریکایی و کنگره برای ایجاد برخی استثنائات در صورت بازگشت تحریمهای ثانویه مذاکره کنند. فارین پالسی راهکار دوم را افزایش همکاری اروپاییها با چین و روسیه و قدرتهای اقتصادی آسیایی نظیر هند، کرهجنوبی و ژاپن خواند. با کمک این قدرتها در شورای امنیت میتوان با اعمال تحریم علیه ایران تا زمانی که این کشور به تعهداتش پایبند است، مخالفت کرد.
به گزارش این مجله معتبر آمریکایی، سومین راهکار پیش روی اروپاییها این است که ایران باید مشکلات مالی و بانکی خود را برطرف کند. این مشکلی است که بیشتر کمپانیهای اروپایی نظیر ایرباس با آن مواجه هستند. دولتهای اروپایی میتوانند اقداماتی را برای تسهیل تامین مالی پروژهها با ایران داشته باشند که جایگزین ساختار بانکی کنونی که به شبکه بانکی آمریکا متصل باشد، شود. برخی کشورهای اروپایی هم اکنون نیز خطوطی اعتباری را برای این منظور در نظر گرفتهاند. اتحادیه اروپا باید کمکهای فنیاش را تقویت کند و همان طور که اعتراضهای ایران نشان داد، این کشور نیازمند اصلاحات فوری اقتصادی در بخش بانکی است.
- 9
- 4