دوشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۵۰ - ۱۴ اسفند ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۲۰۳۲۶۹
سیاست خارجی

لودریان دست پر باز می‌گردد؟

ژان ایولودریان,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی

ژان ایولودریان، وزیر خارجه فرانسه در صدر یک هیات بلندپایه شب گذشته وارد تهران شد تا امروز با مقامات کشورمان دیدار و گفت‌وگو کند‌. این سفر قرار بود اواسط دی‌ماه انجام شود اما با آغاز ناآرامی‌ها در کشور، سفر ژان ایو ودریان به تعویق افتاد‌. در جریان این سفر قرار است لودریان با حسن روحانی رییس‌جمهور، محمدجواد ظریف وزیرامورخارجه کشورمان و علی شمخانی دبیرشورای‌عالی امنیت ملی دیدار کند‌. سفری که به گفته مسوولان کشور با هدف رایزنی درباره راه‌های گسترش روابط دو جانبه و تبادل نظر درباره مهم‌ترین مسایل منطقه‌ای و بین‌المللی برگزار می‌شود‌. با این وجود اما از نظرفرانسوی‌ها مهم‌ترین هدف این سفر، گفت‌وگو درباره نقش ایران در منطقه و مسایل موشکی کشورمان خواهد بود‌.

 

خبرگزاری مهر به نقل از جروزالم پست، پیش از سفر لودریان به ایران اظهاراتی از او منتشر کرد که نشان از تهدید ایران ازسوی این مقام فرانسوی دارد‌. وی در این اظهارات بیان داشت: «ایران باید به نگرانی‌ها درباره برنامه موشکی خود توجه نشان دهد یا اینکه با تحریم‌های احتمالی مواجه خواهد شد‌. مشکلاتی درباره موشک‌های بالستیک که می‌توانند هزاران کیلومتر را بپیمایند وجود دارد‌. این موشک‌ها با قطعنامه‌های سازمان ملل همخوانی نداشته و برد آنها بیش از مرزهای ایران است که گفته می‌شود برای دفاع از مرزها به آنها نیاز داریم‌.» این موضع اروپایی‌ها چندان جدید نیست.

 

امانوئل ماکرون رییس‌جمهور فرانسه از ابتدای آغاز به کار دولت خود با وجود حمایت قاطعانه کشورش از توافق هسته‌ای برجام درباره مسایل موشکی ایران موضعی مخالف در پیش گرفت و در این زمینه با مقامات آمریکایی همصدا شد تا بتوانند مانع از قدرت‌گیری روز افزون ایران در منطقه شوند‌. رفتارهای اروپایی‌ها در قبال سیاست‌های ایران به درستی روشن و مشخص نیست.

 

آنها از یک سو در حمایت از برجام سخن می‌گویند و در جبهه مقابل به مواضع دفاعی ایران حمله می‌کنند وخواستار مذاکره در این زمینه می‌شوند؛ مساله‌ای که بارها از سوی مسوولان نظام به عنوان خط قرمز ایران نام برده شده است‌. البته توجه به این نکته مهم است که تا پیش از این منافع اروپا و آمریکا درباره ایران جز در زمینه توافق هسته‌ای برجام هرگز در تضاد با یکدیگر قرار نگرفته است‌. از این‌رو اروپایی‌ها نیز خارج از برجام همان سیاست‌هایی را در قبال ایران دنبال می‌کنند که آمریکایی‌ها پیگیر آن هستند‌.

 

از سوی دیگر پس از روی کار آمدن دولت دونالد ترامپ رییس‌جمهور آمریکا، او خواستار تغییر و اصلاح در محتوای توافق هسته‌ای بود و تاکنون نیز از روی اکراه مجبور به ادامه پذیرش این توافق بین‌المللی شده است‌. به همین دلیل است که آمریکایی‌ها اقدامات متعددی علیه برجام برای زیرفشارقرار دادن ایران طی یک سال اخیر انجام داده‌اند اما در این زمینه موفقیت چشمگیری نصیب آنها نشده است‌.

 

این تحولات در شرایطی اتفاق افتاده است که افزایش نفوذ و قدرت ایران در منطقه هراس مقامات آمریکایی را به همراه داشته است چراکه حضور مستشاری ایران در سوریه و نزدیکی به مرزهای اسراییل منجر به وحشت مقامات این کشور شده است‌. این امر موجب شده تا آمریکا بیش از گذشته برای کاهش این قدرت و نفوذ در منطقه تلاش کند‌.

 

بنابراین مقامات آمریکایی برای کاهش قدرت ایران و رسیدن به این دو هدف، موضوعات مذاکرات موشکی ایران و قدرت توان دفاعی کشورمان را به بهانه حضور آنها در سوریه و یمن نشانه رفته‌اند‌. از طرف دیگر هفته گذشته قطعنامه پیشنهادی انگلیس علیه ایران درباره نقش ایران در یمن از سوی روسیه وتو شد‌. در پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی انگلیس از ایران به دلیل عدم جلوگیری از مسلح شدن شورشیان حوثی در یمن انتقاد شده بود‌.

 

وتوی این قطعنامه ضربه سنگینی برای اروپایی‌ها بود چراکه آنها مدام از مذاکره درباره توان دفاعی ایران و برنامه موشکی کشورمان سخن می‌گفتند و گمان می‌کردند با این قطعنامه می‌توانند ایران را تحت فشار قرار دهند اما حمایت روسیه از ایران در برابر این قطعنامه جایگاه اروپایی‌ها را متزلزل کرد و دست آنها را برای کاهش نفوذ ایران کوتاه و جایگاه ایران را در مذاکرات با اروپاهایی تقویت کرد‌.

 

در این شرایط لودریان درحالی به ایران سفر کرده که دونالد ترامپ اعلام کرده است توافق هسته ایران را در آینده ‌ دوباره تایید نخواهد کرد و اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها ۲۴ اسفند ماه در نشستی درباره توافق هسته‌ای گفت‌وگو خواهند کرد‌. این گفت‌وگو احتمالا تلاشی از سوی اروپایی‌ها برای مهار دونالد ترامپ از مواضع سختگیرانه خود درباره برجام است‌. توجه به این نکته مهم است که حضور لودریان در ایران علاوه بر تلاش برای گسترش روابط اقتصادی و سیاسی میان ایران و فرانسه تلاشی برای رسیدن به موضعی متعادل میان ایران و آمریکا خواهد بود‌.

 

چشمان باز برای روابط بهتر

علی خرم/ کارشناس مسایل بین‌الملل: فرانسه از یک سال پیش که دونالد ترامپ در آمریکا برسرکار آمده میزان نزدیک شدنش را به ایران سبک و سنگین می‌کند علتش هم این است که فرانسه از یکسو می‌داند دونالد ترامپ کسی نیست که بتواند رهبری جهان را به عهده داشته باشد در حالی که اوباما توانسته بود همه را با خود هم‌داستان کند و یک نوع رهبری دموکراتیک (نه رهبری زوری مثل دوران جرج بوش و یا دونالد ترامپ) همراه با شراکت و مشورت با همه به وجود آورده بود این در حالی است که حتی روسیه و چین با او همکاری می‌کردند اما آقای ماکرون که برسرکار آمد متوجه شد دونالد ترامپ این خصوصیات را ندارد و از قدیم و ندیم همواره با آمریکا رقابت کرده ولی هیچ وقت زورش به آمریکا نرسیده و نمی‌رسد.

 

اما اگر موقعیتی گیر بیاورد سعی می‌کند جای پای خود را محکم کند‌. در این رابطه آقای ماکرون متوجه شد عربستان و اسراییل و کشورهای عربی همه مجموعا گروهی در مقابل محور ایران و یا ترکیه تشکیل دادند‌. ترکیه در اتحادیه اروپا وضعیت خوبی ندارد و مخالفین زیادی مثل آلمان و اتریش و..‌. دارد اما در مورد ایران اگر بتواند نوعی نزدیکی فکری پیدا کند می‌تواند هم روابطش را با کشورمان تقویت کند و هم جای خودش را با کشورهایی مثل سوریه و لبنان که نقش ایران در این جاها پررنگ است و از طرفی در فاصله جنگ اول و دوم جهانی این دو کشور تحت قیومیت فرانسه بودند پررنگ کند و از این جهت مایل است با ایران همکاری و نقش تاریخی خود را در سوریه و لبنان حفظ کند‌.

 

وقتی سعد حریری توسط سعودی‌ها دستگیر شده بود و حرف‌های ناباب علیه ایران زده شد این آقای ماکرون بود که سعد حریری را از دست سعودی‌ها نجات داد‌. اینها همه نشان از این دارد که چرا فرانسه با ایرانی که در سوریه و لبنان نقش دارد مایل است همکاری کند‌. این همکاری البته دوطرفه است چراکه اگر فرانسه تقویت شود به نوعی سوریه و لبنان از تعرض آمریکا نجات پیدا می‌کند و از تعرض عربستان و اسراییل نیز محفوظ می‌ماند‌. پس ایران نیز بایستی هوشیار عمل کند و بداند به تنهایی قادر نخواهد بود سوریه و لبنان را ادامه دهد ولی می‌تواند با نوعی نقش دادن به فرانسه از تعرض آمریکا و اسراییل و عربستان در این دو کشور جلوگیری کند‌.

 

اینها حقایقی است که فرانسه بدان آشناست‌. از طرف دیگر موضوع توافق هسته‌ای است که فرانسه از اصل موضوع حمایت کرده اما در برابر توسعه موشکی ایران مثل آلمان و بریتانیا هراسان است به همین دلیل ملاحظات خود را نسبت به توسعه موشکی ایران دارد اما در عین حال می‌تواند با ایران همکاری کند‌. ایران می‌تواند نیروی هوایی خود را با کمک فرانسه بازسازی کند و این حقیقتی است که شاید تا بیست سال دیگر هم نه از روسیه و نه حتی چین و آمریکا برمی‌آید چون اراده سیاسی ندارند پس فرانسه برای این کار جایگزین خوبی است به همین دلیل حالا که وزیر خارجه فرانسه به تهران آمده می‌بایستی ما با چشم باز عمل کنیم و بدانیم که فرصت‌های زیادی برای ما وجود دارد و ملاحظات فرانسه را نیز درنظر بگیریم و با همکاری با فرانسه نقش خود را در خاورمیانه افزایش دهیم.

 

در عین حال از شدت تهاجم دشمنان جلوگیری کنیم‌. بهتر است به جای اینکه در دل دیگران نگرانی ایجاد کنیم این نگرانی را از دل دیگران بزداییم. برای این زدودن باید در بحث مفصل با وزیر خارجه فرانسه بگوییم که توسعه موشکی‌مان برای جبران کمبودهای نیروی هوایی‌مان است. در این رابطه فرانسه اگر روابط سیاسی‌اش با ایران گسترش پیدا کند به نیروی هوایی ما نیز کمک می‌دهد‌.

 

 

jahanesanat.ir
  • 16
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش