شنبه ۰۳ شهریور ۱۴۰۳
۱۳:۵۲ - ۱۵ اسفند ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۲۰۳۶۳۸
سیاست خارجی

ایران وارد مذاکرات « برجام ۲» خواهد شد؟

داود هرمیداس باوند,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی

به گزارش نامه نیوز، ترامپ ۲۲ دی ‌ماه هنگام تعلیق تحریم‌های هسته‌ای علیه ایران طبق تعهدات کشورش در برجام به کشورهای اروپایی‌ فرصت داد تا فرارسیدن موعد بعدی تعلیق تحریم‌ها در ۱۲۰ روز آینده، معایب این توافق را برطرف کنند. وی به کشورهای اروپایی هشدار داد در صورت عدم برطرف شدن معایب، این آخرین باراست که تعلیق تحریم‌ها علیه ایران را تمدید می‌ کند. 

 

این روند فضای دوگانه ای برای اروپایی ها ایجاد کرده است. آنان با اینکه به هیچ روی نمی خواهند برجام صدمه ببینند ولی تهدیدات ترامپ آنان را نگران کرده است این توافق از بین برود. 

 

از این رو تمایل بسیاری دارند با ایران در مورد برخی مسائل گفت و گوهایی را آغاز کنند که مربوط به مسائل منطقه ای و فعالیتهای منطقه ای ایران است. به تازگی خبرگزاری رویترز مدعی شد که با نزدیک شدن به ضرب‌الاجل «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا درباره برجام، قدرت های اروپایی و ایران مذاکراتی را در مورد نقش تهران در خاورمیانه آغاز کرده اند و در ماه اکتبر در ایتالیا دیدار خواهند کرد. ایران هرچند این موضوع را تکذیب می کند ولی سوال این است که آیا برای محافظت از برجام، نیازمند برجامهای دوم و سوم در مورد مسائل منطقه ای نیستیم؟

 

در این باره با داود هرمیداس باوند کارشناس مسائل بین المللی گفت و گو کرده ایم که از نظر می گذرانید.

 

آقای باوند! به تازگی خبری مبنی بر گفت و گوهای منطقه ای ایران و اروپا در مورد فعالیتهای منطقه ای تهران شکل گرفته است. به نظرتان ایران تمایل دارد به سمت شکل دادن برجام های بعدی برود؟

اروپایی ها در مورد برجام پس از به قدرت رسیدن ترامپ تحت فشار امریکا بوده اند و این فشارهای آمریکا نیز با پس از شروط ترامپ در مورد برجام تشدید هم شده است. بنابراین اروپایی‌ها ابتدا پایبند به حفظ برجام بودند  ولی اخیرا به نظر می رسد علائم و قرائنی وجود دارد که مایل هستند به یک شکلی آمریکا را راضی نگه دارند، اگر بخواهند در چارچوب برجام صحبت و مذاکره کنند، برای ایران بسیار مشکل است و آنرا نمی پذیرد.

 

بنابراین چارچوب جدیدی را مطرح کردند به اسم برجام دو که احتمالا در این برجام دو نظرات آمریکا تا حدودی لحاظ خواهد شد، چون اگر در چارچوب برجام یک باشد، در این شرایط یک قرارداد و توافقنامه چندجانبه بین‌المللی در رابطه با حفظ منافع جوامع بشری در قبال استفاده از سلاح هسته‌ای یا منع سلاح هسته‌ای از بین می رود؛ بنابراین برای این‌که از آن چارچوب اسما خارج نشوند، برجام دو را راه انداختند. در برجام دو و فرایند آن برای راضی نگه داشتن امریکا تا حدودی نظرات آمریکا تحمیل خواهد شد.

 

 به نظرتان ایران هم به خاطر اینکه برجام صدمه نبیند، به این شرایط تن می‌دهد؟

برجام دو چارچوب دیگری است، ولی به هر حال باید گفت مکمل برجام یک خواهد بود. بنابراین سعی می شود در این گفت و گوها روی برخی مسائل که به عنوان تهدید از آن قمداد می شد و به نوعی مشکلات و نواقص برجام یک بود در برجام دو گنجانده شوند. از این رو می توان گفت این گفت و گو ها در عین حال مکمل برجام یک هم خواهد شد و به این تعهدات جدید هم باید پایبند باشند که به یک توافقی منتهی شود. 

 

 اگر ترامپی نبود و فضای تعاملی گذشته در جریان بود ایران و طرف‌های اروپایی از یک فضای گفتگو بیشتر ابراز رضایت و همراهی می‌کردند، ولی در حال حاضر به نظر می‌رسد که ایران از این فضا راضی نیست؛ درست است؟

از این نظر بله، چون در هر حال مشخص است که این روند ترتیبی است که تا حدودی آن اصالت برجام یک را ظاهرا حفظ می‌کند، ولی با نام برجام دو آن تاثیراتی را که مدنظر است، پدیدار خواهد شد. فضای موجود فضای تعاملی مخصوصا با امریکا نیست و از این رو از هر گفت و گویی برداشت و ذهنیت منفی وجود دارد. 

 

به نظرتان چه صحبت‌هایی قرار است در این روند جدید گفتگو ها انجام شود ؟

طرف اروپایی سعی دارد تا شروطی که ترامپ برای تایید برجام گذاشته را به عنوان محور گفت و گو با ایران مطرح کند. مسئله غروب در برجام که به عنوان مثال برخی محدودیتها فقط ۱۰ ساله هستند یکی از این شروط هستند. این جریان سعی دارد به‌طور کلی و برای همیشه ایران را متعهد کند که پیگیر دسترسی به سلاح هسته‌ای نباشد و همچنین موضوع مرتبط‌کردن سیستم موشکی به برجام که معتقدند در هر حال ولو این‌که ایران کلاهک هسته‌ای ندارد نه تنها نباید به آن دسترسی نداشته باشد، بلکه برد موشک‌های بالستیک نیز باید محدود باشد.

 

بنابراین امریکا سعی میکند دو عنصر برای ایران مطرح می‌شود؛ یکی این‌که مرتبط‌ساختن سیستم موشکی به برجام و تعهد کشورهای امضاءکننده و نکته دوم، از بین بردن زمان ۱۰ سال یا ۱۵ سال محدودیت به‌طور کلی و ایران برای همیشه باید  از پیگیری ادامه استفاده از اورانیوم غنی‌شده در سطوحی که جلوگیری آن ممنوع شده است چشم‌پوشی کند.

 

 به نظرتان ایران چه هدفی را دنبال می‌کند؛ بیشتر سعی می‌کند که مذاکره برای مذاکره شکل گیرد و در حقیقت وقت و زمان بخرد که هزینه‌های ترامپ کاهش پیدا کند یا واقعا اراده‌ای برای گفت و گو دارد؟

وقتی اتحادیه اروپا قرائن و عناوینی را نشان داده که موافقت کرده‌اند گروه مذاکره‌کننده در رابطه با برجام تشکیل شود، یعنی این آمادگی را پیدا کردند که تهدیداتی پذیرا شوند. منتها باید این‌که طرف ایران را هم از نظر حیثیت و اعتبار حفظ کنند، چارچوب و اسم دیگری را برای آن گذاشته‌اند با عنوان برجام دو که ظاهرا می تواند مکمل برجام یک باشد. اما اینکه ایران واقعا تا چه خطوطی را حاضر است بپذیرد باید زمان بگذرد و پیش بروند تا این شرایط مشخص شود. نظر ایران این است که در موارد بسیاری با طرف اروپایی مذاکره و گفت و گو می کند و این نشانگر دادن امتیاز نیست.

 

 

  • 13
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش