در آستانه برگزاری مذاکرات وزیران امور خارجه ایران و سه کشور اروپایی فرانسه ،انگلستان و آلمان تحت سرپرستی فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در روز سهشنبه در بروکسل در راستای پیشبرد استراتژی «اجرای برجام بدون آمریکا» ، علی ماجدی در گفتوگو با ایسنا تاکید دارد که در راستای پیشبرد این راهکار ، وقت آن رسیده است که اروپاییها در نوع تعاملشان با ایران بازنگری کنند، دیگر جایگاهی ندارد که آنها در مورد مسائل منطقهای و همچنین فعالیتهای موشکی ایران به تهران فشار بیاورند، البته میتوان در مورد این مسائل رایزنی و گفتوگو کرد ولی آنها نباید اقدام به فشار آوردن کنند . اروپاییها پیش از این، موضوعات این چنینی را مطرح میکردند تا ترامپ را متقاعد کنند در برجام باقی بماند و اکنون با خروج آمریکا از این توافق این مسائل دیگر جایگاهی ندارند.
از دیگر سو در حالی که« ترزا می» نخست وزیر انگلستان در گفتوگوی تلفنی شب گذشته خود با حسن روحانی، رییسجمهور کشورمان اعلام کرده است که در نشست کشورهای اروپایی بستهای از پیشنهادات برای حفظ برجام آماده کردهاند، سفیر ایران در آلمان که سابقه فعالیت در بخشهای اقتصادی کشور از جمله وزارت نفت را در کارنامه کاری خود دارد ، معتقد است : اروپایی ها باید شرایط را به نحوی تنظیم کنند که شرایط اقتصادی ایران بدتر از یک سال اخیر نشود. آنها باید در برابر تحریمهای ثانویه آمریکا بایستند. یک سال گذشته به خاطر تهدیدهای آمریکا شرایط مطلوبی برای ما نبود به خصوص چهار ماه اخیر، ولی نباید وضعیت ما بدتر از این شود. باید از منافع برجام برخوردار شویم و در این راستا بسیار مهم است که دولتهای اروپایی از شرکتهایشان حمایت کنند و زیر بار تحریمهای ثانویه آمریکا نروند.
متن گفت وگوی خبرنگار خبرگزاری ایسنا با این دیپلمات ۷۲ ساله ایرانی که بر امور بانکی نیز مسلط است چرا که در ابتدا در استخدام بانک مرکزی کشور بوده و به مرور وارد عرصه دیپلماسی شده است ، در ارتباط با آخرین تحولات روابط سیاسی و اقتصادی ایران و آلمان و همچنین آینده برجام به شرح زیر است .
انتظاراتم برآورده نشد
ماجدی در پاسخ به این سوال که شما از سال ۱۳۹۳ به عنوان یک دیپلمات اقتصادی راهی آلمان شدید تا مسئولیت سفارت ایران در این کشور را بر عهده بگیرید و اکنون بعد از نزدیک به چهار سال حضور در این کشور، عملکرد خود را چطور ارزیابی میکنید، گفت: در مجموع انتظاری که خودم از توسعه روابط با آلمان داشتم در طول این مدت برآورده نشده است. انتظار داشتم که بیش از این بتوانیم حجم روابط خود را با آلمان گسترش دهیم و از تکنولوژی و فاینانسهای موجود در آلمان بهره ببریم ، در همین چارچوب برنامهها و پروژههایی نیز در ذهن داشتم.
وی در پاسخ به این سوال که چرا این پروژهها و برنامهها اجرایی نشد؟ تصریح کرد: در آغاز فعالیت دولت یازدهم یک سالی را در وزارت نفت بودم و بعد از آنجا راهی سفارت ایران در آلمان شدم . وقتی فعالیتم را در سفارت آغاز کردم دقیقا با توجه به تجربه قبلی اقتصادیام میدانستم که چه میخواهم و برایم روشن بود که ما در آلمان چه کارهای نویی را میتوانیم انجام دهیم .
این دیپلمات ارشد ایرانی با بیان اینکه آلمان کشوری است که سیاست در خدمت اقتصادش است و با چنین کشوری میتوان به خوبی وارد کار و تعامل اقتصادی شد، اظهار کرد: اگر بخواهم فعالیت خود در طول سه سال و نیم اخیر در آلمان را توضیح دهم باید بگویم در زمینه همکاریهایی که در سطح کلان نبوده و به حضور شرکتهای بزرگ نیازی وجود نداشته، توانستهایم به موفقیتهای خوبی دست پیدا کنیم چرا که شرکتهای کوچک و متوسط اصل اقتصاد آلمان هستند. البته یکسری پروژههایی نیز مدنظرمان بوده که باید با شرکتهای بزرگ به پیش می بردیم که فرایند این موضوع نیز در مورد برخی از پروژه ها در حال انجام است .
در مورد دو پروژه بالادستی نفتی، در حال مذاکره با آلمانی هاهستیم
ماجدی در ادامه به تشریح برخی از پروژههای بزرگ که خود وی شخصا در آلمان سعی کرده با مذاکره به جلو ببرد، پرداخت و گفت: در این زمینه چندین پروژه نیروگاهی، پتروشیمی، خودروسازی و همچنین نفت و گاز مورد بررسی و رایزنی قرار گرفته است. در زمینه بالادستی نفت با توجه به تجربهای که پیش از این در حوزه نفت داشتهام در حال حاضر دو پروژه در حال مذاکره است و اگر شرایط سیاسی خیلی پیچیده نشود به احتمال خیلی زیاد تا آخر تابستان یا حتی زودترقرداد این پروژه ها امضا خواهد شد چرا که تاکنون مذاکرات مربوط به آن به خوبی پیش رفته است.
همکاری با شرکت «زیمنس» بر ای ساخت ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه
وی با بیان اینکه در حوزه انتقال تکنولوژی در زمینه توربینهای گازی نیز اقدامات خوبی انجام شده، تصریح کرد: بر اساس توافق صورت گرفته باید ما با همکاری شرکت زیمنس ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه بسازیم، بخشی از آن انجام شده است گرچه در زمینه فاینانس در حال حاضر با مشکلاتی روبرو هستیم.
ماجدی در پاسخ به این سوال که فاینانس این پروژه از کجا قرار است تامین شود؟ افزود: قرار است که از طریق یک کنسرسیوم که متشکل از شش بانک آلمانی هستند این فاینانس تامین شود. این بانکها، بانکهای دولتی و سرمایهگذار هستند که یکی از آنها بانک بزرگی است ولی مابقی بانکهای متوسطی هستند. مذاکرات در این زمینه در حال طی شدن است گرچه آلمانیها بعضا با نیت روند این مذاکرات را عقب میاندازند تا ببینند تکلیف وضعیت کنونی به چه نحو خواهد شد چرا که آنها نیز در زمینه snapbackدارای تردیدهایی هستند ، البته خود ما هم سرعت لازم را در مورد پیشبرد این موضوع نداشتهایم .
سفیر ایران در آلمان همچنین به حضور قوی ژاپنیها، آلمانیها و ایتالیاییها در صنعت پتروشیمی اشاره کرد و گفت: در همین راستا در مورد اجرایی کردن سه الی چهار پروژه پتروشیمی در حال مذاکره با مقامات آلمانی هستیم.
وی با بیان اینکه مجموعه ارزش این پروژههای بزرگی که در حال مذاکره در ارتباط با آنها هستیم حدود ۱۰ میلیارد دلار است، تصریح کرد: البته باید توجه داشت که مذاکره در مورد پروژههای بزرگ به کندی پیش میرود و علت عمده آن فضای ابهامی است که آمریکاییها ایجاد کردهاند.
شرکت های اروپایی در صورت اجبار به انتخاب،عمدتا آمریکا را برمی گزینند
ماجدی تاکید کرد : ما باید در برنامهیزیهای خود به این موضوع نیز توجه داشته باشیم که شرکتهای اروپایی اگر مجبور به انتخاب بین ایران و آمریکا شوند، عمدتا آمریکا را انتخاب میکنند چرا که حجم معادلات آنها با آمریکاییها بسیار بیشتر از ما است.
این دیپلمات ارشد ایرانی در آلمان همچنین با اشاره به اینکه دولت آلمان تسهیلاتی را که در اختیار خودش بوده است برای شرکتهای آلمانی جهت همکاری با ایران فراهم کرده است، تصریح کرد: مثلا شرکت «هرمس» آمادگی پوشش بیمهای را دارد ولی باید فاینانس آن فراهم شود. فاینانس پروژههای بزرگ نیز عمدتا یا باید از طریق بانکهای بزرگ تامین شود یا اینکه کنسرسیومی تشکیل شود. ما در مورد یک موضوع همانطور که اشاره کردم فاینانسی تشکیل دادیم و اگر آن موضوع به نتیجه برسد، میتوانیم این روند را در مورد پروژههای دیگر نیز پیگیری کنیم.
اروپا برای ادامه همکاریهای بانکی خود با ایران باید« یورو بانک» ایجاد کند
ماجدی با تاکید بر اینکه اروپا برای ادامه همکاریهای بانکی خود با ایران باید« یورو بانک» ایجاد کند، گفت : اگر چنین اتفاقی بیفتد اروپاییها نه تنها با ایران، بلکه با روسیه نیز که مورد تحریمهای آمریکا است راحتتر میتوانند تجارت و مبادله داشته باشند.
وی به وابستگی اروپاییها از نظر اقتصادی و امنیتی به آمریکاییها اشاره کرد وافزود : کشورهای عضو اتحادیه اروپا در درون خود نیز با مشکلاتی روبرو هستند از یک طرف رشد ملیگرایی در آن منطقه در حال وقوع است، موضوعی که اروپاییها از آن وحشت و هراس دارند، از طرف دیگر در ارتباط با رابطه فرا آتلانتیکیشان دچار مشکل شدهاند. از دیگر سو خروج انگلستان از اتحادیه اروپا و همچنین متوازن نبودن وضعیت کشورهای عضو این اتحادیه باعث شده که آنها با مشکلات جدی روبرو شوند.
ماجدی با بیان اینکه با توجه به این مشکلات ، اروپاییها تصمیم دارند که تا حدودی مستقلتر از آمریکا شوند ولی هنوز این موضوع جای کار زیادی دارد، تصریح کرد: موضوع برجام نیز یکی دیگر از چالشهای کنونی اتحادیه اروپا در رابطه فرا آتلانتیکیاش با آمریکاست و اینها همه، اروپا را در معرض آزمونی بزرگ قرار داده است که چگونه میتواند بر این چالشها غلبه کند.
در مذاکره با اروپایی ها باید پافشاری کنیم که آنها در برابر تحریمهای ثانویه آمریکا بایستند
سفیر ایران در آلمان در بخش دیگری از صحبتهای خود در این مصاحبه با تاکید بر اینکه در آلمان شرکتها و بخشهای اقتصادی الزاما سیاستهای دولت را اجرا نمیکنند، تصریح کرد: آنها مجبور هستند محدودیتهای قانونی که دولت آلمان اعمال میکند را اجرا کنند ولی دولت آلمان نمیتواند شرکتی را مجبور کند که با یک کشور خاص کار کند. هر شرکتی برای خود بر اساس سود و منفعتش تصمیم میگیرد گرچه همانطور که گفتم این شرکتها برای کار با ایران نیازمند این هستند که از سوی دولتشان حمایت شوند لذا در جریان مذاکراتی که با اتحادیه اروپا در ارتباط با برجام داریم باید بر این خواسته خود محکم بایستیم که کشورهای اروپایی در برابر تحریمهای ثانویه آمریکا بایستند و همچنان به حمایت خود از شرکتهایشان جهت تعامل با ایران ادامه دهند.
ماجدی با تاکید بر اینکه دولتهای اروپایی باید در این زمینه به ایران و همچنین شرکتهایشان در این مورد اعتماد لازم را بدهند، تصریح کرد: ما تجربه چنین کاری را با شرکت نفتی «توتال »داریم. در مقطعی که ما تحریم شدیم توتال تحریمهای فراملی آمریکا را نپذیرفت و با ایران کار کرد. ما وقتی با مقامات اروپایی و آلمانی صحبت میکنیم به آنها میگوییم که فرانسویها این کار را کردهاند و در مقطعی در برابر تحریمهای فرا ملی ایستادهاند و اکنون نیز انتظار داریم که اتحادیه اروپا در مورد ایران چنین عمل کند و به شرکتهایی که با ایران کار میکنند تضمینهای لازم را جهت حمایت بدهند و به آنها اعتماد لازم داده شود که مورد مجازات قرار نمیگیرند و در مجموعه تجارت آنها تغییری ایجاد نمیشود.
سفیر ایران در آلمان در پاسخ به این سوال که آیا دولتهای اروپایی توان چنین کاری را دارند که در برابر تحریمهای ثانویه آمریکا بایستند؟ اظهار کرد: اگر برجام برای اروپاییها مهم است آنها باید در این ارتباط با آمریکاییها مذاکره و گفتوگو کنند و اعلام کنند که حاضر به پذیرش تحریمهای ثانویه نیستند.
شریک اول تجاری ایران در اروپا ، بدون در نظر گرفتن صادرات نفت، آلمانیها هستند
وی در پاسخ به این سوال که پیش از اعمال تحریمها علیه ایران ، آلمان شریک اول تجاری ایران بود ولی اکنون به نظر میرسد که سطح تعاملات اقتصادی دو کشور هنوز به سطح قبلی نرسیده است، اظهار کرد: فرانسه و ایتالیا در این زمینه جلوتراز آلمان هستند. شرکتهای این دو کشور از ایران نفت میخرند و اگر ما نفت را حساب نکنیم میتوان بگوییم که صادرات آلمان به ایران بیشتر از دیگر کشورهای اروپایی است و شریک اول تجاری ما در اروپا، آلمانیها هستند.
ماجدی با بیان اینکه اکنون با آلمانیها در دو حوزه میدان نفتی در حال مذاکره هستیم، ادامه داد: اگر شرایط به همین منوال پیش برود و تغییری ایجاد نشود ، مذاکرات به نتیجه خواهد رسید چرا که شرکتهای مورد مذاکره کاری به آمریکا ندارند.
گفتوگوهایی در مورد تحقق ایده ایجاد یورو بانک با برخی از بانکداران اروپایی انجام شده است
سفیر ایران در آلمان در مورد ایده ایجاد یورو بانک در اروپا جهت تعامل با ایران تصریح کرد: این ایده، ایده شخصی من بود که حدود یک سال پیش مطرح کردم. در حال حاضر در حال پیگیری آن هستیم و در این ارتباط گفتوگوهایی نیز انجام شده است.
وی با بیان اینکه تشکیل چنین بانکی برای اروپاییها نیز مفید است چرا که این بانک قرار نیست صرفا با ایران کار کند و با خود اروپاییها نیز همکاری خواهد داشت، در پاسخ به این سوال که آیا این بانک، بانک بزرگی خواهد بود؟ تصریح کرد: در مورد اینکه این بانک چقدر بزرگ باشد با برخی از متخصصان بانکی و مدیرعاملان بانکها صحبت کردهام. با توجه به صحبتهای انجام شده ضرورتی ندارد که این بانک بزرگی باشد ولی میتواند یک بانک متوسط باشد.
وی تاکید کرد: اگراروپا ، میخواهد به سمت یک استقلال نسبی در حوزه بانکی حرکت کند باید قطعا این موضوع را پیگیری کند.
ماجدی در واکنش به این پرسش که آیا در اروپا چنین آمادگی وجود دارد که این بانک ایجاد شود؟ گفت: اتحادیه اروپا در حال حاضر با مسائل زیادی روبروست که از جمله آن مسائل اقتصادی و بانکی است و قطعا ایجاد یک بانکی که فقط با یورو کار کند باعث تقویت خود یورو نیز میشود.
وی با بیان اینکه این بانک میتواند خصوصی باشد و ضرورتی ندارد که دولتی باشد، افزود : در این زمینه منتظر اقدام دیگران نماندهایم و در مورد ایجاد یک بانک یورو بیس اقداماتی را انجام دادهایم.
ماجدی با بیان اینکه این اقدام با کمک کسانی در حال انجام است که آنها را میشناسیم، اظهار کرد: در مورد ایجاد این بانک طراحیهایی انجام شده و مقر آن آلمان خواهد بود.
برای تعامل با دیگر بانکهای جهان، اجرای مقررات FATF اجباری است
وی همچنین با تاکید بر اینکه تمام مسائل مربوط به ایجاد چنین بانکی مشخص است، در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به وضعیت سیستم پولی و بانکی ایران و تطبیق آن با شرایط جهانی، اظهار کرد: مقررات بانکی در سطح جهان به دلیل مبارزه با پولشویی و همچنین تروریسم روز به روز سختتر میشود. این مقررات بینالمللی هستند، محدود به هیچ کشور خاصی نیست و ما نیز مجبور هستیم آن را بپذیریم، چه بخواهیم ، چه نخواهیم .
ماجدی با بیان اینکه برخی از مقررات موجود در سیستم بانکی جهانی اجباری هستند، تصریح کرد: در همین چارچوب مقررات FATF نیز اجباری است و اگر در چارچوب آن عمل نکنم دیگر بانکها با ما کار نمیکنند.
وی ادامه داد: ما نباید فکر کنیم که این قوانین فقط مخصوص ایران است. ما نمیتوانیم مقررات یونیکی برای خودمان در این زمینه داشته باشیم و باید در چارچوب مقررات بینالمللی حرکت کنیم.
ماجدی در پاسخ به این سوال که سفیر آلمان در ایران ابراز امیدواری کرده بود که ایران تا ژوئن ۲۰۱۸ به FATF بپیوندد و آیا چنین موضوعی تا آن مقطع امکانپذیز است؟ گفت: ایران در حال حاضر به صورت موقت از لیست سیاه FATF معلق شده است. دولت در مورد پیوستن به این روند کارهایی را انجام داده و اکنون باید مقررات مربوط به آن در مجلس نیز تصویب شود تا طرفهای مقابل به این اعتماد برسند که برای ایران این قوانین با توجه به تصویب شدن در مجلس لازمالاجراست.
در مورد مقررات مربوط به پیوستن به FATF نمیتوان چانهزنی کرد
وی با بیان اینکه در مورد مقررات مربوط به پیوستن به FATF نمیتوان چانهزنی کرد و کشوری را استثنا کرد، در پاسخ به این سوال که مخالفان داخلی پیوستن ایران به FATF معتقدند که این موضوع باعث میشود بودجه ارگانهای نظامی ایران از جمله سپاه برای دشمنان مشخص شود و یا اینکه ایران نتواند از گروههایی مانند حزبالله و حماس دیگر حمایت کند، اظهار کرد: در FATF کسی کاری به بودجه کشوری ندارد، فقط تاکید بر این است که روند شفاف باشد و اگر محدودیتهایی در سطح دیگری بر ما اعمال میشود به این مقررات ارتباط ندارد.
وی گفت: برخی میگویند که با پیوستن به این مقررات ما مثلا نمیتوانیم به حزبالله لبنان کمک کنیم. حزبالله ، حزبی قانونی است که ما همه قبول داریم اما آیا کل کشور را میتوان محدود کرد ؟
مراحل تاسیس شعبه بانک «خاورمیانه» در مونیخ در حال نهایی شدن است
ماجدی با بیان اینکه ایران از طریق بانک ملی و همچنین بانک ایران و اتحادیه اروپا در آلمان فعالیتهای تجاری خود در این کشور را به پیش میبرد، در ارتباط با تصمیم سه بانک جدید ایرانی جهت ایجاد شعبه در آلمان، گفت: یکی از این بانکها، بانک «خاورمیانه» است. این بانک، بانکی کوچک اما بهروزی است. مراحل تاسیس شعبه این بانک در آلمان در حال نهایی شدن است و شاید تا تابستان شعبه آن در مونیخ ایجاد شود.
وی همچنین با بیان اینکه بانک سینا نیز در این ارتباط مجوزی را از بانک مرکزی گرفته ولی کارهای ایجاد این شعبه در آلمان زمانبر است، تصریح کرد: اطلاعی ندارم که بانک سامان در این ارتباط از بانک مرکزی مجوز گرفته یا نه ولی فعالیتهایش مربوط به تاسیس شعبه در آلمان در حال انجام است.
تعداد ایرانیهای ساکن آلمان رقمی بین ۳۵۰ تا ۴۰۰ هزار نفر برآورد میشود
سفیر ایران در آلمان در ادامه این گفتوگوی یک ساعته در پاسخ به این سوال که آیا سفارت آمار دقیقی از میزان ایرانیانی که در آلمان زندگی میکنند، در اختیار دارد ؟ خاطرنشان کرد: آمار کاملا دقیقی نداریم. تعدادی از ایرانیهای ساکن آلمان با مراجعه به سفارت تهران در برلین و یا کنسولگریهای ایران در شهرهای هامبورگ، مونیخ و فرانکفورت اقدام به ایجاد پرونده کردند که تعداد این افراد حدود ۳۰۰ هزار نفر است ولی ما احتمال میدهیم که آمار ایرانیانی که در آلمان حضور دارند بیش از این باشد و رقم آنها بین ۳۵۰ تا ۴۰۰ هزار نفر برآورد میشود.
وی همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با میزان سفر آلمانیها به عنوان توریست به ایران نیز گفت: تعداد این افراد را از روی میزان ویزایی که صادر میکنیم، میتوانیم تشخیص بدهیم البته سازمان گردشگری اعلام کرده که در سال ۲۰۱۶ در بین کشورهای اروپایی بیشترین توریست از آلمان به ایران آمده است و در این زمینه آلمان دارای رتبه اول بوده است. در مورد سال ۲۰۱۷ آمار دقیقی در ذهن ندارم ولی فکر میکنم طبق اعلام سازمان گردشگری آلمان یا فرانسه در رتبه اول قرار داشته باشند.
سفیر ایران در آلمان در پاسخ به این سوال که برخی معتقدند در طول سه سال گذشته به آن میزان که سطح روابط اقتصادی تهران و برلین افزایش داشته سطح روابط سیاسی دو کشور گسترش پیدا نکرده است، چنان که کمتر شاهد رفت و آمد مقامات آلمانی به ایران یا برعکس بودهایم، اظهار کرد: اگر روابط سیاسی را به معنای تردد مقامات دو کشوردر نظر بگیریم در این زمینه فرانسه و ایتالیا جلوتر از آلمان بودند. آلمان کشور فدراتیوی است و تاکنون مقامات چندین ایالت آلمان به ایران سفر کردهاند. در سطح وزرا نیز تعاملات و گفتوگوهایی داشتهایم ولی در سطح سران این اتفاق نیفتاده است.
وی با اشاره به گفتوگوهای تلفنی روحانی و مرکل، تصریح کرد: تاکنون مقامات ارشد دو کشور دو بار به صورت تلفنی گفتوگو کردهاند که آخرین بار بعد از خروج آمریکا از برجام انجام شد.
آلمانی ها برای گسترش رابطه سیاسی با ایران پیش شرطی نگذاشتهاند
ماجدی در پاسخ به این سوال که آیا آلمانیها برای گسترش روابط خود با ایران شروطی از جمله به رسمیت شناختن اسرائیل از سوی تهران را مطرح کردهاند؟ خاطرنشان کرد: آلمانیها به خاطرهولوکاست و همچنین برخی از مسائلی که در جنگ جهانی دوم رخ داده در مورد اسرائیل تحفظ ویژهای دارند ولی آنها هیچگاه چنین شرطی را برای ما نگذاشته اند. شاید در رسانههایشان چنین موضوعی مطرح شده باشد و آن هم به خاطر این است که لابی اسرائیل در آنجا قوی است ولی تاکنون مقامات آلمانی به صراحت به ما نگفتهاند که برای داشتن روابط با ایران چنین شرطی را قائل هستند. برای سفر به ایران نیز چنین پیش شرطی را در نظر نداشتهاند ولی همانطور که گفتم تحفظ رابطه با اسرائیل برای آنها مهم است و اینکه ما اسرائیل را به رسمیت نمیشناسیم برای آلمانیها یک معضل است ولی این معضل مانع روابط سیاسی نیست.
قطعا موضوع اسرائیل مانع روابط تهران و برلین نیست
وی با بیان اینکه آلمانیها به نسبت دیگر کشورهای اروپایی خود را بیشتر بدهکار اسرائیل میدانند، تصریح کرد: ما به آنها گفتهایم شما میتوانید با اسرائیل رابطه داشته باشید و این انتخاب دست شماست که روابط خارجی خود را تنظیم کنید ولی این نباید این موضوع مانع روابط ایران و آلمان باشد و در همین چارچوب میگویم قطعا موضوع اسرائیل مانع روابط دو کشور نیست.
تاکنون به وزارت خارجه آلمان احضار نشدهام
ماجدی در پاسخ به این سوال که در سال گذشته میلادی مطرح شد که شما به وزارت خارجه آلمان احضار شدهاید و رسانههای آلمانی گزارشاتی در مورد فعالیت سپاه قدس و جاسوسی آن در آلمان منتشر کردند، تاکید کرد: تاکنون به وزارت خارجه آلمان احضار نشدهام، ما به طور معمول با مقامات وزارت خارجه آلمان رفت و آمد و مذاکره داریم ولی فراخوانی نداشتهایم . این خبر در مقطعی در رسانهها منتشر شد که بعدا تکذیب شد .
سفیر ایران در آلمان در بخش دیگری از صحبتهای خود در ارتباط با سفر اخیر مرکل به آمریکا و اظهار نظر برخی از کارشناسان مبنی بر اینکه این سفر به مانند سفر قبلی مرکل موفقیتآمیز نبوده است، تصریح کرد: به نظر میرسد که خانم مرکل در این سفر نسبت به سفر قبلی با برخورد بهتری از سوی ترامپ مواجه شده البته رابطه آلمان و آمریکا در دوران ترامپ به گرمی دوران سابق نیست.
وی با اشاره به اینکه آمریکا در تعاملش با آلمان در ارتباط با تراز تجاری موجود بین دوکشور گلهها و انتقاداتی را وارد میکند، ادامه داد : این موضوع باعث شده که آلمانیها در این زمینه از سوی آمریکا مورد فشار قرار بگیرند تا به نحوی جلوی صادراتشان به آمریکا گرفته شود و همین موضوع باعث سردی روابط دو کشور شده است.
سفیر ایران در آلمان با بیان اینکه نگاه ترامپ در این ارتباط غلط است، افزود: اگر ترامپ میخواهد میزان صادرات آمریکا را افزایش دهد و این تراز تجاری را به نقطه متعادل برساند باید ضعفهایی که در خود آمریکا وجود دارد را برطرف کند به جای اینکه در این زمینه به کشورهایی چون آلمان فشار وارد کند.
ماجدی با بیان اینکه چالشهای موجود بین آلمان و آمریکا کم نیستند و بین آنها در ارتباط با هشت الی ۹ موضوع چالش وجود دارد، ادامه داد: در بین پنج چالش مهم بین دو کشور موضوع برجام نیز گنجانده میشود.
بهترین راهی که در برابر ایران قرار داشت ادامه برجام بدون آمریکا بود
این دیپلمات ارشد ایرانی در آلمان با اشاره به خروج آمریکا از برجام تصریح کرد: بهترین راهی که در برابر ایران قرار داشت ادامه برجام بدون آمریکا بود و اکنون ایران چنین استراتژی را انتخاب کرده و در همین راستا بسیار مهم است که اروپاییها در نوع تعاملشان با ایران بازنگری کنند . دیگر جایگاهی ندارد که آنها در مورد مسائل منطقهای و همچنین فعالیتهای موشکی ایران به تهران فشار بیاورند البته میتوان در مورد این مسائل رایزنی و گفتوگو کرد ولی آنها نباید اقدام به فشار آوردن کنند . آنها پیش از این، این موضوعات را مطرح میکردند تا ترامپ را متقاعد کنند در برجام باقی بماند و اکنون با خروج آمریکا از این توافق این مسائل دیگر جایگاهی ندارند.
اروپایی ها باید شرایط را به نحوی تنظیم کنند که شرایط اقتصادی ایران بدتر از یک سال اخیر نشود
وی افزود: از طرف دیگر آنها باید شرایط را به نحوی تنظیم کنند که شرایط اقتصادی ایران بدتر از یک سال اخیر نشود. باید در برابر تحریمهای ثانویه آمریکا بایستند. یک سال گذشته به خاطر تهدیدهای آمریکا شرایط مطلوبی برای ما نبود بخصوص چهار ماه اخیر، ولی نباید وضعیت ما بدتر از این شود. باید از منافع برجام برخوردار شویم و در این راستا بسیار مهم است که دولتهای اروپایی از شرکتهایشان حمایت کنند و زیر بار تحریمهای ثانویه آمریکا نروند.
همه منافع برجام را به دست نیاوردیم ولی ...
ماجدی با بیان اینکه ایران تاکنون در زمینههایی چون نفت، کشتیرانی، بیمه و تا حدودی مسائل بانکی از منافع برجام بهرهمند شده ولی عدهای چشمانشان را بر روی این موضوعات میببندند، تصریح کرد: درست است که ما همه منافع برجام را به دست نیاوردیم ولی از بخش عمده آن برخوردار شدهایم. با خروج آمریکا از برجام باید تردیدهایی که شرکتهای اروپایی برای همکاری با ایران داشتند کنار گذاشته شود و به صورت رسمی اقدام به کار کردن با ایران کنند و تحقق بخش عمدهای از این موضوع به نوع رفتار کشورهای اروپایی برمیگردد.
حضور و عدم حضور آمریکاییها در برجام بیتاثیر بوده به شرط این که......
وی با بیان اینکه ما با آمریکا هیچ وقت کار نکردهایم و در ۱۶ ماه گذشته نیز آنها هیچ مجوز جدید از سوی افکت صادر نکردهاند، تصریح کرد: حضور و عدم حضور آمریکاییها در برجام بیتاثیر بوده ولی به شرط اینکه اروپاییها ارزش این موضوع را بدانند و در برابر تحریمهای ثانویه آمریکا بایستند. آنها اگر نیت و عزم حفظ برجام را دارند باید آن را در عمل نشان دهند.
ماجدی با بیان اینکه شرایط جدید یک امتحان در برابر اتحادیه اروپا، روسیه، چین و ایران است تا نشان دهند خروج آمریکا از برجام تاثیری ندارد و شرایط بدتر از این نمیشود و حتی میتوانیم بهتر عمل کنیم، اظهار کرد: اگر چنین موضوعی اتفاق بیفتد ما میتوانیم به جامعه جهانی این پیام را بدهیم که میتوان بدون آمریکا نیز کار کرد و مسائل را به پیش برد.
وی تاکید کرد: فضای داخلی کشور نیز باید کمک کند که این کار انجام شود .
در جریان سفر ظریف به مونیخ دولت آلمان متعهد به تامین سوخت هواپیما حامل وزیر امور خارجه شده بود
ماجدی در بخش پایانی این گفتوگو در پاسخ به سوالی در ارتباط با مسائل حاشیهای ایجاد شده در جریان سفر وزیر امور خارجه به آلمان برای شرکت در اجلاس امنیتی مونیخ و خودداری شرکتهای تامینکننده سوخت فرودگاه مونیخ از تامین سوخت هواپیمای حامل وزیر امور خارجه، تصریح کرد: در دو شرکت خصوصی که مسئولیت تامین سوخت فرودگاه مونیخ را بر عهده دارند آمریکاییها سهم عمدهای دارند و با توجه به این موضوع این پیشبینی وجود داشت که آنها سوخت مورد نیاز را تامین نکنند. در همین چارچوب از قبل با دولت آلمان رایزنیهای لازم صورت گرفته بود و آنها اعلام کرده بودند که ما سوخت هواپیما را تامین میکنیم.
وی با بیان اینکه متاسفانه این مساله نه چندان مهم در مقطعی تبدیل به یک مساله حاشیهای و جنجالی شد، تصریح کرد: شاید در سفرهای قبلی نیز چنین موضوعی رخ داده بود ولی همانطور که گفتم از قبل پیشبینیهای لازم انجام شده بود و دولت آلمان متعهد شده بود که سوخت را تامین کند .
- 16
- 4