مدتهاست دوستداران كشور فرياد ميزنند كه به روسيه نميشود اعتماد كرد و بايد همانگونه كه به اسراييل و آمريكا شك داريم به اين كشور بيگانه نيز بياعتماد باشيم. دليل اين رويكرد نيز دشمني خاص با اين كشور نيست بلكه پيشينهتاريخي روسها و مراوداتشان با ايران از روحيه سياستمدارانشان خبر ميدهد. آنهايي كه فقط منافع ملي خود را مد نظر دارند و هرجا قرار و نياز باشد مسير عوض كرده و به سمتي ميروند كه علاقه دارند.
هرچند كه مسئولان ايراني به ويژه وزیر امور خارجه کشورمان براي ابقاي برجام تلاشهاي گستردهاي را در دستور كار قراردادهاند ولي بايد بدانند كه ميان روسيه و آمريكا هيچ تفاوتي از لحاظ ذات سياسي وجود ندارد و تفاوت اين كشور با طرف غربي مكيدن سرمايههاي ايران است.
سند خيانت روسها
بعد از برجام نيز بسياري از جريانهاي سياسي در ايران مدعي شدند كه بايد به حمايت روسيه و چين اميدوار باشيم و حال كه غربيها به ايران روي خوش نشان نميدهند ما به سمت شرق تمايل پيدا كنيم ولي روز گذشته ذات روسيه براي اين جريانها تبيين شد و سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه با بیان اینکه گفتوگو درباره آینده برجام حتی بدون آمریکا هم ممکن است، ادعا کرد: حفظ توافق هستهای بدون اینکه ایران امتیازی بدهد امکانپذیر نخواهد بود.
خبرگزاری تاس اين مطلب را منتشر كرد و نوشت معاون وزیر امور خارجه روسیه روز سهشنبه در یک کنفرانس با غیرمسئولانه خواندن تصمیم آمریکا برای خروج از توافق هستهای، تصریح کرد: خروج واشنگتن از این توافق خطر تشدید درگیریهای نظامی در خاورمیانه را افزایش میدهد. ما نمیخواهیم شاهد این باشیم که این اقدام آمریکا زمینهای برای افزایش درگیریهای نظامی در خاورمیانه باشد هر چند که خطر این اتفاق مشهود است.
معاون وزیر امور خارجه روسیه افزود: بر اساس ارزیابیهای ما، خطر وقوع این اتفاق پس از تصمیم اخیر آمریکا در حال افزایش است. ریابکوف همچنین خاطرنشان کرد: دلایل اصلی آمریکا برای خروج از برجام هیچ ارتباطی با خود این توافق ندارد و مربوط به رویکرد واشنگتن در سیاستهایش در قبال تهران در خاورمیانه است. ما بر این باوریم که این تصمیم به دلایلی گرفته شد که هیچ ارتباطی با برجام ندارد و باید بگویم که نمایندگان آمریکا این مساله را کتمان نمیکنند.
وی در ادامه تاکید کرد: اگر طرفهای توافق خواست سیاسی لازم برای حفظ توافق هستهای را داشته باشند این مساله باوجود خروج آمریکا نیز ممکن است. ما باید پارامترهای کار در چارچوب برجام بدون آمریکا را تعیین کنیم. ما بر این باوریم که این کار هم به صورت تئوریک و هم در عمل ممکن است. این مقام روس تاکید کرد که این مساله تا حد زیادی منوط به خواست سیاستمداران به ویژه در کشورهای اروپایی است.
وی افزود: مهمترین مساله این است که عناصر خواست سیاست ایران در منطقه و برنامه موشکیاش، خشم آمریکاییها و متحدانش را بر میانگیزد. وزارت امور خارجه (روسیه) بر این باور است که آمریکا تصمیم خود را تغییر نخواهد داد و قصد ندارد تصمیمش درباره خروج از توافق هستهای را مورد بازبینی قرار دهد.
ریابکوف خاطرنشان کرد:دونالد ترامپ آنچه روز ۸ مه گفته است را به واقعیت تبدیل خواهد کرد. وی در پایان گفت: روسیه طبق مسئولیتهای خود در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک به کار برای طراحی مجدد تاسیسات غنیسازی فردو ادامه خواهد داد. مسکو به تعهداتش ذیل برجام به همان اندازه که دیگر طرفها به توافق پایبند میمانند، عمل خواهد کرد.
صبر داشتهباشيم
علیرضا رحیمی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در واکنش به اظهارات معاون وزیر خارجه روسیه که گفته بود «حفظ برجام بدون آنکه تهران امتیازاتی بدهد غیرممکن است» اظهار داشت: تا مشخص شدن نتیجه گفتوگوهای ظریف با طرف اروپایی، چنین اظهاراتی قابل قبول نیست.
نماینده تهران در مجلس ادامه داد: از نظر ایران، برجام قابل مذاکره مجدد نیست و اظهارات در این خصوص، غیرواقع بینانه است. رحیمی افزود: نگاه ما این است که برجام از نظر حقوقی، استحکام لازم را دارد و ۲۴ ماه مذاکره برای آن کفایت میکند تا نیازمند مذاکره مجدد نباشد. رحیمی درباره این تحلیلها که گفته میشود چرخش روسیه منحصر به برجام نیست و سیاست این کشور در سوریه نيز تغییر کرده و دیگر همسویی خاصی میان این کشور و ایران وجود ندارد، گفت: در هر مرحله از مراودات با روسیه و چین اعم از پیمان های دفاعی و سایر مراودات، اولویت ما، منافع ملی است و بر این اساس، تصمیمگیری میکنیم.
كار غلط
علی خرم، نماینده پیشین ایران در دفتر اروپایی سازمان ملل نيز میگوید: تکیه یکجانبه به روسیه کار غلطی است.زمانی باید با روسیه کار کنیم که همکاری ما با غرب خوب باشد وگرنه فقط روسیه در موضوعات مختلف با کارت ایران بازی می کند. خرم در پاسخ به این سوال سايت انتخاب که آیا مواضع روسیه دچار چرخش شده است؟، گفت: درباره اینکه روسیه دچار چرخش شده یا نه، شاید بتوان گفت مواضع روسیه از ابتدا هم همین بوده است. روسیه در گذشته نیز با قطعنامههای تحریمی علیه ایران، موافقت کرده بود. او ادامه داد: روسیه از برجام، مهار ایران را جستوجو می کند نه اینکه بخواهد تحریمها برداشته شود.
در نظر آنها برجام ابزار خوبی برای این کار است. این تحلیلگر مسائل بین الملل ادامه داد: چند ماه پیش گفته میشد بین روسیه، آمریکا و اسراییل توافقاتی پنهانی در مورد فلسطین، سوریه و ایران صورت گرفته است. به نظر میرسد آثار این توافق به مرور قابل مشاهده است.خرم اضافه کرد: براي مثال، در این اواخر، روسیه ناوگانهایش را از دریای مدیترانه عقب کشید و به آمریکا برای حملات به سوریه فضا داد. یا وقتی موشک های آمریکا از لاذقیه که محل استقرار پایگاههای روسی در سوریه است، عبور کردند، موشک های اس ۳۰۰ روسیه خاموش شدند.او ادامه داد: از طرفی، اسراییل هم به صراحت اعلام کرده که برای عبور جنگنده ها به منظور بمباران اهداف ایرانی با روسیه هماهنگ است.
خرم افزود: حتی در موضوع انتقال پایتخت اسرايیل به بیت المقدس و افتتاح سفارت آمریکا، هم روسیه واکنشی نشان نداد در حالی که اروپاییها با وجود آنکه متحد آمریکا هستند، در آن مراسم شرکت نکردند. این دیپلمات سابق کشورمان اظهار داشت: تکیه یکجانبه به روسیه کار غلطی است. زمانی باید با روسیه کار کنیم که همکاری ما با غرب خوب باشد؛ روسیه اگر بفهمد روابط ما با غرب خوب نیست، از ما استفاده می کند و در موضوعات مختلف با کارت ایران بازی می کند. این موضوع بارها در طول تاریخ تکرار شده و در ۴۰سال گذشته هم بارها شاهد آن بودهایم.
منافع ملي را دريابيد
شايد برخي براي اقدامات خود به روسيه نيازمندند ولي اين موضوع نبايد وسيلهاي براي سوءاستفاده از مردم ايران باشد. منافع ملي در ايران نبايد قرباني نيازهاي برخي افراد و جريانها باشد زيرا اگر در موضوع سياستخارجي وادادگي به هر سمتي وجود داشته باشد در آينده اي نه چندان نزديك خسارت آن بر مردم وارد خواهد شد. اميدورايم مسئولاني كه اين رويه غلط را پيگيري ميكنند راه خود را عوض كرده و با چشماني بازتر حركت كنند تا اين كشور به اهدافي كه دارد برسد.
از طرفي ديگر مردم انتظار دارند تا آنهايي كه گوش به دهان صهيونيسم جهاني هستند تا عليه مسئولان دستگاه ديپلماسي موضع بگيرند براي اين ادعاي معاون وزيرخارجه روسيه نيز يقه پاره كنند و فرياد بزنند كه بازماندههاي شوروي سابق، آرمانهاي انقلاب، دستاوردهاي نظام و داراييهاي كشور را برباد دادند ولي گويي استكبار نيز با دو عينك متفاوت ديده ميشود و مانند بسياري از مسائل ديگر هرجا كه منافع برخي اجبار كند صداي آنها بلند ميشود و در غير اين صورت خبري نيست.
- 15
- 3