به گزارش ایسنا، دریابان علی شمخانی در جریان این دیدار با اشاره به توافقات روسای جمهور دو کشور در سال ۱۳۹۶ آمادگی جمهوری اسلامی ایران را برای گسترش همکاریهای دوجانبه در حوزههای سیاسی، امنیتی، نظامی، اقتصادی و فناوری اعلام کرد.
وی با استقبال از سیاست رییس جمهور ازبکستان در تقویت تعامل سازنده و راهگشا با همسایگان افزود: ایران و ازبکستان میتوانند در مسیر افزایش همکاری میان کشورهای آسیای مرکزی شرکای قابل اعتمادی برای یکدیگر باشند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی توسعه بحرانهای سیاسی، امنیتی، اقتصادی و اجتماعی در افغانستان و عملکرد ناامن کننده اعضای ناتو در این کشور را بسیار نگران کننده عنوان کرد و افزود: ایران و ازبکستان میتوانند با کار مشترک و از طریق افزایش همکاری و پشتیبانی از دولت وحدت ملی به بهبود شرایط امنیتی و اقتصادی در افغانستان کمک نمایند.
وی بر ضرورت مقابله همه جانبه با تروریسم، افراط گرایی و جداییطلبی به عنوان معظلات مشترک منطقه تاکید کرد و خاطر نشان کرد: وهابیت بستر ایدئولوژیک تروریسم تکفیری بوده و بر اساس آن داعش با طراحی برخی قدرتهای جهانی و بازیگری تعدادی از کشورهای نادان و مدعی منطقه ایجاد و پشتیبانی شده است.
شمخانی به اهداف آمریکا برای مدیریت و بهرهبرداری ابزاری از تروریسم اشاره کرد و با ابراز نگرانی در خصوص انتقال داعش به افغانستان و آسیای مرکزی گفت: جمهوری اسلامی ایران آماده انتقال تجربیات درخشان و موفق خود در مبارزه با تروریسم به سایر کشورهای منطقه است.
وی با دعوت از ازبکستان برای مشارکت جدی در طرح ایران برای برگزاری نشست دبیران و مشاوران امنیت ملی کشورهای منطقه برای مقابله با تروریسم و بررسی ساز و کارهای مشترک تامین امنیت منطقهای گفت: تجربیات پرهزینه سالهای گذشته نشان میدهد که حضور نیروهای فرامنطقهای به بهانه ایجاد امنیت، فرجامی به جز بی ثباتی و توسعه ناامنی نخواهد داشت.
شمخانی همکاریهای اقتصادی چند جانبه با تمرکز بر ایجاد دسترسی برای ازبکستان به بازارهای سایر کشورها به ویژه از طریق بندر چابهار را مورد تاکید قرارداد و افزود: تسریع در ایجاد کریدور ازبکستان، ترکمنستان، ایران و عمان میتواند جهش قابل ملاحظهای در توسعه مناسبات تجاری و بازرگانی میان کشورهای عضو کریدور بدنبال داشته باشد.
ویکتور محموداف دبیر شورای امنیت ملی ازبکستان نیز در این جلسه با ابراز خرسندی از سفر به جمهوری اسلامی ایران و ملاقات با مقامات عالی کشورمان اظهار کرد: راهبردهای اعلام شده از سوی جنابعالی در جریان کنفرانس امنیتی روسیه، چشم اندازی بسیار روشن، سازنده و واقعی را برای ایجاد امنیت پایدار وتوسعه همه جانبه روابط کشورهای منطقه ارایه کرد.
وی رخدادهای خونین و تاسف بار در افعانستان را موجب ناخشنودی و رنج همه کشورهای منطقه عنوان کرد و بر ضرورت تحرک جدی منطقه ای برای کمک به دولت این کشور برای مقابله با ناامنی و بی ثباتی تاکید کرد.
محموداف با اشاره به ظرفیتهای گسترده قابل مبادله دو کشور در حوزههای اقتصادی، ترانزیت، انرژی و همکاریهای امنیتی گفت: روابط سازنده دو کشور ضمن آن که علیه هیچ کشور دیگری نیست، تحت تاثیر اقدامات طرفهای ثالث نیز قرار نمیگیرد.
- 14
- 2