به گزارش قانون، بعد از ديدار سران دو كشور قدرتمند جهان،پوتين درجمع سفراي روس با اشاره به موضوعات مهم جهان به رابطه كشورش با آمريكا اشاره كرد و گفت: اگرچه واشنگتن و مسکو روند تغییرات مثبت در روابط دو جانبه را آغاز کردهاند اما روابط میان این دو کشور از بسیاری جهات نسبت به زمان جنگ سرد بدتر است.
روسیه نه تنها باید جزو پنج اقتصاد برتر جهان قرار گیرد بلکه باید استانداردهای بالای زندگی از جمله از طریق سیاست خارجه را تضمین کند.
ولادیمیر پوتین تلاشهای دونالد ترامپ ريیس جمهوری آمریکا در رسیدگی به مساله کره شمالی را تحسين كرد.
او همچنين در خصوص توافق اتمی ایران نیز گفت: لازم و ضروری است تا به دنبال خروج آمریکا از توافق اتمی ایران موسوم به برجام از هر گونه افزایش غیرقابل کنترل تنشها درباره ایران جلوگیری کنیم.مسکو آماده است تا با تمامی کشورها و سازمانهای بینالمللی همکاری و ارتباط داشته باشد.
پوتين سیاست كشورش را در خصوص تضمین امنیت و ثبات جهانی، مقابله با چالشهای جدید و تهدیدها در تمامی جهان لازم و ضروری خواند.
وي درخصوص بحران سوريه هم تاكيد كرد:ما تروریسم بینالمللی در سوریه را شکست دادیم و شرایط مناسبی را برای حل سیاسی فراهم کردیم.قانون براي بررسي بيشتر اين ديدار و توافقات احتمالي آن با حسن هاني زاده ،كارشناس مسائل بين الملل ،گفت و گويي داشته كه در ادامه از نظر مي گذرد:
روسيه و آمريكا در زمينه بحران سوريه ميتوانند به توافقاتي برسند؟
تاكنون توافقاتي كه صورت گرفته بسيار ابتدايي و مقدماتي بوده است.هنوز اختلاف نظرهاي شديدي بين مسكو و واشنگتن در خصوص سوريه وجود دارد.يكي از اين توافقات اخير ،مساله انتقال كلاه سفيدهاست.كلاهسفيدها حدود سه هزار نفر از نيروهاي ستون پنجم آمريكا ،اسراييل ،عربستان و انگليس وغرب هستند كه از چهار سال پيش سازماندهي شدند و با عنوان نيروهاي ستون پنجم آمريكا و غرب در درون اراضي سوريه فعاليت داشتند.
علاوه بر جاسوسي يك سري فيلم هاي ساختگي از دولت سوريه تهيه ميكردند تا افكار عمومي را عليه دولت بشار اسد بشورانند.ازجمله اين اقدامات در زمينه مساله استفاد ازسلاح هاي شيميايي توسط دولت سوريه عليه مردم بود كه بعدها مشخص شد توسط كلاه سفيدها و باكمك آمريكا،اسراييل،عربستان و انگليس تهيه شده تا در واقع دولت سوريه را محكوم كنند.
متاسفانه شوراي امنيت سازمان ملل و سازمان مبارزه با سلاح كشتارجمعي براساس گزارشات كلاه سفيدها،تصميماتي عليه دولت سوريه اتخاذ كردند.اكنون مشخص شده كه گزارشات كاملا دروغ بوده است.در اين خصوص واخراج اين سههزار نفر از اسراييل و آمريكا و انتقال اين افراد به خارج از سوريه ،يكي از توافقاتي است كه بين آمريكا و روسيه صورت گرفته است.
در رابطه با حضور نيروهاي محور مقاومت در سوريه اختلاف نظرهايي بين آمريكا و روسيه وجود دارد كه هنوز حل نشده است.
باتوجه به مواضع آمريكا و ديدار اخير ترامپ و پوتين ،آيا روسيه هنوز براي ايران قابل اعتماد است و روابط ايران و روسيه دچار تغيير خواهد شد؟
روسيه در وهله اول منافع خود رادر نظر ميگيردو هيچ گاه حاضر نيست از منافع خود به خاطر هم پيمانانش عقب نشيني كند.
روسيه يك بازيگر زيركي است كه در هرحال از برگ هاي برنده ديگران براي منافع خود استفاده ميكند.روسيه در طي سالهاي اخير ومخصوصا در طول بحران هفت ساله سوريه،تاكنون شفاف عمل كرد ودر كنار دولت سوريه وايران قرار داشت ودر كنترل بحران سوريه در كنار ايران نقش مهمي را ايفا كرد.
در موضوع برجام هم روسيه تا اندازهاي دركنار ايران قرارداشت ودر حقيقت توانست در شكل گيري برجام نقش تعيين كنندهاي ايفا بكند.به هرحال اعتماد زياد در مورد سياستهاي روسيه نميتواند يك راه حل و يك خدمت به كشور در دراز مدت باشد. بايد با حفظ منافع ملي و درعين حال برقراري رابطه با روسيه و ساير كشورهايي كه انقلاب وسياست هاي ايران را درك ميكنند،تعامل داشته باشد.تاكيد بر روسيه خيلي موثر نخواهد بود.
يكي از موضوعاتي كه در ديدار پوتين و ترامپ مورد بررسي قرار گرفت منع گسترش سلاح هستهاي بود اما چند روز بعد از اين ديدار شاهد آزمايش و رونمايي از تسليحات نظامي روسيه بوديم ،به نظر شما اين اقدام روسيه به چه معناست؟
در جريان ملاقات سران آمريكا و روسيه در هليسنكي ،پايتخت فنلاند، موضوعات مختلفي ميان دونالد ترامپ و ولاديمير پوتين مطرح شد.از جمله كاهش تسليحات هسته اي كه پوتين در مقابل تاكيد كرد روسيه در شرايطي تسليحات هسته اي خود را كاهش خواهد داد كه نقش ناتو در شرق كاهش يابد.
به اين دليل كه يك سري نگراني هايي از سوي رهبران كرملين پيرامون نفوذ ناتو به نزديكي مرزهاي روسيه وجود دارد و پوتين كاهش سلاحهاي هستهاي روسيه را مشروط به عقب نشيني ناتو از نزديكي مرزهاي روسيه دانست.
اين امر با موافقت دونالد ترامپ مواجه نشد.پاسخ شفاف و روشن از سمت روسيه يعني رونمايي از آخرين و پيشرفتهترين سلاحهاي هسته اي خود بود كه پيام بسيار آشكاري از سوي كرملين به كاخ سفيد است .روسيه همچنان درصدد تقويت بنيه دفاعي و بازدارندگي خود است. تازماني كه ناتو همچنان تهديد بالقوه اي براي روسيه به شمار ميآيد،هيچگاه از سلاحهاي هستهاي خود دست نخواهد كشيد.
فاطمه خسروی
- 14
- 6