رییس جمهور آمریکا بازهم با سخناني بيمقدمه و متناقض باسياست هاي قبلي خود درقبال ايران، همه را شگفت زده كرد.
ترامپ در كنفرانس مطبوعاتي براي مذاكره بدون پيش شرط با ايران اعلام آمادگي كرد. به اين معنا كه مذاكره هر زمان و هركجا ايراني ها بخواهند، آن هم بدون پيش شرط. اين سخنان بيش از همه مخالفان برجام ازجمله عربستان و اسراييل را نگران كرد.
اين براي اولين بار است كه رييس جمهور آمريكا به صورت علني درخواست مذاكره با ايران ميكند و همين امر احتمال انجام اين مذاكره را بيشتر ميكند.
بايد توجه كرد كه اين مذاكرات به معني تسليم شدن ايران در برابر خواسته هاي آمريكا نيست و مي تواند از فرصت به وجود آمده نهايت استفاده را ببرد. درهمين راستا با محمدصادق رباني، قائم مقام پیشین سازمان انرژی اتمی،گفت و گويي داشتهايم كه در ادامه از نظر مي گذرد:
ترامپ درکنفرانس مطبوعاتی باوجود توييت هاي تند وتهديدهاي شديد در مورد ايران از دیدار و مذاکره بدون پیششرط با ایران سخن گفت؛ این رفتارهای ترامپ به نظر شما ناشی از چیست؟ آیا ایران با این پیششرط حاضر به مذاکره خواهد شد؟
در عمل دو طرف مذاکراتي را در دستور كار دارندو نام مذاکره را به صورت صریح نمیآورند. چون پیامدها وسوالاتی را به وجود میآورد و درصورتي كه میتوانند به صورت پنهانی مذاکره کنند، لزومی ندارد خود را به این دردسر بیندازند و مذاکره را به صورت علنی انجام بدهند؛ البته این کار در همه جا مرسوم است.
آمریکا با کره شمالی هم همین رفتار را داشت و بنابراین به موازات اینکه حرفهای تند در رسانه ها به همدیگر میزنند ولی در خفا مذاکراتی را انجام می دهند.
در مورد ترامپ به نظر میآید خود را تا حدود زیادی به عنوان یک آدم غیرمتعادل که گاهی حرفهای تندی می زند و سپس عقبنشینی میکند، نشان داده و در این مورد هم به عنوان یک سیاست این روش را انتخاب کند. او به اصطلاح به مرگ می گیرد که طرف مقابل را به تب راضی کند و در مورد ایران هم تهدیدات قبلی را تکرار می کرد تا بتواند ایران را به صورت رسمی وارد مذاکره کند. ترامپ از مذاکره بدون پیششرط با ایران سخن گفته است و وزیر خارجه آمریکا هم تا حدودی حرفهای قبل خود را در مورد ايران پس گرفته است. ایران اگر بخواهد وارد مذاکره شود، بعید است به صورت علنی مذاکره ای را انجام دهد.
اگر ایران موافق به مذاکره با آمریکا شود، آیا پیش شرط آن میتواند بازگشت آمریکا به برجام باشد؟
در سياست بسیاری از کارهایی که به ظاهر غیر قابل انجام است، وظيفه سیاستمداران است که راه حلی برای آن پیدا کنند. در این مورد هم گذاشتن پیش شرط، مانعی برای انجام مذاکرات است. اینکه ترامپ هم حاضر به کنار گذاشتن پیش شرط شده است،به معنای باز کردن راه برای مذاکره است و میتواند مذاکره صورت بگیرد. در زمان رياست جمهوري احمدینژاد هم مذاکراتی انجام می شد كه مردم از آن بیاطلاع بودند. اکنون هم وضعیت به همان صورت قبل ادامه دارد.
ایران جزو معدود کشورهایی است که رابطه دیپلماتیک با آمریکا ندارد،باتوجه به گفته هاي شما مبني بر اينكه نام مذاكره براي ايران مرسوم نيست ومذاكرات درخفا انجام مي شود؛ چرا ایران با آمریکا مذاکره نمیکند؟
ما ۴۰ سال است که شعار مرگ بر آمریکا گفته ایم .عوض کردن این سیاست کار سختی است و باید تحول مهمی در نحوه تفکر ما پیش بیاید.
ترامپ برخلاف ريیس جمهورهای پیشین آمریکا که توجهی به این شعار نمیکردند، نسبت به این قضیه حساسیت نشان داده است.من متاسف هستم تمام کسانی که گلوی خود را برای گفتن شعار مرگ بر آمریکا پاره میکنند، موبایلی که بیشتر تکنولوژی آن برای آمریکاست در دست دارند؛ بنابراین این عمل با منافع ما هماهنگ نیست ولی گرفتار شعار زدگی بودیم و هستیم .نيازمند اين است كه تحولي صورت بگیرد تا شعار مرگ بر آمریکا را به معنی استقلال و پیشرفت تکنولوژی و علمی خود در نظر بگیریم،نه به صورت گلو پاره کردن در مراسمهاي مختلف. لازمه این تغییر آن است كه در عمل مرگ بر آمریکا را نشان دهیم.
گفتن کلامی مرگ بر آمریکا مشکلی را حل نمي کند،اگر بتوانیم در علم و تکنولوژی و سیاست پیشرفت کنیم، در واقع همان مرگ بر آمریکاست؛بدون ذکر این شعار.
ترامپ در تلاش است که ناتوی عربی را تشکیل دهد، یکی از اهداف ناتوي عربی کاهش تاثیر ایران در منطقه یاد شده اما دیدیم از مذاکره بدون پیش شرط با ایران سخن گفته است،به نظرشما این رفتار متناقض ترامپ ناشی از چیست؟
ترامپ به عنوان یک فرد تاجر بدون تردید به دنبال منافع مادی خود است و ثروتهای بادآورده اي را در کشورهای عربی دیده و به این ثروت ها چشم دوخته است. بنابراین شعاراو درمورد ایجاد ناتوی عربی بیشتر با هدف خالی کردن جیب این کشورها و پر کردن جیب خود است و هیچ منفعتی برای کشور های عربی ندارد. کشورهای عربی به اصطلاح گاوشیردهی هستند كه بدون اینکه آینده خود را به طور دقیق تصحيح كنند، به آمریکا سواری میدهند.
ایران با کشورهای عربی همسایه است و همیشه ريیس جمهور آمریکا را به صورت پشتوانه خود نخواهند داشت.ترامپ با توجه به عملکردش حتي مشخص نيست بتواند در دوره بعدي دوباره انتخاب شود ،بنابراین اگر کشورهای عربی خود را به رییس جمهوری مانند ترامپ بند کنند، به نظر بنده ضرر خواهند کرد.
فاطمه خسروی
- 57
- 13
علی کسخل
۱۳۹۷/۵/۱۱ - ۱۰:۴۷
Permalink