به گزارش ایسنا، پمپئو که «برایان هوک»، مسئول ویژه رسیدگی به امور ایران را به ریاست این کارگروه برگزیده؛ راهبری، بازبینی و هماهنگی همه جوانب اقدامات مرتبط با ایران را از جمله اهداف اصلی تشکیل چنین کارگروهی برشمرده است.
هوک پس از مراسم معارفهاش در مسئولیت جدید، گفت مأموریت او و کارگروهش پیگیری سیاستهای دولت در ارتباط با ایران خواهد بود و تلاش خواهد کرد با رفتارهای به ادعای او «مخرب ایران» از جمله «برنامه هستهای»، «حمایت از تروریسم» و «بیثبات کردن منطقه» مقابله کند.
برایان هوک همچنین گفت که چند روز پیش در اروپا با همتایان خود درباره ایران گفتوگو کرده و یکی از اهداف گروهکاری او تضمین اجرای تحریمهای ایران و هماهنگی با متحدان واشنگتن در این باره است.
او در پاسخ به سؤالی درباره صادرات نفت ایران به چین ادعا کرد:«هدف ما به صفر رساندن صادرات نفت ایران تا چهارم نوامبر آینده است.» چهارم نوامبر آینده موعد آغاز مرحله دوم بازگشت تحریمهای ایران است که تحریمهای نفتی این کشور از سوی وزارت دارایی امریکا را هم شامل میشود.
هوک در بخش دیگری از سخنانش درباره ساختار این کارگروه گفت که بنا دارد از کارمندان و خبرگان فعلی وزارت خارجه برای حضور در این کارگروه دعوت کند و تمامی منابع لازم برای این کار را در اختیار دارد. او اهداف اصلی این کارگروه را«همکاری با جامعه بینالمللی برای تغییر رفتار ایران» برشمرد و در پاسخ به همزمانی تشکیل این کارگروه با سالگرد کودتای ۲۸ مرداد گفت که این «تقارن کاملاً اتفاقی» است.
در ادامه یکی از خبرنگاران از احتمال تشابه مأموریت کارگروه ایران با کارگروهی که در سال ۲۰۰۱ تحت عنوان «آینده عراق» در وزارت خارجه تشکیل شده بود پرسید که آقای هوک با رد این فرضیه مدعی شد که کارگروه ایران با «پروژه عراق» تشابهی ندارد. او در پایان سخنانش تأکید کرد: «ایران باید رفتارش را عوض کند. اگر آنها خواستار مذاکره باشند، رئیس جمهوری ترامپ علناً اعلام آمادگی کرده است و ما آمادهایم.»
هوک در زمان حضور رکس تیلرسون، وزیر خارجه سابق امریکا بهعنوان مدیر برنامه ریز سیاستگذاری به این وزارتخانه ملحق شد. او پیش از این سمت بهعنوان مشاور جان بولتون، در زمانی که او سفیر امریکا در سازمان ملل متحد بود و همچنین بهعنوان مشاور میت رامنی، نامزد جمهوریخواهان در انتخابات سال ۲۰۱۲ فعالیت کرده است. کارگروه اقدام ایران در حالی با هدف مقابله با ایران اعلام موجودیت کرده است که رئیس جمهوری امریکا در اردیبهشت ماه گذشته و پس از خروج این کشور از برجام در موارد متعدد، سیاست داخلی و خارجی ایران را زیر تیغ شدید انتقاد برد و برداشتن فشارها و مذاکره مستقیم با تهران را به تحقق ۱۲ شرط منوط کرد.
شروط مد نظر واشنگتن برای مذاکره با ایران در حالی مطرح شد که چندی بعد در شرایطی که جنگ لفظی رؤسای جمهوری ایران و امریکا بالا گرفته بود، ترامپ در خلال یک نشست خبری با نخستوزیر ایتالیا خواستار مذاکره بیقید و شرط با ایران شد اما تنها ساعتی پس از این سخنرانی بود که مایک پمپئو، وزیر خارجه امریکا شرایطی را برای چنین مذاکراتی تعیین کرد و گفت که «اگر ایرانیان تعهد خود برای تغییر اساسی در نحوه رفتار با مردم خود را نشان دهند، رفتار مخرب خود را کنار بگذارند.
بتوانند قبول کنند که ارزش دارد که وارد یک توافق هستهای شوند که در عمل مانع از تکثیر سلاحهای هستهای شود، آنگاه رئیس جمهوری امریکا آماده است با آنها گفتوگو داشته باشد». دعوت مقامهای امریکایی از ایران برای مذاکره مستقیم در حالی بود که مقامهای کشورمان، ضمن تأکید برغیرقابل اعتماد بودن ترامپ برای مذاکره، انجام چنین مذاکراتی را به بازگشت امریکا به برجام مقید کردند.
درحالی که واشنگتن خواستار مذاکره با ایران شده، ترامپ ۱۶ مرداد ماه فرمان اجرایی ازسرگیری برخی از تحریمهای هستهای ایران را امضا کرده و آماده است مرحله بعدی و جدیتر تحریمها را که فعالیتهای صنایع نفت و گاز، کشتیرانی و خدمات بیمه را هدف قرار داده، از روز ١٣ آبان به اجرا در آورد. تحریمهایی که هدف از اجرای آن کاهش چشمگیر عواید ارزی دولت ایران است. حالا در چنین شرایطی تشکیل کارگروه مقابله با ایران که میکوشد مواجهه با کشورمان و افزودن فشارها بر آن را بهصورت سازماندهی شده و منسجم پیش ببرد، گامی در مسیر افزایش شکافها میان تهران و واشنگتن به شمار میآید.
- 9
- 2